onsdag 10 september 2014

Det är ömkligt att höra löss hosta...

Dagen efter kräftskivan blev det en rejäl tur ut i skogen. Solen sken och det var liksom inte läge att ligga kvar i sängen och dra sig :0)


Middagen fick grabbarna ta hand om och då blir det som alltid grillat! Kött fanns, både från charken och vilt från skogen. Plankpojken hade lovat ta med sig en röding. Väl på grillen blev det mycket tydligt att bilresan ned putsat bort prickarna och rödingen hade förvandlats till en regnbåge :0)) Voi, voi som vi säger hemma i fädernäslandet :0) Självklart följde en diskussion om skillnaderna mellan röding och öring och forell...och strömming och kanske lite haj...om inte annat så var det ungefär lika intressant som "ömkligt att höra löss hosta". Det vill säga att den diskussionen inte tillförde världen ett smack :0))



Från fredagens kräftskiva fanns det Västerbottenpaj kvar som funkade perfekt till fisken! Festen och helgen fortsatte med ett halvtrött gäng. Snapsen som var kvar från fredagen hoppade vi över och Ramlösa har aldrig smakat så bra till fisk ;0)

Pajdeg

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning
150 g riven Västerbottenost
3 ägg 
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Knåda samman mjöl och smör till en gryning massa och tillsätt vattnet. Tryck ut degen i formen och ställ in i kylskåpet i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter. Vispa ägg och grädde. Blanda i osten och smaka av med salt och peppar. Ta ut pajen och häll i fyllningen. Grädda i mittenfalsen av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har stelnat. Pajen är godast om man låter den svalna innan man äter den!



Viikonloppu mukavan seuran kanssa jatkui hyvällä illallisella. Lihaa oli mukana lihatiskiltä ja metsästä ja kala on lautapojan järvistä :0) Yksi ruotsin suurista makuylpeyksistä hapansilakan lisäksi on Västerbottenin juusto. Siitä tehty piirakka on aivan pakollinen lisäkkeenä ruotsalaisissa rapujuhlissa. Piirakkaa jäi perjantain rapujuhlista joten saimme nauttia siitä myös lauantaina kalan kanssa :0)

Piirakan taikina

3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
2 rkl vettä

Täytteet

150 g  västerbottenin juustoa tai muuta vastaavaa pitkäänkypsytettyä, kovaa, voimakkaanmakuista juustoa. Västerbottenjuuston rasvaprosentti on 31.
3 munaa
2 dl kermaa
Suolaa ja pippuria maun mukaan

Nypi jauhot ja voi massaksi kulhoon ja lisää vesi. Levitä taikina piirakkavuoalle ja anna huilata jääkaapissa noin 30 minuttia. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Tee haarukalla muutama reikä piirakan pohjaan ja 10 minuutiksi pelkkä pohja uuniin. Sekoita kerma ja munat. Lisää juusto, suola ja pippuri. Kaada sekoitus piirakkaan ja paistanut piirakka uunin keskivälissä noin 30 minuttia tai kunnes piirakka on jähmettynyt. Tarjoile kun piirakka on jäähtynyt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar