lördag 20 juni 2015

Magisk midsommar och Saunavihta

Efter 110-årspartyt har bygget gått minst sagt på halvfart. I helgen satte chefen fart på plankpojken...solen har varit framme och det blev ett 12-timmars pass i trädgården! Och det börjar hända saker, rosorna tittar upp och Rhodondendron blommar. Dalaskogarna när det är som bäst :0)


Syrenberså har planterats, men behövs ett par dagar till innan bilder kommer. Som sagt midsommar har det varit och enda nattgästen har varit Pippi! Så skönt måste tilläggas, för plankpojken har knappt återhämtat sig från förra partyt...Pippi har i ett par års tid hängt här på bygget och haft koll på vad som händer. Till chefens stora förtret skall tilläggas...Pippi är med överallt :0)


Till midsommar-Sauna gjordes självklart en vihta. Vihta är en kvast med björkris som vi finnar slår oss med i hettan. Låter inte klokt men är så skönt och doften som blir av en färsk björkvihta är helt magisk! 


Vihtan görs av björkkvistar som är unga. Bladen ska fortfarande vara små vilket betyder att det är perfekt att göra vihtan till midsommar.


Vihtan byggs upp som en fjäder och man placerar kvistarna med bladens baksida uppåt. Halvvägs vänder man på vihtan och gör samma sak från andra hållet. Varför man binder vihtan med baksidan uppåt vet jag inte, den blir hårdare och gör mer ont...men vi finnar har alltid varit ett självplågande folk ;0) En gammal teknik jag fått lära mig som barn och varför ändra på gamla metoder när de fungerar ;0)


Förr i tiden band man vihtan med en skalad kvist från björken. De håller bra och är flexibla. Morfar band vihtan med en bit gammal cykelslang. Jag använde jutegarn. I moderna tider är allt tillåtet! Vädret har varit perfekt för både god mat, sauna och dopp i tjärnen. Det är något magiskt med midsommar, sauna och sommardopp!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar