måndag 31 mars 2014

När det viktiga blir så mycket mer oviktigt!

Det händer hela tiden i vår vardag. Vi möter människor som alla berör oss på ett eller annat sätt, vissa blir viktiga i vårt liv andra bara passerar. Vi blir berörda! En del människor väljer att stanna, andra kämpar vi för att behålla kvar. En del lånas till oss ett tag för att sedan tas ifrån oss alldeles för tidigt! Men de har alla berört oss! Många tankar har passerat i tankarna senaste dygnet och det har varit en tid för reflektion. Världen har nyligen förlorat en man som berört många, en man som togs ifrån sitt sammanhang alldeles för tidigt. Det är alltid sorgligt när barn förlorar sin pappa, när en livskamrat får ta farväl av sin älskade, när en vän, en son, en bror tvingas bort från sina nära och kära! Många tankar har passerat under natten och det som har varit så viktigt har en dag som denna blivit så mycket mer oviktigt. De vi saknar i våra liv har en förmåga att komma tillbaka med en hälsning en sorgsen dag som denna. 
 

När saker och ting händer börjar vi fundera över vår existens och meningen med livet. Vill dela med mig av något tänkvärt som åtminstone fått plankpojken att reflektera över framtiden! En sjuksköterska som arbetat med palliativ vård har tecknat ned de fem vanligaste önskningar som patienterna ville göra om eller göra bättre.

1. Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv sant mot mig själv, inte livet som andra förväntade av mig.

2. Jag önskar att jag inte jobbade så hårt.

3. Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslor.

4. Jag önskar att jag hade hållit kontakten med mina vänner.

5. Jag önskar att jag hade låtit mig själv vara lyckligare.



Det blev lite nostalgi under nattskiftet då plankpojken satte igång i biblioteket! 3/7- 2011 blev plattan gjuten i goda vänners sällskap. Det finns dagar när trösten kommer från de mest oväntade håll! Det var härligt att få minnas den arbetshelg som såhär tre år senare blir ett härligt och tröstande minne! I natt har plankpojken grundat väggarna med kvistlack. Och denna natt var plankpojken inte ensam på bygget, nära och kära som saknas oss har hållit mig sällskap! 


Surullinen päivä raksalla, monen ystävä, isä, poika,veli, rakas on jättänyt meidät aivan liian aikaisin. Puhelinsoitto illalla antoi tulokseksi unettoman yön ja lisätunteja raksalla. Lautapoika on siveltänyt pohjamaalit seinille ja viime yönä ei ollut yksinäinen olo raksalla.



söndag 30 mars 2014

Sommartid ger långa dagspass på bygget

Plankpojken har tränat på glesbygdsgymmet hela helgen och känner redan att det stramar i muskler som plankpojken inte visste fanns...En gran klyvdes igår och idag blev det en björk och ytterligare en björk väntar på att klyvas till ved! Plankpojken har lite att göra i veckan, tur att ljuset har kommit till dalaskogarna och kvällarna blivit längre!


Farsan har fortsatt med att konstruera Plan B i matsalen. För att det ska bli lite djup i hyllorna har vi valt att endast använda 1,5 cm isolering i väggen mellan kök och matsal. Ur värmesynpunkt kvittar det, men ett tunt lager isolering gör att det inte ekar i väggen.
 

Farsan håller inte med om att det är Plan B som snickras ihop i matsalen, har dessutom mage att skryta om hur bra han räknat ut behovet av panel...bara tre små bitar blev kvar :0) Voi, voi, äpplet faller inte långt från trädet, känns som att både farsan och plankpojken har ett gott men kort minne och emellanåt vacklar verklighetsuppfattningen lite ;0)
 

Farsan fick till grunden för hyllan och drog på helg...Har inte riktigt förstått att dagarna har blivit en timme längre, vilket även betyder att arbetsdagarna förlängts. Farsan har inte riktigt kommit in i den nya arbetsrytmen än!
 

Plankpojken har hajjat tidsvinsterna med sommartid och flyttar fokus mot biblioteket. Med hjälp av chefen tömdes och städades rummet och gjordes klart så att plankpojken kan komma igång och måla väggar imorgon :0) Finns en poäng med att måla väggarna innan golvet läggs in. På detta sätt är det bara fönster och bjälkar som behöver täckas över!
 

Lautapoika on tämän viikonlopun ollut puuhommissa ja kyllä tuntuu! Vähän on paikat kireet, semmosetkin lihakset on kipeät mitä lautapoika ei heti tiennyt että edes kehosta löytyy...Faija on jatkanut hyllyn tekoa ruokasalissa, mutta ei painanut mieleen että kesäaika ja valoisammat illat on pidentänyt päivävuoroa tunnilla. Pomo ja lautapoika siirtyi yhteisvoimilla kirjaston puolelle tyhjentämään ja siivoamaan. Siellä tarvitsee seinät väriä ennenkuin lattia tulee paikalle. Näin päin ei tarvitse peittää muuta kuin ikkunat :o) Ajan säästämistä, kerrankin!!







lördag 29 mars 2014

Två av tre har vilat sig i form inför morgondagen

Farsan har kämpat på i matsalen medans plankpojken har chillat utomhus :0) Stenarna är fast och avväxlingen vart klar redan till lunch. Först togs mittenbjälken bort. Vi har från början satt bjälkarna lite tätare än brukligt eftersom farsan bygger efter att det alltid kan vara bra att ha en bjälke för mycket än för lite...detta ger oss även möjligheten att ändra lite efter smak :o)


 Trots att jag skojat om att  huset blir byggt av avväxlingar, så är det viktigt att poängtera att det är sagt med glimten i ögat. Självklart är det aldrig bra att kapa bärande bjälkar, då det är de som bär huset. Det gäller att ha koll när man går in och påverkar konstruktionen på ett hus. Men som sagt , så är huset byggt som en bunker från början, så ytterligare en avväxling kommer inte att påverka stabiliteten. Plankpojken har full tillit till farsan...i det här också...
 

Det blev godlunch i solen och hela gänget samlades på baksidan. Plankpojken var förvånad över farsans fart under förmiddagen. Det var ingen fluga som sprattlade i tjära, när man såg farsan steppa runt på bygget idag :0) Förklaringen till morgonens rush kom under lunchen då farsan meddelade att han var på gång hemåt!


Men det gick inte att jobba halvdagar bara sådär! Plankpojken protesterade vilt och farsan fick snällt gå in och fortsätta med väggen. Chefen valde att sola näsan istället för att gå in och medla i diskussionen :o) Oss i emellan så är det ju faktiskt farsan som är skyldig till merjobbet i matsalen...eller åtminstone hans bristande kunskaper i shopping... Två av tre icke skyldiga till fadäsen intog Kronblomställningen i hängmattan...Vi har vilat oss i form inför en tuff byggdag imorgon eller en annan närliggande dag :o)
 

Faija on painanut hommia ruokasalissa tuli perseessä...vauhtia on ollut niin paljon että jo ennen lounasta oli kivet kiinni ja ylityspalkki tehty. Koko sakki söi lounasta takapihalla ja vähän jatkettiin hommia vielä lounaankin jälkeen :o) Lautapoika ja pomo huilasi itsensä kondikseen huomiselle raksapäivälle ja faija aloitti tekemään hyllykköä ruokasaliin :o) Hyvä päivä tänään, kaikinpuolin :o)
 





Terapiarbete på glesbygdsgymmet

Då var det lördag och vilken fantastisk vårmorgon. Ett par timmars terapiarbete har plankpojken hunnit med, innan det var dags att bänka sig framför årets andra F1-kval. Det är dessa morgnar som påminner plankpojken om att det var ett bra beslut att lämna förorten och betongen :0)


Det hände grejer på bygget igår, trots att det gått i farsans takt ;0) Ska vi vara helt ärliga så hade nog ingen gjort det snabbare, för det var lite av ett pussel som farsan fick lägga igår. Plankpojken är enormt förtjust i material som behöver mönsterpassas till farsans stora förtjusning...kanske behöver farsan ett pussel på 5000 bitar i julklapp, får lite gratisträning till bygget ;0) 


Farsan blev på mycket bättre humör när plankpojken kom hem från jobbet. "Löning" på fredag blev det igår, så plankpojken hinner troligtvis se hela kvalet nu på morgonen innan farsan dyker upp! Med en såhär fin lördag blir det en utmaning att få farsan att stanna inomhus och fortsätta med matsalen! Yttersta raden med stenar sitter fortfarande inte fast och det finns ju en avväxling som behöver byggas ;0)


 Eilen sai faija kivet paikoillensa ja oli kuulemma kova homma. Ulommainen rivi ei ole vielä kiinni, mutta iltapäivä oli mennyt "palapelin" teossa. Palkkaperjantaikin oli joten lautapoika ehtii varmaan näkemään Formuloitten aika-ajot ennenkun faija ilmestyy tänään :o) Aamun lautapoika on ollut puuterapiassa ja nauttinut ihanasta kevätauringosta :o)
 





torsdag 27 mars 2014

Avställningsbänk på gång

Då har plankpojken och farsan lyckats enas om en plan för mardrömsväggen i matsalen. Självklart inbegriper den ytterligare en avväxling. Tanken är att vinskåpet kommer att förlängas med en hylla och då måste självklart bjälken tas bort :0) Men, men huset är ju byggt av en massa andra hands planer, så varför ändra ett fungerande koncept...ser ut att bli en matsal i år, trots alla extra utmaningar...


Äntligen är naturstenen här och farsan kan börja med avställningsbänken. Under stenarna har vi lagt en tunn gipsskiva då trä är ett levande material och skulle kunna få stenarna och fogen att börja röra på sig med åren. Som vanligt så vill farsan sätta lister lite här och där. Plankpojken är inte överförtjust i tanken, så det blir plockepinn med småsten :0) Lite merjobb, men snyggt blir det! Och vi finnar är ju kända för att vara ett hårt arbetande folk så varför inte bevisa det här och nu ;0)
 

Viimiselle seinälle on uusi suunitelma johon faija ja lautapoika on kummatkin (no jaa) tyytyväisiä. Faija pääsee taas mielipuuhiin ja rakentamaan uutta ylityspalkkia :o) Tulosta nähdään toden näköisesti vasta muutaman viikon kuluttua. Uudet suunnitelmat kun yleensä vähän vaatii miettimistä ennenkuin ne toteutuu :o) Kivet on tullut ruokasalin penkille ja hyvältä näyttää. Faija kehitteli listaa mikä ei käynyt lautapojalle joten kanttikin tehdään kivistä :o)Kivien alle on pistetty kapea kipsialusta jottei kivet lähde liikkumaan vuosien mittaan :o)



onsdag 26 mars 2014

Fyrverkerier i plankpojkens hjärna

Jodå, då har vi gjort det igen...eftersom panelen till matsalen köptes för ca 2 år sedan så saknas panel till sista väggen i matsalen :0) Tänker inte peka finger åt nåt håll, men vem brukar göra de billiga klippen här på bygget...det bästa i kråksången är att det inte finns mer av samma panel att få tag på...

 
Efter lite ältande, en dagslång föreläsning om depression har plankpojken kommit fram till att det är lika bäst att se framåt :o) Inte mycket kan lösas med ältandet, inser även att ingen jäkel tycker synd om mig så bara att designa en annan lösning för väggen!

 
Ska vi vara helt ärliga, så har plankpojken vakat natten som var och kommit på en plan! Tyvärr var det en plan som farsan inte riktigt köpte, eftersom han pulat med nåt helt annat under dagen. Ett telefonsamtal under lunchen behövdes för att plankpojken skulle komma till insikt och utvisa farsan från väggen. Farsan fick istället börja med avställningsbänken bredvid.

 
Väggen får designas om inatt och som pessimisten säger: "Det kan inte bli värre än såhär". Optimisten tänker: "Jodå och det kommer att bli så mycket värre :o)".


Taas tuli tänka pååta raksalla. Viiminen seinä piti saada paneliin kun faija hoksasi että sitä ei ole tarpeeksi...en viitsi viittailla sormilla mihinkään suuntaan, mutta kuka yleensä tekee hyviä ja halpoja kauppoja tällä raksalla...parasta on että samanlaista panelia ei ole saatavilla. Miettimistä tuli ja lautapoika kehittelee jotain uutta seinälle...faija tekee pöytätasoa sillä välillä! Ruokasalin samppanjat saanee odotella korkkaamista, en tiedä jos jatkaisi kirjastosta...jos joku huone vaikka valmistuisi ilman ongelmia ;o) Pessimistit ja optimistit jatkaa eteenpäin, oli tulevana mitä tahansa!
 



söndag 23 mars 2014

Sköna söndag

Plankpojken har varit rätt sliten idag med eventuellt en begynnande influensa i kroppen. Det blev en perfekt söndag för lite småfix i framförallt sovrummet...


Ytterligare belysning från finske formgivaren Harri Koskinen har hittat sin plats i sovrummet. Dessa lampor har han formgivit för Marimekko och de heter "Valoisa". Ett utav plankpojkens många förälskelser genom åren :0)


Även Danmark har tagit plats i sovrummet genom Kay Bojesens "Abe". En klassiker som han designade som klädkrok till sina barn. Plankpojken tänker att man aldrig blir för gammal för lite glädje och humor i sovrummet och charmigare apa får man leta efter ;0)  Designern Kay Bojesen arbetade utifrån att det ska vara liv och hjärta i hans produkter. Hans motto var att "linjerna ska le". Det måste man ändå säga att Abe gör :o)


Farsan har varit ute och sågat ned några granar som plankpojken får klyva vid tillfälle. Saunaved inför vintern! Lite seg och trött kröp plankpojken ned och myste under täcket redan efter middagen. Kändes rätt ok, då sovrummet är det rum man för tillfället kan njuta utav :0) Snart ny vecka och nya tag på jobbet, på bygget och i skolan...men det blir imorgon..så tills dess, godnatt allihopa!!


Laiskottelun päivä tänään :o) Lautapoika on pistänyt paikkoja kuntoon makuuhuoneessa ja faija on ollut puuhommissa pihalla. Kay Bojesenin "Abe" on saanut muuttaa makuuhuoneeseen pitämään lautapojalle seuraa. Harri Koskisen suunnittelema Block lamppu saa seuraa "Valoisa" lampuista jotka Koskinen on suunnitellut Marimekolle. Kohta alkaa paikat olemaan kunnolla kondiksessa makuuhuoneessa :o) Uusi viikko odottaa nurkan takana, uudet raksakujeet, töitä ja pari päivää koulua, ei muuta kuin huomeniin!

Fler långtidslån från morsan ;o)

Plankpojken har återigen varit och botaniserat i mammas lådor. Billigt och bra med långtidslån ;0) Är ingen inredare, så detta hus kommer inte att vara inrett ur ett inredningsmagasin och kommer troligtvis inte att visas upp i ett... Däremot kommer inredningen innehålla mängder av plankpojkens förälskelser :0) Förälskelser i vackra ting, nya som gamla! Ett av barndomsförälskelserna är den vackra gardinkappan från 1972. Två år äldre än plankpojken, dessutom har kappan redan överlevt sin 40-årsdag och att plankpojken letade och hittade ger lite hopp om liv efter 40! För ni har väl hört varför brudar över 40 inte leker kurragömma? Jo, för att inte en jäkel letar efter dom...Voi, voi ;o) Tillbaka till kappan, 120 kronor kostade den 1972 och det var mycket pengar på den tiden. I perspektiv till att morsan och farsan betalade 600 kr i hyra för en lägenhet på 3 rum och kök i Stockholmsregionen, så kanske ni förstår vad morsan lagt pengar på genom åren :0)


Som ni kan se så blir det för plankpojken att välja, gardin eller blommor...självklart blir det gardinen! Plankpojken har en plan B för blommorna, men denna kräver ytterligare ett långtidslån från morsan...det känns som att hon blir försiktigare för varje gång som plankpojken kommer och hälsar på, får nog ge farsan uppdraget om nästa "stöld" ;o)..Farsan och plankpojken får istället ta plats på fönsterbrädan, tillsammans med ytterligare en förälskelse. Lampan Block som är designad av finska Harri Koskinen! Underbar, wunderbar, den ska lysa upp i mörkret i sovrummet under kalla och mörka vinterkvällar ;0)



Lautapoika on taas käynyt äidin laatikoissa ja löytänyt ihanan verhon vuodelta 1972! Uusi pitkäaikaislaina siis, mutsin suureksi iloksi ;o) Verho on lautapoikaa pari vuotta vanhempi ja maksoi siihen aikaan 120 kruunua, jos ajatellaan että mutsi ja faija maksoi 600 kruunua vuokraa kolmen huoneen asunnosta. Lautapoika on hyvin tyytyväinen siitä että haki ja löysi mitä etsi! Toivoa on 40:kin jälkeen...Koska tiedätte kai miksi naiset ei leiki piilosta 40 jälkeen? Koska kukaan ei viitti niitä etsiä :o) Kukkasaet ja verho ei ihan käy samalle ikkunalle, joten verho voittaa. Ikkunanlautaa saa koristaa faija ja lautapoika ja Harri Koskisen Block-lamppu! Ideoita on miten saisin myös kukkia makuuhuoneeseen, mutta vaatii uutta pitkäaikaislainaa mutsilta...mutsi osaa jo lautapojan konstit, seuraavalle rosvoretkelle tarvii varmaan lähettää faija :o)




torsdag 20 mars 2014

Lyckodag idag

Då är vintern här igen. Snön har fallit senaste dygnet och det känns som Mars-månad i Dalaskogarna igen. Plankpojken började dagen med en mils promenad/löprunda. Spikskorna hade varit ett taktiskt val i morse, men plankpojken tar sällan den mest uppenbara vägen... Lite småblånader blev resultatet, men vem bryr sig en dag som denna? Det är den internationella dagen för lycka idag, 16.57 svensk tid var det vårdagjämning och självklart firas persiska nyåret in denna dag :0) Bara några av många anledningar till att vara lite extra lycklig idag!


En god vän har haft änglarna med sig på vägarna och plankpojken har äntligen dunkat in en uppsats om ångest. En till uppsats släpar som ska in om sömn och smärta och den kommer att gå som tåget...har inte sovit inatt utan har pluggat och lite skön träningsvärk får stå för smärtan. Behöver knappt plugga, kan skriva om erfarenheterna mina ;0) Ytterligare en anledning till att vara lite extra lycklig en dag som denna är nog att vinskåpet är färdigbyggt! Detaljerna och lite handtag av en elektriker behövs, sedan är det dags för skumpa! Idag ska det dock firas med ett glas rött och ett stort och lyckligt leende :0) För seriöst förra helgen var lösningen att klämma in en extra dag i veckan, en till dag mellan lördag och söndag hade inte gjort skada en vecka som denna!


Lautapojan päivä alkoi 10 km lenkillä. Teki hyvää kun on yön valvonut ja kirjoittanut tenttiä :o) Tentti on sisällä, viinikaappi on rakennettu ja paljon muuta on tapahtunut jotta tänään kannattaa hymyillä pikkuriikkisen lisää. Ystävällä oli teitten päällä enkelit mukana, 16.57 ruotsin aikaa oli kevätpäivän tasaus ja tänään on kansainvälinen onnellisuuden päivä ja kermana kakun päällä persialaset juhlistavat tänään uuden vuoden alkua. Kaikkia näitä päivän iloja juhlitaan tänään lasilla viiniä ja sitten nopeasti maate ja nukkumaan :o)

tisdag 18 mars 2014

Nya drömmar för plankpojken

Då har farsan fixat bakläxan och båda fönstren i matsalen är perfekt måttade :0) Eller som vi säger i Finland: Farsan har fixat " vargen". Gör man nåt tokigt i Finland, så gör man en "susi". Susi blir varg på svenska. Ett uttryck vi har haft många tillfällen att praktisera här på bygget ;0)


Mellan jobben hann plankpojken hem för att kolla läget. Farsan hade lite bekymmer med vinskåpet...igen ;0) Ska panelen stå eller ligga. Farsan tyckte att panelen skulle stå "för att matcha väggarna"...plankpojken tänkte att liggande skulle vara enklare att göra och så skulle den matcha andra hyllan i vinskåpet :0) Det blev det enklaste....stående...farsan hade nämligen sågat panelen lite för kort...Ojalas matematik!!!
 

Plankpojken drömmer vidare, vinskåpet är snart klart i matsalen och till biblioteket inhandlades i helgen en vinkyl för finsmakarna :0) För ni trodde väl inte att plankpojken tog ledigt en hel helg i huvudstaden utan att ha lite bygge i tankarna ;0) Farsan sa inte så mycket, var varken beklagande eller imponerad...


...detta dock kan bli något att diskutera om. För ni minns väl diskussionerna om vita golv, kristallkronor i utedasset, walk-in-closet och burspråk. Hittills har plankpojken tagit hem det mesta, men detta kan bli en rejäl utmaning! Plankpojken får drömma vidare och seriöst gott folk! Vem behöver inte en rejäl vintapp i köket :0)


Faija on paikannut eilisen "suden" ja kummatkin ruokasalin ikkunat on valmiit. Taas pääsi faija viinikaapin kimppuun ja mietittiin jos kaapin panelit tulisi olla makuulleen vai pystyssä. Faija ja Ojalan laskuoppi voitti tämän taistelun! Eli seisovalttaan koska panelit oli sahattu liian lyhkäsiksi toiseen suuntaan! Viikonloppuna osti lautapoika viinikaapin kirjastoon. Faijan mielestä ehkä vähän turhaan, koska kuka tarvii näin paljon tilaa viinille? Mutta eihän kaikkia tarvii yhtenä ehtoona juoda meinaa lautapoika ja ajattelee ja unelmoi eteenpäin! Koska jos totta puhutaan, kuka ei tarvii kunnon viinihanaa keittiöön...tämä voisi jo olla ehkä vähän turhaa...ainakin faijan mielestä :o)

måndag 17 mars 2014

Enkronas mannen gör en förlust på två kronor :0)

Medans plankpojken har spenderat helgen i huvudstaden har farsan fixat med foder och salningar till matsalens fönster. Ett av fönstren ser riktigt bra ut....


...i det andra fönstret kan vi se att farsan har fått lite bakläxa. Inte alltför mycket, det är bara ett av fodren som är lite kort...farsan har reparerat sina skador under dagen. Har målat ett nytt foder som ska spikas fast imorgon och sedan är det klart! Som vi säger i Finland: "Enkronas mannen gör en förlust på två kronor". Och den där Ojala som lärde ut matematik i farsans ungdom....honom hoppas plankpojken inte få höra mer om, åtminstone inte innan vi bytt rum ;0) 



Vi har även sågat till fönsterbrädor och ett fiffigt tips för att de ska hålla sig på plats är att nypa av hatten på spiken och slå in den en bit in i väggen. 



Borra sedan ett hål i fönsterbrädan och skjut in den. På detta sätt stabiliserar man fönsterbrädan. Beroende på tjockleken på brädan kan man använda 1-3 spikar. Med tanke på att vi måttar på finska, fick det räcka med en spik i mitten :0))
 
 
 
Fronten till vinskåpet är på plats och nu saknas bara hyllorna. Farsan har under dagen hunnit snickra ihop den första hyllan :0) Utan fler missöden och galna beräkningar kan nog plankpojken fylla vinskåpet till helgen :0)


Lautapoika on viikonloppuna käynyt pääkaupungissa ja faija on painanut hommia ruokasalin ikkunoitten parissa. Toinen ikkuna on valmis, toisessa ikkunassa tuli vähän takapakkia. Ojalan laskuopin mukaan yhdestä listasta tuli vähän lyhyt, mutta niinkuin sitä sanotaan: "Markan mies tekee kahden markan tappion". Uusi lista on maalattu ja tulee paikoillensa huomenna :o) Faija on myös saanut ensimmäisen laatikon valmiiksi viinikaapissa, joten toivon mukaan lautapoika pääsee sitä kohta täyttelemeen :o)


torsdag 13 mars 2014

Plankpojken kanske är lite egen!

Ibland när man håller på med sysslor, som inte kräver alltför mycket tankearbete far tankarna iväg på annat håll! En sådan kväll har plankpojken haft på bygget idag. Månaden har varit minst sagt händelserik, nya möten och vänner, välbehövlig semester och en del välbehövliga avslut! Plankpojken har ikväll reflekterat över det här med att vara finsk eller svensk, finsk och svensk eller finsk i Sverige och svensk i Finland...på något sätt har det aldrig känts som att man varit hemma någonstans på riktigt! Farsan och morsan har nog alltid varit riktiga finnar, har jag trott och tänkt! Plankpojken har alltid haft en hel del att leva upp till, den känslan har nog alltid mer handlat om mig än om min omgivning! Måste säga att kvällsskiftet på bygget började med ett gott skratt. Farsan hade skrivit instruktioner på fönsterfodren på nåt språk....kanske svinska...för stava kan han ju egentligen, om han inte även stavar med Ojalas räkneuppställningar!


Det finns en viss tillfredsställelse i att ha sågat ned virket, dragit iväg det till sågen, farsan har hyvlat och sågat till fönsterfoder med hjälp av en god granne och nu står plankpojken och målar det! Alternativet hade varit att dra iväg till en bygghandlare, köpa färdigmålade foder som de troligtvis hade sågat till för en liten peng! Frågan jag fick av ett 20 år gammalt ex idag: Hur blev det så här? Ok för att du alltid gjort tokiga saker...men det här! Flytta till skogen och bygga hus, känns inte riktigt som du! Men det kanske är så, plankpojken kanske bara är en plankpojke med det bästa av två världar, lite finskt och lite svenskt..."Egen", som en barkille kallade mig under semestern! Japp, såhär tre veckor senare har plankpojken landat i, "att vara lite egen", var nog en riktigt fin komplimang :o)
 

Som sagt farsan har under dagen sågat till fönsterbrädor och foder till matsalen, som plankpojken under kvällen har grundat! Det går med fort nu på bygget, börjat känna vibbar av både vår och kanske ett tokfint hus framåt jul :0)



Faija on päivän aikana tehnyt ikkunalistoja ja kukkapenkkejä joita lautapoika on illan maalaillut! Faija oli tyylikkäästi merkannut omalla kielellä, suomsiksi, mitkä puolet ei tarvitse "malia". En tiedä jos faija kirjoitta Ojalan laskuopin neuvoilla vai jos oli vain hankala päättää kirjottaisiko ruotsiksi vai suomeksi :o)

onsdag 12 mars 2014

Bättre än vårhångel

Fronten till vinstället har torkat och plankpojken är mycket nöjd med resultatet :0) Nu ska skåpen göras klara och sedan är det äntligen dags att fylla vinstället med goda viner från plankpojkens senaste semesterresor!!


Lite annat återstår i matsalen, men ingenting som känns oöverstigligt! Känns som att matsalen snart kan inredas :0) Jippii! Efter en arbetsdag, ett par timmars pluggande i kvällssolen behövdes en riktigt trevlig kväll!

 
Nuförtiden när plankpojken ska ha riktigt roligt så grävs latexfogen fram ur handväskan. Slår det mesta, även vårhångel i hängmattan :o) Tur att man kan förlita sig på att farsan lämnar lite glipor här och där, så plankpojken har nåt att sysselsätta sig med på onsdagkvällarna ;o) Inser dock att detta hus är inget vanligt hus, detta är ett hus som byggs av avväxlingar, latexfog och jesustejp!
 

Keskiviikkoilta ja lautapoika on tänään kerinnyt töihin, tehdä läksyjä ja iltavuoron raksalla! Läksyt tehtiin kevätauringossa ja raksalla kaivettiin taas kitti käsilaukusta! On sitten helposti lautapojan mielihomma, ei läksyt mutta kittaaminen :o) Onneksi faija jättää koloja sinne sun tänne jotta lautapojalla on iltaisin hommia! Viinikaapin edusta on kuivannut ja se on vielä paremman näköinen paikalla! Tällä hetkellä raksalla menee todella hienosti, kohta lautapoika pääsee sisustamaan ruokasalia :o)