fredag 6 juli 2012

Stenmuren utvecklas med hjälp av tårar och ovälkomna gäster


En granstubbe har sinkat stenmurens tillväxt senaste veckorna och kan nog påstå att både jag och farsan snabbt insåg att det kanske skulle vara lättare att flytta muren än att gräva upp roten. För det var en bra bit som behövde kapas. Plan A var att dra upp roten med traktorn, det fick vi snabbt ge upp. Det blev plan B och yxan. Arbetspassen har varit nya styrkepass på glesbygdsgymmet. 10 reps från höger, sedan 10 reps från vänster och en lååång vila. Mellan repsen har jag fått uppmuntrande ord av farsan som tyckt att det ser bra ut!


Alla verktyg har använts som bara har gått att hitta i ladan. Fick lite hjälp med sågandet av drängen från storstaden och när han åkte kom sommargästerna: Bromsen! Trevligt med sällskap, dessutom när varenda en ger mig en kyss som heter duga. Börjar dock ledsna på gästerna och hoppas att de flyger vidare mot frödigare betesmarker!


Mycket finsk sisu krävdes för jobbet, men nu är roten uppe. Har hittat ett till störande moment framför muren, men väljer att göra som strutsen! Jag stoppar ned näbben i marken och viftar med fötterna och hoppas att stubben multnar bort innan muren är klar! Strutsen stoppar nog ned näbben eftersom den äter insekter, maskar och larver. Om den blir inträngd försvarar den sig genom att sparka med sina kraftiga ben. Liknande beteende med andra ord, även om våra syften skiljer sig åt!


Traktorn kom dock väl till pass då marken framför huset behöver sänkas så vattnet rinner bort från husgrunden. Vi har valt att inte dränera runt huset med rör, då marken är såpass bra. Det räcker med att vi gör en lutning runt huset med 1-2 cm per meter, så vattnet kan rinna undan. Jorden har vi sedan kört ned till uteplatsen bredvid saunan. Marken har plattats till och nu återstår att odla gräsmatta. En fundering finns i bakhuvudet om att köra ytterligare några skopor jord för att göra en snygg platå där stolar och bord sedan ska placeras för många trevliga kvällar vid saunan!


Hikeä on valunnut ja sisua on tarvittu tällä viikolla kun on jyrsitty pois juurta mikä kehtasi asustella keskellä kivimuuria. Poru kurkussa sitä on sahattu ja koitettu kirveellä hakata palasiksi. Traktorista ei ollut tällä kertaa apua, ennenkuin maan ajamiseen talon ympäriltä kivimuuren eteen. Nyt on työ niin pitkällä että seuraavaksi siihen istutetaan nurmikkoa mukaville saunailloille. Yksin ei ole tarvinnut painaa töitä kun seurassa on ollut paarmat. Monet suukot olen paarmoilta saanut työn ohessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar