onsdag 25 juni 2014

Enkel och tokgod pizza på rester

Frukostresterna efter midsommar tar upp en hylla i kylskåpet och salami finns i alla former! Efter pajerna var det dags att tänka om och det fick bli tokgod pizza. Enkel att göra men omtyckt av alla!

Pizzadeg:

1 dl vatten
15 g jäst
3 dl vetemjöl
1-2 msk olivolja
en ordentlig nypa salt

Tomatsås:

500 g tomater
2-3 klyftor vitlök
1 stor gul lök
2 msk olivolja
salt och peppar

Pst! denna gången fick jag en liten påse tomatsås över som jag fryst in!

Fyllning till tre pizzor alt en långpanna:

1 gul lök
200 g riven mozzarella
1 burk blandade oliver (290 g)
ca 150 g salami i olika smaker
olivolja, salt och peppar efter eget tycke

 
Jag börjar med att göra tomatsåsen så att den hinner att gosa in sig ordentligt innan den ska på pizzan. Tomatsåsen är en enkel grund som jag använder till allt pasta, köttfärssås, lasagne och självklart pizza! Börja med att skala tomaterna. Detta gör du enklast genom att med kniv göra ett kors på tomaterna och koka dem en stund. Skalet kommer nästan av sig själv. Hacka lök och vitlök och stek i olivolja och tillsätt tomaterna. Krossa tomaterna försiktigt med förslagsvis en trägaffel. Tomaterna har mycket vätska i sig, men om du behöver tar du lite mer av vätskan du kokade tomaterna i. Salta och peppra och låt tomatsåsen puttra på spisen. Vill du ha en slät tomatsås kan du använda en handmixer. Börja med degen!

 
Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör ills jästen har löst sig. Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet. Lite sparas till att strö över degen samt till utbakning. Arbeta degen smidig, strö över lite mjöl och låt degen vila 30 minuter under en bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Efter att degen vilat hälls den upp på ett lätt mjölat bakbord. Dra ut och platta till degen med händerna. Denna deg räckte till tre mindre runda pajformer alternativt till en långpanna.


Bred ut tomatsåsen på degen och fyll pizzan med önskad fyllning. Jag har använt riven mozzarellaost, salami, rå lök och blandade oliver. Innan pizzan ska i ugnen skvätter jag över lite olivolja, har på svartpeppar ut kvarnen och slänger på en nypa flingsalt! Sedan ska pizzan gräddas i mitten av ugnen ca 15 minuter. Tiden beror på ugn så håll koll! Grädda tills kanterna blir frasiga och gyllenbruna. Låt det väl smaka :o)
 

Salamia löytyy jääkaapista juhannuksen jälkeen joten jotain oli tehtävä. Päädyin pizzaan joka myös on hyvä lounasruoka raksalla ensi viikolla!
 
Pizzapohja:
 
1 dl vettä
15 g hiivaa
3 dl vehnäjauhoja
1-2 rkl oliiviöljyä
kunnon ripaus suolaa
 
Tomaattikastike:
 
500 g tuoreita tomatteja
2-3 valkosipulin kynttä
1 iso sipuli
2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria
 
Pst! Ylimääräisen tomaattikastikkeen voi pakastaa ja syödä sellaisena pastan kanssa tai käyttää lasagneen ja jauhelihakastikkeeseen.
 
Täytteet 3 pieneen tai pellilliseen pizzaa:
 
1 sipuli
200 g raastettua mozzarellajuustoa
Purkillinen oliiveja (290 g)
noin 150 g salamia eri mauissa
oliiviöljy, suola ja pippuri maun mukaan
 
 
 
Aloitan tekemällä tomaattikastikkeen jotta se ehtii kunnolla vetäytyä hellalla. Kuori tomaatit. Tämän teet helpoiten tekemällä ristin tomaatin päähän veitsellä ja kiehauttaa tomaatit pari minuttia. Ota tomaatit ylös kattilasta lusikalla ja anna jäähtyä vähän. Vedä kuoret pois puukolla. Siementalot jätän kastikkeeseen. Kullotta pieneksi silpottu sipuli ja valkosipuli öljyssä, lisää tomaatit. Pienennä tomaatteja varovasti puuhaarukalla pieneksi. Tomaateista tulee paljon nestettä mutta jos tarvitsee lisätä, lisää nesteestä joka jäi kun keitit tomaatit. Lisää suola ja pippuri maun mukaan ja hauduta hellalla pienellä lämmöllä. Jos haluat kastikkeen sileäksi käytä käsimixeriä. Sitten tehdään pohja!
 
Lämmitä vesi 37 asteeseen ja pienennä hiiva veteen. Sekoita nestettä niin kauan että hiiva sulaa. Lisää nesteeseen suola, öljy ja suurin osa jauhoista. Vähän jauhoja säästetään leipomiseen. Vaivaa taikina kädellä sileäksi. Ripoittele jauhoja taikinan pinnalle ja anna kohota liinan alla vähintään puoli tuntia.
 
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Taputtele ja vetele taikina varovaisesti ohueksi pohjaksi. Pohja on hyvä paistaa leivinpaperin päällä, tai niinkuin minä, piirakkaformuissa. Formujen pohjaan levitin pikkuisen oliiviöljyä. Levitä pohjalle kerros tomaattikastiketta. Ripoittele seuraavaksi vähän juustoraastetta tomaattikastikkeen päälle. Lisää mieleisesi täytteet, minä käytin oliiveja, sipulinrenkaita ja salamia. Lisää loput juustosta päälimmäiseksi. Ennen uuniin menoa, kaadan muutaman tipan oliiviöljyä pizzan päälle, ripoittelen suolanhiutaleita ja pistän kunnolla mustaa pippuria myllystä! Nämä tietenkin maun mukaisesti! Paista pizzat noin 15 minuttia uunin keskitasolla. Ja sitten seuraavaksi syömään :o)

 
 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar