torsdag 31 december 2015

Bullersoppa

Såhär årets sista dag får man skämma bort sig ordentligt med godsaker. Vevade ihop en finsk fruktsoppa som mormor alltid kallade för "sekametelisoppa". Översatt kan jag inte få det till nåt annat än Bullersoppa. Ätes som mellanmål, efterrätt eller varför inte med ris-eller mannagrynsgröt!


Bullersoppa

250 gr torkade okärnade plommon och russin

1 äpple
1 dl frysta hallon
ca 0,5 dl socker
7 + 1 dl vatten
2 msk potatismjöl

Koka russin och plommon i 7 dl vatten tills de blir mjuka. Skala och kärna ur äpplet och skär det till ringar. Lägg i äpplet. Efter ca 10 minuter bör äpplet vara mjukt och då kan du tillsätta de frysta hallonen och sockret. Smaka av sötman (lägg i mer socker om du så önskar). Låt koka i ytterligare ett par minuter. Blanda potatismjölet i sista dl vatten. Rör om soppan medans du häller i potatismjölsblandningen. Koka snabbt upp och dra soppan från spisen. Låt kallna innan du äter. Är så gott att göra på julresterna och ger en finska många barndomsminnen :o) 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar