torsdag 8 maj 2014

Bjursås - Gamla Staberg

Från kyrkan i Bjursås går dagens etapp. 
Idag krävdes det kraft och mod och SISU för att ge sig iväg mot Falun och Staberg, i fortfarande blöta skor ska tilläggas...det kändes nästan som att man skulle ha klivit ur skorna och gått barfota, som kullorna en gång i tiden :0)



Ett enat folk på väg
SvPs793
I en kall och kylig värld fryser den som jämt står still
Men ett folk på pilgrimsfärd hinner aldrig stelna till
Våra vägar har gått skilda där vi vandrat år från år
Låt oss äntligen få bilda en gemenskap som består

Ett enat folk på väg
Ett enat folk med samma mål
Guds rike är på väg
Och redan finns det mitt ibland oss

Hur än andra gått förut, kors och tvärs i vägens damm
Plånas aldrig spåren ut av den som först gick vägen fram
Och vår väg är mycket smal men den är en soluppgång
Som går upp ur skuggans dal och ger mening åt vår sång

Ett enat folk på väg
Ett enat folk med samma mål
Guds rike är på väg
Och redan finns det mitt i bland oss

//P.Carlsson, T.Hagenfors


Även denna dag är etappen tre mil lång och man kan lugnt säga att gårdagens klättring kändes i vaderna i morse...


För att man tycker åtminstone att han däruppe skulle kunna dra på varmvattnet :0) Allrahelst då vi insåg att klättringen skulle fortsätta en bra bit!


Men fint har det varit och efter ca 12 km i Bergsgården bjöds det på soppa och smörgås. Sedan blev det fortsatt vandring mot Falun och då gick vi på Gamla Fruns väg.


"Det var brukets ägare Augusta Munktell som i mitten av 1800-talet tog initiativet till Gamla fruns väg som gjorde det möjligt att tungt lastad ta sig med häst och vagn till Falun. Vägen som är drygt två mil lång går längs sjön Gryckens västra sida. Gamla Frun sägs ha vakat över att vägen endast användes för transporter till och från bruket."

Så här fick vi passa oss så att vi inte skulle få tullavgifter ;0)

 
Sedan blev det lite väntan innan eftermiddagsfika hos landshövdingen. Tyvärr var hon själv på möte men sekreteraren tog väl hand om oss :0) Vi fick resetillstånd till Stockholm likt dalfolket förr i tiden. Bara att klampa vidare genom stan mot dalaregementet. 


12 km återstod av etappen innan det var dags för välförtjänt utfodring och sömn. En öl från hemtrakterna kronade dagsverket. Imorgon kan bara bli bättre :0)



Forts. ur Anteckningar om svenska qvinnor av Wilhelmina Stålberg (P.G Berg, 1864, Stockholm).


Även den bländsköna Carin kom hit för att arbeta, dock ingalunda för att ro båtar, ty dertill hade den fina spensliga flickan visst ej tillräckligt af fysisk kraft. Att hon deremot hade en beundransvärd moralisk är säkert, enär hon mäktade besegra alla de frestelser, som ställde sig i hennes väg, och förde, så vidt man kunde upptäcka- och man hade ju ständigt ögonen på henne- en ytterst anständig och ärbar vandel.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar