söndag 14 december 2014

Kålrotslåda till julbordet

Då var det dags att börja planera jul i Dalaskogarna och smått börja fixa till julbordet! I Finland äter vi lådor till jul och ska dela med mig av recepten till dessa. Receptet är ur en finsk kokbok som heter Hyvä Kokki. En härlig kokbok med 3000 traditionella finska recept! Självklart smakade jag på kålrotslådan och den var tokgod :0) 


Kålrotslåda

1 stor kålrot
3 dl vatten
salt
1 dl ströbröd
2 dl grädde
1 1/2 msk sirap
Nypa ingefära
Nypa vitpeppar
Nypa muskotnöt
Ströbröd
Några klickar smör

Värm ugnen till 200 grader. Skala kålroten. Skär den i små tärningar och koka den mjuk i vattnet. Mosa kålrotsbitarna och blanda med kokvätskan från kålrötterna. Förväll ströbrödet i grädden och blanda i kryddorna. Tillsätt kryddorna och blanda samman. Smörj en ugnsform och häll i smeten. Ha på några klickar smör och ströbröd. Ugnsbaka i ca 2 timmar. 


10 päivää jouluun ja korkea aika alkaa valmistelemaan jouluruokia. Hyvä Kokki-kirjasta olen ottanut tämän reseptin. Ilman muuta oli pakko maistaa ja vaikka itse kehunkin...todella hyvältä maistu :0)

Lanttulaatikko

1 iso lanttu
3 dl vettä 
suolaa
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
1 1/2 rkl siirappia
hiukan inkivääriä
hiukan valkopippuria
hiukan  muskottipähkinää
korppujauhoja 
voinokareita

Lanttu kuoritaan, paloitellaan, keitetään ja survotaan. Lanttusurvokseen lisätään keitinliemi, kermassa liotutkorppujauhot sekä mausteet. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle pannaan korppujauhoja ja voinokareita. Paistetaan uunissa noin kaksi tuntia (200 astetta).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar