torsdag 10 maj 2012

Taklagsfesten avklarad



Den efterlängtade taklagsfesten har hållits och utan överraskningar, på finskt manér. Festen var med andra ord en överdrivet egenartad tillställning, där vi bastade, åt och drack gott :o) Det har dessutom tagit ett par veckor att återhämta sig, som sig bör efter en traditionell finsk fest. Taglagsfesten är en traditionell fest med sitt ursprung från den tid då man tog hjälp av grannar för att bygga sitt hus. Festen kallas också taklagsöl, eftersom åtminstone förr i tiden var ölet ett av de viktigaste inslagen i festandet när taklaget var på plats.

Taklagsöl är även en längre novell skriven av en av mina svenska favoritförfattare August Strindberg. Han skrev novellen 1906 och den utgavs i bokform 1907 tillsammans med Syndafloden.
Taklagsöl handlar om en konservator som ligger döende i sin våning efter en olycka och i förvirrade morfin- och feberdrömmar blickar tillbaka på sitt liv. Man ser Taklagsöl som ett av de mest modernistiska prosaverken av Strindberg och själv ansåg han att det var det bästa han skrivit.

Enligt gammal finsk tradition höll jag taklagsfesten på bygget med ärtsoppa och öl på menyn och enligt svensk tradition punsch att skölja ned soppan med. Har aldrig hört talas om att man dricker punsch till ärtsoppan i Finland, men det kan inte vara en helt ökänd dryck eftersom svenska flaggans punsch tillverkas i Finland. Låter orimligt eftersom den är så söt och jag har aldrig blandat ihop en söt drink till en riktig finne! Har stått i baren i Finland i två år och den absolut mest sålda drinken var Koskenkorva med kranvatten!

Ärtsoppan tillagades under öppen eld framför bygget och intogs i matsalen som fortfarande är i behov av några finjusteringar...


Självklart bjöds det på en hel del dryck också och där  hade plankpojken gjort ett förarbete som heter duga för att få till det. En del finsk snaps som slank ned för fäderneslandet tillsammans med den redan nämnda punschen!



Ni minns väl att farsan tyckte att taklagsfesten dröjde så länge så han spikade fast en kvast i taknocken. Han vågade nog inte lita på att det bjöds tillräckligt med dryck eftersom han kände sig tvungen att ta med egen förstärkning till festen.


Som sig bör bjöds det på finsk 6-1 öl som togs fram efter VM-finalen i hockey förra året. Vi alla vet vilka det faktiskt var som möttes och vilka som vann?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar