onsdag 31 december 2014

Biff Wellington till nyårssupén

Eftersom plankpojken fått stränga restriktioner om att inte titta på inredningsprogram, så har det blivit matlagningsprogrammen som fyllt plankpojkens lediga tid :o) En husgud har jag, Gordon Ramsay, handlar nog om att vi praktiserar samma ledarstil...ät eller bli uppäten :o)) Farsan är lite mer nöjd åt plankpojkens nya TV-val eller så är han bara nöjd över att slippa Ernst...får dessutom provsmaka det mesta som tillagas. Vad passar då inte bättre än att göra Biff Wellington på nyår! Ni vet det där köttet som alla hans trainees får så mycket skäll för...bara att prova, men som vanligt blir det med mina smaker :o) Biff Wellington brukar serveras med Madeirasås, jag gjorde en pepparsås, helt enkelt för att jag älskar en pepprig pepparsås. Denna är pepprig och har styrka enligt plankpojkens smaker, inget för veklingar med andra ord :o)


Biff Wellington / för två hungriga
 
300 gr oxfilé 
4-5 skivor prosciutto 
2 ark smördeg
1 liten gul lök
150 gr skogschampinjoner
1 klyfta vitlök
1/2 dl vitt vin
salt och svartpeppar
olivolja
 
Sätt ugnen på 225 grader och lägg i en plåt så att den blir varm. Hacka lök, vitlök och svamp fint och bryn i lite olivolja. Tillsätt vinet och låt koka in i svampfyllningen. Smaksätt med salt och peppar och låt svalna. Salta och peppra oxfilén och bryn den runt om i olivolja i en stekpanna. Låt köttet svalna. Lägg plastfolie på en skärbräda och lägg prosciutton omlott. Bred över svampfyllningen och placera oxfilén i mitten. Rulla ihop och låt vila i kylskåpet en stund. Kavla ut smördegsarken och placera oxfilérullen i mitten. Rulla ihop så att smördegen är jämn runt oxfilén. Lägg den på den heta plåten med skarven nedåt. Pensla med äggulan. Skär ett par snitt överst på köttet och stick i en stektermometer. 57 grader för mediumrare, mitt kött gick till ca 60 grader. Vill du ha den welldone så är ca 65 grader att rekommendera innan den blir torr. Låt köttet vila i ca 15 minuter innan du skär upp den!

Pepparsås
1/2 msk vitpeppar
1/2 msk grönpeppar
1/2 msk rosépeppar 
1 msk maizena
1 liten gul lök
3 dl oxfond (utspädd)
1 msk konjak
1 dl rödvin
2 dl grädde
 
Rosta vitpeppar,grönpeppar och rosépeppar i en het panna och stöt den sedan grovt i en mortel. Fräs löken tillsammans med hälften av pepparblandningen i en kastrull. Häll i lite olja, oxfond, vin och buljong. Låt koka ihop samman i ca 10 minuter. Blanda maizenan i en del av grädden och häll i, slå sedan i resten av grädden och låt koka i ytterligare 10 minuter. Rör om medans såsen kokar.

Gratinerad potatis
1 bakpotatis
1 ägg, bara gulan används
Ost efter smak
 
Sätt ugnen på 225 grader. Stick hål i potatisen och baka den mjuk. Dela upp potatisen i två halvor och gröp ur innehålllet. Spara halvorna. Blanda potatisen med gulan av ett ägg. Salta och peppra efter smak. Fyll potatisskalen med moset och hyvla på lite ost. Gratinera i ugnen i 180 grader i ca 10 minuter.

Gott vart det, men måste erkänna att om chefen ger mig kicken från bygget i år så är det inte ristat i sten att Gordon Ramsay anställer mig...glömde allt som har med garnering att göra :o))

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar