söndag 13 maj 2012

Fixat med bjälkar till sovrum och matsal


Glesbygdsgymmet har satt sina spår och frågan är hur ont det kommer att göra när det är dags att kliva ur sängen imorgon bitti. Idag har vi valt en hög och rak gran i skogen som takbjälke till sovrum och matsal. Eftersom plankpojken ännu inte är betrodd gick timmermannen själv loss med motorsågen.


Som vanligt i detta bygge har bjälkarna flera syften. Jag ville nyttja hela granen, även den smala delen, som kan användas i designsyfte. Förstå vad snyggt när finsk ljus design möter den lantliga engelska stilen i en fusion. Farsans syften är något mer praktiska och bärande, han vill undvika att sovrummet trillar ned på matsalsbordet. Börjar inse att vårt team är oslagbart!


När granen var fälld var det dags att skala stockarna med hjälp av en barkspade. Farsan kollade lite förundrat över mina första tag med barkspaden. Han visade hur det skulle gå till så att man fick med hela barken. Enligt farsan var det extremt viktigt i vilken vinkel man höll spaden. Som jag sagt från början så är farsan noga med att ta raster. När han åkte för att fika med morsan hittade jag en egen snits på skalandet. Pilla in spaden på kanten o vips så var bjälken skalad. Stockarna var skalade när farsan kom tillbaka och när jag visade hur man gjorde blev den något stolta kommentaren: "Allt kan man inte få serverat, lite måste man lära sig på egen hand". Han berättade också om sin tid på sågen då alla staplade med egen stil...Även om farsan aldrig kommer att erkänna det, så har han fått lära sig nåt nytt idag...trots sin 20-åriga erfarenhet av att skala timmer...


Bjälkarna har vi dragit ut på tork med hjälp av timmersaxen. Timmersaxen som farsan någon gång skojat om som den enda vettiga svenska uppfinningen. En av er läsare hade lite kuriosa om timmersaxen i höstas så passar på att dela med mig av länken till detta fantastiska verktyg: www.svensktuppfinnaremuseum.se/wordpress/2010/.../timmersaxen/


Bjälkarna är på tork och behöver så vara i ungefär en månad innan de kan monteras. Inom en vecka eller två kommer vi att göra en skåra i bjälken med motorsågen, för att navigera sprickorna som uppkommer av att timret torkar.


Ska även passa på att hylla morsan lite eftersom det är morsdag i fäderneslandet idag. Det skulle återigen inte byggas hus om hon inte var fantastisk med marktjänsten. Hon fick en härlig blomma och sällskap av mig och farsan till lunch, så alla har haft en härlig dag! Sist men inte minst, självklart var chefen på plats och kollade av hur arbetet fortskred!


Som kuriosa kan jag berätta att det hade passat i mitt nya ekotänk här på landsbygden att ta tillvara det tunna vita skiktet mellan barken och bjälken för att göra mjöl och under hösten bjuda farsan på barkbröd. Barken ska torkas och sedan rostar man den över eld tills den blir skör och möjlig att finfördela och sikta till mjöl. Barkmjölet tas framförallt av tall men gran funkar nog under hungersnöd. Kan komma på plats eftersom jag precis betalat många kronor för svindyra köksmaskiner. Lämnar det för denna gång, både p g a tidsbrist och för att undvika onödiga olycksfall i arbetet :o)

Tänään on kaadettu kuusi josta tehdään kannatushirret makuuhuoneeseen ja ruokailuhuoneeseen. Koko kuusi käytetään, paksumpi puoli jottei makuuhuone tipu joulupöydälle ja ohut hirsi ihan lankkupojan ja talon ulkonäön vuoksi. Kyllä me aika tiimi ollaan faijan kanssa, faija ajattelee turvallisuutta ja minä talon ulkonäköä. Petkeleellä olen kuorinnut tulevat hirret hyvillä neuvoilla faijalta. 20 vuoden kokemus ei voittanut lankkupojan sisua joka löysi oman ja paremman tekniikan. Faija vain totesi ettei kaikkea voi neuvoa, jotain tarvitsee itsekin oppia. Faijan tuntien ei tule myöntämään että lankkupojan tekniikka löi timpurin tällä kertaa. Mutisi vain että ennenvanhaan sanottiin sahallakin että "jokainen taplaa tyylillään". Hirret on kuivaamassa ja parin viikon sisällä niihin tehdään halkeama moottorisahalla, jottei hirret kuivaa pilalle. Kuukauden päästä ne voi lyödä paikoillensa. Äitienpäivää ollaan lounaalla vietetty ja kuten kuvista näkyy suurpomo oli seuraamassa hommia!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar