fredag 5 december 2014

Fredagsfest med kungsräkor och tända ljus

Festen fortsätter för plankpojken och presenterna bara fortsätter att trilla in! Idag var det kollegorna som har lyckats köpa in nåt från Iittala som saknades i detta finska hus! Oiva Toikkas lyktor Kastehelmi. Har stått på att-införskaffa-listan när huset är klart :0) Kollegorna hann före! Extremt ödmjuk åt att så många har firat mig denna höst! Så ödmjuk så jag fortsätter nog att fylla 40 nästa år också...känns som en bra ålder! Till skenet av en bit av fäderneslandet blev det idag Kungsräkor på spanskt vis! Vill hålla kvar värmen, fantastiska minnen från resan till Teneriffa med nära och kära och självklart all god fisk och alla skaldjur som åts under veckan! Fortsätter självklart att förpesta omgivningen här hemma i Sverige med att konstant stinka vitlök :0( 


Fick tag på australienska kungsräkor som självklart är MSC-märkta och den enda miljömärkta räkan på marknaden. Kilopriset eller räkornas långa resa till mitt kök är inget plankpojken funderar på ikväll. Med en bit bröd och lite vitt vin, kan det inte bli mycket bättre än såhär!

Kungsräkor på spanskt vis!
Jag använder en gjutjärnspanna där jag värmer på rikligt med olivolja, hackad chili och massor med skivad vitlök. Salta efter smak, jag gör det först vid servering! Låt chilin och vitlöken fräsa i olivoljan tills vitlöken blivit gyllenbrun. Ned med de skalade kungsräkorna i oljan och ta pannan från värmen. Låter du räkorna steka på för länge blir de bara sega och tråkiga! Lite bröd, lite vin och festen är ett faktum, även denna fredag :0)) Ikväll firar plankpojken dock med måtta, för imorgon är en stor dag! Finlands självständighetsdag och självklart en dag för både fest och eftertanke! 
Som finska generalen Ehrnrooth sa: "Finland är ett fantastiskt land. Den är värd att försvara och de som försvarar landet är Finlands folk!"


Neljäkymppiset jatkuu ja jatkuu ja loppua ei taida tulla ollenkaan! Tänään lautapoika sai Kastehelmi-tuikut työkavereilta! Niitten valossa on tänään syöty Australialaisia jättirapuja jotka ilman muuta on MSC-merkattuja (Marine Stewardship Council). Niin kivaa on ollut täyttää 40 että taidan jatkaa 40 täyttämistä tulevanakin vuonna :0)) Jättiravut olen tehnyt Teneriffan inspiroituna!

Jättiravut oliiviöljyssä

Pistä reilusti oliiviöljyä, siivuttua valkosipulia ja chiliä pannuun. Anna olla kunnes valkosipulit on kullanruskeita. Lisää kuoritut jättiravut oliiviöljyyn ja ota pannu pois hellalta. Lisää suolaa maun mukaan. Ravut lämmitetään pieni hetki ennen kuin ne tarjoillaan. Jos ne on pannussa liian kauan niistä tulee sitkeitä ja tylsiä! Tarjoile leivän ja viinin kera niin sinulla on ihana alkuruoka tai ruoka! Tänään juhlitaan toki hillitysti koska huomenna odottaa itsenäisyydenpäivä! Ja kuten jalkaväen kenraali Ehrnroot sanoi: "Suomi on hyvä maa. Se on puolustamisen arvoinen ja sen ainoa puolustaja on Suomen kansa!"




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar