torsdag 30 augusti 2012

Muskelstyrka på ingång


Nu är alla fönster på plats och en tillfällig balkongdörr har snickrats ihop av farsan i avvaktan på att den beställda dörren kommer.


Om ni minns så har jag ett tjugo-trettital tre metersstockar kvar i skogen. Vi har varken hunnit eller orkat ta reda på dem. I helgen kommer muskelstyrka på besök från storstaden. För att det inte bara blir en "äta och dricka gott helg", har farsan och jag planerat att lura ut grabbarna i "svampskogen". Vi har förberett med att börja bygga en damm så vi kan flotta stockarna i helgen.

 
Ikkunat on paikoillansa ja parvekkeen aukkoon on tehty väliaikainen ovi. Viikonloppuna on pääkaupungista tulossa habaa kylään. Tarvii huijata pojat "sienimetsään" jotta saataisiin viimiset 20-30 tukkia uitettua metsästä. Viikonlopuksu ollaan rakentamassa patoa jotta saadaan tarpeeksi vettä puroon.

tisdag 28 augusti 2012

Äntligen dags för tomaterna!

 
 
 
Äntligen dags att skörda tomater. Har odlat en hel del, så alla slinker inte ned i magen på en gång. Kommer därför att tipsa om två sätt att förvara tomater en tid. Tomatsås på två olika sätt. Soltorkade tomater kan jag tyvärr inte bjuda på då solen saknas. Skörden fortsätter dock och eventuellt vågar jag mig på att torka tomater i ugnen. Vi får se!


 Tomatsåsen som jag bjuder på nu fryser jag in och njuter av under hösten. Den har jag på pizza, lasagne och gör sås av som jag toppar med både köttfärs och tonfisk. Jag börjar med att skala tomaterna, vilket görs lättast med att koka upp dem. Gör ett kryss i tomaterna innan du kokar upp dem så ramlar skalat av i stort sett på egen hand.

 
Efter att tomaterna har skalats steker jag dem i panna tillsammans med lök, vitlök och olivolja. Toppa med färsk oregano. Krydda med salt och peppar. Behöver du tillsätta vatten, ta av vattnet du kokat tomaterna i, då där finns massor av god smak! Tomatsåsen är klar att serveras eller frysas in.
 
 
Andra sättet att göra tomatsås på är att helt enkelt klyfta tomater i en glasburk tillsammans med en skvätt olivolja och färsk oregano. Låt småputtra ett par timmar i ugnen på 125 grader. Jag har locket på sniskan i ugnen för att skynda på processen. Var bara noga med att det är ett plåtlock utan plast på! Självklart ska burkarna vara väl rengjorda innan du sätter igång! Du kan t ex värma burkarna i en 125 gradig ugn innan du fyller den med tomater! Fantastiskt god sås som kan förvaras i åtminstone några veckor i kylskåpet!
 
Tomaatit on kypsynyt ja kaikkia ei jaksa heti syödä. Kahdella tavalla olen säilyttänyt, kummatkin kastikemuodossa. Ensimmäisen kastikkeen pakastoin ja käytän talvella pizzaan, lasagneen tai yksinkertaisesti jauheliha-  tai tonnikalakastikkeena pastan kanssa. Kuori tomaatit, joka käy helposti kun teet tomaatteihin ristin ja kiehautat ne. Kuorinta sujuu sitten helposti. Valmista kastike kuumalla pannulla paistaen sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä, lisäten tomaatit. Kypsytä kunnes tomaatit on kiehunut rikki. Tarvittaessa lisää vähän vettä jossa olet keittänyt tomaatit. Suolaa, pippuria ja tuoretta oreganoa lisäessä kastikkesta tulee mielettömän hyvä. Ei muuta kun pakkaseen talven illallisille!
 
Toinen kastike säilyy jääkaapissa muutaman viikon. Lasipurkkiin tomaatit, oliiviöljy ja tuoretta oreganoa. Keitä muutama tunti 125 asteen uunissa. Nopeuttaakseni valmistumista pistän purkin kannen päälle ilman että kierrän sitä kiinni. Varmista vain että kannessa ei ole muovia! Loistava kastikkeenpohja johon vain lisätään maut ennen tarjoamista. Suola, pippuri, sipulit ja chili löytyy usein minun makupaletista :o)

Fönster på plats = värme i stugan


Tre fönster har vi fått på plats på nedre botten av tillbyggnaden. Dessutom har plankpojken 1-0 på farsan, som spenderat tid på att leta efter tumstocken :o) Passande med uttrycket som ingen gillar och som är bannlyst på bygget: "Vad var det jag sa?". Storsint som jag är, lät jag bli och hjälpte till o leta istället...


Vi fortsätter med genvägarna och tänkte montera rutorna utan att ta loss glasen. Vi gav upp ganska fort, treglasfönster väger en del. Det blev montage på det gamla hederliga sättet, först skruvades ramen på plats och sedan hängde vi upp ruta för ruta.


Har ju skrutit om mitt välventilerade hus senaste året. Vet att några av er läsare skulle kalla det gnäll, men tar definitivt avstånd från det påståendet! Har fullt förtroende för att de närmaste dagarna kommer att innehålla hårt arbete med montering av fönster och isolering av tak. Arbetet kommer att resultera i att temperaturen inomhus kommer att tokstiga. Börjar dock ångra att jag var fyndig med min present när farsan pensionerades...skulle ha väntat tills huset var klart :o)


Tällä viikolla ollaan saatu ikkunoita paikalla. Alakerrassa on kolme ikkunaa asennettu lisärakennukseen. Ensin käytimme habaa ja koitettiin siirtää ja asentaa ikkunat kokonaisina, kunnes tajusimme voitot ottamalla lasit irti. Ensin ruuvattiin runko paikalle ja sitten vasta pistettiin lasit. Puolella hiellä päästiin loppujen lopuksi :o) Syksyyn päin mennään ja lämmöt laskee sisätiloissa, mutta ikkunoitten tullessa paikoille mökissä nousee lämpötila. Alan katua faijan saamaa lahjaa kun pääsi eläkkeelle. Tyynyliinassa lukee: " Huomenna vapaalla"!! Olisi pitänyt lyödä pakettiin kunnes talo on valmis :o)

söndag 26 augusti 2012

Gaveln är fastskruvad


Under veckan har plankpojken återigen varit på rekreationsresa för att söka ny inspiration till byggandet. Till fots från Berga by i Sälen till Mora. Under tiden fortsatte farsan med husgaveln.


Smiter man, får man jobba desto mer när man kommer tillbaka, är mottot på detta bygge. Farsan har bara dragit i varannan skruv för att spara tid. Varannan skruv sparades som kvällsskift till plankpojken att skruva efter hemkomsten.


Självklart blev det att krypa nere i grunden. Som ni redan vet, har farsan slutat med det sedan han lärde sig gå upprätt igen :o)


Gammal vaxduk kom väl till pass på den våta marken. Eftersom farsan inte var på plats och flåsade mig i nacken kom chefen för att kontrollera att rätt skruv användes!


Gaveln klar i all sin prakt. Huset börjar få form och nu börjar man få en bild av hur det kommer att se ut. Häftigt att stugan förvandlas till ett hus! Farsan har varit lite orolig för vad byborna tror om arbetsmoralen. Ena dagen kom han med två plankor till bygget, nästa dag med en planka. Tur att jag har bildbevis på att han faktiskt har jobbat under veckan!

Lankkupoika oli taas parin päivän lomalla uutta inspiraatiota hakemassa. Kävellen Sälenin Berga Bystä - Moraan, 90 km Gustav Vasan laduilla. Ilman muuta faija on sillä välillä painanut kunnon työmiehenä hommia. Jokatoinen ruuvi oli kyllä jätetty lankkupojalle ruuvattavaksi. Faija vähän mietiskeli mitä kyläläiset tuumaa työmoraalista, kun hän tuli tiistaina kahden laudan kanssa ja seuraavana päivänä oli vain yksi lauta auton kontissa.

 

söndag 19 augusti 2012

Gaveln börjar ta form


Solen har fortsatt att skina i Dalaskogarna och det har varit perfekt väder att fortsätta arbetet med gaveln. Vi har återkommande diskussioner om att verktyg och dylikt har fötter på bygget. Det som oftast får fötter är måttstocken. Farsan har löst problemet med att skaffa en ny måttstock till plankpojken, en vit sådan. Nu har vi en varsin, så närmaste dagarna får utvisa vem som är boven på bygget :o)


Aurinkoisella ilmalla ollaan tänään päästy laudottamaan päätyä. Työkaluilla on tällä raksalla tapa saada jalat alle. Mittapuu on se joka pötkii pakoon useiten joten tänään faija toi mulle oman valkoisen mittapuun. Parin päivän sisällä tulee selväksi kenen mittapuu leikki piilosta ja kenen pysyy taskussa :o)

lördag 18 augusti 2012

Jesustejp utför mirakel på bygget


Arbetsplatsen är riggad för att såga till och måla brädor till husgaveln. Äntligen vankas det vindfritt inomhus, lagom till hösten!


Som vanligt tog planeringen och måttandet sin tid. Måste erkänna att plankpojken, förlåt...byggherren ska det vara, var ganska oförstående inför vad som komma skulle.


Det visade sig att farsan la upp brädorna för att rita och måtta efter taknocken. Detta för att underlätta kapningen av dem i rätt längd. När det var dags att såga till brädorna förstod byggherren exakt hur innovativ farsan återigen visade sig vara.


Han lade två brädor på varandra, med baksidorna mot varandra och fick på det sättet ut hela gaveln genom att såga dubbla brädor. Återigen måste jag säga att jag är full av beundran och självklart lönade det sig med ett par timmars tankearbete :o) Farsan garvade bara och påstod att symmetri är a och o på ett bygge. Förvånad blev jag när vi åkte för att hämta 5,40 långa brädor som skulle målas och bara handlade till ena gaveln. Vi vet ju inte hur hög husets andra gavel kommer att bli...symmetri, visst :o)


Plankpojken har haft att göra under dagen, då brädorna till gaveln skulle målas i sällskap av familjen mygg och knott. Ett sällskap jag gärna varit utan.


 Under tiden har farsan gjort det sista på väggen innan brädorna kan spikas upp. Silvertejp kom till användning då skarvarna i vindskyddet skulle tejpas igen. Silvertejp kallas i Finland för Jesustejp eftersom det kan utföra mirakel. Vet inte om dagens tejpande var ett mirakel, men har varit med om att Jesustejpen lagat det mesta som tält, liggunderlag, bilar och revben. Vågar påstå att ska man ha med sig någonting upp i en björk så är det nog en rulle Jesustejp! För ni har väl hört finska ordspråket: Man ska inte äga mer än man kan ta med sig upp i en björk!

Päätyä koitetaan saada valmiiksi ennen syksyn tuloa. Suunitteluun meni aikansa mutta sitten faija pääsi taas näyttämään kykynsä kun laudat sahattiin sopivan kokoisiksi. Faija mittasi päädyn toisen puolen ja piirsi sen lautoihin. Sahaessa oli kaksi lautaa peilikäännettyinä vastakkain joten yhdellä sahauksella saatiin koko pääty. Kyllä lankkupojalla oli taas ihmettelemistä ja joka päivä saa uutta oppia! Sen jälkeen oli lankkupojan vuoro maalata laudat, joten tämä päivä vietettiin pensseli kädessä. Faija viimisteli raksalla käyttäen jeesusteippiä tuulisuojan saumaamiseen. Kyllä lankkupoikaa vähän hymyilytti. Jeesusteippihän osaa tunnetusti tehdä ihmeitä, joten nyt talo on varmaan tiivis tulevana talvena :o)

fredag 17 augusti 2012

Byggpojken har uppgraderats till byggherre


Lite synlig nytta har vi hunnit med i veckan, farsan har fått på vindskydd och jag har smått börjat att måla plank till kortsidan.


Annars har veckan innehållet hämtning av material samt tekniskt samråd med kommunen inför installation av eldstad. Plankpojken blev under samtalet uppgraderad till byggherre. Känns bra, lite orolig då nya titeln medför visst ansvar...Mitt ansvar är att skapa förutsättningar för en god arbetsmiljö, vilket inte borde vara något problem med tanke på hur ofta vi fikar på det här bygget.

Nästa ansvar kan däremot bli ett problem med tanke på hur envis farsan är...Innan bygget satt igång borde jag ha funderat på vilka riskfyllda arbeten som kan förekomma och som byggherre är det mitt ansvar att eliminera och förebygga risker på bygget. Hittills kan vi ju vara överens om att det har gått sådär :o)


Frågan är om man inte skulle ge titeln till byggets verkliga chef! Verkar inte ha så många andra bekymmer här i världen :o)

lördag 11 augusti 2012

Det blev en "varg"


Isoleringen har fortsatt under dagen, farsan från utsidan och jag var tillbaka till träningslägret. Halv dag blev det bara, farsan ska grilla ikväll och jag ska ut o annonsera efter snickare till kommande köket :o)


Strax innan luften gick ur oss ropade farsan och bad mig komma att titta på en "varg". Misslyckas eller om man gör en tabbe brukar man i Finland säga att det blev en susi. Susi översatt till svenska är varg. Farsan gjorde en galen sågning...Brädorna på bilden borde vara likadana! Självklart, sa farsan att det var med flit, han ville ju bara visa vad en susi var :o)

Tänään on talon eristäminen jatkunut. Faija ulkopuolelta ja lankkupoika passitettiin taas harjoitusleirille!! Päivä lopetettiin tänään aikaisin kun faija on lähdössä grillaamaan ja minä lähden katsomaan jos kylältä löytyisi puuseppää keittiön rakentamiseen :o) Faija lopetti päivän tekemällä suden sahahommissa. Ilman muuta se ei ollut tarkoituksella, tarkoitus oli näyttää lankkupojalle mitä on kun raksalla tuli susi :o)

fredag 10 augusti 2012

"Giljotinen" nytt hjälpmedel på bygget


Farsan har under dagen fortsatt med att isolera yttervägg. Som jag nämnde igår så använder vi takisolering på ytterväggarna, vilket betyder att vi behöver dela den till 80 mm. Farsan skröt redan igår om att han byggt en "giljotin" för uppgiften och idag har jag fått skåda senaste uppfinningen.
Giljotin är från början ett avrättningsverktyg som introducerades i Frankrike 1792 i samband med den franska revoluionen. Giljotin har även använts i Sverige, senast 1910. För att inte oroa er läsare alltför mycket så används farsans giljotin endast till att dela isolering och inget annat. Känner mig inte ett dugg orolig inför kommande strapatser på bygget :o)


Detta är konstruktionen som är ett hjälpmedel för att dela isoleringen till önskad bredd. Imponerande måste jag säga, när det gäller att uppfinna hjälpmedel till bygget ligger jag hopplöst efter farsans kreativitet.


Sågen är en gammal fogsvans som man förr i tiden sågade timmer med i skogen. Farsan har förlängt den för ändamålet.


Ytterligare en bild på "giljotinen" så att ni får en bild av hur isoleringen sitter på plats i konstruktionen..


Medans farsan har isolerat från utsidan har jag jobbat inifrån så mycket det varit möjligt. Självklart med gårdagens träningsläger i färskt minne. Nedre bottens väggar är i stort sett färdiga förutom runt fönstren. Finns ingen poäng i detta läge då isoleringen i sånt fall behöver tas bort när fönstren monteras på plats.


Isoleringen på insidan har gått fortare än på utsidan då isoleringen behöver delas. Jag har
hunnit med lite skogsarbete under eftermiddagen innan arbetet lades ned för natten. Har en "varggrop" på gården som jag använt som kompost till sly och annat trädgårdsavfall för att jämna till marken. Farsan gick lös med röjsågen för ett par dagar sedan för att rensa runt omkring. Senaste dagarna har jag även dumpat sågspån från bygget i gropen. Idag har jag rensat efter farsans röjning för att ta vara på den ved som kan bli användbar nästa år.


Vi börjar komma till ett läge i bygget då det är dags att börja bestämma sig för en köksinredning. För att underlätta planeringen bad jag farsan om hjälp till att ta mått. Farsan kontrade med att han kröp sina första 9 månader, sedan lärde han sig att gå upprätt tills han som 20-åring började krypa kommande 50 år som plåtslagare. Nu när han börjar lära sig att gå upprätt igen tänker han inte börja krypa på köksgolv. Jag fick i alla fall ett måttband med magnet i änden som hjälpmedel samt en ny insikt för varför jag är en sån jäkla bra hantlangare på bygget! Efter måttandet har jag rekat på nätet efter köksinredningar. Börjar tro efter 4 timmars arbete att det måste vara lättare att gå på krogen och ragga upp en snickare som kan bygga ett kök efter mina önskemål :o)

Raksalla on jatkettu eristämistä, faija ulkopuolelata ja minä sisäpuolelta. Faijan uusi keksintö raksalla kulkee kutsumanimellä "giljotiini". Giljotiini oli teloitustyökalu jota käytettiin Ranskassa vuodesta 1792 ja ruotsissa vuoteen 1910. Meidän raksalla "giljotiinia" käytetään ainoastaan lasikuidun jakamiseen. Metsätöitä olen ehtinyt tekemään iltapäivällä ja illalla olen etsinyt netiltä keittiöitä. Mitään sopivaa ei ole löytynyt kun pirtistä tulee niin hieno! Taitaa olla helpompaa lähteä tansseihin yhdeksi ehtooksi ja koittaa bongata puuseppä hommiin :o) Sitten saisi ainakin keittiön oman mielen mukaan...






torsdag 9 augusti 2012

Kantareller med smak av ingefära


Bor man som jag gör, behöver man ge sig ut till skogs för att leta efter naturens guld. I år har det regnat så mycket att man inte behöver kämpa för att hitta kantarellerna, man snarare snubblar över dem. Tur det, för annars hade nog kantarellerna saknats i min frys :o) För dessa kantareller behövde jag inte ens lämna tomtgränsen.


Självklart ska jag dela med mig av ett bra recept om man vill bjuda på något riktigt gott. Kantareller med smak av ingefära! Stek kantarellerna i rikligt med smör tillsammans med riven ingefära, ett par schalottenlökar och lite färsk chili! Ett vinnande recept som funkar både på macka och till kött!



En del av kantarellerna har jag syltat/ lagt i lag. Även denna gång med smak av ingefära. Du behöver ca 1 1/2 liter kantareller. Rensa kantarellerna och förväll dem i saltat vatten.  Koka upp en lag som består av 1/2 dl 12 % ättiksprit, 1 dl socker, 1 1/2 dl vatten och 2 msk finhackad ingefära. Häll lagen varm över kantarellerna och låt dra i ca 14 dagar. Mycket gott till kött, ännu godare till vilt :o)

Metsäänkin on tarvinnut raksalta hiipiä jotta saisi metsän kultaa pakkaseen. Google kertoo että kantarelli on vahvero suomeksi joten toivon näin. Voittava konsepti kun ruotsia kääntää suomeksi on että lisätään sanoihin i tai e. Hupaisa juttu tästä on kun muutama vuosikymmentä sitten vietin iltaa suomalaisen ja ruotsalaisen pimun kanssa. Salaisuuksia paljastamatta voin kertoa että burk on suomeksi purkki, bänk-penkki, hotell-hotelli ja grogg-grogi :o) Tukholman vesifestareilla oltiin ja oli hyvin rattoisa ilta!

Takaisin kantarelleihin tai vahveroihin. Voittava resepti on paistaa vahverot voissa inkiväärin, hienoksi pilkotun sipulin ja tuoreen chilin seurassa. Minä olen käyttänyt vihreetä chiliä, antaa vähän mukavaa väriä vahveroille maun lisäksi. Voittavan makuinen ja voit sen tarjoilla leivän päällä alkuruuaksi tai lihan kanssa pääruuaksi.

Kaikkia vahveroita en paistanut ja pakastunut. Osan sylttysin syksyn illallisille, tälläkin kertaa inkiväärin maulla. 1 1/2 litraa vahveroita jotka kiehautetaan noin 5 minuttia suolatussa vedessä. Kiehauta laaki, 1/2 dl 12% etikkaa, 1 dl sokeria, 1 1/2 vettä ja 2 rkl pieneksi paloiteltua inkivääriä. Kaada kuuma laaki sienien päälle sterilisoituihin purkkeihin ja anna vetäytyä noin kaksi viikkoa. Nauti syksyn illallisilla!

Plankpojken har fått bygga på riktigt


Plankpojken var uppe i ottan denna morgon och hann städa bort det sista av sågspånen från vinden innan farsan stämplade in i morse. Gamla mjölkvagnen kom väl till pass när man fick slita på egen hand :o)


Farsan måste ha blivit ordentligt imponerad för sedan fick plankpojken nytt förtroende att börja bygga på riktigt igen! Riktigt och riktigt, farsan kallar det för träningsläger för att lära sig att isolera på rätt sätt! På bilden ser vi blivande sovrumsgolvet, isoleringen är den gamla som vi rivit från väggarna vilket betyder att det varit ett riktigt pusslande för plankpojken under förmiddagen. Ljudisolering är huvudsyftet samt att bli av med den gamla isoleringen. Annars hade det blivit många vändor till sopstationen, vilket vi på detta sätt slipper.


Två rader isolering blev det och sedan avslutade jag med att dra på papp, mest för att skydda den nysatta isoleringen från en massa skräp. Plankorna är våra löst liggande stigar på övervåningen. Trampa fel och plankpojken hade trillat ned i famnen på farsan. Hade nog inte varit uppskattat!


Solen har äntligen hittat till Dalaskogarna vilket betyder att vi kunnat börja isolera i kortänden. Det blev en lång och produktiv dag på bygget, får passa på när vädret tillåter! Farsan började med att spika på hålband för att stabilisera väggen, så huset även fortsättningsvis ska hållas på plats. Förr i tiden använde man brädor, men nackdelen med brädor är att du behöver skåra i isoleringen. Detta behöver du inte göra med hålbanden utan kan placera isoleringen ovanpå. Hålbanden behöver dock fästas i kors då de endast håller i en riktning.


Vi har även hunnit med att börja isolera ytterväggen. Väggen isoleras med 160 mm takisolering som farsan delat till 80 mm. Hela dagen har han skrytit om en "giljotin" han uppfunnit för ändamålet. Självklart kommer jag att få beskåda senaste uppfinningen imorgon. Anledningen till att det blir takisolering i ytterväggen är att farsan kommit över ett restparti billigt. Takisolering tål att bli fuktig och torkar utan att mögla, vilket är en definitiv fördel här i regnskogen :o) Top notch på detta bygge med andra ord!

Aurinko on tänään paistanut mikä merkitsee että raksalla on painettu pitkää päivää. Lankkupoika on päässyt makuuhuoneen lattian eristämiseen. Äänieristys on ollut päälimmäinen tarkoitas ja faijan mielestä lankkupoika on saanut viimistellä eristämistekniikkaa. Eristykseksi on käytetty vanhan seinän lasikuitua (eristystä), mikä myös tarkoittaa että ollaan tällä tavalla säästetty monta ajoa kaatopaikalle. Faija on ollut ulkoseinän parissa ja naulannut lattarautaa jottei talo pääse kallistumaan. Ennen vanhaan käytettiin lautaa reivaukseen, mutta se olisi teettänyt että lasikuituun olisi tarvinnut tehdä vaot. Lattaraudan päälle voi asettaa eristyksen ilman ongelmia. Eristykseksi on käytetty kattoeristystä mikä alunperin on 160 mm minkä faija on sen jaannut joten se on 80 mm asennuksessa. Jotta jakaminen sujuu helposti, faijalla on taas uusi keksintö josta kerron enemmän lähipäivinä. Kattoeristys seinissä on se etu että vaikka se kastuu niin se kuivaa homehtumatta, mikä on kova juttu täällä sademetsässä :o)

onsdag 8 augusti 2012

"´Farsan är hjärnan. Jag gör grovjobbet."


Har i tidigare inlägg låtit förstå att det är farsan och jag som lägger ned många arbetstimmar för att bygga mitt drömhus. Alltför sällan berättar jag att vi har en stab bakom oss som fixar marktjänsten. Som så många gånger förr var vi till moster och blev serverade lunch och fika. Farsan är den som kollar igenom reklam om byggvaror och en av dem innehöll citatet: "Farsan är hjärnan. Jag gör grovjobbet". Farsan garvade och sa att det är ju precis som hos oss. Jag höll med, eller lät han tro att det var så, för att behålla den goda stämningen vid matbordet. Sedan var det dags att jobba igen och min nästa uppgift för dagen blev att städa bort gammal isolering (sågspån) från vinden. Här ska nämligen börja byggas en trappa till nedre botten och en platå ska byggas för kaminen i sovrummet. Nu håller jag med, det är jag som gör grovjobbet :o)

Det har varit ett par regniga dagar vilket resulterat i att vi inte kunnat färdigställa kortändan som planerat. Istället har jag fyllt i och skickat in en bygganmälan till kommunen om att installera en eldstad och ny rökkanal till sovrummet. Dessutom har jag beställt kaminen, självklart från hemlandet i öst. Det blir en stenkamin med glasdörrar och självklart kommer luckornas ramar att matcha gångjärnen till klädkammaren och förrådet. Behöver jag ens säga att farsan tagit detta med kamingubben och båda hade dragit på smilbanden. Men ska det vara så ska det!

Monet on tunnit kun faijan kanssa pyöritään raksalla. Liian harvoin kehun mutsia ja tätiä jotka syöttää ja juotta meitä melkein päivittäin. Ruokatunnilla mainoksia lukiessa tätin luona faija löysi citaatin: "Faija on aivot. Minä teen likaiset työt". Faija mietti että vähän niinkuin meidän raksalla... Olen samaa mieltä, koska kun palattiin raksalle minun työksi jäi siivota vintiltä vanhat eristykset. Ja se vasta on likaista puuhaa! Päätyä ei ole psytytty rakentamaan sateen vuoksi. Sen sijaan ollaan tilattu makuuhuoneeseen kamina, ilman muuta kotimaasta idässä. Faija sai hyvät naurut tilatessa kun selvitti että luukkujen väri tarvii sulautua vaatehuoneen saranoihin :o)

måndag 6 augusti 2012

Skördetider


Farsans tur att ta ledigt en dag från bygget. Initiativrika plankpojken har tagit det lite cool denna gång och inte ställt till med annat än grovstädning på bygget. Glad överraskning till farsan som dyker upp imorgon igen. Ett styrkepass på sommarängen blev det också under förmiddagen. Känns redan bak i axlarna, vilket antyder att mina baskiska liekunskaper hade behövt en uppdatering innan jag satte igång med grovgörat.


Under eftermiddagen har jag skördat och fryst in rabarber, krusbär och röda vinbär. En del av bären fryser jag alltid in styckvis på bricka innan jag plockar över dem i en fryslåda. Då håller de sig snygga och är perfekta att garnera tårtor och pajer till vinterns festligheter. Klasar med röda vinbär ser inte dumt ut på julens chokladtårta :o)


Har även fryst in rabarber samt torkat en del i ugnen. Fantastisk smaksättare till te under vintertid. Enkelt att göra dessutom! Jag hyvlar lagom långa bitar av rabarbern och lägger på en plåt i 50 grader. Tar en natt, i luftvärmeugn går det snabbare. Det som är viktigt att tänka på är att ugnen behöver vara lite öppen så kondensen hittar ut. Jag brukar lägga en blöt träslev mellan luckan. Av erfarenhet vet jag att en grillvante eller dylikt inte är att rekommendera...kan börja brinna :o)


 Eftersom det är bra ventilation här i huset och en kall och regnig kväll, blev det perfekt att ta en kopp te med torkade rabarber som smaksättare.


Passade på att skörda färskpotatis till middagen och plockade även en del örter. Av kryddorna har jag idag gjort en fantastiskt god pesto. En pesto görs traditionellt av basilika men är absolut inget måste. Jag har idag använt gräslök, persilja och massor av salvia. Gör annars som vanlig pesto. På bygge får man ta vad man har hemma. Hade inte tillräckligt med pinjenötter (50 gr behövs för en veckosats pesto) så de drygades ut med lite hasselnötter. Rosta pinjenötterna och mortla dem tillsamman med ett par klyftor vitlök och kryddorna. Tillsätt 100 gr parmesan eller pecorino och till sist1.5 - 2 dl olivolja. Rör ihop och njut förslagsvis till färskpotatis som jag gjorde idag :o)


Tomaterna var tyvärr inte klara än, men får väl erkänna att de varken fått tillräckligt eller regelbundet med vatten under sommaren. De är dock på gång och imorgon ska de få en skjuts av hemmagjord växtnäring. Nässlor som får ligga i vatten blir utmärkt näring och ekologisk gödsel i trädgården. För att man inte ska gödsla för mycket, så brukar jag bara ha 1/4 del nässelvatten i vattenkannan. Förhoppningsvis börjar tomaterna rodna under kommande vecka :o)


Faijalla on tänään ollut vapaapäivä joten minä olen ollut muissa hommissa. Pelto on lyöty ja loppupäivä on vietetty puutarhahommissa. Yrteistä, eli ruohosipuli, persilja ja salviasta olen illalla tehnyt pestoa. Pesto tehdään oikeastaan basilikasta mutta on yhtä hyvää minun tavalla. Pienennä yrtit, kaksi valkosipulinkynttä ja 50 gr pinjepähkinöitä morttelissa. Pähkinät paahdan ensin paistinpannussa maun vuoksi. Lisää 100 gr pecorinojuustoa ja viimeiseksi 1,5 - 2 dl oliiviöljyä. Voila, nauti kotitehdystä pestosta. Marjoja olen pakastanut, osan jäädytän ennenkuin purkitan. Pitää mallinsa ja niillä on kiva koristella makeat talven juhliin. Rabarbereitakin olen pakastanut ja osan kuivattanut 50 asteisessa uunissa. Uunin luukku tarvitsee olla auki vähän jotta nesteet löytää tiensä ulos. On hyviä esimerkiksi teessä! Tomaatit ei viellä punota mutta huomenna saavat energiaa kotitehdystä lannoituksesta eli nokkosvedestä:o)