torsdag 30 juli 2015

Plankpojken nyttjar situationen


Plankpojken har sommargäster denna vecka och har passat på att förlänga semestern och turista runt knuten. Idag blev det besök hos ett väveri, där plankpojken spenderade både förra och kommande lönen...linneservetter införskaffades, så till helgen blir det finmiddag :0)



Chefen har förlängt sin kollovistelse och har lämnat över bygget till en blondin! Stilen är densamma. Båda lever efter spanska ordspråket: " En liten bit i taget och du kommer långt"! Farsan har anammat detta, för idag kunde vi inte riktigt lista ut vad som hänt på bygget ;0)


Stockholmskan åkte på byggjobb som flöt på fint...men då finns också erfarenhet från stallarbete :0)


Medans det slets på på bygget passade plankpojken att fixa lite mat! Introducerades till en riktigt god röra av grekisk yoghurt, fetaost, vitlök, salt och peppar. Som den käring (bör ej blandas ihop med skällsordet kärring) lade jag till kapris i min halva av röran...gav en god sälta och ett extra sting :0)





onsdag 29 juli 2015

Borta bra men hemma bäst!


 
Då har plankpojken varit på semester igen och denna gången var det den årliga resan till Ungern. Skönt häng med ett fantastiskt gäng, några dagar i Hungaroring för att kolla på F1 och sedan en korttids i Budapest på vägen hem. Mycket bättre än såhär kan inte en långhelg bli :o)


Hemmavid har farsan fått hålla ställningarna! I första ögonblicket kan man tänka att det inte hänt så mycket. Plankpojken kom från en campingsemester hem till en annan camping. 


Sommargästerna som följde med från huvudstaden var dock nöjda över att det fanns en veranda och att det fanns ett tak över verandan...nuförtiden verkar inte ens 08:rna ha några krav på boendestandard ;0) 


Verandaarbetet har dock kommit igång och bjälkarna under golvet har kommit på plats. 


Inte vilka bjälkar som helst, runt 10 tums bjälkar från egen skog. Är en gammal rotvälta sedan flera år tillbaka som farsan varit så finurlig att ta tillvara! Dels har den givit plankpojken lite stress i skogen och plankpojken har sparat minst halva resan till kommande semestern :0) Farsan har dessutom fått leka och ha kul i skogen ett par dar när plankpojken inte var bredvid och beklagade sig över att klockan och dagarna går...






tisdag 21 juli 2015

Snyggt med grått golv!


Då var golvet grått och måste säga att det är något visst med målade trägolv :0) Har stora planer för den träfärgade sängen som ska stå i rummet. Berättar ingen mer innan jag lyckats/ misslyckats med mina planer...när farsan hörde dom frågade han om: Kärringen har alla bullar på plåten? Ytterligare ett finskt talesätt ;0)


Innan jag hinner ta tag i sängen är planen att solen ska titta fram. Plankpojken ska ut och klättra på dom höga höjderna ;0) Kortsidan ska göras klar och de vita knutarna ska komma på plats :0)



måndag 20 juli 2015

Huset är så du!

 
Då har chefen fått riktig ledighet och åkt till farsan och morsan på sommarkollo. Lite tveksam, då det alltid brukar lukta blöt hund när han kommer hem. Mår som en prins hos farsan och morsan och skäms bort besinningslöst...voi, voi :o)) Anledningen till denna extra kolloperiod är för att plankpojken ska måla blivande arbetsrummets golv. Risken är annars att resten av golven får ett högst personligt mönster av grå tassar ;o)


För i arbetsrummet börjar det bli klart, taket är färdigt, golvet behöver ett till lager färg och listerna ska på plats. Garderobsdörren ska restaurerars och dörren ut till biblioteket ska bytas ut! Småfix  kallas det på detta bygge ;o)
 

Chillade lite igår och fastnade i soffan. Genom retrolinsen på telefonen ser ju faktiskt huset redan rätt retro ut och bara sådär gav jag chefen en extra kollodag ;o) Hade oväntat men mycket trevligt besök i helgen som gav den finaste komplimangen jag fått för mitt jobb i huset! Det är så eget, som du, det är verkligen din stil! Och lite så är det nog...nog för att man kan spana in mig på lanthandeln nån gång, men ska man frakta hem mig, då får man nog gräva lite i nåt marknadsstånd i utlandet :o))
 





Gubbar och inlagd lök :0)


Då var det dags att börja bunkra upp med godsaker inför vinterhalvåret. 17 liter jordgubbar har hamnat i frysen! Så gott, för att snart är det dags att börja längta efter kommande sommar :o)



Skröt ju om att jag blivit bundis med Bamse i skogen som delar med sig av recept. När jag la in grönsaker enligt Ernst recept, blev det lag över. Passade på att göra en burk inlagd lök. Var tokgott, så gott att första burken är uppäten och en ny burk står o gottar till sig :o)




Jag skivade ned gul lök, röd lök och scharlottenlök i en salig blandning. Hade även i några vitlöksklyftor, som jag bara skalade och tryckte till lite med kniven. Burken toppade jag med en msk hel rosépeppar och en msk hel grönpeppar, några små riktigt starka chilipeppar och lite oregano.
Farsan är förste smakare som vanligt och fick massor med lök på en hamburgare. Fick klart godkänt och farsan beställde faktiskt en ny burk ;o) Kan inte vara annat än ett gott betyg...

lördag 18 juli 2015

Snart är de vita knutarna på plats

 
Snart börjar den där ångesten komma om vad plankpojken ska hitta på när huset är klart :o) Baksidan börjar bli klar och imorgon ska byggställningarna upp på gaveln mot växthuset. Då ska även våning två få fönsterfoder på plats :o) Balkongen får vi vänta med en stund, gästerna igår konstaterade att det inte var läge att smita ut balkongvägen...


Även på framsidan har fönsterfoder kommit på plats och eftersom det inte hänt ett smack med verandan tänkte jag bespara er en bild på eländet ;o)
 
 
Plankpojken har pysslat med lite allt möjligt under dagen. Målat knutar så snart är jag faktiskt bosatt i mitt drömhus med vita knutar i Dalaskogarna...
 

Eftersom Bamse i skogen var så givmild med Ernst recept på inlagda grönsaker, tänkte plankpojken att det inte var mer än rätt att bjuda tillbaka lite. Feg som jag är skickade jag ut farsan med resterna av min lufttorkade skinka. Den som fraktades hem från Teneriffa i våras tillsammans med min tokfina andespegel i trapphuset...
 

Vet inte om chefen är toknöjd över att vi blivit bundiosar med dom där stoora och viilda djuren i skogen. Han stannade kvar på baksidan och vaktade medans farsan tog ett snack med Bamse i skogen ;o)
 

Bamse var nöjd och belåten, så nöjd att han viskade i mitt öra att Ernst sagt i sitt senaste program att: "Det är absolut finast när pelargoner växer så här. Så blir det när man inte klipper dem så hårt- utan bara låter dem leva sitt liv helt fritt. Utan ansvar. Då får man de här gängliga och långa pelargonerna." Så här på bygget fortsätter vi leva helt fritt och utan ansvar och då får man ett så här fint fönster ut mot växthuset...har inget att göra med att plankpojken bara har tokglömt att ta hand om sina pelargoner i år, är bara steget före Ernst...som vanligt. Börjar snart tro att han smyger runt knuten och kollar vad jag har för mig :o))
 








Vilken slösa han är - farsan!

En chock fick plankpojken när jag såg vad som fanns i vedlådan! Farsan har gått och kapat finfint virke som stått ute i åratal och blivit lite lagom väderbitet för att användas.


Tanken har nämligen varit att snickra ihop ramar till mina foton från Pilgrimsvandringen i Spanien 2007. Har gjort finfina canvastavlar av fotona och försöker lista ut hemvist till respektive tavla :o)


Lyckades rädda två av brädorna :o) så ett par tavlor ska få ny och fin inramning, så fort jag kommit på hur jag ska göra. Måste säga att jag kanske har skrävlat lite om mina snickerikunskaper...bara lite dock ;o) 
 

För dessa tavlor förtjänar en vacker beklädnad och vet ni vad det kostar och få nio tavlor inramade? Eller vad två burkar skruv kostar? Dags att dra åt svångremmen ordentligt på farsan, slösa på detta viset går inte ;o)


Det blev dock en varm Sauna på virket och plankpojkens tårar skvätte ner på stenarna...även tårarna används med förstånd på detta bygge hädanefter!
 

Å så hittade jag en till pärla i ladan. Denna ska putsas upp, eventuellt oljas in och kommer att bli fantastisk förvaring för nåt praktiskt, lök kanske, i köket! 





fredag 17 juli 2015

Går tokfort på bygget nu!


Vet inte vad som har hänt eller var all energi kommer ifrån, men idag har det hänt massor igen. Plötsligt lossnar det och det känns rätt självklart att utsidan av huset kommer bli klart i sommar! 


Plankpojken har dragit i skruv efter efter skruv, mellan målning och lite beautytreatment på byn ;0) Var välbehövligt med lite semesterfix, med elproblem hela dagen igår varpå bara kallvatten i duschen, vart det Byggare-Bob med nyslingat hår i slamfärgskulörer som åkte på konsert i kyrkan :0))


Farsan har snickrat ihop foder till fem fönster och plankpojken har målat. Vart så inspirerar så jag målade ytterligare 40 notläcktar till imorgon ;0) Måste erkänna att tröttheten vann över planerna om både Sauna och grillning. Kära kusin med särbo och särbons son kom på besök vilket fick plankpojken upp ur soffan. Många goda skratt, härliga gamla minnen från fäderneslandet och ett och annat glas vin blev det till slut! Tröttheten var som bortblåst i ett huj ;0)












torsdag 16 juli 2015

Taskigt samvete och finsk vemod!

 
Jobbet har rullat på i rasande fart på bygget. Farsan var rätt imponerad i morse då han såg vad plankpojken åstadkommit under det gångna dygnet. Efter inspektionen frågade han dock varför plankpojken skruvat på det sättet? Plankpojken något förnärmad, förstod ingenting tills farsan konstaterade: "Sådär, säger dom alltid på bygginspektioner ;o)".


I samma rasande fart har jag svingat med skruvdragaren idag och fått alla långa notläcktar på plats, både på husets baksida och framsida. Hade gärna fortsatt en timme till om inte himlen hade öppnat sig och det ekat tomt på skruvar i fickan. Farsan fick en och annan gliring igår för att han lämnade bygget vid halvtid. Idag hade han mage att berätta att han fick en stöt av sågen när åskan slog till igår...vilken tur att mitt taskiga samvete bara växer och växer...hade det varit jag som fått en stöt hade jag antagligen suttit på akuten och köat fortfarande. Ingen fara dock, men måste konstatera att det inte är farsans bästa vecka, getingstick och en knuff av Tor...det går bra nu ;o)

 
Altanen har fått vänta, farsan har sågat till nya brädor till plankpojken att måla och skruva på plats. Plankpojken har nämligen förbud på att använda sågen, tydligen vill farsan inte plocka upp fingrar från bäcken. Kan nog tänkas ta några år innan plankpojken avancerar till att börja såga med den roliga sågen. Det tog ju sju år att få börja använda en fogsvans och skruvdragare...skam den som ger sig!


Packade ihop pinalerna istället och åkte till Söderbärke kyrka för lite finkultur. Arja Saijonmaa stod för underhållningen och det var riktigt maffigt! Hon kliver in och öppnar kvällen med tangon Kotkan ruusu, Kotkas ros. En finsk tango och finsk hederlig vemod bjöds det på ikväll. Det mesta gick i moll med andra ord, för finnarna kan ju inget annat!
 

Repertoaren innehöll mycket fantastiska låtar av Mikis Theodorakis, vars flesta låtar översatts av författaren och diktaren Lars Forssell. Arja Saijonmaa spelade även en klassisk finsk vals, Kultainen nuoruus (O ljuvliga ungdom), som har en rätt kul historik, om den är sann vill säga ;o) Finland har en klassisk musiktävling varje år och efter kriget uppmanades folk att skicka in lite glada och positiva låtar. Kullervo Linna är killen bakom låten och skickade in den till tävlingen 1949. Kultainen nuoruus vann sångtävlingen och det skojas om att det var den enda låten som kom in som gick i dur...resten av låtarna var fortfarande i moll :o) Stämningen var lagom kyrklig, melankolisk och lite sådär härligt finskt vemodig. Då kliver en dam fram med rappa steg och önskar höra schlagern "Högt över havet"...säger ingen mer men ni börjar förstå skillnaden mellan finsk och svensk kultur ;o) Och japp, även den spelades i Söderbärke kyrka ikväll :o)
 








onsdag 15 juli 2015

Plankpojken hade behövt en plankpojke idag!


Plankpojken har avancerat återigen...eller så har farsan bara glömt hur det gick senast! Tur att han börjar komma upp lite i ålder och lämnar lite smulor till plankpojken! Tog blixtsnabbt möjligheten och med ett stadigt grepp om skruvdragaren har det fasiken skruvats, hela dagen fram till solnedgången :o)
 
 
Självklart riktade farsan notläcktarna och drog i mittenskruven själv eller ärligt talat med hjälp av plankpojken. Sedan har plankpojken skruvat resten, först nedåt mot backen och sedan upp mot stjärnorna! Med tanke på att plankpojken är välkänt både klantig och fumlig, kändes byggställningskonstruktionen lite sådär lagom stadig. Förstår faktiskt inte varför ytterväggar behöver vara så jäkla höga...även om det är trevligt med högt i tak inomhus ;o) Tur att farsan drog innan denna konstruktion blev klar...hade nog haft ett och annat råd att bistå med annars...


Det gick bra, plankpojken överlevde och det visade sig när jag väl kom upp att jag inte behövde stegen. Fick sträcka på mig lite bara. God motion blev det, då jag blev att sakna fyra futtiga skruv för att göra klar denna sektion. Hittade några lååånga spik och övervägde faktiskt att slå in dem med pannan! Men om farsan har ett fiskmåsminne som plankpojken, så har gubben definitivt välsignats med hökögon! Han hade nog redan känt på sig ett par mil bort att plankpojken fuskat på bygget! Bara att klättra ned, hämta fyra skruv och klättra upp igen! Tänkte dock..att nu..när plankpojken börjar göra karriär som byggare, kanske det är på sin plats att plankpojken får en egen plankpojke :o)) Får ta ett snack med chefen och byggets fackliga ombud...
 

Eftersom plankpojken har kommit upp ur den tillfälliga byggsvackan är det bara att köra på. Passade på att måla 40 st notläcktar till så att jag kan fortsätta min klättring mot toppen imorgon. Gäller att se framåt här på bygget! Farsan passade på att dra efter halva dagen när Tor började hamra med stora släggan, hade plankpojken gott om sällskap i carporten. Familjen Mygga och Knott hälsade på och de hade tagit med sig hela stora och tjocka släkten! Hade dessutom inte orkat vänta på bussen utan hade tagit en långtur till bygget, för så hungriga var dom faktiskt!
 Queen Bee vill inte lämna utrymme på gården och har börjat bygga nytt bo i carporten! Och hennes plankpojkar är inte och leka med!Efter att ha bjussat alla familjer på ett skrovmål var det lika bra att ge sig för kvällen!

 
Lite skönt häng inomhus och fick inspiration att lägga in lite grönsaker och lök inför helgens grillning av hamburgare! Plankpojken är sedan år tillbaka förbjuden att titta på Ernst.Farsan tycker att jag har de mest tokiga ideérna dagen efter att Ernst varit i rutan!


Självklart håller jag mitt ord och tittar inte på Ernst, men kan tipsa om hans syrade grönsaker! Recept finns på TV 4:s hemsida påstod Bamse i skogen ;o)

 




tisdag 14 juli 2015

Queen Bee var lite småirriterad ;0)

Det obefintliga byggsuget har inte kommit tillbaka idag :0( Nu har nog plankpojken hamnat i en eländig svacka, som varken Ernst eller ruttna väggar, färdiga att sparkas in, kan råda bot på! Då är det illa :o) 


Tur att farsan kom med lite energi till rivandet...back to basic och fram med sågen. Det visade sig att plankpojken var en riktig talang på att såga av bjälkar och som omväxling var det riktigt roligt ;0)


Svettigt var det och det blev inte bättre av att ha ett gäng ilskna getingar surrandes runt huvudet. Drottningen var kvar i resterna av boet och var inte ett dugg sugen på att sätta igång med nybygge...när taket försvann helt och boet med det, hamnade nog Queen Bee lite i samma läge som plankpojken...bara att spotta i nävarna och komma i gång med byggandet ;0)


Med såg och Hagalundsnyckeln fick vi bort resten, iväg med det som inte kunde återanvändas och imorgon börjar vi bygga ny framsida! En eländig dag blev till en ganska bra dag! Passade på att avsluta dagen med att sätta mig på ett gäng brännässlor...voi, voi..