lördag 18 augusti 2012

Jesustejp utför mirakel på bygget


Arbetsplatsen är riggad för att såga till och måla brädor till husgaveln. Äntligen vankas det vindfritt inomhus, lagom till hösten!


Som vanligt tog planeringen och måttandet sin tid. Måste erkänna att plankpojken, förlåt...byggherren ska det vara, var ganska oförstående inför vad som komma skulle.


Det visade sig att farsan la upp brädorna för att rita och måtta efter taknocken. Detta för att underlätta kapningen av dem i rätt längd. När det var dags att såga till brädorna förstod byggherren exakt hur innovativ farsan återigen visade sig vara.


Han lade två brädor på varandra, med baksidorna mot varandra och fick på det sättet ut hela gaveln genom att såga dubbla brädor. Återigen måste jag säga att jag är full av beundran och självklart lönade det sig med ett par timmars tankearbete :o) Farsan garvade bara och påstod att symmetri är a och o på ett bygge. Förvånad blev jag när vi åkte för att hämta 5,40 långa brädor som skulle målas och bara handlade till ena gaveln. Vi vet ju inte hur hög husets andra gavel kommer att bli...symmetri, visst :o)


Plankpojken har haft att göra under dagen, då brädorna till gaveln skulle målas i sällskap av familjen mygg och knott. Ett sällskap jag gärna varit utan.


 Under tiden har farsan gjort det sista på väggen innan brädorna kan spikas upp. Silvertejp kom till användning då skarvarna i vindskyddet skulle tejpas igen. Silvertejp kallas i Finland för Jesustejp eftersom det kan utföra mirakel. Vet inte om dagens tejpande var ett mirakel, men har varit med om att Jesustejpen lagat det mesta som tält, liggunderlag, bilar och revben. Vågar påstå att ska man ha med sig någonting upp i en björk så är det nog en rulle Jesustejp! För ni har väl hört finska ordspråket: Man ska inte äga mer än man kan ta med sig upp i en björk!

Päätyä koitetaan saada valmiiksi ennen syksyn tuloa. Suunitteluun meni aikansa mutta sitten faija pääsi taas näyttämään kykynsä kun laudat sahattiin sopivan kokoisiksi. Faija mittasi päädyn toisen puolen ja piirsi sen lautoihin. Sahaessa oli kaksi lautaa peilikäännettyinä vastakkain joten yhdellä sahauksella saatiin koko pääty. Kyllä lankkupojalla oli taas ihmettelemistä ja joka päivä saa uutta oppia! Sen jälkeen oli lankkupojan vuoro maalata laudat, joten tämä päivä vietettiin pensseli kädessä. Faija viimisteli raksalla käyttäen jeesusteippiä tuulisuojan saumaamiseen. Kyllä lankkupoikaa vähän hymyilytti. Jeesusteippihän osaa tunnetusti tehdä ihmeitä, joten nyt talo on varmaan tiivis tulevana talvena :o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar