tisdag 12 augusti 2014

Virkade vänner

Virkade vännerna är inspirerade av gamla japanska traditioner. Barnen i japan leker Otedamalekar med tygleksaker som kallas Ojami. Ojami är en liten tygboll som är gjord av tygrester, ofta från kimonotillverkning och det var mor-och farföräldrar som tillverkade Ojamis till barnbarnen. Hur man tillverkar en personlig Ojami och tips på Otedamalekar kan du hitta på engelska på sidan:  http://www.activityvillage.co.uk/otedama



Virkade vänner använder jag både enskilt och i gruppverksamhet. När jag inte bygger hus har jag förmånen att arbeta med människor, både stora och små, både enskilt och i grupp. En virkad vän är bra att klämma på när man är nervös och orolig, känner sig stressad och vill sysselsätta fingrarna med något. Det är en vän som man alltid kan ha med i fickan, ger tröst, ger mod eller bara påminner om att man är bra som man är. 
 
 
Lek med virkade vänner: Alla ställer sig i en stor ring på golvet. En ledare har en korg med virkade vänner, gosedjur eller andra mjuka saker. Vännerna ska vara lika många som antalet barn i ringen. Tillsammans utformas ett kastschema, vilket innebär att man alltid kastar virkade vännen till samma person. Ex på kastschema: Plankpojken kastar till farsan, farsan till morsan. Morsan till chefen osv tills vännen/ gosedjuret är tillbaka hos plankpojken som börjar om. Efter ett par kastrundor börjar man mata in fler vänner i leken. På detta sätt får man hålla koll på både den man kastar till och den man tar emot ifrån. Tappade vänner tas upp och kastas vidare. En bra samarbetslek. Är dessutom riktigt rolig för alla åldrar, både stora och små.
 
 
Mönster till din alldeles egna virkade vän:
Lägg upp 20 lm och fäst dem till en ring.
Virka 1 lm (1:a fm) Virka ytterligare 19 fm. En sm i första i lm. Fortsätt likadant i ytterligare 11 vav, Fäst tråden.
Virka 2 st rundlar till änden.
Varv 1: Virka 2 lm. Virka 6 fm i andra lm från virknålen. Avsluta varvet med en sm.
Varv 2: 1 lm, 2 fm i samma maska. 1 fm, 2 fm i samma maska ( 9 m på varvet). Avsluta varvet med en sm.
Varv 3: 1 lm, 2 fm i samma maska. *1 fm, 2 fm i samma maska* ( 18 m på varvet). Avsluta varvet med en sm, fäst tråden.
Montera ihop vännen genom att vända den ut och in och virka fast ena änden med fm. Fäst tråden och vänd tillbaka. Sy ihop 3/4 delar av andra änden. Fyll vännen med gula ärtor. Ojami-leksakerna är fyllda med bönor, men ärtor tycker jag är nära nog :o) Sy ihop resten av vännen och fäst tråden. Börja lek!
 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar