lördag 26 maj 2012

Målat plank med goda råd från farsan....


En solig dag har avverkats genom att farsan har sågat brädor och jag har målat plankor eller om det var tvärtom :o) Har idag blivit varse om att jag inte kan skilja på bräda och planka och frågan är om jag någonsin kommer att lära mig! Milt uttryckt, farsan har gett upp hoppet om mina virkeskunskaper. Försökte idag dra fördelarna med att kalla allt för plankor, gick sådär, inga stående ovationer precis.


Som jag redan berättat så kommer huset att målas med Falu rödfärg, slamfärg från Falu koppargruva. Färgen tillverkas genom att koka bland annat vatten, rågmjöl och linolja med rödfärgspigment från Falu koppargruva.

Behöver komma ihåg att berätta för farsan att man beräknat att rödfärgspigmentet till Falu rödfärg tar slut 2090, vilket betyder att vi behöver rappa på med bygget :o)  Chefen fortsätter med frieriet, vilket betyder att dagen varit halvslö. Farsan dök in 11 på förmiddagen då han väckte plankpojken. Ingen galet lång dag på bygget med andra ord. Kan inte fortgå om inte andra halvan av huset målas i annan kulör!


Förutom diskussioner om vad vi håller på och målar så har farsan passat på att visa hur man inte ska göra! Morskt tog han tre brädor för att visa och detta var resultatet av den första. Innan gav han mig instruktioner om att fetkanter inte accepterades trots att de inte skulle synas. När farsan målat visningsplankan och jag sa att det kunde bli en utmaning att få färgen att rinna på exakt samma sätt på varje bräda, gav farsan upp lektionen och jag fick ta över. Det var dock inte allt, trots förberedelser med att skruva en skruv på skaftet, så den kan hängas på kanten av färghinken under pausen, så lyckades farsan doppa skaftet i färgburken. Smärre missöden idag och det bästa av allt denna gång var det inte plankpojken som stod för dem, utan timmermannen i egen hög person. Farsan måste ha glömt att det inte är första huset plankpojken målar, under skoltiden jobbade jag extra hos en målare. Det blev mest snickeritvätt och målning, men ändå, lite erfarenhet finns :o)

Snackade med en gammal kompis idag och berättade att jag planerar att sätta in en blå ytterdörr. "Jaså, du bygger ett svenskt hus", blev svaret. Ni har ju råd med alla möjliga kulörer i Sverige, här hemma har dörrarna alltid varit vita eller mörka, typ bruna. Har efter samtalet tänkt om med min blåa ytterdörr, svart blir det. En finne som bygger ett svenskt hus i finnskogarna vore ju bisarrt. Rödmylla var dock bra val till huset enligt samma kompis, "används även hemmavid"...Det här med ekonomiska förutsättningar fastnade självklart från samtalet och jag hittade intressant historik kring kulörer på hus.

Under 1600-talet var rödfärgade timmerhus ett tecken på rikedom. Under 1800-talet slog rödfärgen igenom mer allmänt på landsbygden. Innan dess var husen i allmänhet omålade. Rödfärgen var samtidigt en klassmarkör genom att det var den billigaste färgen som fanns att tillgå. Rikare bönder målade sina hus med dyrare gul färg, som var vanligast på större gårdar och herrgårdar. Måste här berätta att nuvarande färg på kåken är gul. Den röda färgen känns rätt, då den är konserverande, som jag berättade igår, jag slipper måla om huset varje år framöver! Lathet räknar jag som rikedom!

Faija on tänään sahannut lankkuja ja minä maalannut samoja lautoja, tai miten se nyt meni. Lankku kun lankku ja tarviiko edes sanoa ettei olla faijan kanssa tästä samaa mieltä!! Punamultamaalilla olen maalannut, kuten jo eilen kerroin. Luin tänään että joku on tehnyt laskelman että punainen pigmentti voi loppua 2090, että uutta puhtia tarvitaan jottei lopputalosta tule sininen. Muuten raksapäivä on ollut rauhallinen, faija näytti miten ei maalata ja läksi sitten jättäen maalaushommat lankkupojalle. Oli niin paljon neuvoja että faija on tainnut unohtaa että kouluaikoina olin extraamassa maalaushommissa :o)

fredag 25 maj 2012

Huset formas och potatisen är satt


Huset har börjat ta sig under veckan, trots att jag inte varit på plats och klockat rasterna. Har dock fått ett och annat knivigt att ta beslut om när jag träffat farsan på kvällarna. Brädorna till kortsidorna är hämtade och mitt uppdrag har varit att ta beslut om jag vill ha notläckt eller lockpanel. Kan inte påstå att det är uttryck jag är tokinsatt i. Har förstått att det har med ytterväggarna att göra. Tänkte dock att eftersom beställningen har varit: "En röd kåk med vita knutar och en blå dörr", hur svårt kan det vara att förverkliga? Eftersom jag inte vill framstå som en jubelidiot, uppdaterade jag beställningen något. Förtydligandet blev för farsan att bygga en kåk som ser så gammal ut som möjligt, typ 1800-talet. Denna uppdatering kom efter att ha googlat notläckt. Inte ett vettigt resultat vilket fick mig att inse att det är onödigt att lägga näsan i blöt i sånt som farsan kan så mycket bättre. Med mitt fulla stöd blir det notläckt på kåken.


En trevlig överraskning var att farsan under dagen har satt på något som kallas vindskydd ovanför isoleringen. Känns tryggt med tanke på att huset inte var speciellt vindtätt i vintras. Imorgon ska brädorna sågas och förhoppningsvis får jag dra på mig målarbrallorna och dyka ner i Falu rödfärgsburken som står och väntar. Falu rödfärg är en slamfärg som är mycket vanlig som fasadfärg på hus i Sverige och hemma i Finland. Hurrit i Finland kallar färgen för rödmylla och den har fått sitt namn ifrån det röda pigment från koppargruvan i Falun, som ger slamfärgen dess kulör. Tack vare pigmentets sammansättning har den en viss konserverande verkan på trä vid typisk svensk och finsk väderlek.

Vill passa på att ge lite kuriosa om att jag kallade finlandssvenskarna för hurri i all välmening. Hurri har sedan början av 1900-talet använts som en nedsättande benämning på finlandssvenskarna, framförallt i trakterna runt Helsingfors som gränsar till Österbotten. Jag skulle nog vilja påstå att det använts och används fortfarande i samma syfte i även andra delar av Finland. Det finns mycket intressant forskning om ursprunget till ordet hurri. En förklaring till ordet har varit att finlandssvenskarna och svenskarna ropar hurra eller för att man tidigare frågade huru när man inte förstod vad finnarna sa? Rolig kuriosa som snarare är en myt utan vedertagen grund i den språkliga forskningen. Under 70-talet bildades hurrarörelsen i Finlandssverige delvis för att ge ordet hurri en något positivare klang. En annan vinkel är att: "Hurrit även varit ’kringvandrande månglare’ De svenska hurrit var från början personer som bjöd ut bl.a. fisk till försäljning, men också sådana som t.ex. köpte kor och hästar i finskbygderna"(Institutetet för de inhemska språken).

Ordet hurri är även närbesläktat med finskans ord hurtta som är en omskrivning av varg eller stor hund. Kringvandrande månglare som håriga vargar, med lite fantasi,  resulterar i att hurri har kunnat användas som benämning om friare. Hurrikas kallas en flicka som har friare. Till sedvänjorna förr i tiden gick den blivande bruden och brudgummen runt och tiggde till sig brudgåvor, bl.a. lin för att kunna väva tyg, och i det sammanhanget förekom det också att de bjöd ut krimskrams eller t.ex. brännvin i gengäld. Så efter all denna kuriosa och en spännande förklaring är inte hurri ett skällsord för mig, bara ett spännande ord med en spännande bakgrund! Sen måste jag tillägga att jag har några packade lådor med krimskrams att ge bort om det skulle dyka upp en hurri på gården.


Allt detta han jag fundera på medans jag satt potatis. Har odlat både tidig och sen sort och hoppas att jag belönas för arbetet. Hårt arbete belönades ovanifrån genast genom en regnskur som sparade ett par timmars arbete med vattning. Hoppas med andra ord på en skur då och då och denna beställning gäller endast nattetid.


Jag har även hunnit plantera ut rosmarin och lavendel, flyttat på gräslöken som växte på bygget och planterat nyinköpt citronmeliss, oregano och basilika. Förstå vad mycket grönt farsan kommer att hitta i sin lunch i sommar :o) Bestämmer sig vädret för att växla igen och förstöra mina odlinga, blir farsans nästa projekt att bygga ett hus åt mig på mycket varmare breddgrader!


Även chefen har återkommit till arbetsuppgifterna. Flickvännen har inte synts till så tiden får visa om det är dumpning eller en kortare paus i förhållandet. Trevligt att han övervakar arbetet igen och ännu trevligare är det att han sover på kudden bredvid inatt igen. Har saknat han ska nog erkännas.

Lisärakennus löytää hiljakseen muotonsa ja perunat on maassa. Huomenna toivon päästä lautoja maalaaman. Maali on ilmanmuuta paikallista punamultamaalia. Päätös on tehty että talo laudotetaan ja väleihin tulee rimat.

onsdag 23 maj 2012

Jag planterar och chefen hånglar


Ikväll var det dags för mig att fixa till jordgubbslandet. Eftersom allt som dimper ned från himlen kommer metervis och gräset växer minst en decimeter om natten, så förväntar jag mig minst en liter jordgubbar till helgen. Är en novis när det kommer till plantering, men förväntar mig mycket stöd från ovan, för i sommar ska det både tuggas på egna tomater och drickas rabarber- och jordgubbssaft.


Eftersom detta var utgångspunkten till jordgubbslandet så inser jag att jag inte ska förvänta mig någon storskörd till midsommar. Flyttade jordgubbarna för två år sedan då huset skulle börja byggas. Fick lite gliringar av "trädgårdsmästare" till kompisar förra året, trots att det fanns en och annan gubbe i lådan. Vi får se om lite förarbete och ny plantering resulterar i bättre skörd i år. Farsan tror inte mycket på mina odlingar, mest för att jag hade Nasse och hans kompisar på besök för ett par midsomrar sedan. Ganska kul faktiskt, hade 08:rna på besök likt varje midsommar. Gänget kommer dagen före och det skålas en del första kvällen, då det är sällan vi ses och mycket ska avhandlas. Som den goda värdinnan jag är, gick jag till sängs först, dock med ena ögat öppet. Oroade mig för att midsommarlunchen skulle vara både uppäten och drucken på självaste dagen. Till slut hör jag att grabbarna, som även är jagare gapar om gris. Efter att försökt jaga dom i säng utan framgång, fortfarande uppspelta som barn, studsar jag upp ur sängen och öppnar dörren. Mycket riktigt står jag öga mot öga med Nasse och hans fyra bästa kompisar som smakat gott i en Gulasch.

Gulaschen kommer från Ungern och är landets nationalrätt. Gulasch, även stavat gulyás, är en kött- och potatissoppa och har fått lära mig på plats att den godaste soppan görs på vildsvin. Reser mycket till Ungern, både på helgsemestrar och varje år i början på augusti åker jag dit för att heja fram finnarna på F1-banan. Erfarenhet av en god gulasch finns med andra ord. Från Ungern kommer även grytan som ärtsoppan tillagades i till taklagsfesten.



Chefen visar sig, efter att ha varit på rymmen ett par dagar. Har varit orolig då jag har ett privat zoo på tomten, men börjar kommat till insikt om att han reder sig alltid. Jag och farsan har en återkommande diskussion om chefen och räven. Orkar inte gå in på den mer än att konstaterar att farsan tycker att jag är toklöjlig som försöker ropa in chefen in på småtimmarna. Hans senaste tripp har varat i dagarna två och idag förstod jag att han fått tag på en fästmö! Uppe i ladan till höger om traktorn ligger en sötnos som utstrålar nöjsamhet och belåtenhet.


Flickan i närbild och duger väl här till skogs. Man får inte vara alltför kräsen, när närmaste grannen bor några kilometer bort. Var lite inne på om jag skulle passa på att smörja chefen med en skål med grädde. Tänkte om och kom fram till att det inte är värt att blanda sig i hans kärleksliv. Inser dock att det blir fria händer för farsan och mig närmaste tiden på bygget. Hör ni att någon klagar...nop :o)


Som sagt, förväntar mig jordgubbar till helgen. Möttes idag av att farsan dragit fram gräsklipparen, antagligen som en vink om att det är dags att börja klippa gräset. Har inspekterat bygget och trots att han varit här hela dagen, så är nog gräsklipparen tydligaste tecknet på det. Inte för att riskera låta gnällig, men lämnar gräsklipparen på samma plats som jag hittade den. Man vet aldrig, farsan kanske blir sugen på att ta en tur på ett av sina raster ;o)

Illalla olen tehnyt mansikkamaan ja odoton suursatoa ajatellen että kaikki muu kasvaa huimaa vauhtia kuten ruoho. Faija oli tänään merkannut leikkuun tarpeesta ottamalla leikkurin ulos autotallista. Olikin paras merkki siitä että faija on poikennut päivällä, raksalla ei näkynyt suurtekoja meinaan. Jos totta puhutaan niin kyllähän sinne pari kannatusta ikkunoihin oli lyöty paikalle. Pomo on ollut pari päivää hukassa ja palautu tänään kotiin naisseura hännillä. Hyvä maku on pomolla, niinkuin loppuperheellä ;o)

tisdag 22 maj 2012

Tänk att man fortfarande kan få farsan mållös


Medans en annan har varit på jobbet så har farsan isolerat första ytterväggen. Nästa steg blir att hämta plank hos lokala sågen. Planen är att jag målar plank på kvällen efter jobbet och farsan spikar fast dem på morgonen. Självklart blir kåken röd med vita knutar. En anledning till planändringen i bygget är att jag får väggar runtom innan vi river upp resten av innertaket. Vore jobbigt om jag en morgonen vaknade av en morgonpuss av Nalle eller får besök av Hälge som smygkikar på en när man kommer ur duschen.


Fick ett uppdrag av farsan innan han åkte för kvällen. Tömma garderoben som ska bli en trappa till sovrummet på övervåningen. Farsan hade förvarnat mig för ett par dagar sedan, så jag förekom honom med att komma hem med 10 splitter nya flyttlådor. Eftersom jag fick en undrande blick av farsan som sa att jag inte behövde tömma hela huset tänkte jag att det var lika bra att visa honom klädkammaren....


Jag brukar kunna överraska och det var inget undantag denna gång. Farsan småskrattade lite ansträngt och kom fram till att han nog inte hinner påbörja någon trappa imorgon. Efter 37 år borde han ha förstått varför jag äger ett par skor som kostat mer än bilen och att de skorna kräver sin variation av klänning :o)


En och annan pärla hittades i garderoben, dock en vecka sent. På ryggen återfinns nummer 11 vilket varit Saku Koivus nummer i finska landslaget. Han spelar till vardags i NHL, Anaheim Ducks med nummer 11 där också. Är en stolt ägare till den tröjan också. Han spelar dessutom med en av mina favoritmän genom tiderna, Teemu Selänne som spelar med nummer 8. Självklart tog jag en kväll ledigt i höstas och var på Globen och fick bevittna NHL-premiären, där Anaheim faktiskt slog New York Rangers och Sveriges stolthet i buren, Henrik Lundkvist. Nog om hockey, lämnar detta åt experterna!!


Det blev så många lådor med kläder att det inte gick att ta en skarpare bild! Även kameran måste ha insett att det är tokfel på kärringen! Rensade bort en hel del, som kommer att virkas till matta till altanen och stickas till sommarmatta till bastun. Japp, ni läste rätt, planen är att prova med något nytt och en rätstickad matta kan bli lite kul... Inser dock att jag på nytt borde ha ett köpstopp i minst ett år, åtminstone vad gäller kläder, SKOR, väskor och annat smått och gott. Hade ett köpstopp i ett år för några år sedan och saknade inte något under året. Jag tyckte att det var konstigt, farsan tyckte på den tiden att det var tragiskt. Efter ett par års mognad och kvällens packande av kläder och dylikt, inser jag att farsen hade rätt igen! Även om man inte behöver erkänna alla insikter...Köpstopp...hmmm, tål att tänkas på om det börjar bli dags för en repris. Kan passa på att förvarna er kamrater, oavsett vad det är för fest i sommar så dyker jag upp i det jag har på mig nu eller i byggarbrallor. För hitta nåt kommer jag inte göra!

Faija on alkanut eristää ulkoseiniä ja minä olen pakannut vaatteita illalla. Vaatekomerosta on tulossa rappuset yläkertaan että tän kesän bileisiin tulen työhousuissa :o) Numero 11, Suomen maajoukkueessa on kuulunut Saku Koivulle. Syksyllä olin NHL-matsia katsomassa jossa näin Koivun ja Selänteen taistelevan Anaheim Ducksissa. Ilman muuta minulta löytyy tämäkin Koivun paita, myös Anaheimissa numero 11 on Koivun!

måndag 21 maj 2012

Måste ha.... en designad skog....farsan svettas.


Ni som läst bloggen vet att stormen ställt till det under året och den tillsammans med avverkningen har resulterat i en inte alltför snygg och trivsam skog. Minns inte om jag tidigare berättat om mitt första år i Dalaskogarna. Full av energi av att lära mig mer, anmälde jag mig till en av Skogsstyrelsens kurser. Det var jag och ett par handfullar masar som milt uttryckt blängde på mig. Ett par gånger under teorilektionen muttrades det över 08:rna som köpte upp Dalaskogarna eller fick ärva skog och kom och ställde till det. Kände mig inte ett dugg träffad, klädd i kavaj och framtrippandes i högklackat direkt från kontorsjobbet insåg jag att det var läge för nytänk. Prenumerationen av Elle byttes ut mot Jord & Skog som faktiskt innehåller en del matnyttiga artiklar. Såhär tre år senare ser jag faktiskt fram emot att sitta på altanen lördagmorgon klädd i mina stövlar läsandes artiklarna i redan nämnd tidning. En artikel som fastnade i höstas var den om att det blivit modernt med designade skogar. Självklart tilltalar detta en 08 som bytt Jimmy Choo-skor mot Viking-stövlar. Valet av stövlar föll på bekvämlighet och inte utseende :o) Har vandrat en del i svenska skogar, framförallt har jag hittat inspiration i en skog i Östergötland. En gammal filmskog med gamla barrträd och tjock mossa. Med inspirationen duger det inte att drömma utan att börja handla! Det första blir att städa upp...och det är ju roligt. Efter städningen ska jag och farsan plantera tvåhundra år gamla granar...någon som har några tips om hur detta går till ;o)

En hel dags slit på tomten belönades med ett par timmar i solstolen. Detta tack vare att farsan drog iväg som skjuten ur en kanon 16.00. Jag ska inte klaga alltför mycket, för han tog med sig min bil för att fixa med den ikväll. Han muttrade lite på vägen eftersom han inte får ta med sig ved till uppvärmingen i min bil. Som sagt, så har jag under helgen gått från drömmar till handling för att få till en snygg skog. Så jag tog ett par timmar ikväll och städade i skogen och skänkte farsan lite virke till uppvärming. Några gränser behöver godheten ha, så han får kapa veden själv ;o) Slängde i ett par klabbar som start i pannan, även för att plocka lite pluspoäng efter att ha grott tanken om en designad skog hos farsan tidigare idag under fikat.


Farsan brukar ta mina idéer på ett bra sätt, så även denna gång avseende skogen. Möjligt att jag såg ådern i pannan pumpa lite extra och några svettpärlor i pannan som blänkte i solen. Med sitt vanliga lugn, småskrattade han lite och var extremt nöjd över att han hade lite o ta tag i på bygget. Jag är full av energi över mitt kommande projekt och fick min belöning på en gång. Hittade vildhallon i skogsbrynet som jag passade på att rensa fram.



Solsken, hemmagjord gingerale och fynden har kommit till användning.


Under dagen har det gjorts lite av varje, både på bygget och på gården. Plankpojken fick börja med att dra spik ur gammal plank. Farsan har börjat med att planera för ytterväggarna i tillbyggnaden. Första fönstret är på gång för montering i veckan.


Bygga utan virke är svårt så under dagen har vi varit till lokala sågen för att handla material. Ni missar väl inte hur välstädat det är runtomkring ;o)

Farsan på plats vilket betyder självklart att det fikas en hel del. Jag har förundrats över detta fenomen tidigare, så lämnar han ifred denna gång. Ni missar väl inte att chefens öron sticker fram. Självklart dök han upp när det vankades godsaker. Tyvärr var han inte nöjd med det som bjöds. Tänker även dela med mig av en riktigt god energidryck. Den var så god, att farsan bannade sig för att ha frågat om innehållet. Han är minst sagt skeptisk till mina hälsodrinkar. Min morgondryck som består av gurka och stjälkselleri har gett han men för livet påstår han. "Första och sista gången jag drack gräs" var responsen då, så denna fick nog bättre betyg.

Hemmagjord gingerale:
Mixa en citron, 3-4 cm färsk ingefära och 1 matsked flytande honung och 2 dl vatten. Sila och tillsätt mer vatten så har du en energibomb som saft. Hittas i min träningsflaska vid ett hårt pass eller långlopp som alternativ till sportdryck. Är det fredag och du vill ha en drink, byt ut vattnet mot bubbelvatten så har du en fantastiskt god drinkmix.

 

Plankpojken har hunnit med några timmar i trädgårdslandet med jordfräsen. Jordgubbslandet kan man börja plantera i men potatislandet behöver en omgång till. Till helgen blir det o sätta potatis, så kanske de är klara att ätas till kräftpremiären....


Jordfräsen är ett fynd som gjordes i ladan. Trots att den är ungefär lika gammal som potatisen i norden, d v s från ca 1600-talet så funkar den med mycket envishet, kärlek och omsorg. Farsan och jag höll på i ca 2 timmar idag för att få igång jordfräsen och sedan gick den som ny. Verkar ha samma arbetsmoral som resten av oss på gården. Lång startsträcka, en och annan paus och däremellan jobbar vi på.

Som vanligt drog farsan när klockan slog 16 och jag blev ensam kvar. Lite småpyssel och sedan tackade jag för mig med en bra bok i solstolen. Inget som farsan behöver få veta. Det var så varmt under eftermiddagen att en paus blev ett välbehövligt måste. Om kvällens aktiviteter får ni läsa i nästa inlägg, då de hänger ihop med gångna helgens aktiviteter.


Städade ur ett av fynden i kallvinden ovanför mitt vardagsrum och det blev en fantastiskt snygg förvaring till mina blivande handarbeten.

Tänään on raksallla alettu suunittelemaan ulkoseinää ja ensimmäisen sivuseinän ikkunakorkeutta. Korkeus on mitattu ja puutavaraa on haettu että huomenna pääsee timpuri hommiin. Itse olen pyörinyt pihalla, jatkanut peruna- ja mansikkamaan valmistumista ja siivonnut raksaa. Löydöt on tullut käyttöön, hara perunamaan muokkaamiseen ja kylmävintistä löytynyt kori langoille. Kahvitunnilla tarjosin faijalle omatekoista energiajuomaa. Hyvää oli, mutta faija meinasi ettei olisi kannattanut kysyä sisällöstä mitään.

Omatekoinen gingerale:
Mixeriin sitruuna ja 2-3 cm pala tuoretta inkivääriä ja pari dl vettä. Makeuttamiseksi käytän lusikallisen hunajaa. Mixaa, siilaa ja kannuun veten kanssa. Oikeen piristävä juoma! Viikonloppuna jos on drinkin aika vaihda vesi soodaveteen niin väkevän seurassa tulee maukas paukku :o)

onsdag 16 maj 2012

Har varit gnällig om vädret, nu kommer vårtecknen!


Gräsmattan börjar grönska och vitsipporna har tittat fram. Början av veckan har varit mycket rofylld för farsan har varit i storstaden. Detta har gett plankpojken möjlighet att jobba med trädgårdens trivsel eftersom jag inomhus fortfarande lever med spånplattor för fönsterrutorna.


Har ritat upp en fantasiträdgård i huvudet med blommande syrenhäckar och körsbärsträd, päronträd, äpplen och plommon. Ingenting är planterat än så kan nog glömma äppelpajen på egna äpplen till hösten. Syrenen är den delen av min drömträdgård som växer fortast, så häcken toppar att göra-listan. Jag har haft en fantastiskt vacker syrenbuske på framsidan som jag fått skydda med livet från farsan. Nu har jag på egen hand tagit grenar som jag lagt i kompost och vatten. Förhoppningsvis växer det ut stabila rötter som blir till en häck till nästa sommar.


Penseer i lådor kan man även ha ute i skogen då jag har altan framför Saunan och huset. Penseer har en förmåga att bredda ut sig som ogräs så framåt midsommar är trädgårdslådorna vackert fyllda. Ni ser väl att finskan i skogen undviker att blanda blått och gult i samma låda...såhär under Hockey-VM och allt.


Rabarbern har jag fått ned i backen då jag fått pula i fred i trädgården ett par kvällar. Känner mig extremt nöjd över att jag i sommar kan bjuda på saft och paj. Även om jag inte har alltför mycket tid för odling och saknar all kunskap. Inne i huset får jag kaktusarna varken att växa eller blomma ,o) Tipsen till hur jag ska göra med odlingarna får jag utan överraskningar av morsan och farsan. Sedan ska det tilläggas att farsan faktiskt har ett direktnummer till en kompis i hembyn i Finland som kan det mesta om odling. Ett nummer som farsan inte tvekar att använda vid behov. Med andra ord, han är lika glad i paj som dottern hans!


Sista lediga kvällen har tillbringats med att virka klar sommarpläden till hängmattan. Man vet aldrig, jag kanske hinner vila i hängmattan nån dag i sommar. Farsan kan ju få för sig att besöka storstaden ett par dagar till i sommar. Men nu är han tillbaka igen, så imorgon lär han dyka upp tidigt som vanligt. Då får planteringar och virkning vänta och det blir till o bygga hus igen! Ordningen återställd.

Faija on ollut pääkaupunkissa pari päivää ja lankkupoika on ottanut parin päivän loman raksalta ja siirtynyt puutarhahommiin. Ei hätää, faija on takaisin että huomenna rakennetaan taas taloa. Parin lomapäivän tulos puutarhassa on raparperin istutus, kukkalaatikot altaanilla on päässyt alulleen ja olen leikannut syreenistä oksia joista toivon hyvät alut syreeniaitaan. Viltti riippumattoon on valmis, sitten saa nähdä jos matossa kerkiää maata tänä kesänä.

söndag 13 maj 2012

Fixat med bjälkar till sovrum och matsal


Glesbygdsgymmet har satt sina spår och frågan är hur ont det kommer att göra när det är dags att kliva ur sängen imorgon bitti. Idag har vi valt en hög och rak gran i skogen som takbjälke till sovrum och matsal. Eftersom plankpojken ännu inte är betrodd gick timmermannen själv loss med motorsågen.


Som vanligt i detta bygge har bjälkarna flera syften. Jag ville nyttja hela granen, även den smala delen, som kan användas i designsyfte. Förstå vad snyggt när finsk ljus design möter den lantliga engelska stilen i en fusion. Farsans syften är något mer praktiska och bärande, han vill undvika att sovrummet trillar ned på matsalsbordet. Börjar inse att vårt team är oslagbart!


När granen var fälld var det dags att skala stockarna med hjälp av en barkspade. Farsan kollade lite förundrat över mina första tag med barkspaden. Han visade hur det skulle gå till så att man fick med hela barken. Enligt farsan var det extremt viktigt i vilken vinkel man höll spaden. Som jag sagt från början så är farsan noga med att ta raster. När han åkte för att fika med morsan hittade jag en egen snits på skalandet. Pilla in spaden på kanten o vips så var bjälken skalad. Stockarna var skalade när farsan kom tillbaka och när jag visade hur man gjorde blev den något stolta kommentaren: "Allt kan man inte få serverat, lite måste man lära sig på egen hand". Han berättade också om sin tid på sågen då alla staplade med egen stil...Även om farsan aldrig kommer att erkänna det, så har han fått lära sig nåt nytt idag...trots sin 20-åriga erfarenhet av att skala timmer...


Bjälkarna har vi dragit ut på tork med hjälp av timmersaxen. Timmersaxen som farsan någon gång skojat om som den enda vettiga svenska uppfinningen. En av er läsare hade lite kuriosa om timmersaxen i höstas så passar på att dela med mig av länken till detta fantastiska verktyg: www.svensktuppfinnaremuseum.se/wordpress/2010/.../timmersaxen/


Bjälkarna är på tork och behöver så vara i ungefär en månad innan de kan monteras. Inom en vecka eller två kommer vi att göra en skåra i bjälken med motorsågen, för att navigera sprickorna som uppkommer av att timret torkar.


Ska även passa på att hylla morsan lite eftersom det är morsdag i fäderneslandet idag. Det skulle återigen inte byggas hus om hon inte var fantastisk med marktjänsten. Hon fick en härlig blomma och sällskap av mig och farsan till lunch, så alla har haft en härlig dag! Sist men inte minst, självklart var chefen på plats och kollade av hur arbetet fortskred!


Som kuriosa kan jag berätta att det hade passat i mitt nya ekotänk här på landsbygden att ta tillvara det tunna vita skiktet mellan barken och bjälken för att göra mjöl och under hösten bjuda farsan på barkbröd. Barken ska torkas och sedan rostar man den över eld tills den blir skör och möjlig att finfördela och sikta till mjöl. Barkmjölet tas framförallt av tall men gran funkar nog under hungersnöd. Kan komma på plats eftersom jag precis betalat många kronor för svindyra köksmaskiner. Lämnar det för denna gång, både p g a tidsbrist och för att undvika onödiga olycksfall i arbetet :o)

Tänään on kaadettu kuusi josta tehdään kannatushirret makuuhuoneeseen ja ruokailuhuoneeseen. Koko kuusi käytetään, paksumpi puoli jottei makuuhuone tipu joulupöydälle ja ohut hirsi ihan lankkupojan ja talon ulkonäön vuoksi. Kyllä me aika tiimi ollaan faijan kanssa, faija ajattelee turvallisuutta ja minä talon ulkonäköä. Petkeleellä olen kuorinnut tulevat hirret hyvillä neuvoilla faijalta. 20 vuoden kokemus ei voittanut lankkupojan sisua joka löysi oman ja paremman tekniikan. Faija vain totesi ettei kaikkea voi neuvoa, jotain tarvitsee itsekin oppia. Faijan tuntien ei tule myöntämään että lankkupojan tekniikka löi timpurin tällä kertaa. Mutisi vain että ennenvanhaan sanottiin sahallakin että "jokainen taplaa tyylillään". Hirret on kuivaamassa ja parin viikon sisällä niihin tehdään halkeama moottorisahalla, jottei hirret kuivaa pilalle. Kuukauden päästä ne voi lyödä paikoillensa. Äitienpäivää ollaan lounaalla vietetty ja kuten kuvista näkyy suurpomo oli seuraamassa hommia!

lördag 12 maj 2012

Farsan kallar det fynd, jag hittade skräp!



Efter att ha vaknat till farsans visdomsord i morse var det dags att fortsätta bygga hus. Eftersom jag levt i flyttkartonger i snart ett år, kom vi fram till att övervåningen, d v s sovrummet ska prioriteras. Under dagen har vi rivit vägg mellan nybygget och gamla delens kallvind.


Borde inte bli förvånad över överraskningen som tittade fram bakom väggen: Mera skräp! Eller som farsan säger: Fynd! I tre års tid har jag hittat skräp/ fynd, oavsett vilken vägg jag river eller vilken byggnad jag äntrar. Stena har hämtat tre containrar med järnskrot och brännbart finns det gott om. Milt uttryck har jag material till byns majbrasor minst 20 år framåt!


Det roliga är att farsan blir som ett barn i gottebutiken när han får utforska gamla grejer. Bara det att klockan passerade 16 och farsan for hemåt, en timme senare var han tillbaka för att gräva bland fynden. För min del tycker jag nog att det mest spännande fyndet var föregångarna till blöjor!


När farsan dragit fortsatte arbetsdagen ett par timmar till för plankpojken. Timmermannen har en poäng i att det blir lättare att fortsätta jobba imorgon om spåren efter dagens arbete rensats bort. Det var bara att greppa "hagalundsnyckeln" och sätta igång och rensa spik. Det var en arbetsuppgift som plankpojken är mycket bekant med. Gamla vindsväggen räckte till att både värma bastun och huset ikväll, så det blev två flugor i en smäll. Slapp ju kapa och släpa in ved från vedboden ikväll. En bra dag med andra ord!

Hommat jatku raksalla aamun herätyksen jälkeen. Tänään ollaan revitty seinää yläkerrasta. Seinän takaa löyty kylmävintti jossa faija teki löytöjä jota minä kutsuisin romuksi. Täältä talosta romua löytyy meinaan joka seinän takaa.Tilasta on viety kolme konttia rautaromua ja palavaa on sen verran että kylän vappukokko roihuaa tämän vuosisadan. Faija oli kyllä löydöistä yhtä innoissaan kuin mukula lelukaupassa. Kerkisi lähteä päivän urakan jälkeen jo kotiin mutta palasi vähän ajan päästä romuja tutkimaan. Mielestäni mielenkiintoisin löytö oli vaippojen edeltäjät.

Illalla jäi viellä lankkupojalle muutaman tunnin hommat, kun timpuri totesi että huomenna on helpompi tehdä töitä jos raksa on siivottu. Ei muuta kun sorkkarauta käteen ja nauloja veteleen lankuista. Lankut tuli kyllä illalla jo hyvään tarpeeseen kun sain niillä lämmitettyä saunan ja talon. Huomenna on taas hyvä jatkaa työmaalla!

Aprilvädret fortsätter och bygget går på halvfart


Den 16 april landade tranan på baksidan men visade tyvärr inga användbara danssteg för mig. Förklaringen till utebliven dans är förmodligen att tranan dansar i par och hos mig landade en singeltrana. Ungfåglarna kan även dansa i grupp under våren. Skulle nog ha ett och annat att lära mig av tranorna, både när det kommer till att dansa i par eller flock. Med gott mod och spirande vårkänslor som tranan kom med, blev man återigen sugen på att bygga hus.


Förstå att jag hade en förvånad min då jag vaknade dagen efter till 10-15 cm snö i mitten på april. Vart lite orolig för hur länge jag faktiskt sovit...Vårkänslorna som gjorde en snabbvisit for iväg igen och sedan dess har det inte gjorts många handtag på bygget, varken av plankpojken eller timmermannen. Vädret har fortsatt med några dagars snöslask och mycket regn under senaste månaden.

I veckan har vädret varit något bättre och jag har gjort ett ryck med blivande potatis- och grönsaksland. Bra träning vilket ömma muskler påminde om i morse. Tidig väckning blev det, inte av tranans trumpetande utan av farsans kvittrande. Helt oförstående för att man skulle vilja sova till 7 någon gång kvittrade farsan fram ytterligare ett finskt ordspråk: ""Upp och stjäl, gud livnär inga latmaskar"! Det var bara att masa sig i byggbrallorna och påbörja en ny stint på bygget :o)

Raksalla ei ole paljoa tapahtunut huhtikuun lopulla ja toukokuun alulla ilmojen takia. Ilmoista on ihmetystä riittänyt kun 16 huhtikuuta laskeutu kurki takapihalle kevään merkkinä. Yön kun olin nukkunut, heräsin uuteen lumikinokseen. Tiedän että kovin olen painanut hommia raksalla mutta vähän aikaa mietin että kuinka kauan tuli nukuttua! Myös toukokuun alussa ilmat on ollut toisaikaiset, harjakaiset toki saatiin pidettyä. Tällä viikolla tuli uutta puhtia ja aloin kaivaa tulevaa peruna- ja vihannesmaata. Aamulla tunsin lihaksissa kun tuli aikainen herätys. Ei ollut linnut kun lauloivat vaan faija kun mutisi vanhalla suomalaisella sanonnalla: "Ylös ja varkaisiin, ei jumala laiskoja elätä". Ei siinä sitten muu auttanut kuin vetää haalarit jalkaan ja raksalle hommiin!

torsdag 10 maj 2012

Taklagsfesten avklarad



Den efterlängtade taklagsfesten har hållits och utan överraskningar, på finskt manér. Festen var med andra ord en överdrivet egenartad tillställning, där vi bastade, åt och drack gott :o) Det har dessutom tagit ett par veckor att återhämta sig, som sig bör efter en traditionell finsk fest. Taglagsfesten är en traditionell fest med sitt ursprung från den tid då man tog hjälp av grannar för att bygga sitt hus. Festen kallas också taklagsöl, eftersom åtminstone förr i tiden var ölet ett av de viktigaste inslagen i festandet när taklaget var på plats.

Taklagsöl är även en längre novell skriven av en av mina svenska favoritförfattare August Strindberg. Han skrev novellen 1906 och den utgavs i bokform 1907 tillsammans med Syndafloden.
Taklagsöl handlar om en konservator som ligger döende i sin våning efter en olycka och i förvirrade morfin- och feberdrömmar blickar tillbaka på sitt liv. Man ser Taklagsöl som ett av de mest modernistiska prosaverken av Strindberg och själv ansåg han att det var det bästa han skrivit.

Enligt gammal finsk tradition höll jag taklagsfesten på bygget med ärtsoppa och öl på menyn och enligt svensk tradition punsch att skölja ned soppan med. Har aldrig hört talas om att man dricker punsch till ärtsoppan i Finland, men det kan inte vara en helt ökänd dryck eftersom svenska flaggans punsch tillverkas i Finland. Låter orimligt eftersom den är så söt och jag har aldrig blandat ihop en söt drink till en riktig finne! Har stått i baren i Finland i två år och den absolut mest sålda drinken var Koskenkorva med kranvatten!

Ärtsoppan tillagades under öppen eld framför bygget och intogs i matsalen som fortfarande är i behov av några finjusteringar...


Självklart bjöds det på en hel del dryck också och där  hade plankpojken gjort ett förarbete som heter duga för att få till det. En del finsk snaps som slank ned för fäderneslandet tillsammans med den redan nämnda punschen!



Ni minns väl att farsan tyckte att taklagsfesten dröjde så länge så han spikade fast en kvast i taknocken. Han vågade nog inte lita på att det bjöds tillräckligt med dryck eftersom han kände sig tvungen att ta med egen förstärkning till festen.


Som sig bör bjöds det på finsk 6-1 öl som togs fram efter VM-finalen i hockey förra året. Vi alla vet vilka det faktiskt var som möttes och vilka som vann?