onsdag 25 juni 2014

Fiskpaj av midsommarrester

Då kom och gick midsommar med 10 nära och kära från här och där! Måste säga att det är helt underbart att kunna bjuda hem folk igen :o) Gästerna har åkt och måste säga att det ekar tomt i huset! Kvar blev bara en massa rester, som behöver tas om hand. Ett par liter creme fraiché och nästan ett kilo gravad lax som röktes på grillen under midsommarkvällen! Paj kändes som ett vinnande koncept både för att få nåt vettigt ur fisken, alla burkar creme fraiché och frukostresterna (rökt skinka och riven västerbottenost)!

Pajdeg till en paj!
 
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten
 
Fyllning till laxpaj!
 
3 dl creme fraiché
300 g rökt lax (midsommarlaxen är klassiskt gravad och sedan rökt på grillen)
3 ägg
2 medelstora lökar med stjälk
3 dl västerbottenost
färsk timjan
salta och peppra efter smak
 
Fyllning till ost- och skinkpaj!
 
3 dl creme fraiché
300 g rökt skinka
3 ägg
2 medelstora lökar med stjälk
3 dl västerbottenost
salta och peppra efter smak
 
Knåda samman mjöl och smör till en gryning massa och tillsätt vattnet. Tryck ut degen i formen och ställ in i kylskåpet i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Nagga pajskalet och förgrädda i mitten av ugnen 10 minuter. Blanda ihop fyllningen till en grynig massa. Ta ut pajen och häll i fyllningen. Jag har toppat båda pajerna med lite riven västerbottenost. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
 
 
Juhannus tuli ja meni ja jäljelle jäi tyhjä talo ja paljon ruuanjätteitä. muun muassa melkein kilo graavattua lohta jonka juhannusiltana oltiin savustettu grillillä. Aamiaista, juustoa ja kinkkua jäi kiitettävästi niinkuin pari litraa ranskankermaa! Näistä sain kasaan lohipiirakan ja juusto- ja kinkkupiirakkaan moneksi sopivaksi kesälounaaksi raksalla!
 
Yhden piirakkaan taikina!
 
3 dl vehnäjauhoja
125 g voita
2 rkl vettä
 
Lohipiirakkaan täytteet!
 
3 dl creme fraíché
300 g savustettua lohta
3 kananmunaa
2 sipulia (käytin myös vihreän osan)
3 dl raastettua juustoa
tuoretta timjania
suolaa ja pippuria maun mukaan
 
Juusto-ja kinkkupiirakkaan täytteet!
 
3 dl creme fraíché
300 g savustettua kinkkua
3 kananmunaa
2 sipulia (käytin myös vihreän osan)
3 dl raastettua juustoa
suolaa ja pippuria maun mukaan


Nypi jauhot ja voi massaksi kulhoon ja lisää vesi. Levitä taikina piirakkavuoalle ja anna huilata jääkaapissa noin 30 minuttia. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Tee haarukalla muutama reikä piirakan pohjaan ja 10 minuutiksi pelkkä pohja uuniin. Sekoita kaikki täytteet kunnolla samaan kulhoon. Kaada täyte puolikypsälle piirakkapohjalle ja jatka paistamista uunin keskitasolla noin 30 minuttia. Aika riippuu uunista joten pidä piirakkaa silmällä :o)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar