lördag 6 december 2014

Finlands dag idag

6 december 1917 blev Finland självständigt. 97 år fyller Finland idag, snäppet äldre än plankpojken ;o) En dag som varje år förtjänar både eftertanke och firande! Idag tänder vi ljus för våra förfäder som varit ute och försvarat vårt vackra land! Ikväll mellan 18.00 - 20.00 tänds två ljus i fönstret i alla finska hem. En teori för de två ljusen är att de tänds för de två krig landet genomlidit, Finska kriget 1808 - 1809 och Finska vinterkriget, Fortsättningskriget och Lapplandskriget mellan åren 1939 - 1945. Detta är bara en av teorierna, då Finland även haft andra krig som Inbördeskriget 1918. Historikerna berättar om att ljus tändes då Finland tillhörde Sverige för att visa respekt för kungligheterna. Två ljus i fönstret har även varit ett sätt att förmedla att värvade jägare tryggt kan be om logi. Att ljusen just är två kan även ha en estetisk förklaring eller helt enkelt att självständighetsdagen ofta infaller kring andra advent! För mig symboliserar ljusen hem och fosterland och får mig att minnas nära och kära som inte finns bland oss längre! 


Några av födelsedagspresenterna var perfekta att packa upp denna morgon. Aarikkas vackra ljusstake "Ruustinna" fick jag av guddotter och kusin med familj och Iittalas designklassiker Mariskålen fick jag av en annan kusin med familj. Ljuset kommer från farbror och Co må-bra-paket! Och om ni undrar, släkten är stor och härlig och kusinerna är många :o)


Plankpojkens morfar och farfar har båda deltagit i Finska vinterkriget. Morfar körde förnödenheter till fronten med häst och vagn. Det snackas i släkten om en gång då han såg en ryss knalla omkring och äta lingon en bit bort. Han tänkte att jag låter ryssen leva och åkte vidare. Klokt var nog det, det hade säkerligen dykt upp fler ryssar som var sugna på mer än mätta magen och morfar var ensam i situationen! Farfar var med och stred under hela kriget. Till och med i Lapplandskriget då Finland i krigsöverenskommelse med Ryssland lovat eskortera ut Tysklands trupper och försvara Murmansk. Pappa har haft en kollega i Sverige som deltog i kriget som frivillig och bland annat körde förnödenheter till just Murmansk. Från Sverige kom mycket hjälp till Finland i form av material, förnödenheter, frivilliga och inte minst tog man emot krigsbarn med öppna armar. Sloganen i Sverige löd: "Finlands sak är vår sak". Finland höll tappert emot i 105 dagar mot den stora björnen i öst. Ryssarna som hade räknat med att slaget skulle vara över på 12 dagar. Ett känt citat från en ryss som rapporterade från fronten: " Alltsammans är förlorat nu. Vi går mot en säker död. De slår ihjäl oss som flugor". Finnarna vann på att de härdade den 40 gradiga kylan och de tuffa förhållandena i skogen bättre. Lite paralleller till plankpojken som har i ryggmärgen att det kan dra lite här i huset under vintermånaderna. Bara att bita ihop och se framåt ;o)



Min gudmor och gudfar har grävt fram gamla fotografier på farmor och farfar och restaurerat de till sin forna glans. En fantastisk födelsedagspresent och de kommer tillsammans med målningarna på mormor och morfar få pryda biblioteket! De har inte kommit upp på väggen utan väntar på att farsan ska komma till bygget så vi kan hänga upp dem tillsammans. Har ingenting att göra med att farsan är så mycket mer noggrann och besitter lite mer tålamod då det handlar om millimeter...snarare en koll på om han fortfarande har koll på var tumstocken är :o))


Itsenäisyyspäivää vietetään raksalla ja lisää lahjoja on otettu esiin. Aarikan kynttilänjalka "Ruustinna" on kummitytöltä perheineen ja Mariskooli on serkkulikalta perheineen! Kauniit näin itsenäisyyspäivänä ja kaikki. Kynttilä on sedän ja Co hyvänolon-paketista :o) Kummitäti ja setä on kaivanut esiin mammasta ja papasta valokuvat ja kunnostanut ne uuten uskoon. Ripustetaan kirjastoon heti kun faija palaa lomilta taas raksalle! Illalla sytytetään kaksi kynttilää ikkunaan isänmaan kunniaksi. Pappa ja taata kun kummatkin on ollut sodassa puolustamassa kotimaata. Faijalla on myös ollut ruotsalainen työkaveri joka vapaaehtoisena oli Lapinsodassa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar