fredag 10 oktober 2014

I Pelle Svanslös fotspår


Plankpojken var på rymmen i veckan. Ett par dagar i Uppsala på jobb var inte helt fel! Ett städat hotellrum, god mat, trevliga kollegor och härliga morgonrundor!
 

 
Pelle Svanslös är en av favoriterna från barndomen och det var härligt att trampa runt i gränderna i Pelles fotspår! Plankpojken kan definitivt identifiera sig med en svanslös Pelle här på bygget :o)
 
 
 Underbar stad Uppsala, nästan så att man skulle kunna skaffa sig en sommarstuga här :o)

 
O vilken stuga plankpojken hittade! Här skulle man med stil kunna bjuda in till fest om andan faller på! Bygger man ett slott hemma, så kan ju inte sommarstugan vara mycket sämre...

 
Slottet började byggas av Gustav Vasa 1549 och färdigställdes av Johan III i 1600-talets början. Häftig kuriosa är att slottet varit Dag Hammarskjölds barndomshem, så plankpojken skulle definitivt hamna i gott sällskap :o)

 
Eftersom plankpojken egentligen är en fegis så skulle det nog kunna vara ett och annat spöke som skulle besöka plankpojkens fester! Det var nämligen här på slottet som de brutala Sturemorden ägde rum år 1567. Något nojjig och lidande av svår paranoia lät kung Erik XIV utföra en hel del mord på några av högadeln som han misstänkte för förräderi. Något magstarkt för plankpojken med mord och allt, så fortsätter nog att hänga lugnt i hängmattan i Dalaskogarna! Och ska vi vara ärliga så även om det finns vatten, änder och en fantastisk utsikt i Uppsala så trivs nog plankpojken bäst i Dalaskogarna!
 
 
Morgonjoggen tog mig naturligtvis till domkyrkan...
 
 
...och det var ingen slump! Har varit här tidigare och tänt ljus och var faktiskt och kikade på Ecce Homo-utställningen i slutet på 90-talet. Denna gång var jag här för att kika på taken eftersom jag vet att farsan gjort en del jobb i Uppsala! Tyckte jag kände igen hantverket, men farsan var snabb att kapa mig i fotknölarna! Farsan har istället gjort ett Zinktak till ett 52 meter högt energitorn på andra sidan stan! Plankpojken fick springa ytterligare 5 km och kan nog inte påstå att jag fick studera zinktaket närmare :o) Det rök gott från tornet dock och risken finns att plankpojkens bild syns på säkerhetskamerorna i Uppsala! Är stolt över att envisheten tog mig till tornet och en vacker dag får jag kanske klättra upp och studera farsans hantverk närmare ;o)
 
 
No niin lautapoika on jälleen ollut karkuteillä tällä viikolla ja käynyt Uppsalassa duunissa! Hyvät ruuat, juomat, siivottu hotellihuone ja kivat kollegat, joten ei yhtään huono! Uppsalan linnasta ajattelin itselleni kesähuvilaa! Linnaa kun rakennetaan kodiksi niin ei kesähuvila voi olla sen huonompi! Uppsalan linnassa on kyllä tapettu niin paljon porukkaa että lautapoikaa ei kauheesti huvita kämpätä kiukkusten kummituksien kanssa. Jään sitten kai vaan tänne Taalainmaalle lomailemaan lepakoitten kanssa :o) Tiesin että faija on tehnyt peltihommia Uppsalassa joten kovin katselin kirkkojen kattoja! Ei ollut faijan käsitöitä, ne löytyi 52 metriä korkeasta, todella savuttavasta energiatornista. En voi kerskua että pääsin lähempää katsomaan faijan tekemää Zinkki-kattoa, mutta näin toki tornin :o)

 

 












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar