torsdag 31 december 2015

Bullersoppa

Såhär årets sista dag får man skämma bort sig ordentligt med godsaker. Vevade ihop en finsk fruktsoppa som mormor alltid kallade för "sekametelisoppa". Översatt kan jag inte få det till nåt annat än Bullersoppa. Ätes som mellanmål, efterrätt eller varför inte med ris-eller mannagrynsgröt!


Bullersoppa

250 gr torkade okärnade plommon och russin

1 äpple
1 dl frysta hallon
ca 0,5 dl socker
7 + 1 dl vatten
2 msk potatismjöl

Koka russin och plommon i 7 dl vatten tills de blir mjuka. Skala och kärna ur äpplet och skär det till ringar. Lägg i äpplet. Efter ca 10 minuter bör äpplet vara mjukt och då kan du tillsätta de frysta hallonen och sockret. Smaka av sötman (lägg i mer socker om du så önskar). Låt koka i ytterligare ett par minuter. Blanda potatismjölet i sista dl vatten. Rör om soppan medans du häller i potatismjölsblandningen. Koka snabbt upp och dra soppan från spisen. Låt kallna innan du äter. Är så gott att göra på julresterna och ger en finska många barndomsminnen :o) 







tisdag 22 december 2015

Börjar dofta jul på bygget ;o)

Efter att julgranen kommit på plats börjar det så smått infinna sig lite julstämning på bygget :o)


Idag har plankpojken bakat både finskt jästbröd och knäckebröd. Eftersom ugnen var varm var det lika bra att köra på med godsaker!


Det blev både lussekatter och saffransskorpor. Lägg märke till mitt fantastiska bakbord som gamla husägaren lämnade efter sig. Har aldrig varit mycket till bagare, men med rätt grejer funkar det mesta! 


Även om dagen för det mesta har handlat om stundande jul så kan man inte stänga ned verksamheten helt! Mellan jäsningarna har jag betsat blivande trappan till min walk-in-closet. Känns som ett rum man vill bli klar med så kläderna kan plockas upp från flyttlådor...har varit nedpackade i sju år och minns knappt vad jag har! Om trappan är klar kan vi börja bygga om vinden och plocka fram vintagegarderoben :o)


För att blanda ihop dofterna med bets och sågspån var det dags för ett fat med doften av jul! Apelsiner med kryddnejlika, tallkvistar, stjärnanis och kanelstänger, mer jul än såhär blir det inte i år :o)








måndag 21 december 2015

Julgransjakt :o)

Idag var det dags att ge sig ut på julgransjakt! Självklart blev det en gran från björkdungen eftersom de ändå ska tas bort.


 Hade så gärna tatt toppen på detta praktexempel, men eftersom fogsvans var enda sågen som kunde hittas på detta bygge...fick det bli en något mindre variant! 


 Struntade i alla regler om att granen långsamt ska vänja sig i värmen, stå i vatten på altanen osv. Upp med den bara, fasiken är ju midsommarväder ute...det får bära eller brista! Har jag inga barr kvar på julafton får jag väl gå ut och hämta en ny ;o)


 Granen dekorerades eftersom det ska lagas mat kommande två dagar! Då vi bygger hus i jimmy choo och det är byggledigt, får stövlarna hänga i granen i julhelgen ;o)


Ledigt och ledigt förresten...farsan är ledig, chefen har fullt upp med att lägga sista tassen på blomsterarrangemangen och fixa till kulorna i granen...Plankpojken har blivande biblioteksdörren under arbete. Färgen som flagnat och sitter löst ska försiktigt skrapas bort och dörren ska lackas, perfekt syssla medans skinkan står i ugnen :o)



Blomsterprakt på bygget!

När det saknas tapeter och innerväggar får man göra det bästa av julstöket och stämningen.



 Det är inte så att man går all-in med tomtar...men lite fräscha julblommor är ett måste i plankpojkens hem. I hallen har jag amaryllis i vas tillsammans med tallkvistar. Doftar ljuvligt och är vackert välkomnande! 


Självklart har jag hängt upp en mistel...jultomten kanske är en riktig hunk och man kan stjäla till sig en puss ;o)


Biblioteket pryds av några hyacinter i en glasskål på fot. 


I arbetsrummet har jag planterat om en fantastiskt vacker julros i en gammal korg som jag hade på vinden. När det är ett bygge här hemma vill man inte slänga jättemycket pengar på inredning mitt i bygget. Man tager vad man haver, köper några blommor och planterar själv, så blir det absolut ekonomiskt försvarbart :o)


I vardagsrummet har jag hyacinter och vit höstglöd. Höstglöden byter under våren namn till våreld. Vet inte vad den vita heter som finns till jul. Har döpt min till julefrid :o)


I köket har jag en amaryllis i vas som lite uppmuntran till de kommande två dygnen som jag ska hänga här. Matsalen som är det rummet där det kommer att tillbringas mest tid i jul med familj och vänner. Här har jag köpt två enkla 10-packsbuketter med rosor som jag arrangerat i en skål tillsammans med eucalyptuskvistar. Så vackert och doftar fantastiskt!


Och på matbordet, här är det röda tulpaner som gäller! Med rosen är tulpanen min absoluta favoritblomma! 


Nu är det dags att gå ut och leta på en gran. Har inte bestämt mig för i vilket rum den ska vara, det får visa sig när jag hittat den. Ett som är säkert, hjälp kommer jag få av chefen, precis som med blomsterarrangemangen...bara farsan som tagit ledigt ;o)





söndag 20 december 2015

Blivande arbetsrummet under arbete!

Det har varit lite till och från med byggandet i december...plankpojken har hunnit med att måla en meter list på tre veckor, farsan har hunnit få upp listen...


Ska vi vara riktigt ärliga så har farsan hunnit med lite mer än så ;o) De flesta av listerna är på plats. Elektrikern har varit här och dragit el till belysningen ovanför sängen. Nu börjar man få en aning om hur resultatet blir!


Hörnan är ett dilemma, som får vänta till efter jul. Farsan har röstat på en list, plankpojken på latexfog...vad det blir får vi se efter att tomten varit på besök :o)




söndag 6 december 2015

Här krullas inga tapeter!

Andra advent, Finlands självständighetsdag firas och det är närmare 10 plusgrader ute. Någonting är galet! Igår hade jag goda vänner på middag och jag plockade färska kryddor till abborren ur egna trädgården.


Antingen så har världen blivit upp och nedvänd, eller så har plankpojken med lite hjälp från storstaden blivit en riktig hejare på trädgårdsskötsel! Känner mig så taggad att jag varit ute i regnet idag och planterat ytterligare ca 40 påskliljor i björkdungen! Med spänning väntar jag på våren :o)


Lite julstämning har jag försökt skapa i huset, framförallt i den delen av huset där det är ganska klart. 


Måste dock säga att jag tagit en något blygsammare inställning till att skapa julstämning i huset än Ernst på TV. Ingen poäng att ta i så tapeterna krullar sig när man i större delar av huset saknar innerväggar ;o)






lördag 28 november 2015

Göra rätt på en gång!


På sju år har kojan blivit en stuga, stugan ett hus och snart blir det en mindre herrgård med både bibliotek och kontor! Under byggåren har plankpojken lyxat till det med semester då och då...ganska ofta till och med :o)


Och medans plankpojken är på semester brukar farsan och chefen slita på! Även denna gång, muren i blivande kontoret har fått ny färg och farsan har sänkt taket under sängen där det ska installeras spotlights! Allt var inte som det brukar då plankpojken kom hem från färdernäslandet. Denna gången hade farsan lämnat en del ogjort för ett godkännande av plankpojken...hade det varit för ett par år sedan så hade detta tak sänkts minst tre gånger :o) Inget mer göra om och göra rätt på detta bygge...



Drastiska åtgärder krävs på bygget!

Har hunnit skryta om att jag kommer att ha en varm stuga i jul och lite höstledigt från byggande...det går sådär! Farsan han fortsätter att riva och fixa i blivande vardagsrummet denna gång!


 Det blev inget pyntande inför första advent denna lördag...det blev storstädning. Farsan och chefen har nämligen gjort sitt bästa för att sprida ut sågspånen jämnt fördelat över hela huset! Drastiska åtgärder krävs nog för att få farsan att ta lite ledigt! En julkalender med Saunaöl till farsan kanske kan köpa plankpojken lite adventsro :o) Välkommen december och julefrid!


söndag 8 november 2015

Firat fars dag och bunkrat upp för vintern!


Plankpojken har haft fullt upp på jobbet ett tag och har inte gjort ett endaste handtag med huset! Farsan däremot har lagt blivande verandan i vintervila. Det som blivit klart under hösten har nu skyddats med husets gamla fönster och ytterdörr. Dessa byts ut i vår när verandan görs klar :o)


Eftersom det var fars dag idag bjöd plankpojken på lunch! Farsan fick välja och självklart blev det karelsk stek...och eftersom det var fest slapp farsan grönsakerna ;o) Som sig bör enligt gamla traditionen!



Annars har denna dag tillbringats med så få knop som möjligt! Med oväntat besök från storstaden blev denna helg riktigt trevlig :o) Det enda produktiva som gjordes var att plankpojken burit in vinterns ved till sovrummet! Ska så konstruera en hiss till balkongen innan nästa vinter! Med en brasa och god bok ska denna söndag avslutas! Dags att gå i ide och vakna upp i mars konstaterar chefen!




söndag 25 oktober 2015

Trädgårdsexperiment!

Har i helgen fixat i ordning växthuset till våren. Enormt taggad på att få till en trädgård värdig den engelska trädgårdsboken beställde jag en tidning om trädgårdar och plantering. Har en hel hög som jag tänkte läsa nån gång! Det roliga är att jag verkar få en massa lökar på köpet, flera gånger om året! I våras fick jag en låda med lökar, nu kom en till! 7 st allium, 25 st "Purissima"tulpaner, 10 st krokusar, 25 st narcisser och 60 st vildtulpaner. Så nu får jag inte bara en tidning jag inte hinner läsa, jag får en massa lökar som jag har noll koll på! Kan finnas ett samband...har gjort så gott jag kunnat eftersom min trädgårdsexpert ligger på beachen i Malta...narcisserna hamnade i björkskogen, krokusarna nere i Saunan, tulpanerna har planterats i gigantiska krukor i växthuset och allium i en rabatt! Eftersom tulpanerna och narcisserna var 25 av varje och lökarna var ganska lika, är jag inte 100 på att de kom rätt! Spännande vår väntar med andra ord :o))


Förutom att försöka lista ut skillnaden på lökar har jag dessutom satt kommande års vitlök. Även här har jag gått på känsla. Några cm jord och sedan har jag täckt dem med löv. Vet inte om det är rätt eller fel...blev av med lite löv och tänkte att vitlöken skulle få lite värme och näring kommande vinter. Tycker ju att ingen mer ska behöva frysa på gården, fyra vintrar har jag nästan haft minsusgrader inomhus och en vinter lagade jag maten i vattenkokare...varmare tider väntar oss alla, även vitlöken :o)


Olivträdet har växt så det knakat, så här tas inga risker. Ska ta reda på exakt hur jag håller denna levande i vinter. Som första steg har jag täckt den med lite säckväv och sedan ska jag ha stenkoll på när jag behöver ta in den från växthuset! Ska kolla in vilken temperatur  och vilket ljus den mår bäst av...finns inte detta rum i huset blir dessvärre farsans byggledighet kort! Har ju redan klantat till det med olivträdet och missat första skörden! Tre oliver fanns på trädet men de hade hunnit bli något övermogna...nu väntar vi spänt på nytt år och ny skörd :o))


Eftersom det är ett byggledigt bygge, har det ju då varit ledigt från byggande ;o) Har istället börjat inreda lite smått i blivande arbetsrummet. Tavlan är målad av en finsk konstnär, Saija Hairo. Samma konstnär som har skulpterat statyn som fick en specialgjord hylla i trappan. Fåtöljen fick flytta ned på prov från sovrummet. I skrivande stund ser jag att den plommonfärgade prydnadskudden behöver en ny plats att vila på. Gardinstången kom på plats men får eka tom tills jag hittar fönsteröppnaren och kan tvätta fönstrena...ibland ska man ha tur ;o) 






Ljuvliga söndag med kyckling och ättiksgurka!

Denna söndag har jag njutit av god mat, solsken och tagit till vara sista godsakerna i trädgården. Potatisen är uppe, kryddorna har tagits in för torkning och har passat på att laga riktigt god kyckling i lerkruka! Precis, lerkruka...första gången den kom till användning i detta hus. Användes nog senast i huvudstaden för sisådär 15 år sedan! Placerade kycklingbitarna i lerkrukan och penslade dem med en galet god kryddblandning! Mortlade ihop färsk salvia, timjan, koriander,oregano, chili tillsammans med ett par klyftor vitlök, torkad gurkmeja och spiskummin, salt och några skvättar soja och en rejälare skvätt olivolja. Jag hoppas att ni kan fantisera om hur galet gott det doftat i köket idag och gott var det även för smaklökarna! Ta fram lerkrukan och fyll den med alla möjliga godsaker! Blir inte mycket bättre än så :o)


Frilandsgurka i ättikslag
8-10 frilandsgurkor
1 dl dill

Ättikslagen
1 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten
1 1/2 tsk salt
 
Koka upp lagen och låt kallna. Skiva gurkorna och hacka dillen. Varva gurka och dill i en burk med lock, jag använder en glasburk. Häll över lagen och skaka om ordentligt. Låt stå i kylen. Går att äta redan dagen efter, men blir bara godare av att få stå några dygn!


 
 
 

lördag 24 oktober 2015

Från skogsdesign till trädgårdskaos!


Det påstås att det ska vara terapeutiskt med trädgårdsarbete...tveksamt! Det terapeutiska skulle vara att ligga i hängmattan i ett blommande hav av vackra färger och sagolika dofter med en riktigt bra bok!


Inser dock att det kräver lite jobb för att få njuta av den stunden i hängmattan, men detta...Kratta löv, täcka rosor inför vintern och inse att trädgårdens enda försök till rabatt innehåller lite av varje. Aningslös om vad som kommer att titta fram i vår har jag täckt den med löv. Vet inte om man ska göra det...men blev ju av med lite löv ;o) Nåt jag är stolt över är Pohjolas dotter, Rhodondendron som växer så det knakar! 


 För att få lite trädgårdsterapi i höst planterade jag en julros i krukan. Granris har jag använt både för att bli av med dem, som dekoration och som skydd för rosen! Vet inte om det är rätt eller fel, men blev snyggt i betongkrukorna som morfar har gjutit. Krukorna är nog minst 50 år gamla :o)


Nåt fint att låta blicken falla på mitt i bygg kaoset. Nästan så att man missar galenskapen runt om! Och som ni kan se, får greppa krattande imorgon också, tjohoo!











lördag 10 oktober 2015

Byggledigt funkar bara för plankpojken!


För ett par veckor sedan tog vi ett gemensamt beslut med farsan om att ta några månaders uppehåll på bygget! Börjar bli lite stressad över byggkaoset...Intressant att det händer mer än någonsin på bygget under byggpausen!


För ska vi vara riktigt ärliga, så är farsan inte jätteduktig på att vara ledig ;o) Lite sådär att plankpojken får hålla koll på tokigheterna...farsan har börjat såga till mina fina brädor med vankant till ett tillfälligt vinterskydd! Plankpojken hann dock hem för att rädda det mesta av finvirket, för som vanligt har plankpojken en plan för även dessa brädor! 


Mer imponerad blev plankpojken över att farsan grävt ned sladdarna till brunnen! Äntligen...Lite som att Nobelpriset i litteratur år 2015 tilldelas den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj. Är en bokälskare, noll koll på Svetlana, men ska definitivt dyka ned i hennes litteratur i höst...nedbäddad i soffan under byggpausen...blir nog överraskad, lika överraskad och glad som jag blev åt att sladdarna försvann under jord efter att ha hängt i luften i fem år...


Och medans farsan sliter på, passar jag på att njuta av lite blommor och höstmys...mitt i byggkaoset :o)