måndag 14 mars 2016

Sunny road mot tempel 38


Tempel 38 är lite speciell då man går ner till och sedan upp igen, oftast samma väg. De första lämnar därför ryggan på härbärget och tar en tur och retur samma dag. Har beslutat mig för att ta en lugnare dag, genom att gå de ca 18 km till Ashizuri-Misaki och stanna på spa för en natt. Ger mig gott om tid att utforska sevärdheterna och skrämma slag på lite fler damer på Onsen! 



Sunny road som jag knatade nedåt var inte ett dugg sunny idag. Regnet fullkomligt vräkte ned! Det var bättre tryck på den japanska himlen än på duschen därhemma! 



Kongofukuji, tempel 38



När man tänkt gå östkusten ned lite snabbt och smidigt eftersom det skulle vara platt och hittar sig själv på västkusten i uppförsbackarna, ja då slutar klockarna ringa. Såhär 6 timmar senare har jag fortfarande ingen aning om hur det gick till. Det blev betydligt tyngre än väntat...och 23 km istället för 18 km till templet. 



Lite småstel, dyngsur, genomfrusen och toksugen på sightseeing visade det sig att jag skulle göra mig ett namn på lokala posten. Klä av sig regnkappa, rygga, halmhatt och gåstav med värdighet, för att ta ut pengar, visade sig inte vara helt enkelt. Inte när man hela tiden stod för nära automatiska dörrar åt tre håll... Behöver jag ens nämna att dörrarna fick tokspel :o)



När jag redan gjort mig till en lokal kändis passade jag på att fråga var mitt hotell låg...såg nog lite ledsen ut när postkillen meddelade bestört att det var hotellet uppe på berget! 1500 meter lade han till. Bara att traska, hann gå en kilometer innan en rosa Toyota prejade in framför mig. Ut hoppade postkillen som tog in både mig och mina blöta grejer i bilen och skjutsade mig till hotellet! Jag vill inte ens veta hur snacket gått på posten de 20 minuterna jag redan hunnit traska! Berget blev genast så mycket roligare att bo på :o)



Lite sightseeing blev det, såg fyren, utsikten och statyn på John Manjiro. Han och hans fiskarpolare satt strandade på en ö i 143 dagar innan de räddades av amerikanare och kördes till Hawaii. Han blev kvar i USA, pluggade och lärde sig engelska innan han återvände till Japan. Fungerade sedan som tolk och översättare till Japanska regeringen. 



Trots fel rutt, sightseeing och postincidenten kom jag till hotellet en timme för tidigt. Fick därmed hoppa in i Onsen i väntan på rummet! 




Fick hela stället för mig själv, vilket gjorde att jag slapp leka tuff maffiabrud idag. En befrielse faktiskt! Istället blev det rejäl skrubbning, varma bad och självklart...



...finsk Sauna! Trots att jag var helt själv kastade jag ingen vatten på stenarna. Fick däremot klart för mig vad skoporna och fontänen hade för syfte på förra Onsen. Man skulle skopa kallvatten över sig själv efter Saunan. Antar det i varje fall eftersom det här fanns en kallbässang att kliva ned i efter Saunan.



Och här hade man inte bara ett förbud mot att kasta vatten, här hade man även en rekommendation för hur länge man skulle sitta i en 90-gradig Sauna. 5 minuter! Måste säga att det blir ingen match att basta ut mina nyfunna japanska vänner ur Saunan i sommar i Dalaskogarna! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar