lördag 31 maj 2014

Ledig kväll för plankpojken :0)

Idag har både plankpojken, farsan och chefen jobbat på bra på bygget! Farsan har sågat till hyllorna till sista delen av bokhyllan...

 
...och plankpojken har slipat och betsat varteftersom!

 
Förstår nu att det var jättetokigt att slipa köksgolvet så bra...gissa om denna syssla hamnat på plankpojkens lista för alltid...
 


Under eftermiddagen fick farsan åka hem och umgås med morsan medans plankpojken flyttade ut för lite fix i trädgården! Blommor har planterats!


 
Det mesta av kryddorna är planterade, bara koriandern saknas. Ny gräslök behöver planteras då den gamla fått fötter...Nya kryddor för i år marockansk mynta och chokladmynta. Får plankpojken en till ledig kväll i sommar ska det drickas Mojitos :o) För ikväll ska plankpojken cykla över till världens bästa vänner för lite middag! Blir alltid bjuden på mat när någonting går sönder här i huset, så börjar bli en i familjen snart :o)
 
 
Innan avfärd hann köksgolvet oljas in! Så imorgon har man ett kök igen, perfekt planering!
 
 
Och om ni undrar vad chefen har gjort idag...så har han kvalitetsgranskat köket som ligger bak på plankpojkens bil! Den klarade granskningen med nöd och näppe!


 
Tänään on valmistettu kirjahyllyn viimeiset osat, jotka on tarkoitus saada paikalle huomenna. Lautapoika on ehtinyt puutarhaan puuhailemaan ja pomo on tarkasti tutkinut keittiön joka on lautapojan autossa. Just läpäsi testit :o) Nyt lautapoika lähtee illalliselle naapurikylään. Parhaat ystävät tarjoo aina illalliset kun joku paikka hajoaa talossa...eli olen jo melkein perhejäsen ;o)

 
 







fredag 30 maj 2014

Ombytta roller på bygget idag!

En märklig dag på bygget idag! Medans plankpojken har varit på vift hela dagen har farsan småpysslat lite! Gjort dock det där som plankpojken har skjutit på i dagar, veckor och månader...


Knopparna är på plats och snyggt blev det! Även knopparna till överskåpen är hämtade i kära grannlandet Danmark :0)


Mycket bra inköp och var riktigt härligt att se dem på plats och inse att de faktiskt passar in i helheten denna gången också :0) Plankpojken har redan inhandlat vackra saker och detaljer till huset, utan att alltid tänka på helheten! Hittills har det gått hem ;0)
 

Planen för farsan idag var att han skulle tömma och slipa köksgolvet så plankpojken vid hemkomst skulle kunna betsa det! Ombytta roller på bygget idag, om plankpojken är lite mer Ernst som ser möjligheter, fixar och trixar här och där, både med finishen på huset och i trädgården...så är farsan mer "Arga snickaren" som vill att saker och ting blir gjorda, snabbt och noggrant med en ordentlig plan...Inte så mycket idag, förutom knopparna har farsan sågat till listerna som ska dölja spiken under skåpen...Sedan har han faktiskt monterat trappan till matsalen som jag tyvärr glömde dokumentera innan det var gångförbud :o)
 

Lite smått ilsken var plankpojken vid hemkomst :0) Beordrade övertid så diskmaskin och spis lyftes ut i hallen med icke så glada miner... Lite vågat men plankpojken gav sig på att slipa golvet på egen hand! Vågat då de andra golvens inte så jämna resultat har man kunnat dela med någon annan...han med slipmaskinen!
 

Inga sådana bekymmer idag! Golvet blev perfekt och plankpojken behöver inte ens vänta ett dygn på torkning! Börjar bli så bra på att betsa golv att det vore konstigt om telefonen inte börjar ringa... "Kom på middag och så kan du väl betsa vardagsrumsgolvet när du ändå kommer förbi!" Väntar spänt på första samtalet!


 
Lautapoika on tänään painellut iltavuoron uusilla haasteilla. Ei ole vain petsannut vaan on omin avuin myös hionut keittiön lattian. Kolmas kerta toden sanoo. On niin tasaisesti petsattu lattia, ettei mitään nurkkaa tarvitse piilottaa matolla! Ihme jos ei kutsua ala tulemaan puhelimella: " Tule illalliselle ja samalla voisit kai petsata puulattian olohuonmeessa ;o)". Odotan kovasti ensimmäistä soittoa! Faija on päivän aikana sahannut listat keittiön kaappien alle ja pistänyt yläkaappien nupit paikoillensa. Nupit on haettu Tanskasta ja on niin ihanat! Hyvin sopii ruokasalin kokonaisuuteen :o)










torsdag 29 maj 2014

Växel fem är i på bygget!

Helt plötsligt känns det som att det går undan på bygget och att det kan bli både regniga kvällar i biblioteket, härliga middagar i matsalen och maten kan tillagas i köket! Hoppfull är veckans ord! Igår gjorde farsan trappan till matsalen som betsades av plankpojken under kvällen!


Måste skryta lite om hur jäkla bra jag är! För nu tar det inte emot att betsa längre, börjar få kläm på det på allvar! Trots detta  har jag en känsla av att betsen aldrig kommer att bli en lika god vän som latexfogen här på bygget! Plankpojken har fixat i trädgården :0) En höjning av mattan fixas i hörnet, där det snart ska tokblomstra :0) Vet inte om rätt sätt är att bygga höjningen av skräp, rötter, kvistar och grenar från tomten. Provar och ser, tänker att det genom årens lopp förmultnar till naturlig kompost och blir till jord. Och så blir jag av med skräpet som bonus... gröna fingrar eller inte...blommorna jag fick av farbror och hans fru har börjat växa! Har ingen aning om vad det är dock...men ser bra ut :0))


Uutta potkua taas raksalla ja nyt tuntuu että mennään eteenpäin ja lujaa!! Faija kehitteli eilen ruokasaliin rappusen ja lautapoika värjäsi sen illalla. Päivä vietettiin puutarhassa. Saunan nurkkaan olen vienyt roskia, juuria ja oksia ja tarkoitus on rakentaa tähän korotettu kukkapeti. En tiedä onnistuuko, mutta yritetään! Viime vuoden kukkaset jotka sain sedältä on lähtenyt alkuun! Kyllä lautapoika joskus vielä saa vihreätkin sormet!! Mitä kukkaset on...ei mitään hajua, mutta hyvältä näyttää :0))




Nattskift inomhus och dagsskift utomhus

Bo på landet har sina utmaningar. Tor slamrade i helgen vilket resulterade i att plankpojken varit utan vatten under några dagar. Farsan trollade och nu spolas toaletten igen bara för att man kan :0) Nattskiftet blev lite annorlunda. Har börjat packa upp glas och porslin som varit nedpackat senaste fem åren! Nu är det dags att skippa papperstallrikar och ikväll ska ett glas vin avnjutas ur ett vinglas :0) Det är de små tingen som gör att husbygget känns lite mer roligt vissa dagar! Och så kom diskmaskinen till användning igen!


Diskmaskinen har inte lika högt tempo som plankpojken, så gick ifrån mina principer och började sortera lite böcker i bokhyllan, trots att den inte är riktigt klar...för att sortera in böcker i denna är inte helt smärtfritt! Den ska färgkoordineras, sorteras efter språk och självklart ska skrytböckerna vara väl synliga :0) Att det bara blev några böcker som hittade sin plats är helt i sin ordning. Fylla bokhyllan kan nog tänkas ta några nattskift ;0)


Nattskiftet har övergått till morgonskift, enda bekymret är att plankpojken inte har någon att rapportera över till...Chefen sitter i trappan och väntar och har börjat fundera om det kanske är dags att införa stämpelkort på bygget...I avvaktan på att farsan dyker upp blir det trädgårdsarbete för plankpojken. Höstas drog vi bort en gran på framsidan med traktor vilket gjorde att rötterna gjort en del skada. Stenar behöver plockas bort, marken plattas till och ny gräsmatta ska sås. Pust ;0) inga gröna fingrar....


Lautapoika alkoi yövuorolla pistämään astioita kaappeihin ja kirjoja hyllyyn. Valmiit tai ei. Illalla päästään sitten nauttimaan punkkua viinilasista...onkin taas vierähtänyt muutama vuosi viime kerrasta :0) Kirjojen lajittelu voi viedä viedä muutaman yövuoron...ne pistetään värin, kielen ja sisällön mukaisesti. Näkyviin tulee tietenkin kerskailukirjat ;0) Faijaa odotellessa lautapoika lähtee pihahommiin, pomo on istahtanut rappuselle odottelemaan päivävuoroa. Miettii jos on aika hommaa kellokortti raksalle kun työmiehet pomppii silmille :0)



tisdag 27 maj 2014

Göra det där som borde vara gjort...

Matsalen börjar snart bli klar. Lite ditten och datten kvar som plankpojken bara har skjutit på till kommande dag, vecka, månad...försöker ta tag i det så att jag inte behöver följa upp listan med ÅR! Eftersom större delen av taken är byggda  för att prydas av lister, får man gå tillbaka o fixa det som listerna skulle dölja :0) 


Tyvärr har plankpojken redan för månader sedan gjort det roliga momentet, smeta på latexfog. Tuben fick ligga kvar i handväskan denna gång och det vara bara att sätta igång och slipa! Självklart har farsan gjort ett speciellt verktyg för detta moment och den har legat väl synlig...länge! Sedan blev det återigen dags att tejpa och täcka bjälkarna och sätta igång med målningen...treskiften fortsätter för plankpojken!


Om det är tråkigt göra idag så var det desto roligare igår. Plankpojken gick loss med latexen i biblioteket och målade väggen bakom lönnfacket. På vägen ut passade jag på att betsa trappan. Detta var uppdragen medans farsan har semestrat...och det var dags nu för imorgon är han tillbaka och då är det slut på soffhänget :0)


Faijan loman aikana lautapojalla oli kaksi hommaa, maalata pala seinää kirjahyllyn takaa ja petsata rappu! Eilen oli korkea aika tähän kun faija saapuu lomalta huomenna! Tämä ilta onkin sitten vietetty ruokasalin viimistelyllä. Hommia mitä on siirretty viikkoja. Palkkien sivut on santapaperoitu ja katonrajat on maalattu! Paikat on korjattu mitkä faija on suunnitellut piilottaa listoilla :0)

måndag 26 maj 2014

Morsdag blev lönsam för plankpojken ;0)

Självklart har mamma firats med en ros till mors dag. Den fick hon någon dag tidigare eftersom den skulle planteras innan det blev avfärd mot huvudstaden. Denna gång var det farsans tur att få lite semester i den stora staden. Självklart tog morsan och farsan bilen, plankpojken brukar vara sparsam och gå till huvudstaden ;o)
 
 
Betongkrukan som rosen är planterad i är 60 år gammal och har gjutits av morfar! Morsan var så givmild, att en av krukorna fick följa med plankpojken hem...långtidslån ni vet ;o) Plankpojken passade även på att ta lite plantor till trädgården. Hur de tar sig får vi se längre fram...plankpojken har för det mesta vita knän och betsade armbågar nuförtiden. En sak kan vi vara säkra på och det är att fingrarna inte går i grönt! Men, skam den som ger sig...

 
Nätdörren har kommit på plats i hallen efter några dagars kämpande med tyskakunskaperna. Det intressanta är att när plankpojken skulle kasta kartongen trillade det ut instruktioner på svenska...men, men varför skulle något någonsin gå vår väg :o) Chefen är dock något fundersam, men tycker att det är jätteroligt att gå in och ut genom nya dörren. Och plankpojken studsar upp och öppnar...varje gång!!
 
 
Farsan är extremt nöjd över lönnlådan och tyckte att den gott kunde visas upp på nytt! Riktigt läcker faktiskt!


Och när hyllan är på plats förtjänar den som tar sig in innehållet :o) I övrigt börjar bokhyllan snart bli klar. Hyllan längst upp mot taket saknas fortfarande eftersom farsan tog lite ledigt mitt i byggandet :o) Tyckte dock att plankpojken kunde börja tömma vardagsrumsgolvet och fylla hyllorna med böcker! Så roligt ska vi inte ha det, inte en bok kommer att hittas i hyllan innan den är helt klar! Orsaken till detta är att annars kommer den att vara halvfärdig väldigt länge!
 
 
Ruotsissa on ollut äitienpäivä viikonloppuna ja ilman muuta on äiti ansainnut ruusun tänäkin vuonna :o) Ruusu on istutettu 60 vuotta vanhaan ruukkuun jonka taata on valannut. Lautapoika sai yhden ruukuista kotiin, joten taas on yksi pitkäaikaislaina löytänyt lautapojan maille :o) Hyttysovi on vihdoinkin paikoillansa ja pomo on siitä ihmeissään :o) Kirjahyllystä puuttuu enää yksi osa ennenkun lautapoika pääse sitä täyttämään kirjoilla :o)






torsdag 22 maj 2014

Tuff dag för alla utom chefen!

Ingen rolig dag på bygget idag, tur att den blev mycket kort för plankpojken...Det är rena semestern att åka till jobbet på dagarna! Bakläxa blev det idag när plankpojken kom hem! Lite slarv här och där var det i bokhyllorna som betsades gångna natten! Farsan var inte sen att raljera, tydligen kan det bli slarv efter lite helgdagar... Farsan är väl inte fel ute, nog har plankpojken haft semester, varit på fest och återhämtat sig ett par dagar efter festen :o) Det var bara att bita i det sura äpplet (igen) och betsa om och bara göra det lite bättre denna kväll!


Inte en superrolig dag för farsan heller! Förutom att han fick tillfälle att knäppa plankpojken på näsan då :o) Borde ha gått ganska snabbt i morse...men vete fasiken! För resten av dagen har gått åt att läsa instruktionerna till hur man sätter fast ett myggnät på ytterdörren! Det fanns dock en utmaning i detta, instruktionerna var nämligen på tyska! Han kan nämligen bara Öl på tyska och det betyder inte samma sak på tyska som på svenska! Beställ en öl i tyskland och du blir väl insmord på insidan ;o) Vi kan säga att tyskans ord Öl inte kom till användning när myggnätet skulle upp ;o)
 

Den enda som chillar på detta bygge är chefen! Han är så bra på det så han skulle behöva en egen sida på nätet! Har redan förstått att han har en alldeles egen fanclub där ute i cyberrymden! Passande då datorn fick agera huvudkudde denna kväll och plankpojkens handduk som snuttefilt :o)
 

Niinkuin kuvista näkyy kahdella kolmesta on ollut rankka päivä raksalla ja voin ilmoittaa että pomo ei ole yksi niistä :o) Lautapoika on saanut korjailla eilisiä virheitä ja niinkuin faija sanoisi: "Pyhäpäivien jälkeen voi olla raskasta olla tarkkasilmäinen" ;o) Faija on viettänyt tämän päivän lukemalla ohjeita miten hyttysverkko saataisiin kiinni ulkooveen. Ongelma oli että ohjeet oli saksaksi, mikä ei ole faijan paras kieli ;o) Osaa yhden sanan saksaksi, ÖL, mikä tarkoittaa ruotsiksi olutta ja saksaksi öljyä. Ei ollut apuna hyttysverkon asetuksessa :o)


onsdag 21 maj 2014

Farsan bygger bokhylla

Idag när plankpojken kom hem var det en glad överraskning. Farsan har fått ytterligare en titel till sitt CV, möbelsnickare. Plankpojken har valt att spara de gamla hyllorna både för att spara tid och pengar. Farsan kompletterar med egenhändigt snickrade hyllor runt de "gamla" hyllorna så att det i slutändan blir en hel vägg med bokhyllor. 


Har ni någonsin sett en engelsk deckare, där man inte har ett lönnfack i bokhyllan? Självklart har farsan byggt in en sådan i bokhyllan och plankpojken är mer än nöjd! Planen var att biblioteket skulle gå lite i engelsk stil :o) Bakväggen på denna sida sitter i skenor och blir på det sättet möjlig att dra upp och ned. Med tanke på vad bygget kostar, finns det för tillfället inga juveler som kan gömmas i lönnfacket! Kanske någon gång i framtiden ;0)



Eftersom farsan slitit på under dagen och faktiskt verkar ha lämnat semesterslöandet bakom sig, var det bara att bita i det sura äpplet och gå på kvällsskiftet! Hyllorna behöver betsas! Om jag någonsin klagat på att det är utmanande att betsa golv...då ska vi inte ens tala om hur det är att betsa hyllor ;0) Väntar dock med spänning vad en natts torktid kan göra för mirakel...



Faija on päivällä rakentanut kirjahyllyjä ja lautapoika on iltavuorossa petsannut niitä. Jos lattian petsaaminen oli hankalaa, en edes kerro mitä kirjahyllyjen petsaaminen teki lautapojan hermoille :o) niinkuin kaikissa englantilaisissa sarjoissa näkyy niin salalokero on aina kirjahyllyssä! niin myös tässä! Raksa on kyllä maksanut sen verran että mitään arvokasta sinne ei täällä kertaa löydy! Vähän myöhemmin ehkä ;0)

tisdag 20 maj 2014

Plankpojken är tillbaka!

Kängorna hängdes upp på ryggsäcken så fort målsnöret kapades i söndags! Nu hänger de på en krok på altanen och där får de hänga kvar ett tag framöver :o) Det får vara slut på semestern för plankpojken under överskådlig framtid...farsan har nämligen erkänt att även han mestadels semestrat då plankpojken var borta...

 
Båda borde med andra ord ha massor av energi för bygget, men det är nog lite si och så med den saken. Farsan kör halvdagar och plankpojken orkar inte göra ett handtag under kvällarna...Kan inte påstå att vandringen slitit på plankpojken, det som blev slitsamt var nog snarare festen efter ankomsten till Stortorget...Inleddes med skumpa vid slottet med de bästa vännerna som kommit för att ta emot plankpojken! Det är en vän som tagit bilderna på firandet, plankpojken hade fullt upp med att modella och se sliten ut ;o) Efter skumpan blev det en trevlig pubrunda som blev alldeles för sen! 36 mil klarade sig plankpojken utan ett skavsår, en pubrunda resulterade i både skavsår och en blå fot...en del straffar Gud på en gång, brukar man säga...Japp nästa gång stannar plankpojken hemma från puben ;o)


 
Helt sysslolös har farsan inte varit, utan har börjat bygga in bokhyllorna i biblioteket! Snyggt blir det och när farsan byggt klart är det dags för plankpojken att återinföra kvällsskiftet och börja betsa :o)

 
Lautapoika on lomilta takaisin ja voisi kuvitella että olisi täynnä energiaa..Ehkä ei, loma oli sen verran raskas. Ei itse patikointi vain juhlat maalintulon jälkeen. Tuntuu siltä että lautapoika alkaa olla aivan liian vanha juhlimaan aamu kuuteen :o) Faija on kuulemma myös käyttänyt tilaisuuden hyväkseen ja on lomaillut kun lautapoika oli poissa. Kirjahyllyä on alkanut rakentamaan, paljon muuta raksalla ei olekaan pariin viikkoon tapahtunut :o)


 




fredag 16 maj 2014

Mot Stockholm!

Då var det dags för sista etappen och den stora festen på Stortorget. Den där festen som plankpojken knallat till från Mora ;0)



Då har Voltaren strykits på hälsenan och fötterna har klämts i vandrarkängorna för sista gången på ett tag. Plankpojken har t om haltat in i duschen på morgonen. Sockendräkterna är på hos de som har, det råder spänning i luften :0) Även Grangärdedräkten finns på plats!


Morgonen började med en härlig hyllning till vårt fantastiska grannland Norge. Födelsedag har de och plankpojken tog ton (har ju vandrat med norrmännen efter att jag släppte marschfarten). Det blev:

Ja vi elsker dette landet av Björnstjerne Björnson

"Ja, vi elsker dette landet,
som det stiger frem furet,
vejrbidt over vandet, 
med de tusen hjem.
Elsker, elsker det og taenker
på vor far og mor
og den saganat, som saenker
drömme på vår jord."


Sedan bar det av mot Stockholm där första stoppet blev i Solna.


Sedan genom  Norra begravningsplatsen mot Karolinska och Dalagatan.


Med lätta steg ;0) trampade vi vidare mot Wasahof där Johan Spendrup bjöd oss vandrare på öl idag :0) Etappens sista vattenhål och gott var det! Dessutom var det bra läge för oss vandrare att lufta fötterna!


Vemodet kom lite sakteligen på Wasahof. Mitt i glädjen och stoltheten kom insikten om att vi vandrare skulle skiljas åt efter 12 dagar. Nummer byttes och tårar fälldes. Möten från senaste två veckorna knöts samman och nya vänskapsband. Det var dags för oss att vandra vidare mot Skeppsholmen för att samlas för kortegen mot Stortorget och den stora avslutningsfesten.


Med spelemän, sockendräkter och flaggor knallade vi från Skeppsholmen till Stortorget där nära och kära tog emot oss :0) Om två år är det dags igen! Då kommer plankpojken åter till Stortorget efter en 36 mil lång vandring i kullornas fotspår!



Forts. ur Anteckningar om svenska qvinnor av Wilhelmina Stålberg (P.G Berg, 1864, Stockholm).

Ändtligen kom våren och sällskapslifvet upphörde. Man skingrade sig åt olika håll, för att under sommaren söka helsa och nöje i naturens sköte, och äfven den sköna Carin försvann ur staden, för att rik -- ja i sanning mycket rik, för en person af hennes stånd -- återvända till hemorten. Hon återkom aldrig mer till Stockholm; och säkert var ock detta det klokaste; ty ingenting är så ombytligt, som publiken, särdeles i en folkrik stad, och kanske torde ingen enda af de oräkneliga sällskapskretsar, hvilkas rodocka den unga dalflickan den ena vintern var, ens velat se henne, under den påföljande. Det sades ock, att hon der hemma hade gift sig med en "mas", troligen en hjertans kär, som förut intagit hennes hjerta. Men det har också berättats -- om med full sanning känner man icke -- att mannen hon fick skulle varit elak emot henne och, sedan han väl kommit i besittning af de pengar hon samlat, beskyllt henne för, att ej hafva fått dem på ärligt och anständigt sätt.
Äfven andra hennes landsmän, hvilka alls icke kunde begripa, att hon skulle kunna kallas vacker, påstås hafva hatat och smädat henne, för det hon gjort sig "till ett spektakel" för en skådelysten hop. -- Stackars liten Carin! så föga glädje hade hon af sin oförlikneliga skönhets herrliga gåfva.









Bro-Solna, etapp 11 :0)

Morgonen började som vanligt med korum. Prästen som var på plats konstaterade att det var mer folk här än på gudstjänsterna på söndagar. Han var inte den första som sa det...mot Kungsängen och Tibblegården, där fötter luftades första gången! 


Vi har passerat, det som förr var Dalavägen. En bil stannade och en glad hälsning fick vi. Det var en kille som kände igen oss. Vi hade vinkat åt han i Långshyttan för en vecka sedan. Häftigt!


Mot Dalkarlsbacken! Med ganska lätta  och bestämda steg kände vi pulsen av storstaden! 


 Dalkarlsbacken anlades 1665 och räknas som Sveriges första statliga vägbygge. Detta arbete anses ha varit ett av de första mer organiserade vägbyggena i landet. Arkitekten belönades med en kunglig medalj för sin insats. Dalkarlarna 3 000 liter öl att dela på i bonus. 200 dalkarlar hämtades från dalaregementet för att bygga en 200 meter lång mur av obearbetad natursten, som utgör själva "backen". Byggnadsmaterial togs från ett närbeläget klapperstensfält.


Behöver jag ens nämna att Dalkarlsbacken såklart ligger på gamla Enköpingsvägen i Upplands- Bro. Ni kanske har märkt att plankpojken varit något förundrad och nyfiken över att alla vägar leder till Enköping och att det aldrig är långt! Har beslutat mig för att närmaste året promenera till Enköping! Kan inte handla om mer än en dagsetapp, eller kanske två :0)


Fantastiskt väder, solen sken och det börjar sjunka in att man gått från Mora- Stockholm! Ganska galet! En bra dag att gå och vara stolt över sig själv :0)


Vi har gått både på stigar och vägar och en sån här dag har allt varit ok. Att fötterna är så svullna att de inte kan klämmas in i ett par flip-flops, det är liksom helt ok! 


Ett par tårar föll ned för kinden när vi passerade milstenen och kom in i Stockholms stad :0)


Här kan vi verkligen se det bästa av Stockholm som jag kommer att bära med mig hem till Dalaskogarna!


Många fester har plankpojken gått till och gått hem ifrån. Dock har det aldrig varit 36 mil långa promenader...nu hoppas vi på en riktig Dalafest imorgon på Stortorget :0)


Forts. ur Anteckningar om svenska qvinnor av Wilhelmina Stålberg (P.G Berg, 1864, Stockholm).


" Emellertid blef hennes uppträdande på Stortorget nu mera icke långvarigt, ty platsen blef sannerligen alltför trång till rymmande af den för hvarje dag mer och mer tillströmmande nyfikna hopen. Icke heller behöfde den sköna Carin nu mera söka sitt bröd genom mjölkförsäljning, då en lättare och vida angenämare utväg att förtjena det yppade sig för henne. Hon hemtades nemligen, eller tingades, från hus till hus i de förmögnare och förnämare kretsarne. Allt hvad Stockholm på den tiden egde lysande, ja, en hvar, som gjorde blott det ringaste anspråk på att få räknas bland de fashionabla, måste någon afton bjuda främmande till sig, för att se "vackra dalkullan". I alla upptänkliga kretsar, nedifrån de borgerliga, till och med hofvets, ja, sjelfva de kungligas, ville man se och se om igen och riktigt inprägla i sitt minne detta ideal af skönhet, som, naturligtvis, aldrig återvände hem till sitt qvarter, utan gåfvor i penningar och andra värdefulla saker. Man såg, man beundrade, och de extasierade utropen, särdeles bland damerna, hade så när aldrig tagit slut. Från den ena kretsen måste Carin lofva sig till en annan, och det qväll efter qväll, så länge vintersäsongen varade; ty alltid var det någon familj, som icke var bortbjuden, eller på bal eller opera, alltid var detnågon som hemma hos sig hade större eller mindre bjudning, och då måste man ju visa den vackra dalkullan, eljest dugde det icke. -- Det vissa är, att Stockholmssupéerna voro, den vintern, betydligt mindre tråkiga och sömngifvande, än de vanligen äro, och önskligt vore, om, efter mer än trettio års förlopp, ett nytt fenomen af samma slag uppenbarade sig, för att blåsa en flägt af lif i dessa döda och dödande societetsnöjen, såsom de så oriktigt benämnas."