torsdag 26 juli 2012

Planering av inredning...


Nu har vi planerat golv, väggar och tak till några av rummen. Tuff dag för plankpojken med andra ord. Har haft förhoppningar om att väggen till garderoben ska göras i glastegel. Inspiration från Ernst, så nu är jag utvisad från att titta på han på torsdagkvällarna. Bo på landet är en annan favorit. En engelsk serie som går på TV8, 3 gånger om dagen, inte lätt och missa! Farsan smälter faktiskt till en hel del av inspirationen och har dessutom tittat på det i samband med vår lunchrast! För att få till gamla genuina trägolv har farsan ringt sina gamla kontakter, inte bara en gång utan två. Första gången ringde han och beställde ett billigt trägolv. Efter att ha förklarat för mig att billiga golv var enklare, därmed även okomplicerade att sätta, fick han ringa igen. Kompisen från 50 år tillbaka var med på noterna och hälsade att han visste precis att det inte handlade om min snålhet, utan farsans lathet, när det kom till att beställa trägolv till sovrum och bibliotek :o)


Farsan har fortsatt att planera och försökt få vattenpasset att visa rakt. Under tiden har jag slipat bjälkar till matrum och bibliotek, som farsan hyvlat till på förhand. Måste erkänna att farsan fick avsluta slipandet eftersom plankpojken erhöll ett par dagars semester för en oplanerad F1- resa till Ungern.

onsdag 25 juli 2012

Plankpojken har det bra


Vissa har det bra, i helgen har plankpojken haft det ännu bättre. Helgen började med en ledig fredagkväll och ett besök på Dalhalla. Dalhalla, som tidigare kallades för Draggängarna, är ett kalkbrott som ligger norr om Rättvik. Sedan 1940-talet har man grävt och sprängt fram ett stort dagbrott, en grop med enorma proportioner. Brytningen lades ned 1990. 1995 invigdes Dalhalla officiellt som en utomhusscen. Scenen är delvis formad som en amfiteater och har mycket god akustik. Jag var och såg Diggiloos 10-års jubileum och kan rekommendera alla ett besök på Dalhalla om tillfälle ges!

Medans jag har njutit av en ledig kväll höll farsan till på bygget. Han fortsatte med att skruva på mellantaket. Tyvärr tog skruvarna slut, så plankpojken har att göra kommande dagar. Springorna som ni ser på bilden är måttade efter takbjälkarna som ska på så fort de torkat klart.


Även solen har visat sig i Dalaskogarna i helgen vilket resulterat i att vi kunnat fortsätta med att platta tomten runt huset.

Jorden har vi kört ned till blivande platån framför stenmuren. Mycket sten kom fram när vi grävde runt huset, så även stenmuren kommer att nå nya höjder under kommande vecka. Bara plankpojken får nya krafter och hittar ny form från semesterlunken :o)



torsdag 19 juli 2012

Plankpojken bygger under sträng övervakning


Idag har vi fortsatt med att häfta fast fuktskydd mellan innertaket och isoleringen. Det var mycket hummande från farsan och lite hantlangande från plankpojken som krävdes i början av dagen. Ytterligare dimensioner till att alla byggprojekt tar så länge, flera timmar stod jag bara på bygget och hängde och var i vägen. Som vanligt hade farsan några fiffiga lösningar som underlättade fastskruvandet av innertaket. Dels satte han upp en list som stöd, så skivan hölls på plats från ena änden utan att man behövde hålla i den.


Eftersom skivorna är stora och tunga kom ett mobilt stöd på andra änden väl till pass så händerna var fria för skruvdragaren. Självklart visade farsan hur det går till när man skruvar och naturligtvis kom det en och annan suck innan jag fick till det. Skruvarna ska skruvas RAKT och med 2 dm mellanrum. Snabbt fick jag in snitsen och farsan fick bråttom hem. Detta resulterade i att plankpojken lämnades ensam med skruvdragaren på bygget. Ett par förmaningar om att inte trilla ned från stegen. Men inga problem, har ju vandrat GR 20 på Korsika och farsan skulle bara veta vilka klippsatser jag hängde på där. Kom ned från stegen, hel och ganska ren...


 Såhär fint blev det, nu har de delar av biblioteket ett innertak, som kan göras i nuläget. Listen skruvas bort imorgon och förhoppningsvis sitter taket kvar :o) Då fortsätter vi även med taket till matrummet. Lite kontrollbehov har farsan dock. En timme efter att han åkt kom det ett sms, där han undrade om skruvarna satt tillräckligt djupt överallt. Tittar de fram någonstans så skadar de gipsskivorna som ska sitta utanpå. Ett par timmar efter meddelandet dök farsan upp för att "stänga bygget" för natten. Han påstår att han inte ens varit in för att titta på resultatet, men oss emellan, så tror jag nog att tumstocken var framme. Tillit skulle kunna vara släktnamnet i familjen, men så roligt har vi det inte ;o). Lite skvaller från morsan: Farsan hade sett mycket nöjd ut när han fick svar på sitt sms, där jag skojade om att alla skruvar var på plats, utom fyra som hängde löst ;o)

Tänäänkin on lankkupoika päässyt tositoimiin. Välikaton kiinni ruuvaus on jatkunut ja faija uskalsi jättää lankkupojan raksalle hoitamaan hommat. Vähän hammasta purren ja monen esityksen jälkeen livahti kotiin muutamaksi tunniksi. Viestiä tuli vähän ajan päästä, jossa faija kuulusteli että varmaan kaikki ruuvit olli 20 cm välein, suorassa linjassa ja tarpeeksi syvällä. Tuli myös iltapäivällä "sulkemaan raksan" yöksi ja meidän kesken....epäilen että mittanauha oli esillä :o) Hyvin tyytyväinen olen päivän saavutuksista ja faijakin oli ilmeestä päätellen!

onsdag 18 juli 2012

Plankpojkens första stapplande steg som riktig byggare!


Dagen på bygget har varit händelserik. Vi, eller ärligt talat så är det farsan som har fortsatt med att riva vinden mellan nya och gamla delen. Under tiden har jag suttit i mitt kommande sovrum och njutit av byggets framsteg!


Farsan var inte helt nöjd över dagens skoval, så det var bara att klättra ned och byta om, innan jag fick börja bygga på riktigt. Farsan hade behov av en hantlangare på övervåningen. Jag har klättrat efter spik o skruv och farsan har sysslat med grovgörat idag. Spika och skruva.


Sista takstolen skulle sågas och skruvas på plats. Vi hade en diskussion om det var värt ett dagsarbete att bygga upp ställningarna för sista takstolen på gaveln. Det blev inga byggställningar, men väl en lärdom från höstens volt. Jag fick agera tyngd på andra sidan när farsan balanserade. En genväg som betalade sig tidsmässigt denna gång, men rekommenderas fortfarande inte! Ett och annat grått hårstrå framkallades hos plankpojken.


Förvånad blev jag när farsan langade fram en blyertspenna och bad mig ta fram en tumstock, vinkel och sticksåg och såga till gaveln. Som ni ser på bilden så var det utmärkt utfört arbete! Passade som handen i handsken med hjälp av lite sågande, hamrande och en gnutta sisu :o) Är dock helt övertygad om att få fortsatt förtroende som timmerman.


Gaveln är på plats, nu saknas bara isolering och panel innan vi kan börja bygga inåt. Farsan stod med skruvdragare och skruv i handen när spikblecken skulle sättas fast. Ni som har följt bygget vet att blecken har spikats fast tidigare. Hoppas att det var värdefulla kronor som sparades in, för självklart fick plankpojken klättra ned och hämta spik och hammare så det blev lika över hela bygget. Ingen kommer att se arbetsinsatsen, men VI, framförallt farsan, kommer att veta att alla har spikats fast!


Framåt kvällen lade vi hammaren på hyllan och för plankpojken återstod ett par timmars arbete med städning av bygget. Tur var väl det, för ikväll har huset värmts upp med hjälp av gamla vinden! På grund av det ihärdiga regnandet har huset varit kallt och rått och senaste nätterna har jag jäst under dubbla duntäcken. Bo på en byggarbetsplats är inte heller något jag rekommenderar för andra.


Tänään on tapahtunut raksalla ihmeitä! Vanhaa vinttiä on purattu ja kukkopuu on paikoillaan. Ketä tahansa ei ole kukkopuuta sahannut, vaan lankkupoika pääsi oikein timpurin hommiin! Vinkkeliä ja sahaa tarvittiin ja ilman muuta se oli just sopivan kokonen (kyllä siihen vähän sahaa, vasaraa ja sisua tarvittiin, mutta sitten livahti paikoillensa kuin räätälöitä hanska käteen!). Talossa on ollut pikkasen kylmät ja kosteat oltavat sateitten tähden. Tänään toki ei tarvitse nukkua pellavatäkin alla, kun talo on lämmitetty vanhalla vintillä.

onsdag 11 juli 2012

Sovrummet tar form trots regnkaos


Det är synd att klaga på vädret även om det hör till svenska sommaren. Ett par dagars vila från bygget blev det på grund av regnet, men sedan var det bara att fortsätta under presenningarna. Regnet har helt klart varit uthålligare än vad jag och farsan under veckan. Isolera kortsidorna blev det första plankpojken fick ta tag i medans farsan började skruva fast skivor som blir taket till biblioteket.



Bjälken är sänkt och golvet till garderoben har börjat ta form. Vi har isolerat mellan taket och golvet för ljuddämpande effekt, ifall stiletterna skulle få för sig att ta en svängom i garderoben. Synd att säga garderob förresten, eftersom den blir strax över 6 kvadrat :o) Walking closet, eller klädkammare som inte alls låter lika glamouröst...



Garderobsutrymme blir det även på andra sidan av sovrummet. Många har diskussionerna varit men nu har vi landat i att även denna bjälke ska flyttas, ut mot ytterväggen 60 cm. Har prioriterat lite ytterligare rymd i sovrummet trots att formen på rummet blir asymmetrisk. Perfekt yta för en läshörna och kanske symaskinen tills ateljén blir klar i ladan... En planering som jag inte tagit med farsan än, lite i taget funkar bäst...


Regniga dagar är perfekta för planering. Här har vi ritat upp var balkongdörren och fönstret ska placeras. För att visa att jag inte bara klagar på regnet och regngudarna så har det varit rena turistattraktionen hemmavid i veckan. Dammarna i anslutning till sjön släppte under måndagen och det är ganska maffigt vilka styrkor som finns i okontrollerbara vattendrag.


Min tomt har klarat sig bra trots sjöläge. För ett år sedan då grunden grävdes passade jag på att dika om, vilket gett ett mycket bra resultat. Tomten är torr trots ihärdigt regnande under en hel vecka. Var mycket väl investerade kronor, såhär i efterhand. Utan ordentliga diken hade huset i värsta fall blivit en husbåt o biblioteket en naturpool :o)



Sadejumala ei tällä viikolla ole ollut suotuisa. Niin paljon on vettä tullut niskaan että pato ei jaksanut pitää vastaan ja kylällä on ollut kunnon tulva. Minulla ei ole piha tulvinut kun viime vuonna tein uudet kunnon ojat samalla kun pohja taloon kaivettiin. Täytyy myöntää näin jälkikäteen että oli hyvin investoidut kruunut. Pari päivää loikoiltiin ja odoteltiin sateen lakkaamista ennenkuin muutettiin suunitelmia ja mentiin sisähommiin. Kirjaston katto, eli vaatehuoneen lattia on toiselta puolelta valmis ja toisella puolella urakka jatkuu loppuviikolla. Kivimuurille ei ole tapahtunut tällä viikolla mitään.

fredag 6 juli 2012

Farsan fortsätter att imponera med nya uppfinningar


Under veckan har vi även öppnat upp huset och kliat oss i huvudet medans vi har tänkt ut nästa steg. Vi har tänkt och måttat och kommit fram till att två av de bärande bjälkarna behöver sänkas ned. Jag är varken lång eller kort men nuvarande konstruktion hade resulterat i att jag både fått klättra och krypa för att komma åt kläderna i kommande garderoben. Jobbigt med en hinderbana när man ska komma åt favoritjeansen! Viktigt att påpeka att det inte var något konstruktionsfel, utan vi hade lite bråttom i höstas när vi prioriterade att få på taket inför vintern.


Vi har ytterligare stabiliserat sovrumsgolvet med bjälkar så att den håller för både trappa ned till kommande bibliotek och för en kamin i sovrummet. Farsan resonerar dessutom att det inte gör något om man har mycket virke i väggarna. Det är inte bara stabiliserande utan även ljudisolerande, vem fasiken vill lyssna på gästernas snarkningar på nätterna...Bunkertänket fortsätter med andra ord, enda till sista tapeten är på plats!


Farsans nästa uppdrag till plankpojken var att fortsätta med att isolera ytterväggar. Kan väl erkänna på en gång att jag såg lite skeptisk ut när jag såg farsans senaste konstruktion. Som det redan framgått under bygget så tänker jag att tid är pengar och farsan ser det inte riktigt likadant! Han fortsätter att konstruera bra hjälpmedel!


Detta har resulterat i att farsan byggt en bänk där man på ett lätt och smidigt sätt kan skära till isolering. När jag frågade hur han ens kommit på tanken, så lät det som att han isolerat i större delar av sitt liv! Nog för att han levt lite längre än jag, men man börjar ju undra vad han inte hunnit med att göra! Imponerad är jag och stolt och lär mig varje sekund på bygget. När huset står klart kommer jag garanterat att skryta om att isoleringen är måttad på millimetern! För det var inga problem att sätta bitarna på plats. Passar på att erkänna, hade det varit jag så hade väggen sett ut som ett lapptäcke!

Stenmuren utvecklas med hjälp av tårar och ovälkomna gäster


En granstubbe har sinkat stenmurens tillväxt senaste veckorna och kan nog påstå att både jag och farsan snabbt insåg att det kanske skulle vara lättare att flytta muren än att gräva upp roten. För det var en bra bit som behövde kapas. Plan A var att dra upp roten med traktorn, det fick vi snabbt ge upp. Det blev plan B och yxan. Arbetspassen har varit nya styrkepass på glesbygdsgymmet. 10 reps från höger, sedan 10 reps från vänster och en lååång vila. Mellan repsen har jag fått uppmuntrande ord av farsan som tyckt att det ser bra ut!


Alla verktyg har använts som bara har gått att hitta i ladan. Fick lite hjälp med sågandet av drängen från storstaden och när han åkte kom sommargästerna: Bromsen! Trevligt med sällskap, dessutom när varenda en ger mig en kyss som heter duga. Börjar dock ledsna på gästerna och hoppas att de flyger vidare mot frödigare betesmarker!


Mycket finsk sisu krävdes för jobbet, men nu är roten uppe. Har hittat ett till störande moment framför muren, men väljer att göra som strutsen! Jag stoppar ned näbben i marken och viftar med fötterna och hoppas att stubben multnar bort innan muren är klar! Strutsen stoppar nog ned näbben eftersom den äter insekter, maskar och larver. Om den blir inträngd försvarar den sig genom att sparka med sina kraftiga ben. Liknande beteende med andra ord, även om våra syften skiljer sig åt!


Traktorn kom dock väl till pass då marken framför huset behöver sänkas så vattnet rinner bort från husgrunden. Vi har valt att inte dränera runt huset med rör, då marken är såpass bra. Det räcker med att vi gör en lutning runt huset med 1-2 cm per meter, så vattnet kan rinna undan. Jorden har vi sedan kört ned till uteplatsen bredvid saunan. Marken har plattats till och nu återstår att odla gräsmatta. En fundering finns i bakhuvudet om att köra ytterligare några skopor jord för att göra en snygg platå där stolar och bord sedan ska placeras för många trevliga kvällar vid saunan!


Hikeä on valunnut ja sisua on tarvittu tällä viikolla kun on jyrsitty pois juurta mikä kehtasi asustella keskellä kivimuuria. Poru kurkussa sitä on sahattu ja koitettu kirveellä hakata palasiksi. Traktorista ei ollut tällä kertaa apua, ennenkuin maan ajamiseen talon ympäriltä kivimuuren eteen. Nyt on työ niin pitkällä että seuraavaksi siihen istutetaan nurmikkoa mukaville saunailloille. Yksin ei ole tarvinnut painaa töitä kun seurassa on ollut paarmat. Monet suukot olen paarmoilta saanut työn ohessa.

tisdag 3 juli 2012

Nya styrkeprov på bygget


Förra året flög hösten förbi och vintern kom fort i Dalaskogarna. Detta resulterade i att vi var tvungna att täcka grunden utan att ha putsat och slammat den. Veckan har varit en prövning...har grävt upp 18 meter sten runt huset med assistans av farsan och drängen från storstaden. Vi har kört tio minuter per gubbe för att sedan ha aktiv vila med att plocka in veden inför kommande vinter. Vedstaplande var i sammanhanget rena semestern! Trots detta lär drängen inte komma tillbaka frivilligt innan huset står klart och det vankas inflyttningsfest ;o)


Murbruk har vispats ihop med många goda råd från farsan. Trots allt så var det inte så mycket konstigare än att vispa ihop en sockerkaka. Lite färre ingredienser bara :o) Sedan var det bara att sätta igång med putsandet och slammandet...För er som inte förstår dubbelarbetet, så är det viktigt att slamma husgrunden, inte minst för att hålla vattnet borta, det hjälper dessutom till att hålla värmen i stugan.


Har nog hittat mitt framtidsyrke...slamma husgrund.  Farsan penslade på första lagret och sedan var det min tur. Såg så bra ut att farsan vågade ta ett par dagars semester!
Exakta frasen lät: " Det ser bättre ut än det jag gjort, så fortsätt du!" En fras man kan leva på ett tag som en novis (och då är jag inte så slagen att jag söker inträde i kloster, men känner emellanåt att jag står under uppsikt av en novismästare :o). Att sommaren 2012 ser ut att bli plankpojkens är dock fastslaget, för det är väl fortfarande 2012??


Som jag redan nämnde, så har vi med gemensamma krafter flyttat veden under tak ( På bilden ovanför ser vi veden till huset och bilden under visar veden till vinterns bastubad). Efter sortering så kan nog husets ved kallas andra sortering men Saunan ryker nog dagligen i vinter. Blir det kallt i stugan så kan jag alltid sova i Saunan. Till och med täcke finns då någon förbipasserande passande nog dumpat en säck med isolering i mitt dike :o),