tisdag 9 september 2014

Kräftskiva och focaccia

Då har plankpojken varit på byggledighet i helgen! Så härligt att få komma iväg från en vildmark till en annan. Det blev skönt häng med fantastiskt härliga kamrater. God mat och dryck, en och annan skogspromenad och så fick plankpojken visa upp sina nyförvärvade danskunskaper! För hör och häpna, plankpojken har börjat dansa på fritiden! Inte bara en gång i veckan utan två...och det går, sådär :0) Plankpojken brukar ha med sig ett mycket gott olivbröd då jag ska iväg någonstans. Om det är lite kortare om tid, så kan det bli en Foccaccia. Grymt god även denna :0) Receptet är ur boken: Kokkonstens Italien skriven av Michele Scicolone. Har lagt till oliver i ursprungsreceptet och dubblerat mängden salvia, rosmarin och timjan :0)


Focaccia med örter och oliver

50 g jäst
1 1/2 dl varmt vatten (37 grader)
4 dl varm mjölk ( 37 grader) 
6 msk olivolja
12 -13 dl ( ca 750 g) vetemjöl
2 tsk salt
1 msk färsk timjan 
1 msk färsk rosmarin
1 msk färsk salvia
250 gr urkärnade oliver, gärna blandade

Smula jästen i en bunke. Slå på vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjölk och 4 msk av olivoljan. Tillsätt mjöl, salt, kryddor och oliver och arbeta samman degen. Tippa sedan ut den på ett mjölat bakbord och knåda tills degen blir elastisk. Forma degen till en boll och låt den jäsa i bunken. Täck över bunken och se till att degen jäser på ett dragfritt ställe i 30 minuter. Efter 30 minuter arbetas degen ned i bunken och hälls sedan i en smord långpanna. Tryck varsamt ut degen med mjölade händer. Låt degen jäsa i ytterligare 40 minuter under bakduk. Värm ugnen till 225 grader. Efter ca 30 minuter är det dags att göra fördjupningar i degen, nästan så att det går hål i degen. Ringla ca 2 msk olivolja över degen och strö på grovsaltet. Låt stå resterande 10 minuter innan du gräddar brödet i ca 20 minuter och brödet har fått fin färg. Låt brödet svalna innan du skär upp det i lagom stora fyrkanter.



Viikonloppuna oli lautapojan vuoro olla lomilla. Raksa suljettiin rapujuhlien hyväksi! Lautapojalla on Aina jotain syötävää mukaan kun längden kylään. Tällä kerralla hyvä italialaista leipää :0) Helppo tehdä ja todella maukasta. 

Focaccialeipää oliiveilla ja tuoreilla mausteilla

50 gr hiivaa
1 1/2 dl lämpöistä vettä (37 astetta)
4 dl lämpöistä maitoa (37 astetta))
6 rkl oliiviöljyä
12-13 dl (noin 750 gr) vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1 rkl tuoretta timjania
1 rkl tuoretta rosmariinia
1 rkl tuoretta salviaa
250 gr oliiveja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää maito ja 4 rkl oliiviöljystä ja sekoita. Lisää jauhot, suola, mausteet ja oliivit. Työstä taikina sileäksi ja kimmoisaksi ja muotoile se palloksi sopivaan kulhoon. Anna kohota noin 30 minuttia. Työstä taikina kulhossa  ja kaada taikina öljytylle/ voideltulle pellille. Painele se varovaisesti tasaiseksi ja anna taikinan nousta noin 40 minuttia. Lämmittä uuni 225 asteeseen. Noin 30 minuutin jälkeen tee reikiä (ei kokonaan läpi) taikinaan. Levitä taikinan yli 2 rkl oliiviöljyä ja hiutalesuolaa. Anna taikinan huilata 10 minuttia ennenkuin se paistetaan uunin keskitasolla noin 20 minuttia. Anna leivän jäähtyä ennenkuin paloittelet sen sopivaan kokoisiksi neliöiksi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar