tisdag 5 augusti 2014

Rabarbersoppa/ Rabarberkräm

 
Rabarberkräm
 
500 gr skalade rabarber
1 liter vatten
2 dl socker

Redning:
3 msk potatismjöl blandas i ca 1 dl vatten.

Skölj och skala rabarberna. Koka rabarberna mjuka i vatten. Smaka av rabarberna om syrligheten är ok. Behövs det kan du tillsätta saften av en halv citron. Det behövdes inte för vår kräm. Tillsätt socker. Blanda ihop potatismjöl och vatten i ett dricksglas. Tillsätt redningen långsamt under omrörning. Koka upp krämen!  Kyl ned krämen och servera förslagsvis med mjölk, grädde eller vaniljkräm/glass! Med redningen styr du konsistensen på soppan/krämen. Mindre potatismjöl ger tunnare soppa och mer potatismjöl ger tjockare kräm. Båda är mycket goda :o)
 
 
Äter själv utan nåt sött till, mest för att chefen har börjat en diet inför beach 2015...kan ju inte vara sämre ;0)


 

Raparperikiisseli

500 g raparperia
1 l vettä
2 dl sokeria
 
Suuruste:
3 rkl perunajauhoja sekoitettu 1 dl vettä

 Huuhtele raparperit ja leikkaa ne paloiksi.  Keitä raparperit vetessä kunnes ne pehmenevät. Maista raparpereja jotta happamuus on kohdillansa. Jos haluat voit lisätä raparpereihin mehut puolikkaasta sitruunasta. Lisää sokerit. Sekoita perunajauhot dl vettä ja lisää suuruste kattilaan ohuena nauhana varovasti sekoittaen. Anna kiisselin vielä kiehahtaa. Suurusteella, eli määrällä perunajauhoja voit tehdä kiissellistä paksumpaa tai enemmän keittomaista. Kaada kiisseli/ keitto kulhoon jäähtymään. Tällä ohjeella teet kiisselin! Kummatkin vaihtoehdot on hyviä! Tarjoile maidon, kerman tai vaniljakastikkeen/jäätelön kanssa! Oikein hyvä kesäherkku :0)
Itse syön tänään kiisselin ilman ylimääräisiä herkkuja! Lähinnäkin koska pomokin jo on beach 2015-dieetillä...en voi olla huonompi ;0)


 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar