torsdag 27 november 2014

Tokgod tonfiskpasta med bönsallad

Då har plankpojken varit ute och rest och självklart har man med fem liter olivolja hem i bagaget :o) Tack kära kusin! Efter att ha ätit och druckit gott i två veckor är det nu lite kul att laga mat själv igen! En lätt, snabb och tokgod pasta fick det bli, med lite nyttig bönsallad till!




Pasta med vitlök och tonfisk ( 4 pers )

1 pkt färsk pasta
1 burk tonfisk i vatten
1 gul lök
5-6 klyftor vitlök ( om du inte ska kramas på ett tag )
Cocktailtomater, gula eller röda
Salt och peppar
Olivolja
Parmesanost 
Färsk basilika

Koka upp saltat vatten till pastan. Hacka löken och skiva vitlöksklyftorna tunt. Hetta upp en panna med olivolja och stek på lök och vitlök. Gula löken vill vi ha lite genomskinlig och vitlöken ska vara rostad gyllenbrun. Koka färska pastan i ca 30 sek. Skyffla över pastan i pannan med en msk vatten som pastan kokat i. Ha i ett par skvättar olja till och ha i burken tonfisk. Dela på tomaterna och blanda i pastan. Salta och peppra och ta pannan från spisen. Toppa tallriken rikligt med riven parmesanost och färsk basilika. Servera med bönsallad, ät och njut :o)

I bönsalladen har jag haft stekt lök och gröna bönor. Hackad rödlök och strimlad paprika. Blanda ihop det varma och det kalla till en skön mix och servera! 


Pastaa valkosipulilla ja tonnikalalla ( 4 hkl )

1 pkt tuoretta pastaa
1 purkki tonnikalaa vedessä
1 keltainen sipuli
5-6 valkosipulin kynttä (pienennä määrää jos olet lähdössä halailemaan)
Kämmen pikkutomatteja, keltaisia tai punaisia
Suolaa ja pippuria
Oliiviöljyä
Tuoretta basilikaa

Keitä runsaasti suolaista vettä pastalle. Pienennä sipuli ja siivuu valkosipulinkynnet ohkaisesti. Kuumenna pannussa oliiviöljyä ja paista siinä sipulit ja valkosipulit, sipuli kuultavaksi ja valkosipuli hieman ruskeaksi. Pistä tuore pasta kiehuvaan veteen ja keitä noin 30 sek. Lusikoi pasta pannuun noin rkl vettä mukanaan ja sekoita hyvin. Lisää muutama rkl oliiviöljyä ja purkillinen tonnikalaa. Puolita tomaatit ja sekoita pastaan. Lisää suolaa ja pippuria. Ota pannu pois kuumalta levyltä ja kaada pasta lautaselle. Koristele pasta tuoreella basilikalla ja runsaalla  parmesanjuustolla. Tarjoile papusalaatin kanssa.

Papusalaattiin olen paistanut vihreitä papuja ja silputtua keltaista sipulia. Silpu myös punainen sipuli ja pienennä paprika. Sekoita lämpöiset pavut ja sipuli ja kylmä sipuli ja paprika ja tarjoile! Nam, nam :o)











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar