tisdag 23 december 2014

Traditionell potatislåda

Då är potatislådan äntligen klar! Den går inte på en kvart, snarare tar det ett dygn, åtminstone om man gör det på gamla traditionella sättet från Finlands Häme. Man brukar säga att folk från Häme är långsamma...och tack och lov! Ska man njuta av denna potatislåda så kan man inte vara alltför snabb eller stressad! Tyvärr kommer du inte hinna med att göra potatislådan till denna jul, men du har gott om tid att göra den till nästa år :o) Och googlar du och hittar varianter som tar två timmar och där man tillsatt sirap så glöm det! Det är fusk och det är ingen äkta potatislåda från Häme ;o)
 

Traditionell potatislåda från Häme
 
1 kilo mjölig potatis
3 msk vetemjöl
25 g smör
4 dl mjölk

Koka potatisen mjuk med skal och skala dem sedan varma. Mosa potatisen och tillsätt mjölet när potatisen är fingervarm. Viktigt att de inte är för varma så att mjölet inte blir bränt. Tillsätt lite av kokvattnet om potatismoset är för torrt! Låt moset ligga under lock i ca 12 timmar. Tempen på moset under vilan ska vara över 50 grader och under 75 grader. Jag stoppar in moset i ugnen med en köttmätare och låter den stå på ca 50-60 grader. Det är önskvärt att man rör om i moset varannan var tredje timme och då är det perfekt att kolla till tempen! Då moset ligger och vilar så gör det allt annat än vilar! Moset får en sötma av att stärkelsen i potatisen bryts ned till socker med hjälp av kornet i vetemjölet. Moset kommer att bli lösare i ugnen och när den har en söt smak ska du tillsätta smör, mjölk och salt. Moset har nu konsistensen av ett mellanting av välling och gröt. Häll smeten i en smörad form och tillaga i 150 grader i ungefär 3 timmar. Det är omständigt att göra denna potatislåda men den är så god så tillagningsdygnet glöms snabbt bort!
 

Perinteinen perunalaatikko
1 kilo jauhoisia perunoita
3 rkl vehnäjauhoja
25 g voita
4 dl maitoa

Keitä perunat pehmeiksi ja kuori ne kuumana. Survo perunat ja lisää jauhot. Jos soseesta tulee liian kuivaa, lisää vähän perunoitten keittovedestä. Anna muusin imeltyä noin 12 tuntia kannen alla. Imeltymisen aikana on tärkeetä että muusin lämpö on yli 50 astetta ja alle 75 astetta. Minulla oli muusi sähköuunissa 60 asteessa viime yönnä. Muusia on hyvä sekoitella muutaman tunnin välein jolloin voi tarkistaa lämmön. Muusista tulee löysempi uunissa ja kun maku on tarpeeksi imeltynyt lisätään voi, maito ja suola. Kaada muusi voideltuun vuokaan ja paista 150 asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Perunalaatikon teko on yhdä hidasta kuin hämäläisen toiminta, mutta on todella hyvää! Älä mene lankaan ja tee perunalaatikkoa joka valmistuu parissa tunnissa ja jossa on siirappia! Se ei ole siten enää perinteistä perunalaatikkoa :o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar