lördag 1 november 2014

Hemmagjorda sötpotatischips

Eftersom lunchen bestod av toknyttig morotssoppa, vart jag sugen på något lite onyttigare till kvällen. Eftersom det är 6 mil till närmaste indier och 8 km till närmaste kiosk fick man ta av det som finns hemma...men gott blev det med stekt fläskfilé, pepparrotssmör och hemmagjorda sötpotatischips!


Sötpotatischips för 2 personer (minst)

1 sötpotatis
2 tsk olivolja
1/2 röd lök
Blandade chilifrukter
3 vitlöksklyftor 
Flingsalt från havet
Svartpeppar

Värm upp ugnen till 175 grader. Skrubba sötpotatisen och hyvla den till tunna skivor. Saknar man en mandolin, som jag gör, får man kämpa sig igenom uppdraget med en osthyvel :0) Lägg sötpotatisen i en bunke och ringla över olivolja och önskad smaksättning. Jag hackade rödlök, chili och vitlök riktigt smått och tillsammans med flingsalt och peppar blev det riktigt gott. Vänd ned allt i bunken och lägg sedan ut chipsen på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Lägg ut chipsen en och en på plåten för bästa resultat. Tiden i ugnen kan variera, ca 20 min. Håll koll på dem, blir snabbt svarta på slutet :0)


Koska lounas oli tänään todella terveellinen teki mieli jotain hyvää illalliseksi! 60 km lähimpään Intialaiseen ja 8 km lähimpään kioskiin sain tehdä perjantain illallisen jääkaapin helmistä :0)

Bataatista suolaisia "perunalastuja"

1 bataatti
2 tl oliiviöljyä
1/2 punainen sipuli
Sekalisia chilihedelmiä
3 vakosipulin kynttä
Suolanhiutaleite (merisuolaa)
Mustaa pippuria

Lämmittä uuni 175 asteeseen. Pese bataatti ja pienennä ohkaisiksi viipaleiksi, mandoliinilla tai juustohöylällä! Pistä lastut kulhoon ja sekoita oliiviöljyn ja valitsemasi maustettein kanssa. Minä silppusin sipulin, chilin ja valkosipulin ja sekoitin suolan ja mustapippurin kanssa kulhoon. Bataattilastut voit ilman muuta maustaa mieleisillä muilla mausteilla :0) Levitä lastut pellille yksitellen voipaperin päälle ja paista uunissa noin 20 minuttia. Pidä lastuja silmällä, palaa nopeasti lopussa! Tarkoitus on saada lastut rapeiksi! Toimii loistavasti iltanaposteltavana. Minä söin paistetun possun ja piparjuurivoin kanssa :0). Yksi bataatti riittä helposti kahdelle hengelle! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar