tisdag 8 november 2011

Lampan lyser i saunan och en plåtslagare på rymmen


I helgen har timmermannen och plankpojken gjort ett nytt ryck vilket resulterat i att taket håller för regn och rusk och lampan lyser i Saunan. Under bräderna har taket täckts med takpapp som inte var något för fattiga byggare. Med tanke på hur hösten har varit så valde farsan stabila grejer, som samtidigt var ett fallskydd för timmermannen och plankpojken. Inte ens en fullvuxen björn hade rasat igenom, vilket är en trygghet här i skogen. Det som saknas nu är plåtrullarna som ska resultera i ett gammaldags plåttak av bandplåt med stående falsar. Plankpojken erkänner villigt att jag inte har en aning om vad jag skriver om just nu, men hoppas på fräscha kunskaper, när taket börjar växa fram. Farsan har inte svarat på frågan om plåtslagare har tillgång till "plåtnissar" eller om jag får återgå till att tjänstgöra i köket o serva mackor och rykande hett pannkaffe.

Jag har förhoppningar om att "plåtnissar", om dom finns, har mer överkomliga arbetsuppgifter. Vara plankpojke har inte riktigt varit min grej, fick en uppläxning i helgen om vad det är för skillnad på bräda, regel, planka och läkt. Det som är det roliga i sammanhanget är att jag får uppläxningen på två språk, finska och svenska! Tänkte ta mig tid och berätta vad som borde ha sjunkit in. Jag kan konstatera att farsan var något besviken med en aningen trött uppsyn över att plankpojken inte lärt sig ett skit dessa månader.

Bräda = Lauta och är 2 tum 2 och en tunnare variant på
Regel = Pattinki som är 2 tum 2 eller 2 tum 4. 2 tum 3 kallar farsan för "köyhän miehen pattinki", vilket översatt blir "fattigmansregel".
Planka = Bräda är 2 tum 4 eller större.
Läkt = Rima, se bilden nedan.


Om ni undrar över texten på brädan eller plankan (skit också, terminologin sitter inte...där den borde), så har jag inga bra svar att ge. Köpa en gammal jordbruksfastighet i dalaskogarna har inneburit en hel del fyndande, inte bara i uthusen utan även i skogen. Många midsomrar har firats med kamraterna från storstan genom att jag har stått för maten och så har vi gemensamt fyllt containrar med järnskrot. I skogen har vi hittat allt ifrån 2,5 bilar, vedspis, cyklar och gamla byggställningar. Förr i tiden så använde man tomten som soptipp. Allt dumpades i skogen, bara det var utom synhåll. Brädorna/plankorna kommer från ladan fint staplade på hög. Allt från gården som går att utnyttja i bygget tas till vara.


I nocken har vi spikat fast en regel där vindskivan, även kallad gavelbrädan sätts fast i framtiden.

Vårt arbete med bygget har tagit en ny vändning i och med att timmermannen bara jobbar deltid nuförtiden. Efter ett par års pensionering vart farsan tillfrågad om att jobba några veckor på sitt gamla jobb. Jag förstår inte att farsan tackade ja, hos mig får han ju jobba gratis :o) Han verkar nöjd över beslutet, kul o jobba med yrkeskunnit folk igen och är det nåt han får på gamla jobbet, så är det beröm och uppskattning. Så har det alltid varit med farsan, alltid inblandad i alla idrottsföreningar som jag varit med i under barndomen. Från dessa har farsan ett flertalet diplom som "hustomte", där man visat uppskattning för hans engagemang och hjälpsamhet. Jag brukar visa uppskattning på finskt vis, beställa fantastiskt god Sauna-pilsner från Tyskland, som jag servar farsan med då det är dags för löning. Kanske dags o rita ihop ett diplom, lagom till farsdag på söndag.

Viikonloppuna tuli sadekatto valmiiksi ja saunassakin palaa jo valot. Päätypattinki on paikoillansa ja siihen pistetään tulevaisuudessa päätylauta. Nyt innolla odotellaan että timpuri vetää jalkaansa peltisepän housut ja alkaa tekemään vanhanaikaista saumapeltikattoa. Peltiseppää pyydeltiin vanhaan työpaikkaan hommiin muutamaksi viikoksi, joten raksa pyörii innolla viikonloppuisin. En ymmärrä että faija jätti maalaisidyllin ja lähti suurkaupunkiin, kun täällä saisi painaa hommia vaikka kuinka ja ilmatteeksikin viellä. Näyttää hyvin viihtyvän ammattimiesten seurassa vaihteeksi ja minä ymmärrän olla tästä tän enempää mutisematta. Sunnuntaina on ruotsissa isäinpäivä niin tarvii vissiin antaa faijalle muutakin arvostusta kuin saksalaista pilsneriä, jotta se peltiseppä palaisi raksalle :o)

Jos joku ihmettelee miksi lankuissa on tekstitetty ruotsin lentokentän tunnus niin vastaus on että vanha omistaja oli jättänyt nätisti puntatut laudat latoon. Ulkomailta lennätetty ranskalaisella lentoyhtiöllä. Enempää en laudoista tiedä, mutta paljon on ulkorakennuksista ja metsästä kerätty romua. Osa on ollut tarpeellista, ja kaikki käytetään mitä voidaan. Tarpeetonta romua on viety pois konteittain muutamana juhannuksena. Kaverit on tullut stadista kerämään romua ja minä olen järkännyt juhannusbailut.

fredag 14 oktober 2011

Vi finnar klagar inte i onödan


Nu börjar det bli kallt i Dalaskogarna både på morgonen innan man åker till kontorsjobbet inomhus och på kvällarna då man ska inställa sig på bygget som plankpojke. Jag får kämpa med min identitet som äkta finne och inte klaga i onödan. Härom kvällen flyttade jag rosbuskar för att de inte av misstag trampas ned när elen dras till Saunan och det var nog inte mer än + 10 på termometern. Sedan har jag under kvällarna fortsatt att rensa spik från plank som skräpar efter farsans rivningsjobb under dagen. Jag har insett att ju närmare vintern vi kommer desto större behov har jag av ny lämplig garderob för att arbeta ute i kylan. Varmt, praktisk och snyggt behöver inhandlas, för vintern riskerar o bli lång och kall på bygget.


Vi finnar, vi klagar inte i onödan vilket kommer att visa sig i kommande påståenden :o) Jag har tagit detta från FB och tar fullt ansvar för min översättning. Den sattes nämligen ut på FB på finska!

Temperaturerna hos oss och hos andra:
+ 15 Spanjorerna klär på sig mössa, vantar och dunjacka. Finnarna bättrar på solbrännan.
+ 10 Fransmännen tampas med att få till centralvärmen. Finnarna planterar blommor.
+ 5 Italienska bilar startar inte på grund av kylan. Finnarna glider omkring i en cabriolet
   0 Rent vatten fryser. Vandaåns vatten blir lite grumligt.
- 5 Första avlidna hittas i Kalifornien. Finnarna avslutar midsommarfirandet.
- 10 Skottarna drar på värmen i sina hem. Finnarna klär på sig långärmat.
- 20 Svensson stannar inomhus. Finnarna drar på sommarens sista korvar på grillen.
- 30 Hälften av grekerna fryser ihjäl. Finnarna tar in tvätten.
- 40 Falska jultomtar drar till Mallis. Finska arméns vinterträning ställs in, det är för varmt ute.
- 50 Danskarna lider av tandlossning. Finnarna hyr en film och stannar inne.
- 60 Isbjörnen evakuerar från Nordpolen. Nu startar finska arméns vinterträning.
- 70 Sibirierna flyttar söderut till Moskva. Finnarna lessnar totalt, eftersom man inte längre kan ställa ut Koskenkorvan på kylning.
- 273 Absoluta fryspunkten. Finnarna konstaterar: "Fa-an vad kallt det är".
- 300 Helvetet fryser igen. Finland vinner fotbolls-VM.


Här passar jag väl på att gratulera Sverige som tagit sig till fotbolls-EM, men passa er för finska Sisun. Vintrarna blir kallare och Finland närmar sig, även i fotboll!

Som en slutkläm på dagen när jackan glömdes på taket (bild lite längre ned) berättade farsan ett finskt ordspråk: "Sätten är många sa pigan när hon kröp fram och pinkade" (min översättning).

Aamut alkaa kylmetä ja auton ikkunat saa rapsuttaa ennen kuin lähtee konttoritöihin. Illatkin ovat kiitettävän kylmiä ja klankkupoika tarvii uudet talvisemmat raksavaattet. Tää suomalainen identitteetti ei ole aina helppoa olen todennut. Faijasta päätellen raksalla tullaan painaa koko talvi ja vanhasta kokemuksesta: mutisematta. Löysin FB:stä seuraavat lauseet ja ajattelin jaata nämä myös blogissa. Ja kyllähän nämä paikkansa pitää, ruusupensaat minä siirsin pari iltaa sitten ja varmaan ei ollut lämpösempää kuin + 10 ulkona. Ja sitäpaitsi suomalaisena muakin vituttaisi jos kossu jäätyisi!
Lämpötilat meillä ja muualla:
+ 15 Espanjalaiset käyttävät pipoa, hanskoja ja toppatakkeja. Suomalaiset ottavat aurinkoa.
+ 10 Ranskalaiset yrittävät turhaan saada keskuslämmityksen päälle. Suomalaiset istuttavat kukkia.
+ 5 Italialaiset autot eivät käynnisty. Suomalaiset ajavat avoautoilla.
 0   Puhdas vesi jäätyy. Vantaajoen vesi muuttuu vähän paksummaksi.
- 5 Kaliforniassa löydetään ensimmäiset kuolleet ihmiset. Suomalaisten juhannusjuhlat loppuvat.
- 10 Skotlantilaiset laittavat lämmön päälle kodeissaan. Suomalaiset alkavat käyttää pitkähihaista paitaa.
- 20 Ruotsalaiset psyvät sisätiloissa. Suomalaiset grillaavat viimeiset makkarat ennen talvea.
- 30 Puolet kreikkalaisista jäätyy kuoliaaksi. Suomalaiset alkavat kuivata pyykkiä sisällä.
- 40 Valejoulupukit muuttavat etelään. Suomen armeijan talviharjoitus perutaan liian lämpimän sään takia.
- 50 Tanskalaisilta putoavat hampaat suusta. Suomalaiset vuokraavat videoelokuvia ja pysyttelevät sisällä.
- 60 Jääkarhut evakuoivat Pohjoisnavan. Suomen armeijan talviharjoitus alkaa.
- 70 Siperialaiset muuttavat Moskovaan.Suomalaisilla palaa pinna, kun Kossua ei enää voi säilyttää ulkona.
- 273 Absoluuttinen nollapiste. Suomalaiset sanovat toisilleen: " Perkele että ulkona on kylmä".
- 300 Helvetti jäätyy. Suomi voittaa jalkapallon MM-kisat.

Kai tässä tarvii lopuksi viellä onnitella Ruotsia kun pääsi jalkapallon EM-kisoihin voittamalla Hollannin aikaisemmin tällä viikolla. Pistin kuitenkin pienen varoituksen että Suomen sisua kannattaa vähän varoa. Suomi lähestyy myös jalkapallossa ja talvistahan tulee koko ajan kylmempiä!


 Loppukevennykseksi päivän töitten päätteksi faija heitti kevennyksen kun takki jäi katolle. Faija haki lankun ja totesi että: "Konstit on monet sano piika kun kusi ja konttas". Ruotsissa vastaavassa tilanteessa oltaisiin sanottu että: "Det man inte har i huvudet får man ha i benen, eli: Mitä ei ole päässä tarvii löytyä jaloista".

måndag 10 oktober 2011

Som plåster på såren blir det kristallkrona i dasset


Karriären fanns där och den egna utnämningen till byggmästare höll i sig i några dagar innan degraderingen kom. Orsaken kan kallas icke-beviljad semester...men, men, det var värt det för plankpojken hann botanisera bland alla nya, färggranna och mönstrade tapeter under resan till storstaden. Som ni redan förstått så ruvar jag på en hämnd i mitt välventilerade hus. Tapetbutikerna ser till min stora förtjusning ut som ett mönsteranpassat paradis, och ni kan ju säkert gissa vem det är som får slita i sina gråa tussar när tapeterna ska upp på väggarna :o) Plankpojkens mönsteranpassade paradis riskerar att bli ett helsike för farsan.


Design är mitt bord är både jag och farsan överens om. Han har försökt och resultatet finns det bildbevis på. Han har nämligen byggt en "S-formad" bro över till Saunan medans jag var på mitt dagliga jobb. Jag har tittat på bron från alla håll och kanter och den blir inte mer S-formad utan bara sned. Vi kunde både jag och farsan konstatera att det inte hade varit dumt att använda andra verktyg än ögonmått. Men som tur är så är inte jag känd för att vara varken petig eller kräsen utan snarare lösningsfokuserad. Så när solen tittar fram i höst så ska jag ta mig an bron och sandpappra den lite rakare :o) Och det viktiga är ju faktiskt att det nu går o trippa över!



Själva utbyggnaden går framåt med smygande steg då vardagen innehåller en hel del andra åtaganden. Hjälp har dock inkallats från Finland och är på gång under nästa vecka. Då blir det förhoppningsvis äntligen dags för taket. Som bilderna visar kan man börja skymta konturerna av sovrummet nu när takstolarna har kommit på plats. Mitt otränade öga upptäckte att  farsan glömt att takbjälkarna i sovrummet skulle lämnas synliga. Så går det när man inte är på plats och arbetsleder. Vi hittade dock en lösning på detta, inga bjälkar i sovrummet utan det blir synliga bjälkar i matsalen istället. Som plåster på såren får jag dessutom min kristallkrona i utedasset och så har jag förhandlat till mig en balkong i anslutning till sovrummet. Så man kan säga att denna rond togs hem av mig.

Jag har redan i tankarna börjat inreda huset i mina tankar och det kommer smygande i takt med att man kan börja skymta hur rummen kommer att se ut. Jag har återigen förvånats över att sovrummet blir mycket mindre än vad jag tänkt mig från början. Orsak till det är att isolering krävs vilket jag börjar få lite förståelse för nu. Jag kan dock tycka att man skulle kunna minska ned på värmen något och även klämma in lite garderober vid sidorna. Det ska väl inte dröja så många veckor tills att man får se resultatet, blev det lite extra förvaring, eller inte?


Farsan har fortsatt jobba under helgen medans jag tog lite ledigt. Han har hunnit med att knyta ihop nybyggnationen med ursprungliga huset. Detta har resulterat i att plankpojken har högar med jobb som väntar. Finkänsligt berättade farsan att han skulle fixa belysning till bygget, det behövs om man skall hinna göra något innan mörkret faller på kvällarna. Hösten har kommit till dalaskogarna och det är slut med mina myskvällar med ett glas rött och en bra bok i gungstolen framför sprakande brasan. Nu blir det inte bara hårt arbete i dagsljus utan det blir tuffa tag sent in på natten.


Kattotuolit on paikoillansa ja uusi puoli on rakennettu yhteen vanhan talon kanssa. Lankkupoika otti vapaata viikonloppuna ja kävi kaupunkilomalla. Samalla ehdin käydä ihastelemassa tapettikaupan antimia. Värikästä ja kuviollista olisi tarjolla. Faija tulee olemaan todella tyytyväinen kun me ruvetaan lyömään niitä seinille, mieliisti kuviot kohdallaan. Makuuhuoneen malli ja koko alkaa näkyä raksalla. Huoneen koko on pienempi mitä olin ajatellut, mutta faijan mielestä neliöitä on tarpeeksi. Faija ei ymmärrä tätä mun suurperheen (minä ja kissat) tilantarvetta samalla tavalla kun minä. Olen toivonut että varastotilaa saisi sivuille (kylmävinttiä) mutta faijan mielestä tila tarvitsee varata eristykselle lämmön takia. Yhdessä olemme todennut että minä vastaan sisustuksesta ja muustakin designista. Tähän päädyimme kun faija suunitteli "S-mallisen" sillan saunaan, mikä oikeastaan vain on vino. Eilen huomasinsin ettei viikonloppuna rakennettu vain vinoa siltaa vaan näkyvät kattotuolit makuuhuoneesta unohtui työn hurmassa. Onneksi en ole pikkutarkka, vain näkyvät kattotuolit siirretään suunitelmissa ruokahuoneeseen. Faija nyt varmaan halusi vähän kompensoida näitä sählinkejä, niin lupasi sitten rakentaa minulle parvekkeen makuuhuoneeseen ja vetää sähköt ulkovessaan. Eli tarvii melkein sanoa että ensimmäinen settivoitto tuli lautapojalle koska ulkovessaan todellakin tulee kristallikruunu  :o)

måndag 26 september 2011

Farsan hotar med att spika fast en borste i taknocken


Takstolarna är justerade och klara. Vad vi timmermän pratar om med varandra har inte så stor betydelse har jag insett. Gaffeljärnen stabiliserar takstolarna och skruvades på plats när jag inte var på bygget för att övervaka arbetet. Därför tänkte jag att det är lika bra att jag befordrar mig själv från plankpojke till timmerman. Ska jag vänta på en befordran från farsan lär jag behöva bygga ett par hus till.


Virke har hämtats till nya bron till Saunan. Den gamla bron har med åren ruttnat bort. Detta kommer att prioriteras eftersom man måste kunna trippa med stil både till och från Saunan. För tillfället så får man vara en lindansare för att ta sig över. Många karriärer har jag haft genom åren, precis som farsan, men lindansare blir jag aldrig.


Byggterminologin är fortfarande något av en utmaning för nybefordrade timmermannen. Gamla räven har sagt sitt igen och jag får väl korrigera lite. Farsan har berättat att man inte delar upp ett bygge. På byggen så pratar man om etapper. Etapp ett blir tak på nybyggnaden och gamla byggnaden fram till skorstenen. Etapp två blir att färdigställa taket under våren. Farsan passade även på att berätta för mig att om jag snålade med taklagsfesten och han som timmerman tycker att den blir försenad, då kan jag hitta en borste fastspikad på taket. Antar att även detta är en gammal finsk tradition. I Finland kallas taklagsfest för "harjakaiset" och där ska det enligt tradition bjudas på ärtsoppa och öl.

Niin kuin kuvista näkyy on kattotuolit paikoillansa ja seuraavaksi on sadekaton vuoro. Puita on myös haettu uudelle sillalle saunaan kun vanha oli mätä. Kyllähän saunaan tarvii päästä vaikka stileteillä jos tarve vaatii ja siinä ei väliaikainen lankku oikein tee tehtäväänsä. Faijakin taas irvisteli ja kertoi että jos harjakaiset myöhästyy on tapana naulata harja ylösalaisin rakennuksen vesikaton päätyyn tilaajalle muistutukseksi. Faija kun on suunnitellut pitää kahdet harjakaiset, ensimmäiset syksyllä ja toiset keväällä kun peltikatto on aivan valmis. Epäillen että faija näkee harjakaiset sopivana syynä pariin vapaapäivään ja pääsyä muutamalle oluelle :o)

lördag 24 september 2011

Bygget övervakas av hyresgästerna i skogen


När jag flyttade till Dalaskogarna från betongen bytte  jag inte bara bort bilköer och stadsljud mot lugnet på landet och suset av vinden. Jag bytte även ut stressade grannar i hissen mot nya grannar i skogen. Jag delar min gård med kronhjort, rådjur och älg som betar på sommarängen på min baksida. Jag har bäver i sjön och en rävfamilj som visar sig då och då. Året om får jag vakna till fågelsång och vildsvin har varit på besök för ett par midsomrar sedan. Vargen har smugit runt huset under våren och lämnat spillning efter sig. Ny tillskottet i min familj är en brunbjörn som knatade i skogsbrynet här om morgonen. Jag hade inte kameran till hands men var på kvällen ute med farsan och min björnjägare till katt och kikade på spåren.

Zack har övervakat bygget noggrant och har nog tyckt att både plankpojken och timmermannen haft lite väl mycket "egentid" på sistone. Det här med att saker och ting tar tid på bygget har man fått lära sig som nybyggare. Saker och ting blir inte alltid som planerat. Ni som följt bloggen tidigare kommer kanske ihåg mina egna initiativ till att gräva ett dike för att dra ny el till Saunan och utedasset. Ett projekt som inte var helt färdigdiskuterat med farsan. En dag då jag kom från jobbet hade farsan breddat diket med traktorn. Behöver jag ens nämna att diket breddades längre bort från dasset...


Jag kan dock lugna er med att kampen om kristallkronan inte är klar utan diskussionen har bara kommit till halvlek. För att ytterligare påminna er om varför Saunan behöver ny el är för att farsan som varit en 08 en längre tid har behövt lite traktorträning. Denna träning har krävt sina offer och traktorn har suttit fast lite här och där på tomten :o) Så var även fallet denna gång. Grävandet tog en timme och sedan tog det en halv dag att dra upp traktorn från diket.


Som ni ser så är traktorn uppe igen och vi har återupptagit byggandet. Vädret har ställt till det lite med både regn och blåst de senaste veckorna. Vi trodde på sol ett par dagar så att takstolarna skulle komma på plats, men vädergudarna gav oss ihållande regn. Är det bara jag som tycker att vädret var mycket bättre på den tiden då den presenterades av vår husgud Polman.

För en plankpojke som drömmer om ett snyggt men lite stabilt hus trodde jag att fyra dagars arbete resulterat i att takstolarna var på plats och att vi under denna helg skulle börja smälla på plåt. Tji fick jag, för farsan konstruerade en smart lösning för att vi även skulle kunna jobba regniga dagar. Fyra dagars arbete resulterade i en ny provisorisk stomme till presenningen, så att man även kunde jobba under regniga dagar. Smart tänkte jag, tills insikten om att både jag och farsan har VILAT under höstrusket och presenningen har hittills inte fyllt sitt syfte :o)


Delar till takstolarna har dock tillverkats under carporten som blivit snickeri under hösten. Synd om bilen, kan tyckas, men ingen fara eftersom husägaren avverkar bilar lika ofta som trosorna byts. Är jag inte ute och åker på havreåkern så smäller jag ihop med Bambi på skogsvägarna. Därav blir arbetsdagarna lite längre eftersom bilen har klippkort på verkstaden och jag får snällt promenera till och från jobbet!

Under helgen har arbetet fortskridit som planerat och takstolarna har börjat ta form. Ett dags arbete återstår för "finjusteringar" som farsan kallar det och sedan är det dags för att börja lägga tak. Farsan berättade idag att taklagsfesten, åtminstone del 1 av den kommer att hållas under hösten. Då ska det firas att taket på tillbyggnaden är på plats. Del 2 av festen kommer när hela taket är på plats. För mig låter det som att farsan vill ha ett par extra vilodagar och ett par goda anledningar till att ställa till med fest. Även här kan man säga att äpplet inte faller långt från päronträdet.


Jag har under dagen känt mig lite överflödig, med tanke på allt som hänt har nog farsan varit lite orolig för att släppa mig lös på takställningarna. Idag fick jag dock förtroendet att klättra upp för att ta en bild till bloggen. Till saken hör att efter våra volter gjorde jag och farsan en överenskommelse om att ingen av oss är på taket om den andra inte är på plats. Frågan som man ställer sig är om någon av oss egentligen håller dealen. Det händer grejer på bygget när jag är på jobbet nämligen. Envishet är något som vi båda är kända för, det sköna är att jag kan i alla fall skylla på att min har jag ärvt från farsan. På tal om envishet hade vi idag en diskussion om vem som lämnat arbetshandskarna i regnet. Det var bara att erkänna, Zack gick inte att skylla på denna gång heller. Han har ju fyra tassar.


Trots att vi gjort stora kliv på bygget idag så har vi hunnit fika också. Under fikat så har vi självklart pratat om mina grannar, Nasse, Bambi, Hälge och Puh. Farsan berättade om vargskräcken i Finland på 1800- talet som resulterade i att vargen under några år på sekelskiftet var utrotad i Finland. Under åren 1880-82 tog vargen 22 barn i Åbo län. 21 dödades och ett barn skadades svårt. Tsaren i Ryssland kontaktades som skickade nio lukascher till Finland. Lukaschen är en yrkesjägare som är specialiserad på att jaga varg. Tillsammans med 15 gardister gav de sig av på vargjakt i finska skogarna. Vargskräcken i Finland spreds ytterligare då staten införde en hundskatt. På landsbygden hade man inte råd med skatten och man tvingades göra sig av med hundarna som varnade när vargen närmade sig. Då vargen tog djur från gårdarna spreds skräcken ytterligare och detta resulterade i att man under åren 1878-1888 avlivade 1826 vargar i Finland. Om man vill läsa mer om detta så har Uno Godenhjelm skrivit boken "Minnen från vargåren i Åbo län 1880-82". Boken publicerades i Helsingfors 1891. Boken har använts som källa i många debatter även i riksdagsdebatten om vargen i Sverige.

Ett nytt liv och nya grannar. Jag tycker om mina nya grannar och ser fram emot att forsätta dela min gård med Nasse, Bambi, Hälge och Puh. Det är inte grannar som jag kan dela en flaska rött med men detta gör mig ingenting. Mer vin för mig samtidigt som jag får studera grannarna genom vardagsrumsfönstret. Man kan inte få det mycket bättre än vad jag har det nu!

Viikot on mennyt sateen ja tuulenpuuskien merkeissä. Raksalla ei ole paljon kolisteltu mutta faija on rakentanut pressulle kunnon suojat että syksyn mittaan pääse töihin sateisinakin päivinä. Viikonloppuna on kattotuolit löytänyt paikkansa ja pikkuhommien jälkeen aletaan rakentamaan kattoa. Viikolla takapihalla kävi karhu moikkaamassa. Ei tullut sen verran lähelle että olisi tullut lasille mutta tassunjäljet käytiin faijan kanssa myöhemmin kuvaamassa.

lördag 10 september 2011

Tung dag för plankpojken


Under veckan har byggställningarna byggts upp och man har kunnat börja ana att det är något på gång. Sedan kom helgen och tio timmar på bygget har fått det att börja likna ett hus. Plankpojken har fått slita hårt, det har varit två tum två ena gången och två tum fyra andra gången. Det här med byggmått är lite överkurs för entusiastiska nybyggare. Jag förstår inte varför adjektiv som kort, lång, smal och tjock planka inte fungerar inom byggbranchen. Det är kända mått för en brud i sin bästa ålder som är skolad inom service och omsorg.


Plåtslagarfarsan å andra sidan har stenkoll på det mesta och ni läsare får inte berätta att jag sagt det högt med en stolt klang i rösten. Som jag redan sagt tidigare, så pratar vi finnar inte om våra känslor högt. Istället så säger vi: "En bra dag på bygget idag, vi ses imorgon i gryningen". Svälj stoltheten, tänkte jag under fikapausen och frågade rakt ut varför en plåtslagare har koll på höjd och bredd på plank. Kan man tänka sig nåt annat svar än att farsan har en historik på sågen i hembygden, som anställde det mesta och dessutom en kortare karriär på brädgård. Det är bara att svälja och inse att farsan gjort det mesta. Jag kan dock lugna er med att jag inte hade modet att fråga farsan om han anställdes på sågen som yrkeskunnig, icke yrkeskunnig eller en som aldrig skulle lära sig yrket.


Något orolig över den misslyckade satsningen till OS 2012 som både jag och farsan gjorde för några veckor sedan så var jag tvungen o fråga om han skruvat fast stegen innan han började klättra. Det är inte en fråga man ställer till en yrkesman som klättrat på det mesta de senaste 40 åren.

Mitt under hantlangandet av plank ropar farsan på mig och frågar om jag törs kliva upp på byggställningen. Farsan skulle bara veta vad jag varit med om under mina vandringar i Europa tänkte jag, men sa högt: "Det funkar nog". Stolt som en,  "nästan timmerman", i tanken, klättrade jag upp på taket. Belöningen blev att farsan ville att jag skulle stå som TYNGD, så att han inte skulle ta en ny misslyckad satsning på OS 2012. Ordern blev: "Flytta inte på dig, då störtar jag". Jag utförde uppdraget med all bravur, ingen trillade, men jag var något vingklippt, eller är det bara jag som tycker att jag borde få lite mer ansvar i detta bygge som skall bli mitt hus?


Efter tio timmars dagsarbete med timmermannen,  tog jag ett kvällspass för att jag måste, som ägare till ett vedeldat hus och lite för att imponera på farsan som kommer åter till bygget imorgon. Veden inför vintern är fixad, men jag behöver fortfarande lära mig måtten på planken för att inte riskera en ny utvisning från bygget. Nytänkande krävs, så det blir nog även ett nattpass med måttstocken och blyertspennan i handen och lite organisationsförmåga. En utmaning i sig då kollegorna på kontoret alltid vill göra en "make-over" på mitt rum. Jag ser nattpasset som en räddning. Annars återstår bara ett alternativ och det ärt att ge upp framtiden som timmerman. Då återstår bara att krypa in i den lilla svarta, kliva i stiletterna och hitta en viking som annonserat efter en hemmafru.

tisdag 6 september 2011

Kristallkronan följer med upp i björken


När man köper ett gammalt hus får man räkna med att det finns en massa bråte lite här och där och elsladdar har dragits lite hur som helst. Lösningen har varit att dra ut en sladd och kolla av vad som släcks eller stängs av. Resultaten har inte alltid varit strålande, ibland har det tagit en dag innan man insett att man dragit ur sladden till vattenpumpen :o) Då gäller det att hitta just den sladden man drog ut tidigare för att få sig en dusch!

Jag har under dagen påbörjat med eländet då timmermannen/ byggmästaren tagit ledigt från bygget. Initiativrikt, men har åtminståne hållit mig på behörigt avstånd från bygget. Eftersom det legat sladdar jämte marken och hängt i björkar har jag idag grävt en 40 cm djup gång från ladan till Saunan för att få ner elledningarna i backen. Saunan har nämligen varit mörk och mysig sedan i våras då traktorn fastnade och kapade ledningarna. Sauna är ett internationellt namn för det som ni svenskar kallar bastu.

Man skulle kunna tro att byggmästaren kommer att vara mycket imponerad över mitt hårda dagsverke. Då kan jag berätta att det inte är så säkert. Jag tog nämligen ett snabbt beslut om att flytta diket till elledningen mitt från ladan eftersom jag även vill dra el till utedasset. Som ni redan förstår, så har detta diskuterats med farsan tidigare! Jag kommer med ideér som ska försköna bygget. Det finns ju ingen poäng i att bygga själv och från grunden, om man inte bygger som man vill ha det. Ofta så kommer innovativa jag med en massa strålande ideér vilka oftast resulterar i att farsan säger: "Kåkfa-an ska väl stå också, man kan inte bygga ett hus av bara fönster". Våra prioriteringar har med andra ord vissa skillnader. Farsan bygger en stabil bunker som t om ska hålla ryssarna på utsidan, medans jag vill ha ett hus som står lite stadigt och är mycket snyggt.

Alla vet väl att vi finnar har en inbyggd rädsla för att stora stygga ryssen ska komma igen. Ganska intressant eftersom det för inte så länge sedan har diskuterats i Finland om vi behöver vara oroliga för gasledningen, som ska byggas mellan Ryssland och Tyskland och som ska byggas genom finskt territorium. På puben i Finland diskuterades detta över ett par öl, medans politikerna snabbt gick ut och dementerade att detta inte skulle behandlas som en politisk fråga och det fanns ingen oro för finska nationens säkerhet. I finska morgontidningen, Helsingin sanomat kunde man så sent som 1 maj 2011 läsa att Finland pressats till att ta snabba beslut om att bygget skulle godkännas av miljöskäl och att "tonen varit hård bakom kulisserna". Sanningshalten i detta får man dra sina egna slutsatser om då artikeln ska baseras på information från Wikileaks.


För att återgå till bygget så kan ni se att utedasset har fixats invändigt. Ni ser att de svenska kungligheterna har fått plats i ett finskt utedass i svenska Dalamarker. Inte så konstigt egentligen eftersom de förgyller många utedass i Finland också.  Svenska kungligheter har en plats i finska hjärtan och det fanns inte ett torrt öga i mitt Finland då bröllopet gick av stapeln förra sommaren (Jag är antagligen den enda finnen som missade spektaklet eftersom jag var och klättrade i berg på Korsika när bröllopet gick av stapeln).


Som ni ser, ett fint litet utedass som dock saknar pricken över i:et. Självklart ska det hänga en kristallkrona i taket! Detta håller dock byggmästaren inte med om, men jag tror att han kan omvändas med ett par krokodiltårar. Han är ju min farsa också, så när inte argumenten räcker får man ta till de fula knepen. Han är ju lindad runt mitt lillfinger, även om han har svårt för att erkänna det....

Han får sin stabila bunker utan så mycket ljus som jag vill ha och jag får min kristallkrona i utedasset är tanken (Tänk själv vad njutbart, farsan sitter på dasset och skenet från kristallkronan återspeglas i hans numera gråstänkta polisonger! Morsan kommer bli nykär på nytt...). För ska vi vara helt ärliga så är det ganska nice med ett stabilt sovrum. Kommer ryssen och det börjar dofta Borsh, som är en rysk soppa som är baserad på kål och rödbetor, så tar den här finnen med sig stiletterna i handen och kristallkronan under armen och klättrar upp i en stabil björk. Vi har nämligen ett ordspråk i Finland som säger: "Man ska inte äga mer än man kan ta upp i en björk)!

torsdag 1 september 2011

Plankpojken avancerar - igen


Som synes, bygget är igång och timmermannen mår prima, trots den stenhårda och inte så lyckade satsningen på OS 2012. Bygget med bärlinorna har fortsatt enligt planerna och jag har fått langa plank till mästaren. "Hämta en två tum fyra", lät det från blivande sovrumstaket. Glad i hågen kom plankpojken tillbaka med en två tum femma, vände sig misslyckad tillbaka och insåg att plankan antagligen skulle vara både tunnare och smalare. Jag bytte plankan till en något tunnare och hittade rätt på andra försöket. Solen har skinit idag så tänkte ta av mig handskarna för att klia mig lite i huvudet. Farsan kontrade snabbt med att att vi använder råsågat plank, så på med handskarna, vi är ju inte vilka hemmafixare som helst, vi bygger ju faktiskt hus.


Lärdomen i detta är att farsan och jag har ohyvlad, även kallad råsågad plank som inte håller måtten på millimetern. Detta betyder att när bärlinan ska på plats kan man behöva använda yxan för att justera lite. Nuförtiden på byggen så använder man planhyvlad plank på byggen eftersom de håller måtten på millimetern och inte behöver justeras. Snurrade fort i plankpojkens skalle och den givna frågan var att "Varför använder vi råsågad plank och inte planhyvlad plank på bygget?" Svaret från farsan var att planhyvlat använder dom som är rädda för att få en sticka i fingret och har tummen mitt i handen....sedan så är det något dyrare men dock tidsbesparande att använda planhyvlad plank (men detta har inte jag skrivit utan katten).

Långt kom vi i varje fall och bärlinorna var på plats, men det var inte allt som hände idag. Jag har även fortsatt slå sommarängen och visar här den baskiska tekniken :) Jag vill även flagga för något annat intressant på bilden...nämligen plankpojkens avancemang från "dom som aldrig kan lära sig yrket" till "dom som det finns hopp om", Farsan kom med ett par arbetsbyxor åt mig idag. Jobbar man på bygge ska man vara rätt klädd!

Självförtroendet är på topp och jag tänker att det blir gott o ta helg.

Ingen utvisning för plankpojken


På byggen händer det och sker, jag har lärt mig att allt inte går enligt planerna varje dag. Samtidigt så är det en del av tjusningen med att bygga sitt egna bo från grunden. Två sega finnar har åstadkommit massor idag efter att båda testat på sporten gymnastik. Trots att OS 2012 närmar sig med stormsteg så kan nog finska landslaget inte förvänta sig någon förstärkning från mig och farsan. Inte för att jag vill påstå att vi är helt kassa, en bula och lite muskelvärk till trots, är främsta orsaken till uteblivet kval att bygget drar ut på tiden. Efter gymnastikhoppen så har både timmerpojken och plankpojken tagit en ofrivillig vila, men nu är allt som det ska vara igen och bygget är igång.


Då timmermannen slog en volt dagen innan plankpojken föll uppdraget på att skydda bygget på mig. Lite naggad i kanterna efter tidigare initiativ tog jag ordentliga order innan jag satte igång med arbetet. Resultatet ser vi här. Trots att försöket varit gott så uteblev det önskade resultatet. Bygget är blött. Fördelen är att om finnarna behöver tillskott till OS så har vi båda möjligheten att satsa på simhopp. Vi har kliat oss i huvudet, tagit några "konstnärliga pauser" och insett att det är bara att jobba på. Fort på med ett tak så vi kan börja få en torr grund. Några minusgrader hindrar inte att väggar kan sättas upp, trots att plankpojken i största hemlighet sett fram emot en lång vintervila.


Jag och farsan har tänkt lite olika kring fortsatta bygget i vinter. Min byggkunskap gav plats för vintervila genom lite isoleringsjobb och en ordentlig presenning inför vintern. Trots att vi diskuterat kärleksfullt med varandra senaste dagarna, så är det en underdrift att säga att vi inte har delat åsikterna om att stänga bygget inför vintern. Farsan har varit tydlig med att taket ska på och envisa plankpojken har fått ge med sig, trots välplanerad kvinnlig manipulation. I helgen kom fantastiska vänner från lite här och var i landet som har fixat ved inför vintern. Trots ihärdiga försök till  "byggvila" så vakade timmermannen bygget med bestämd blick om att inget skulle stängas igen. En styrka hos finnen är envishet, en annan är att veta när man ska ta till reträtt. Jag valde reträtt och farsan vann denna strid, denna gång. Timmermannen uppskattade hjälpen, men så fort bilarna svängde bort från gården så var han på taket. Misstänker dock att han ser fram emot en jäkla taklagsfest, kommer troligtvis hållas snabbare än vi tror :o)


Efter att plankpojken langat plank till det som kom att bli bärlinan var det dags att ta itu med att slipa lien och slå sommarängen. I Baskien, i norra Spanien har man gjort en krafttävling där detta ingår som gren. Jag fick möjligheten att studera tekniken 2007 i Navarra under min pilgrimsvandring genom Spanien. God nytta hade jag idag, men känns inte heller som en sport för mig inför nästa OS. Hemligheten i tekniken ligger i att man ska ha låg tyngdpunkt och rörelsen ska komma från benen och höften. Inte ryggen. Imorgon när jag vaknar kommer träningsvärken troligtvis påminna mig om jag använt rätt teknik. Tog det säkra före det osäkra och förebyggde muskelvärken med en het Sauna. dagens lärdom är att det tidsmässigt inte är värt att ta genvägar på ett bygge, man inser sina misstag och gör aldrig om dom. Idag var både timmermannen och plankpojken rörande överens om att det var skönt att vara tillbaka där vi hör hemma...på byggställningen!

Tänään on raksalla hommat jatkunut muutaman viikon loman jälkeen. Faija ja minä ollaan kummatkin yritetty Suomen maajoukkueeseen voimistelussa OS 2012. Matka on vielä pitkä superkuntoon niin päädyttiin jatkaa raksahommissa. Tasakertaa on jatkettu ja puut on ystävien avulla hoidettu talveksi. Paras kaikesta, lankkupoika ei joutunut jäähylle!

lördag 13 augusti 2011

Plankpojken riskerar utvisning


Trots en mycket varm lördag och en flexande timmerman har bygget fortsatt enligt planerna. Farsan har gett sig på att öppna gamla byggnadens tak för att skruva fast bärlinor på båda sidorna av bygget. Bärlinan kallas även för stödregel och primärbalk och är mig veteligen det som stabiliserar sovrummet.

Balken ser rejäl ut, vore olyckligt om jag och sängen landade på matsalsbordet. Det är i dessa lägen som plankpojken har full tilltro till farsan. Han vet vad han gör, han är ju finne och kan bygga hus han. Själv började jag dagen med att fortsätta med plankpojkens sysslor, riva, dra ur spik och räta till fram tills jag började avancera rejält på bygget.


Med den fulla tilltro som farsan har till mina förmågor fick jag faktiskt känna på konstruktionen idag. Jag fick den ärofulla uppgiften att såga av muttrar. Kändes stort och viktigt och karriären som timmerman kändes plötsligt inte så långt bort. När bärlinorna var på plats bestämde farsan sig för att flexa ut och lämnade mig med en ny hög med plank som behövde rensas från spik.


Snabbt avancemang kan ibland stiga åt huvudet och jag bestämde mig för att ta lite egna initiativ. Efter rivningen har en massa byggpapp skräpat runt på betongplattan. Med mitt nyvunna självförtroende tänkte jag städa lite och eldade upp pappen i tunnan. Dagens tips blir o se till att tunnan inte är för nära en stomme som är byggd i trä! Stommen blev lite rökt, men det positiva är att den inte brann upp. Det hade varit svårt att förklara för farsan imorgon :o) Det mesta brukar jag kunna skylla på katten som är både nyfiken och envis, men inte ens han har lärt sig o använda tändstickor! Som tur är så har farsan humor och det inte är första gången jag ställt till det för mig.

Tur att vi finnar är ett härdat folk. Vi har överlevt krig och domderats av både svenskarna och ryssarna innan vi fick vår självständighet den 6 december 1917. Efter fadäsen tänkte jag att det var lika bra att ta det som en riktig finne så jag tog en het bastu och en rejäl nubbe utan en enda grimas. Genast kändes morgondagen lite lättare.


För att helgardera mig kokade jag vinbärsgele som smaksatts med lite vodka. Denna väntar på farsan imorgon bitti när han äntrar bygget. Ett husmorstips mitt i bygget! Naturliga pektinhalten i bären kan man kontrollera genom att man tar en matsked saft och en matsked vodka, kyler ned och rör om. Bildas det geleklumpar så behöver man inte tillsätta så mycket extra pektin. Sedan brukar jag hälla i lite extra vodka och saften av en citron för smakens skull. Naturligt sätt att hjälpa saften på traven så den förvandlas till gele :o)

Om farsan inte låter sig blidkas så enkelt denna gång, kan det hända att jag får en turbiljett till ett annat bygge långt härifrån. Känner jag han rätt så vill han nog att jag kommer till ett varmt land, men får själv tjäna ihop till returbiljetten som timmerlärling. Går det så illa så kan jag nog behöva hjälp med bidrag. Med dessa misstag är risken att jag får jobba länge som lärling för att tjäna ihop till hemresan.

Tänään on hommat jatkunut raksalla. Faija on alkanut tehdä tasakerrosta ja minäkin olen päässyt rakennukselle oikeen timpurin hommiin. Olen saanut katkasta liian pitkiä ruuveja! Melkeen olin puhkea ylpeydestä kunnes päätin ottaa oikeen ohjat käteen. Tuntu hyvältä välähdykseltä polttaa vanhat pahvit tynnyrissä. Liian myöhään huomasin että tynnyriä olisi vähän voinut siirtää raksalta kauemmas. Pari puuta vähän tummeni mutta ei sentään syttynyt tuleen. Tämä päivä pussiin ja vähän lisäaikaa tarvitaan oppipoikana ennen kun seuraavan kerran pääsen timpurin hommiin. Ei muuta kun helvetin kuumaan saunaan ja pieni ryyppy irvistelemättä niin eiköhän se siitä. Huomenna uusi päivä ja uudet kujeet raksalla!

fredag 12 augusti 2011

Lås in hagalundsnyckeln

Arbetet med tillbyggnaden har fortsatt enligt planerna och lite till. Även idag har farsan varit timmerman och jag har fortsatt min tjänstgöring som plankpojk/hantlangare. Har dock fått vissa förhoppningar om att stiga i graderna eftersom jag fått klättra på byggställningen, fått provköra både skruvdragaren och sticksågen som i finskan kallas för "sika" (svin). Det finns inte mer än en dags rivningsjobb kvar, spiken från planken är urdragen så det är ett måste att stiga i graderna om man ska ha kvar jobbet på bygget. Jag delade mina funderingar med farsan som glatt konstaterade att i byn där han är uppvuxen sökte man arbetskraft på sågen för ett antal år sedan. Man sökte yrkeskunnigt folk och så sökte man folk som aldrig kunde lära sig yrket. Med andra ord alla sökande dög, så hopp finns!

Byggställningen av aluminium gnällde lite vid förflyttning och min tanke var att den behövde lite kärlek och smorning. Inte det inte, utan en klunk koskenkorva sa farsan, då slutar gnisslet på bygget. Dagens tips är med andra ord: lite kosken så slutar det mesta på byggena att gnissla, både det i aluminium med fyra hjul och de med två ben och hästsvans :o)

Den som övervakat arbetet idag är min fyrfota sambo. Han har noga studerat fortskridandet och åtminstone sågspånen i svansen visar på ett tufft dagsverke.

Semester som jag har hade jag goda förhoppningar om att lägga mig i hängmattan efter lunch. Alla vet väl att byggare slutar efter lunch på fredagar! Icke sa farsan vi kör på till 16. Lustigt tänkte jag då eftersom arbetet brukar läggas ned strax efter 15 på dagarna och sista timmen spenderas åt "konstnärliga pauser". Vi tittar på konstruktionen, vi funderar lite, kliar oss i huvudet och väntar på att klockan ska bli fyra. För enligt avtalet så har man rätt till att tvätta händarna innan fyra, för när klockan slår då är det dags o gå. Byggvärlden är en egen värld:o)

Igår så lovade jag hemgjort vin på kommande taklagsfesten. Jag var lite snabb i mina tankar eftersom festen kommer fortare än vinet bryggs. Festen har man för att man har fått taket på och den mest väderutsatta byggtiden är över, vilket betyder att väggar och golv inte är högprioriterade. Även om en annan kan tycka att det kommer vara lite småkyligt om julskinkan ska intas i så välventilerat hus.
Taklagsfesten har rötter sedan långt bak i tiden då man hjälptes åt med sina grannars stora byggen. Eftersom jag saknar grannar får släkten och vänner ställa upp.  När väl huset var rest och taket tätt så behövde man inte hjälpen längre, utan det jobb som var kvar kunde man klara på egen hand. Som tack för hjälpen bjöd man alla inblandade på en brakfest. Jag får ställa till med en jäkla fest eftersom jag ser fram emot fortsatt hjälp även efter att taket blivit tätt! Enligt mina resonemang, ju bättre fest desto lättare att få hjälp med resten av bygget.

Efter att det var dags att samla ihop verktygen och städa upp efter dagen så slås man av hur trött man är. Som treåring hade jag svarat morsan när jag skulle plocka upp leksakerna: " Jag är inte lat eller dum men jag är trött så in i helvete". Dock påminde farsan mig om att det var klokt att låsa in hagalundsnyckel i garaget. Insåg snabbt att kärt barn har många namn och att hagalundsnyckel är stockholmsslang för kofot. Som vi alla vet så är kofoten ett verktyg som används av inbrottstjuvar som komplement om nycklarna inte passar till önskade huset. Hagalund är ett område utanför Solna där det historiskt sett troligtvis bott ett suspekt klientel.

Med dagens händelser och lärdomar lämnar jag bygget i vila. Farsan har haft ett önskemål om att våra finska vänner ska få ta del av vårt arbete. Därav kommer bloggen fortsättningsvis innehålla några rader på finska som avslutning.

Olen suomalainen joka on syntynyt ja kasvanut Ruotsisssa. Kunnon suomalainen osaa ottaa ryypyn irvistelemättä, saunoa helvetin kovissa löylyissä ja rakentaa talon ilman piirustuksia. Faija osaa ja minä olen saanut mahtavan mahdollisuuden rakentaa faijan kanssa omaa kotiani. Tämä blogi kertoo juuri tästä. Kuinka tukholmasta muutin taalainmaan metikköön, maalaistaloon joka tarvii aika paljon rakkautta ja muutaman lyönnin vasaralla. Faijan toivomuksesta teen lyhyen käännöksen blogin lopussa jotta meidän suomalaiset ystävät voi seurata työtä.

Faija on timpuri ja minä olen lautapoika. Olen todennut että lautapojalle ei ehkä ole hommia koko työnmaan ajaksi, joten kohta tarviin ylennystä jos meinaan jatkaa tällä raksalla. Faijalle kerroin pohdinnat ja se totesi ett kun hän oli nuori niin paikkakunnan sahalle haettiin työvoimatoimiston välityksellä porukkaa. Sahalle haettiin ammitaidollista, ammatitaidotonta ja semmosia ketkä ei ikinä opi ammattia, eli kaikki kelpasi.
Tästä tuumin, että toivoa on minullakin. Tänään olen sentään saanut kiipeä vinkuvalla alumiinitelineellä, käyttää sikaa ja ruuvikonetta. Timpurin hommiin on kyllä viellä vähän matkaa. Ajattelin rasvata raksatelineen kun faija käski hakea kossupullon. Kossu kuulemma saa vingunnan loppumaan raksalla ja alumiinitelineellä :o)

Raksahommat jatkuu ja tuli aika siivota päivän jäljet ja korjata pois päivän työkalut. Päivän työt paino jaloissa ja mutsi on kertonut että kolmevuotiaana olin sanonut kun oli aika siivota pois lelut: " En ole laiska enkä tyhmä mutta niin helvetin väsynyt". En tietenkään valittanut kunnon suomalaisena vaan kiltisti aloin kokomaan työkaluja. Faija totesi että "hagalundsnyckel" olisi hyvä lukita autotallin. Hagalundsnyckel on tukholmanmurretta ja oikea nimi on ruotsiksi "kofot", suomeksi sorkkarauta. Tarina on että sorkkarauta on rosvojen työkalu, kun avaimet ei sovi toivottuun taloon. Hagalund on paikkakunta Tukholman lähiössä jossa ennen vanhaan asu vähän kaikenlaista porukkaa. Faijan mielestä turha jättää työkalut rosvoille syötiksi, ottakoon omat mukaan kun tulee.

Blogin nimi tulee siitä että ostin helvetin hienot stiletit juuri ennen kun muutin taalainmaalle. Ei varmaan tarvii edes mainita että ne on viellä laatikossa ja saappaat olisi ollut fiksumpi ostos. No, sitten kun on tupareitten aika niin otetaan stiletit käyttöön.