söndag 14 september 2014

Plankpojkens kyckling med lite av varje

Det var dags för plankpojken att bjuda på lunch! Har blivit bortskämd hela lördagen med god mat som drängen bjudit på! Finsk köttsoppa till lunch och entrecote med ugnsbakade rotfrukter var gårdagens meny! Farsan har bjudit på det han är bäst på, ett nöjt smackande efter en god måltid!

Plankpojkens kyckling med fetaost och oliver

1 gul lök
2-3 klyftor vitlök
4 kycklingfiléer
1 tärning hönsbuljong
2,5 dl vatten
1 burk (2 dl) créme fraiche
75 g soltorkade tomater
75 g svarta oliver
75 g fetaost
2 msk soja
Salt och peppar
Färska kryddor, förslagsvis citrontimjan och rosmarin

Skär kycklingen i mindre bitar och bryn den tillsammans med hackad lök och vitlök. Tillsätt vatten, buljong och créme fraiche och koka upp. Smaksätt med soja, salt och peppar. Smula ned fetaost. Grovhacka soltorkade tomaterna och ha i såsen tillsammans med oliverna. Låt småputtra på spisen tills kycklingen är genomkokt. Toppa med färska kryddor. Jag använde både citrontimjan och rosmarin eftersom jag hade tillgång till det! Det växer utav bara den i kryddträdgården...Kycklingen serveras förslagsvis med ris :o)

Kycklingen gick ned och mätta blev vi! Farsan åt hellre av kycklingen än tog emot stryk ;o) ytterligare ett finskt gammalt talesätt! I min kyckling hade jag i ett helt paket fetaost (150 g). Den vart lite väl fyllig i smaken tyckte gubbarna, så har halverat mängden fetaost i receptet! Vill ni ha kycklingen fylligare i smaken kan ni öka på fetaosten. Smaklig måltid!
 

Renki tarjosi lounaan ja illallisen lauantaina joten oli lautapojan vuoro tehdä sunnuntain lounas. Kanaa oli pakkasessa ja sitä sun tätä kaapissa...Kaikki meni ja faijan mielestä sitä kyllä söi mieluummin kuin ottaa selkäänsä...eli aika hyvää oli ;o)
 
Lautapojan kana fetalla ja oliiveilla

1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
4 kananrintafilettä
kananliemikuutio
2,5 dl vettä
2 dl ranskankermaa
75 g auringon kuivattamia tomatteja
75 g oliiveja
75 g fetajuustoa
2 rkl soijaa
suolaa ja pippuria maun mukaan
tuoreita mausteita, esim rosmariinia ja sitruunatimjania

Tarjoile riisin kanssa

Paloittele kana ja ruskista pannussa sipulin ja valkosipulin kanssa. Lisää vesi, liemikuutio ja ranskankerma ja kiehauta kastike. Mausta soijalla, suolalla ja pippurilla. Murenna fetajuusto ja lisää kastikkeeseen. Paloittele tomaatit ja lisää ne kastikkeeseen oliivien kanssa. Anna kiehua pienellä lämmöllä kunnes kana on valmista. Lisää tuoreet mausteet ja keitä riisi. Hyvää ruokahalua!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar