onsdag 24 juni 2015

Grönsaker till hela Skandinavien


Då har äntligen alla plantor kommit ned i backen! Om man tidigare har hoppats på att skörda något till midsommar så har plankpojken detta år 
snarare satsat på att kunna skörda lagom till kräftskivan...


Jag har odlat vitkål, grönkål, svartrot, rädisa, inlandsgurka, ärtor, vaxbönor, svenska och spanska potatissorter. Nedan ser vi en kronärtskocka och till efterrätt är det rabarber och jordgubbar på gång. I växthuset växer tomater :0)


Odlingarna är i närheten av äppelträden, så ytterst på kanten har jag planterat krasse och malva. Ser mig själv hängandes i hängmattan, läsandes en bok och se mina gurkor växa :0)


Trots att jag har tillräckligt med grönsaker för att utfodra hela Skandinavien verkar varken chefen eller farsan tokimponerade. Farsan planerar istället att han  inför kommande säsong ska odla klöver... detta för att blomman har en lång blomningstid och på det sätt utfodrar humlor och getingar under sommaren :0) Med tanke på att klöver räknas som ogräs, tror jag inte att det kommer att vara så svårt att odla fram mer till kommande sommar...


Chefen har tagit semester och har bosatt sig i ladan på nätterna. På dagarna sover han...avgörande beslut borde tas i väntan på att chefen är tillbaka. Brinnande frågan är om vi ska investera i en uppfinning om fröpåsar till ensamhushåll, som det ser ut nu så kommer plankpojken att utveckla kaninöron i augusti...eller utfodra halva landet med primörer till hösten ;0)










Fällning av aspar och ringbarkning


När man har hållit på inomhus hela vintern och våren, äger några fotbollsplaner med tomtmark med obefintlig trädgård får man nästintill en chock när man öppnar ögonen och ser sig om :o) Finns lite att ta tag i! En granne berättade att hon har en tidning från bygden som är från början av 1900-talet. I tidningen annonserade man efter en nykter dräng. Vet inte om jag kan vara lika kräsen i min annons ;o)



På baksidan har jag brunnen och en fantastiskt fin yta med kvällssol. Innan det vart vildvuxet har vi brukat fira midsommar på denna plätt. Utsikt över min fantastiska sommaräng, som jag slagit för hand sedan jag flyttade hit. Gräsmattan har fått sig lite törnar av både bygget och att skogskanten markerats med aspar som i sin tur varje sommar skjutit upp mängder av rotskott. Trevligt i sig om det inte var så att aspskotten nästan växte in genom vardagsrumsgolvet och sög all energi ur gräsmattan :o) 


För min trevnad, gräsmattans välmående och det faktum att jag har en hel del asp lite längre bort i skogen togs ett väl avvägt beslut om att fälla just dessa. Eftersom allt verkar ta tid i trädgården började vi planera för fällning för tre år sedan. Då ringbarkades asparna, vilket behöver göras så att de inte skjuter upp en massa rotskott. Sedan har asparna i lugn och ro fått torka ut samtidigt som de prövat på plankpojkens tålamod ;o) Nu var det äntligen dags att fälla dem! Fint ved blir det till vintern, efter att de fått stå och torka i tre år är de nästan färdiga att användas.
 

När man fäller såhär fina träd är det självklart att ta tillvara så mycket som går. Kvistar som är så tunna att de brinner upp innan man hinner stänga kaminluckan bränner jag utomhus i små högar i höst. Högarna är små för att man inte ska påverka djurlivet (alla småkryp) men kommer att ge en kickstart till min björkdunge som får lite skjuts i att börja grönska. Med lite tjockare kvistar värmer jag naturligtvis huset och saunan och barken använder jag till mina planteringar i trädgården. Allt tas tillvara under chefens vakande öga :o)




söndag 21 juni 2015

Skjutdörr till arbetsrummet och förvaring när den är som bäst!

 
Till arbetsrummet har jag valt att sätta in en skjutdörr då man går n från vardagsrummet. Kostar lite mer men spar otroligt med plats. Rummet blir ett genomgångsrum till biblioteket och med två dörrar i ett rum blir det lätt dörrarna som hamnar i fokus. Med skjutdörr tycker jag att jag lyckats "gömma" en av dörrarna som sedan kan användas när jag har gäster.

 
Som jag redan har påtalat så är chefen inte varit helt nöjd med vårt arbetstempo senaste tiden. Har aldrig varit så stressad när han återigen har fått börja detaljstyra på bygget ;o)
 

Handtagen har kommit på plats i arbetsrummet och det är samma handtag som jag har till köksluckorna i matsalen. De är av mjuk zink och inköpta från Torvehallarna i Köpenhamn. Ett av mina favoritställen här på jorden och då menar jag Torvehallarna, inte Köpenhamn ;o) Är ni på plats ska ni absolut klämma in detta, äta lite gott, handla hem lite gott och göra riktiga inredningsfynd, till köket framförallt! Näösta gång tänkte jag klämma in en AGA-spis i resväskan...
 

Lådan innehåller allt det där tråkiga man behöver ha i ett arbetsrum, men som man sällan vill ska synas. Utrymmet under trappan kunde inte komma till bättre nytta. Förvaring när den är som bäst :o)
 





lördag 20 juni 2015

Magisk midsommar och Saunavihta

Efter 110-årspartyt har bygget gått minst sagt på halvfart. I helgen satte chefen fart på plankpojken...solen har varit framme och det blev ett 12-timmars pass i trädgården! Och det börjar hända saker, rosorna tittar upp och Rhodondendron blommar. Dalaskogarna när det är som bäst :0)


Syrenberså har planterats, men behövs ett par dagar till innan bilder kommer. Som sagt midsommar har det varit och enda nattgästen har varit Pippi! Så skönt måste tilläggas, för plankpojken har knappt återhämtat sig från förra partyt...Pippi har i ett par års tid hängt här på bygget och haft koll på vad som händer. Till chefens stora förtret skall tilläggas...Pippi är med överallt :0)


Till midsommar-Sauna gjordes självklart en vihta. Vihta är en kvast med björkris som vi finnar slår oss med i hettan. Låter inte klokt men är så skönt och doften som blir av en färsk björkvihta är helt magisk! 


Vihtan görs av björkkvistar som är unga. Bladen ska fortfarande vara små vilket betyder att det är perfekt att göra vihtan till midsommar.


Vihtan byggs upp som en fjäder och man placerar kvistarna med bladens baksida uppåt. Halvvägs vänder man på vihtan och gör samma sak från andra hållet. Varför man binder vihtan med baksidan uppåt vet jag inte, den blir hårdare och gör mer ont...men vi finnar har alltid varit ett självplågande folk ;0) En gammal teknik jag fått lära mig som barn och varför ändra på gamla metoder när de fungerar ;0)


Förr i tiden band man vihtan med en skalad kvist från björken. De håller bra och är flexibla. Morfar band vihtan med en bit gammal cykelslang. Jag använde jutegarn. I moderna tider är allt tillåtet! Vädret har varit perfekt för både god mat, sauna och dopp i tjärnen. Det är något magiskt med midsommar, sauna och sommardopp!





fredag 12 juni 2015

Vågar knappt erkänna...

Tjatar alltid om att det här med trädgårdspyssel inte är plankpojkens grej...om vi inte snackar om att kapa, klyva och stapla ved. Läser man någon trädgårsexperts visdomsord, så ska man dessutom lära sig och misslyckas...det är inte heller plankpojkens grej! 



När man dessutom vill ha en fin engelsk trädgård värdig att tävla med så känns det som att ribban ligger lite högt ;0) En kollega från storstadstiden har flyttat ut i skogen och berättade idag att de satsar på en trädgård som är vildvuxen, men organiserad...jag tänker om och härmar kollegan. Vildvuxen, det har jag redan fixat...


Sedan till misslyckandena, planterade en klätterväxt mot spaljén för fem år sedan som aldrig tog sig. Nu har den tittat fram, en meter fel och mitt i irisarna...får nog glömma detta med organiserat vildvuxen trädgård...satsar nog på mycket grusväg på tomten till kommande år ;0)


Planterade rabarber förra året, som aldrig tog sig. Och rabarber kan man inte misslyckas med sägs det...inga rabarber kom i år så fick ny planta av mamma i dag...Nu jäklar...bara det att nu har mina rabarber från förra året tittat fram...de växer glatt under mina nybyggda odlingsbänkar med vitlök, lök och kryddor :0) Bra där plankpojken, har nog misslyckats med samma rabarber två gånger om...


Kan dock glädjas åt att det växer som fasiken i odlingsbänkarna och i växthuset....så lite gott kan jag nog tugga på i sommar! 


I väntan på att en trädgårdsmästare flyttar in kan jag bjuda på en riktigt go sommardrink som kamraterna på byn lärt mig! Finskt körsbärsvin blandat med russchian. Syndigt gott och går inte att misslyckas med, var så god att jag lyckades med att stoppa ned en hortensia i en kruka...det tar sig med trädgården...sakta men säkert ;0)


torsdag 11 juni 2015

Slut på festligheterna

Då har chefen bjudit till 110-årskalas med förhoppning om att farsan och plankpojken skulle få ny fart på byggandet, det gick sådär...Kalasförberedelserna tog en vecka, kalaset tog två dagar och återhämtningen från kalaset tog två veckor :0)


Roligt var det dock att bjuda alla härliga vänner som på olika sätt konstant berikar vår byggvardag och vissa av dem har varit med och jobbat på huset :0) Kallskuret till förrätt, karelsk stek till varmrätt och Tiramisu och 7 sorters småkakor till kaffet. En lyckad sammankomst med andra ord :0) Plankpojken fick en massa härliga växter till tomten, växthuset och huset och farsan, plankpojken och huset fick en alldeles egen öl dagen till ära. Enligt farsan var det den bästa presenten någonsin :0))


Så lyckad att plankpojken har chillat och varit till Värmland på minisemester. Fantastiskt vackert och en fantastisk solnedgång vaggade oss till söms om natta. 


I veckan var det dock dags med ett handtag på bygget. Plankpojken tänkte att chefen aldrig kommer att vara lika generös med festligheter om ingenting händer :0)) Skjutdörren som varit beställd sedan länge har kommit och nu är förberedelserna klara för att bygga in den i väggen! Blir nog det sista vi gör inomhus på ett tag, vädret börjar vända så det är dags att göra klar utsidan!