söndag 18 december 2016

Nu blir det lite julledigt på bygget!

 

Då har taket kommit på plats i vardagsrummet och det var en rätt nöjd farsa som lämnade bygget idag :) Plankpojken har inte bidragit med alltför mycket, har haft fullt upp med annat. Lite humor hann vi med då höjden på rummet återigen sänktes med några cm så är ett gammalt finskt ordspråk på plats: "Rummet  är tillräckligt högt för brax och plättar till middag " :)


Nu har bygget tagit julledigt och det var hög tid att börja pynta lite inför jul. Väggarna får snällt vänta till efter julhelgerna och det känns faktiskt riktigt bra! 

 

Mattan är inhandlad till verandan men får förgylla vardagsrummet i vinter. Eftersom jag inte kunnat bestämma mig för om jag ska ha en skön soffhängarsoffa eller en snygg men lite mindre skön soffa får det bli häng i fåtöljerna från biblioteket så länge.  Chefen verkar inte  misstycka :)

 

tisdag 6 december 2016

När aldrig mer bara blir ett uttryck!

 

Då har plankpojken äntligen gjort ett handtag på bygget igen! Betsat och vaxat golv igår och idag. Det är lite roligt att jag alltid faller i samma fälla. Sjukt egentligen att tänka sig att detta var fjärde golvet som jag gett mig på, ett har oljats in och ett har målats. Varje gång jag håller på och betsar tänker jag att aldrig mer! När sedan ett nytt golv blir klart och farsan frågar vad jag ska göra med det, så kommer det som en självklarhet att det ska betsas...eftersom allt som farsan bygger här i huset blir tokbra så måste det ha blivit tokfel när plankpojken tillverkades...märkligt det där! 

 

Bara så nöjd med resultatet, sparade säkert en hel del genom att göra det själv. Såpass att jag kanske kan investera i några storlekar större Kelim-matta och en riktigt stor soffa om några  ojämnheter i golvet behöver döljas. Gillar ju storslagenhet, ni ser ju att jag gått helt bananas med julpyntet i år ;o) Har inte hunnit hänga upp julgardinerna än men lever ju numera ett stressfritt liv så tänkte chilla upp dem. Tänker att det inte är jättebråttom, förra året hängde julgardinerna med till midsommar :o) 

 

söndag 4 december 2016

Plankpojken får Karate-Kid feeling!


Vilken helg och vilken kämpainsats vi gjort med vardagsrumsgolvet! Den har kommit på plats och farsan får några välbehövliga lediga dagar innan det är dags att börja smälla upp taket :o) Måste säga att trägolv är fantastiskt! Har lagt in det i alla rum och är så varmt och skönt jämfört med laminatgolven som fanns i huset innan! Känns som att det kan vara första vintern på 7 år då plankpojken inte behöver sova med mössa och vantar...bara det!

 

För att avsluta helgen passade plankpojken på att slipa/rugga av golvet då jag ska betsa det imorgon efter jobbet. Tacksamt jobb, då man ser resultat på en gång. Så jobbigt dock, armarna går fortfarande som hos en Duracell-kanin och fick faktiskt lite Karate-Kid feeling. Nästan så man skulle gå ut på tomten och ta ned en gran med Tranan-tekniken...i väntan på en varm Sauna ;o)

 
 

lördag 3 december 2016

Chefen hotar med stämning!

 

Förra helgen och början på denna vecka gick åt att putsa upp krypgrunden, ta bort gamla isoleringen och isolera om. Slutet på veckan har farsan kämpat med att rikta golvet. Som bilderna visar så har det på vissa ställen varit 2.5 cm lutning på golvet.

 

Så om det var någon som tyckte att plankpojken och farsan lutade på 110-årskalaset så var det inte vi som var runda under fötterna...det var bara golvet som lutade ;o) Chefen har senaste året haft lite bekymmer med att bedöma avstånd och skyller detta på att ha fått knalla i uppförsbacke då man ska till matskålen. Då plankpojken skyllt på chefens ålder och hot om pensioneringen känner han sig kränkt och åldersdiskriminerad. Hotar med stämning om det inte börjar serveras färska räkor till middag och tydligen kan man framöver inte bli bannlyst från sängen om man har lite sågspån i svansen...

 

Farsan tog snabb reträtt från diskussionen som uppstått men konstaterade nöjt att halva golvet kommit på plats! Efter en 10 timmar lång arbetsdag och eftersom plankpojken försöker undvika att framstå som en nitisk träskalle lät vi bli att ta fram måttstocken! Morgondagens plan är att lägga klart golvet och det verkar inte bättre än att jultomten får kana ned genom skorstenen i år också :o)

 

onsdag 30 november 2016

Krypgrunden putsas upp!

 

Då har bygget framskridit igen och vi har kommit till vardagsrummet! Farsan har mestadels slitit på egen hand denna höst. Med inte alltid hjälpsamma tassar av en störig chef har farsan fått upp gipsskivor på väggarna. Plankpojkens insats hittills har varit att välja ut tapeter ;o)


 

Nu kör vi på som ett team igen och plankpojken har bokstavligen fått börja med att klättra på karriärstegen från grunden igen. Sågspån har fraktats bort och sandgrunden har städats upp från allt organiskt material som kan börja ruttna och i förlängningen börja lukta illa.

 

Måste säga att det blev bra och snyggt. Bland allt byggdamm är nog krypgrunden för tillfället mest välstädad i hela huset! 

 

Har i ett par år skrytit om att jag har byns snyggaste plåttak! Kommande år får jag skryta om att jag har byns snyggaste krypgrund :o)

 

Och farsan då, säger det alltför sällan, men vilken stjärna och kämpe han är! Lite isolering ska på plats runt kaminen, men planen är att jag i helgen ska kunna njuta av ett nytt trägolv i vardagsrummet! Chefen har inspekterat och är mycket nöjd med resultatet! Tydligen såpass nöjd att farsan gjort sig förtjänt av en julbonus i år! 

 



lördag 29 oktober 2016

Det ser ut som dagen före jul!

 

Bygget fortsätter och det känns som att det mesta av arbetet senaste månaden får tillskrivas farsan! Vi har dock hjälpts åt att riva ut vardagsrummet senaste veckan! Om farmor hade sett kaoset i morse skulle hon sagt att det såg ut som dagen före jul! Ett uttryck som används hemma i Finland när det är riktigt rörigt :o) Ska vi vara ärliga så har det nog mest varit "dagen före jul" i 8 år nu! 

 

Sista gipsskivorna kom på plats under dagen och vi hann med att hämta nya golvet! Farsan räknade och räknade med hjälp av Ojala och det gick återigen sådär! Farsan räknade på fyra golvbrädor i varje bunt men hemma kunde vi konstatera att det var fem! Det var plankpojken som förfärat räknade på hur många höjdcentimeter som skulle försvinna från rummet med tanke på hur tjocka golvbrädorna var. Tackar och bockar då golvet är en födelsedagspresent från morsan och farsan, de har ovetande troligen bjussat på ett hallgolv också :o)

 

Nya kaminen har kommit på plats och gamla tegelmuren godkändes tack och lov av sotarmästaren! Var ju lite orolig för att behöva dölja den vackra tegelmuren! Pelaren som kaminen står på ska kläs i samma marockanska betongplattor som jag har runt kaminen i sovrummet. Farsan ser med förtjusning fram emot mönsteranpassning och såga sig igenom några cm tjocka betongplattor :o) Gamla golvet gick inte att behålla då vi måste komma under och isolera på nytt. Ska dock petas upp varsamt så att det istället får bli ett golv till verandan!

 


torsdag 25 augusti 2016

Farsan drar en djup suck!

Som vi har kämpat för att slipa fram den gamla tegelmuren. Farsan har semestrat från bygget i några veckor, men är tack och lov tillbaka på bygget igen! Semestrat och semestrat, pensionären har varit och jobbat på gamla jobbet. Chefen är glad att farsan är tillbaka så plankpojken ska inte bråka alltför mycket om att bygget gått på halvfart i några veckor!

 

Det som återstår är att gröpa ur gammal murbruk så att muren kan fogas om och bli tät. Krävs för att byns sotarmästare ska godkänna muren. 

 
 
En rolig detalj, efter Japan har jag börjat ta livet med lite mer ro, är att muraren en gång i tiden lyckats mura alla tegel från Sala åt fel håll...farsan fick sig ett gott skratt, drog en djup suck och konstaterade att han var oskyldig. För hade det varit farsan, då hade vi nog gjort om och gjort rätt ;o)

 

Farsan har även hunnit med att gjuta en piedestal till täljstenskaminen som är på ingång nästa vecka. Minns inte exakt varför den vart förhöjd. Tror att jag ville underlätta arbetet så att vi slipper skära i så många betongplattor. Farsan har ju knappt återhämtat sig från att lagt samma plattor i sovrummet för ca tre år sedan. Måste erkänna att jag inte vet hur jag tänkte, hur det kommer att se ut, vet bara att jag kommer att få lära mig att gilla läget...och så står det ju faktiskt Sala upp och ned på hela tegelväggen...

 

I köket finns det lite jobb kvar till helgen. Farsan hade någon förhoppning om att vi skulle ta en genväg och strunta i att slipa teglet under fläktkåpan. Så loj blev jag inte på min tur runt Shikokuön, så vi får snällt putsa vidare i helgen. För vem vill bo på ett fuskbygge i resten av sitt liv och känner inte att det är ekonomiskt försvarbart att knalla Japan runt varje gång jag retar mig på tegelväggen i köket ;o)

torsdag 28 juli 2016

Här målas inga rundstavar ;o)

Har haft sommargäster i två veckor så är smått sliten. Underhålla och serva 08:r tar på krafterna och planerade in en hel dag i solstolen med en bra bok! 18 sidor avverkades innan jag klev upp, plockade 20 liter vinbär, klöv ved i ett par timmar och avslutade dagen med att skrapa bort sot från tegel...det här med att semestra i solstola verkar inte vara min grej ;o)

 

Chefen har varit på kollo dessa två veckor och är smått förundrad över att det tillkommit två rum i huset. Ett av tältrummen har byggts på hans matplats...chefen är inte helt nöjd! 


Farsans senaste konstruktioner är dock nödvändiga då gamla tegelmuren ska brytas fram både i köket och vardagsrummet. Blir en hel del damm i huset så chefen får stå ut med att matplatsen flyttats till matsalen :o)

 
 
Gamla putsen och allt annat smuts ska väck innan vi tar vidare beslut. Teglet i köket har varit högprioriterat för plankpojken att behålla men har varit mer tveksam till teglet i vardagsrummet. Mest för att det är så sotskadat och det är ett jäkla jobb att få bort sotet. Skam den som ger sig och så här halvvägs in ser det faktiskt helt ok ut!

 

Man ser tydligt var jag varit och putsat och vad jag har kvar. Måste säga att det är ett riktigt skitgöra och en timme i kuvösen så behövs det en skrapa för att hitta plankpojken. I simglasögon och ansiktsmask får jag lite smålängtan tillbaka till Japan...känner mig dock som en riktig grovbyggare, som varken har tid att känna in rummet eller måla lite på rundstavar :o))

söndag 3 juli 2016

En gnutta Provence i arbetsrummet


Lite bygge har det blivit i helgen. Snart kommer det börja dimpa in sommargäster i huset och då kan det inte ligga en massa färdigmålade listhögar i alla hörn! Rummet är klart...äntligen...listerna och dörrfoder har kommit på plats!

 
 
Fick lite backning av chefen, han tycker att garderobsdörren är lite väl luftig...betänkligt luftig till och med, med tanke på ordningen i garderoben ;o) Plankpojken har haft många planer som alla har förkastats av farsan och chefen...dom är liksom alltid två mot en..

 

Passade därför bra att sätta igång när farsan är ledig några dagar och chefen är ute och jagar svalor. Blir franskt och lantligt, farsan har fått ta del av planen och kallar den för lantgårdsdörr...fransk lantgård! Ska inte berätta mer innan dörren är klar men kan avslöja att den blir underbart blå, målad med Chalk Paint. Mina tankar går till Provence och vad passar väl bättre i ett arbetsrum! 

 

Avslutade denna vecka med att städa huset och ta in lite kvistar från trädgården. Lite goda ostar till middag och soffhäng står på schemat! Hoppas på att byggenergin kvarstår till kommande vecka. Almedalsvecka med mycket politik, fotboll och Tour de France kan sätta lite käppar i hjulet för en framgångsrik byggvecka :o)

torsdag 30 juni 2016

Dörren är på plats...äntligen!

Lite har återigen hänt på bygget. Verandan börjar ta sig och regniga dagar har vi småpysslat inomhus. Det går inte fort, det går i takt med sniglarna och likt en snigel så bär jag med mig huset i tankarna dygnet runt! 

 

Dörren tog ett halvår att skrapa och lacka ;o) men ska det bli bra behövs god planering! En dörr som ska separera två rum som går i väldigt olika stil! Bra blev det och är mer än nöjd! Mot arbetsrummet bryter det bruna av fint, samtidigt som färgerna i tapeten tas upp av färgresterna som lämnades kvar. Mot biblioteket har jag sparat mer färg för att motsatt bryta av mot bjälkarna och det mörka golvet. Nu återstår bara för farsan att hitta nyckeln...den lades på ett bra ställe för ett år sedan...så att den skulle vara lätt och hitta! Som vanligt, går det sådär ;o)

 

Nu är det lister och dörrfoder som ska på plats. Farsan har sågat till dem och plankpojken har målat. När de torkat är det dags att smälla upp dem och vips, är två rum helt klara! 

 

En lång byggdag och likt farsan har chefen tillfälligt lämnat pensionärslivet bakom sig.  Inser nog att alla händer och tassar behövs om huset ska bli bra! Självklart premierades detta med en riktigt skön stund i saunan! 

 


måndag 6 juni 2016

Bygget har dragit igång igen!

Det har varit tyst om bygget länge nog nu. Bygga hus i sju år tog liksom ut sin rätt och det blev några långa härliga byggfria månader. Senaste byggbilden var på den där biblioteksdörren som ska slipas och lackas. Ska är rätt formulerat, den är fortfarande oslipad och olackad i vardagsrummet ;o)

 

Under våren har vi chillat, plankpojken har pilgrimsvandrat på Shikokuön i Japan och besökt 88 tempel. Lång semester på nästan sex veckor som krävde lika lång vila vid hemkomst. Nästa semester har jag kommit överens med farsan om att jag ska vara piggare när jag kommer hem...inte mer sliten ;o)

 

Lärde mig massor, fick en ny syn även på byggandet och kan bara konstatera att den bästa lärdomen blev att man ibland behöver lite genvägar. Har skippat restaureringen av gamla fönster till verandan och beställt nya. Enkelt och smidigt, levererades hem färdiga och bara för farsan att montera upp! 

 

Måtten är beräknade utifrån att plankpojken vill ha lite vägg mellan rutorna. Vill inte ha ett inglasat utrymme utan en mysig veranda för långa hösthäng. Lite vägg gör att man kan ha lite mysiga grejer på väggarna...för grejer det har plankpojken gott om ;o)

 

Rutorna kom på plats och monteringen av dubbeldörrarna skulle sparas till idag. Varför flytta på saker när man återigen hittat lite sug efter att bygga bo. Både farsan och jag kände att det är lika bra att köra på (mest farsan) och vips var dörrarna på plats! 

 

Det bästa med dörrarna är att vi inte hunnit montera dit låset. Dörrarna går än så länge bara att låsa från insidan ;o) Så när plankpojken och chefen har sovmorgon, då är det sovmorgon för farsan kommer inte on ;o) 

måndag 28 mars 2016

Har lärt mig ta tunneln!


I morse lämnade vi nattens värdinna med ryggsäcken full av godsaker. Med vemod upp mot tempel 88! Den är inte bara på toppen av ett berg, den är en bra bit på andra sidan. Jag skulle dra iväg i ett bra tempo, som skulle knalla 15 km mer än de andra! Fanns inte på kartan, idag njöt vi bara av att knalla, insupa atmosfären och ta vara på sista stunden med varandra! På vägen förstod jag att alla skulle till tempel 1, med buss! Följde med i bussen för att dra ut på avskedet, klev av vid tempel 10. Imorgon knatar jag lugnt i min ensamhet till tempel 1 och fullbordar resan! 



Efter ca 7 km kom vi till Shikoku Pilgrimage Community Center, där vi utnämndes till Henro Ambassadörer och fick ett litet bevis och en pin. Har ett stort ansvar på mina axlar, då jag är den förste svensken som passerar! På centret fanns en modell på ön och alla tempel! Måste säga att jag var sjukt stolt över mig själv när jag såg alla berg! Som vi skrattade åt minnen och våra olika erfarenheter på vår resa till de 88 templen :o)



För ska vi vara ärliga så har inte min resas huvudsyfte varit att komma till alla tempel av religiösa skäl, min resa har fullbordats genom alla steg som tagits mellan templen! Självklart är det skönt att åka hem med 88 stämplar i boken, men det är mötena med människorna som jag framförallt tar med mig! Och alla steniga och omöjliga stigar som man övervunnit.



Det har varit en tuff dag uppe i bergen, påminde lite om när jag vandrade GR 20 på Korsika! Den blev definitivt lättare av att vi vandrade tillsammans. Har ju annars haft med mig min ledsagare Koba Dashi vars budskap är att "vi gör denna resa tillsammans". Han är dock något stel och väldigt tyst, förutom klonk, klonk, när jag slår han tillräckligt hårt i backen, så idag var det trevligt att gänget höll ihop! 



För är det nåt som Koba Dashi har lärt mig så är det att man kan vara starkare tillsammans. Har faktiskt insett att man inte behöver göra allt själv för att det ska bli bra, att styrka kan vara att våga ta hjälp och släppa in någon annan i ens liv. Stort för mig, självklart för många andra! Har börjat spåna på nästa vandring och kommit fram till att sällskap kanske inte är så tokigt! Vore skönt och kunna smyga ned vinpavan i någon annans ryggsäck ibland ;o) 

Okubuji, tempel 88



Den lyckan vi alla kände då vi äntrade tempel 88 är obeskrivlig! På nåt sätt känns det klart nu, luften gick ur en och nu vill man bara njuta av denna härliga känsla ett par dagar!