söndag 2 november 2014

Lantbröd med soltorkade tomater och färska kryddor

Har man käkat morotssoppa till lunch i dagarna tre så tänkte jag att idag ska jag ha ett gott nybakat bröd till! Ska vi vara petiga så tänkte jag detta igår...då jag satte en enkel surdeg. Har inte blivit en sådan där än som odlar surdeg i kylen... Receptet är från en kokbok "Kokkonstens Italien", skriven av Michele Scicolone. I receptet fylls brödet med oliver och rosmarin, jag använder vad jag råkar ha hemma! Denna gången blev det ett bröd med soltorkade tomater och rosmarin. Andra brödet fylldes med blåmögelost, citrontimjan och oregano. Kryddorna är fortfarande från den egna kryddträdgården, så lyxigt och så gott! Ett bröd som är lika gott till vardag som till fest :o)
 
 
Dag 1
50 g jäst
2 1/2 dl vatten, 37 grader
3 dl lantvetemjöl
 
Smula den färska jästen i en bunke. Slå på det fingervarma vattnet och rör om tills jästen löst sig. Rör ner mjölet till en slät smet. Täck med bakduk och låt stå svalt över natten.
 
Dag 2
2 dl vatten
1 liter lantvetemjöl
2 tsk salt
 
Fyllning
Hackad rosmarin (enligt originalreceptet ska det vara 1 msk färska eller 1 tsk torkade rosmarinblad)
75 g soltorkade tomater ( i originalreceptet använder man 250 g grovhackade blandade oliver
100 g Bavarian Blue (blåmögelost)
timjan och oregano
olivolja
 
Värm vattnet till 37 grader. Blanda surdegen i en stor bunke med vatten, salt och större delen av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg. Degen ska vara elastisk. Känns degen lite kladdig är det som det ska. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk i 30-40 minuter. Ta fram en plåt som du smörjer in eller täcker med bakplåtspapper.Tippa ut degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Platta ut halvorna till ovaler, ca 20 x 30 cm. Fördela fyllningen jämt över ovalerna och rulla ihop dem till två "baguetter". Lägg dem med skarven nedåt på plåten. Skär 3-4 diagonaler (ca 1 cm djupa) på brödets ovansida. Täck bröden med en bakduk och låt jäsa ytterligare i 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Pensla brödet med olivolja och strö över flingsalt. Grädda bröden i 25-30 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna på galler och ät! Tokgott :o)
 

  

Kun on syönyt porkkanakeittoa 3 päivää siihen tartti lisäksi saada vähän luksusta tänään. Oikeastaan ajattelin sitä jo eilen koska tämän leivän leipomiseen tarvitaan 2 päivää! Resepti on italialaisesta keittokirjasta ja olen vain vaihtanut täytteet. Orginaalireseptin mukaan täytteiksi käytetään 1 rkl rosmariinia ja 225 gr sekotettuja oliiveja. Tällä kertaa olen täyttänyt toisen limpun tomaateilla (kuivattu auringossa) ja rosmariinilla. Tosen limpun olen täyttänyt sinihomejuustolla, oreganolla ja timjanilla. Aika luksusta kun mausteet on vieläkin omasta maasta :o)
 
Täytettyä maalaislimppua
 
Ensimmäisenä päivänä
50 g hiivaa
2,5 dl vettä (37 asteista)
 3 dl maalaisvehnäjauhoja
 
Murenna hiiva kulhoon. Lisää vesi ja sekoita kunnes hiiva on sulannut. Lisää jauhot taikinaan ja sekoita kunnes taikina on sileä. Peitä kankaalla ja anna seistä viileässä yön yli.
 
Toisena päivänä
2 dl vettä
1 litra maalaisvehnäjauhoja
2 tl suolaa
 Oliiviöljyä
 
Täytteet
I rkl tuoretta rosmariinia tai 1 tl kuivattua
100 g kuivattuja tomaatteja
 
100 g sinihomejuustoa
timjania ja oreganoa
 
 Lämmitä vesi 37 asteeseen. Kaada hapaintaikina isoon kulhoon ja lisää siihen vesi, suola ja suurin osa jauhoista (säästä noin dl leipomiseen). Työstä taikina elastiseksi ja anna nousta liinan alla noin 30- 40 minuttia. Pistä leivinpaperi pellille, kaada taikina pöydälle ja jaa se kahtia (2 limppua). Painele puolikkaat ovaaleiksi (noin 20 x 30 cm). Levitä täytteet tasaisesti koko ovaalille ja rullaa niistä limput. Pistä limput sauma alaspäin pellille. Viiltele limppuihin 3-4, noin 1 cm syviä, viiltoja. Anna nousta liinan alla noin 30 minuttia. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Levitä oliiviöljyä limpuille ja ripoittele suolanhiutaleita. Paista leivät uunin alaosassa noin 25-30 minuttia. Anna jäähtyä ritilällä ja nauti sitten voin kanssa! Leivät on niin hyviä, arkena ja juhlissa :o)
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar