måndag 15 december 2014

Morotslåda till julbordet

Fortsätter att botanisera bland recepten i kokboken Hyvä Kokki. Självklart ska varje finskt julbord innehålla morotslåda. En favorit som kan ätas med lite av varje. Denna gång smakade jag på morotslådan, genom att värma den i stekpanna och äter den med en skinkmacka.

Morotslåda

1 1/2 dl ris
4 dl vatten
5 dl mjölk
500 gr morötter
2 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
2 ägg
1 msk margarinklickar
2 tsk ströbröd

Värm ugnen till 200 grader och smörj in en ugnssäker form. Koka riset tills vattnet är nästan borta och häll i mjölken. Rör om. Låt "gröten" småputtra sig klar och låt svalna. Skala morötterna och riv dem fint. Jag kokar alltid morötterna och mosar dem med mospress. På det sättet får lådan en mjukare konsistens. Blanda samman svalnade gröten, morötterna, kryddorna och äggen. Rör om ordentligt. Häll i ugnsformen. Klicka över margarinet och strö över ströbrödet. Ugnsbaka i ca en timme. Ät och njut av en finsk klassiker.


Myös porkkanalaatikon ohje tulee Hyvä Kokki- kirjasta. Oli niin hyvää että joutuu tekemään lisää laatikoita jouluksi :0)


Porkkanalaatikko

1 1/2 dl riisiä tai ohrahelmiä
4 dl vettä
5 dl maitoa
500 g porkkanoita
2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
2 munaa
1 rkl margariinia nokareina
2 tl korppujauhoja

Kiehauta vesi ja lisää siihen suurimot. Keitä hiljaisella lämmöllä niin kauan, että suurimot turpoavat. Hämmennä pari kertaa. Lisää maito kun vesi alkaa loppua. Sekoita puukauhalla. Hauduta puuro valmiiksi. Anna jäähtyä. Pese, raaputa ja huuhtele porkkanat. Raasta ne hyvin hienoksi. Porkkanat voi myös keittää ennen raastamista. Ruuasta tulee silloin pehmeämmän makuista. Lisää jäähtyneeseen puuroon raastetut porkkanat, mausteet ja munat. Sekoita hyvin vatkaten. Voitele uunivuoka ja kaada seos siihen. Pane pinnalle muutama nokare margariinia ja vähän korppujauhoja. Kypsennä noin tunti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar