torsdag 15 januari 2015

Nu är kängorna packade!

Då är kängorna på vädring, redo att packas ned efter en fantastisk tripp. Vad tar man med sig förutom skavsår och slitningar på ställen man glömt att man hade :0) En fantastisk ö att upptäcka och alla fantastiska människor man fått möta! Alla som tutat, vidhåller fortfarande att det är min snygga häck, för att man vandrat på deras marker. 


Kulturen i landet och insikten om att allt inte behöver göras just nu :0) Att man faktiskt är bra som man är och att det räcker långt. Alla leenden och all glädje man mött på vägarna. Alla farbröder som kommit och satt sig bredvid en då man hämtat andan. Grabbarna på bodegan som vart jätteglada att jag drack en öl med dem! Alla hundar som eskorterat mig uppe i bergen! 


 Lite spanska, farmacia har blivit ett tillhåll, caminando med ett förfärat utryck, alla pussar och klappar man fått av okända! Att ett leende kan räcka långt och ge så mycket till alla oss!


Kommer jag att sakna Teneriffa? Absolut, kommer nog tillbaka innan Teneriffa hinner sakna mig :0) En dag skulle jag nog kunna bo här, men i nuläget är hjärtat i Dalaskogarna, där jag hör hemma. Men man vet aldrig vad framtiden har med sig. Skulle mina kamrater svara på samma fråga hade de nog trott mer på en flytt för mig till solen, än att jag för 7 år sedan skulle ha flyttat från Stockholm till Dalaskogarna! Sånt är livet och ser fram emot nästa kapitel framför min brasa i Dalaskogarna :0))



tisdag 13 januari 2015

Då var det hög tid att dra på sig kängorna


Då har man plåstrat om sig några dagar, varit och hängt med lite andra skandinaviska turister på Viking bar och ätit gott runt om här i söder! Rumpsteken börjar kännas som vanligt igen, höftkulorna är smorda och alla tio tår är fortfarande på plats! 


Börjar bli hög tid för mumien att röra sig uppåt bergen igen :0) planen är att knalla upp mot Villaflor och därifrån vidare till Teide. Det blir tre dagar av tuff terräng så att man är lagom mör och stel, tills man ska hem igen till kyliga norden! 


Fortfarande är mina skor kvar, som jag faktiskt redan suktade efter i februari. Ska man upp på Teide så kanske man ska göra det med stil! Mer praktiska skor kanske behövs om man ska komma ned levande ..men att plankpojken ska lämna ön utan dessa i bagaget är nog tveksamt. Det vankas bröllop snart...var lugna, inte plankpojkens...ska inte emigrera än! Har ett hus o bygga först :0)




måndag 12 januari 2015

Adeje

För att inte stelna till helt och för att träna lite på uppförsbackar tog jag en kortare tur upp till Adeje.


I flera års tid har jag varit upp och tittat på en vandringsled på några timmar som går ned i en ravin, Barranco del Infierno. 


Leden har varig stängd i flera år efter att ha blivit skadad på grund av översvämningar och ras. 16 mars 2015 beräknas restaureringen vara klar och den har beräknats att komma kosta strax under 183 000 euro.


Även om inte Barranco del Infernio inte är öppen så går det leder uppåt i berget från 4 km upp till 18 km. Jag knallade upp en bit, käkade medhavd macka och bara njöt av solen, utsikten och mest av allt att slippa snöra på mig kängorna en dag :0)


Själva byn Adeje är fantastisk, har bara aldrig tagit mig tid att strosa runt! Har varit här och ätit fantastiskt god och billig vitlökskyckling för ett par år sedan. Rekommenderas varmt! 


Sämre utsikt kan man ha på sin lediga vandringsdag!


I turistinformationen som är alldeles bredvid kyrkan kan man hämta gratis kartor över lederna som startar i Adeje.


På vägen hem snubblade jag över en led som startar nere vid stora rondellen där man kan ta sig över motorvägen och ut på gamla vägen. Ett par hundra meter på gamla vägen (mot Playa de las Americas),  och man kan knalla ett par kilometer på leden och komma ut vid hotellet H10 Costa Adeje Palace.


Från hotellet kan man sedan ta strandpromenaden hela vägen till Los Cristianos. Det finns många fantastiska pärlor i södra Teneriffa, bara man tar sig ut. Med lite guidning så hittar man lätt och återigen, vart kan man ta vägen om man går fel....vi är fortfarande på samma ö :0)








söndag 11 januari 2015

El Medano - Playa de las Americas


Idag blev det bussen till El Medano och därifrån traskade jag ca 2 mil till Playa de las Americas. 

 
Passade på att ta en kaffe och beundra utsikten lite :0) 


Måste säga att detta nog lätt är en utav mina favoritplatser på jorden! Fantastiskt ställe med tokhärlig stämning och det kryllar av surfare.


Och det är inga söndagssurfare direkt, utan här är det hardcore som gäller. Såg många surfare på cykel som hade en betydligt större rygga än vad jag hade och surfingbräda på ryggen! 


Imorgon på vilodagen kanske man ska ta bussen hit, bada lite, slänga bikinin i ryggan och på vägen hem kanske man kan knalla upp på Montana Roja! Kan lugnt säga att det nog var det mest spännande jag sett idag :0)


För idag har vi tagit det säkra före det osäkra och knallat nära huvudvägen! Jag tog en lång omväg förbi golfbanan, 18 hål tilltalade inte mycket! Om ni följt min vandring så vet ni att jag gick tokfel dag 1 och tog 18 hål 4 gånger om...inget jag var sugen på sista dagen!


Sen är det nåt med denna stad, Playa de las Americas, här går det fasiken inte o hitta rätt! Efter att ha klättrat alltför högt på berget, småknäckt, var det bara att bryta ihop och komma igen! 10 minuter hemifrån på denna resa var jag nog lätt mest nedbruten! Men nu sitter jag, har ätit en god pizza och med lite rödvin i glaset...kan inte bli så mycket bättre :0)








lördag 10 januari 2015

Santa Cruz


Om Santa Cruz vet jag inte heller så mycket mer än att det är öns huvudstad och att det är folk överallt. 


Eftersom jag hade en bekväm resa ned från La Laguna orkade jag ta mig ut på kvällen och kika lite på folk :0) För folk var det överallt! Och det spelades och dansades på gatorna!


Det blir dock inte riktigt samma grej om man är ute i en stad på egen hand! För första gången under promenaden så hade det faktiskt varit lite trevligt med sällskap :0) En god kanarisk middag blev det dock, lite vin och sedan blev det sängen vid 22, lite dåligt måste jag erkänna...En stad som jag gärna kommer till igen, för lite mera häng, med sällskap :0)


Det var inte mitt första besök i Santa Cruz. Var här en sväng i februari, då det var karneval! Rekommenderar varmt! Karnevalen i Santa Cruz är den näst största efter Rio de Janeiro! Tidpunkten varierar lite då den alltid startar 40 dagar före påsk. Bilden tog jag i våras! 


...och Auditorio de Tenerife, konserthuset det hittade jag i morse, trots ett tappert försök igår. Det låg vägg i vägg med busstationen...för idag tog jag faktiskt bussen, till El Medano.








Playa de las Americas - Vilaflor


Då var det dags igen att lämna solen och värmen bakom sig för ett par dagars äventyr i bergen!


Och uppåt gick det, tills det gick ännu lite högre upp! Vilaflor är målet, hade tagit byn redan under långturen, men fick tyvärr inte boende att synka med varandra. Kan bara konstatera att det idag är jäkligt segt, beror nog på turistdagarna i söder!


 Det var dessutom en sån där dag då man gick och gick och Playa de las Americas aldrig försvann i periferin! När man sedan, ungefär efter en mils vandrings uppåt inser att passet ligger kvar hos kusinen...då är det bara så muntert det kan bli!


Snabba beslut krävdes, alternativet att trippa ned och hämta passet och gå upp igen...fanns liksom aldrig. Fortsatte uppåt och tänkte att blir jag inte incheckad, får jag försöka hinna ned igen innan det blir mörkt...eller ta buss...


Hittade dessutom en Caminoväg upp, Calle Real, vilket gjorde att jag väldigt lite behövde gå på huvudleden upp till Vilaflor! Blev genast lite roligare :0)


Utsikten har varit helt fantastisk hela dagen. Under förmiddagen stekte solen på som bara den och under eftermiddagen fick man ta på sig allt man har i ryggan och lite till! Vägen har gått från by till by och återigen igenom vinodlingar!


I morgon kommer jag att vara så fräck att jag tar samma väg ned. Har tittat på alternativ men de är för långa för en dags vandring. Och ska vi vara riktigt ärliga så räcker det för denna gång! En längre tur och sedan ett par kortare dagar denna vecka är alldeles perfekt!


På vägen ned, kanske man kan köpa med en flaska vin till samlingen! För det var inget man var sugen på att bära med sig upp! Bodegorna kommer tätt häruppe! 


Ca 2 mil upp från Playa de las Americas kommer Vilaflor. Är faktiskt den by som ligger högst upp på Teneriffa, på 1400 meter över havet. Så är man i behov av höghöjdsträning är det bara att komma hit. Här får man träning, både om man går, står eller ligger på bår ;0)


Måste skryta lite här, har faktiskt hållit samma tempo som en cyklist idag! Sista  hundra metrarna lyckades jag t om ta han i spurten :0) Jag var uppe först!


Varför vill man till Vilaflor och det kan man nog undra. Dels är det lite ballt med läget och framförallt att det ligger så högt upp! Sedan är det en hantverkstradition i stan som ska vara fantastisk. Tyvärr var det stängt för dagen så hantverket får jag titta på en annan gång!


Stan var död annars också...inte undra på...här var det inte dimmigt, här gick man i dimman och så var det -18 grader ute, nästan ;0) Kändes så i alla fall! Tur att man hittade lite käk med öppen spis och allt, här gosar vi in oss ikväll!




That's it, eller?

Joh, då är det dags att röra sig nedåt sydkusten igen och denna gången blir det faktiskt med buss! Det är så svårt att beskriva med ord vad som händer med en på en sån här tur. Framförallt så låter man kroppen jobba och huvudet vila...något som händer alltför sällan hemma! 


Från en sådan här promenad tar jag framförallt med mig alla möten med människor! Grabbarna i Bodegan Teide som envisades med att bjuda på en öl och följde med ett par hundra meter tills det var dags att vända tillbaka till baren. Svenska paret med kopplingar till Dalaskogarna och svenska gänget i Puerto de la Cruz som gärna tatt med mig på nattklubb som jag var, franska paret som hade velat följa med mellan La Laguna- Santa Cruz, som jag lite smet ifrån med en tidig frukost. Oui, oui orkade jag inte med idag. Alla farbröder som har kommit och satt sig jämte mig på bänkar runt om. Ojjat sig och gett mig både pussar och kramar när jag fortsatt framåt.


 Tre vandrare, som jag mött denna vecka har fått mig att inse att de som tycker om att upptäcka världen till fots har missat en skatt! Teneriffa är vackert, ord blir onödiga! Kanarianer är fantastiska människor, goda, hjälpsamma och jäkligt sköna! Slår ett slag för ön, kom och upptäck! Våga gå utanför boxen och upptäck ön utan karta! Vi är på en liten ö, mindre än Gotland...vart kan man ta vägen om man går vilse :0)


Sista kvällen i norr undrar jag om jag är riktigt klar. Kanske att jag kliver av bussen i El Medano och knallar sista två milen in till Playa de las Americas. Medano har en fantastisk strand som faktisk rankas till en av de tio bästa surfingstränderna i världen. En plats därifrån det vore en skön promenad hem till kusinen och dela med sig av allt man upplevt! Bilden är ifrån november då jag drack mojitos vid beachen :0)


.