lördag 9 augusti 2014

Småpyssel och kantarellmacka

Det har inte varit några regniga dagar men vi har ändå valt att ta ett par dagars ledigt från ytterväggen. Vi skulle kunna säga att ytterväggen står både farsan och plankpojken upp i halsen...mest plankpojken! Men som tur är så har vi annat att pyssla med :0)


Kaminen hämtades som bekant från fädernäslandet och den kom med tillhörande skorsten. Då den installerades och "godkändes" av brandinspektionen tyckte brandmästaren att skyddsplåten mot trätaket inte var brett nog. Farsan och jag tog ett snabbt beslut om att inte diskutera utan bara göra som vi blev tillsagda :0) Lätt som en plätt...farsan gjorde en ny plåtring under den som följde med skorstenen och satte båda på plats. Vi fick lite bråttom som vanligt, då sotaren är på ingång. Kan vara bra att den är på plats innan ;o) Det är numera 7 cm mellan skorstenen och träpanelen i taket :0))


 
Det brinner i krokarna på fler sätt! Värmen och sommaren har varit fantastisk och plankpojken börjar faktiskt smått se fram emot hösten. Krypa upp i soffan med tända ljus och stryka omkring i huset i raggsockor :0) Vatten och regn är efterlängtat, inte minst för att få naturens hjälp till att släcka skogsbranden och för att svampen ska titta fram bland lingonriset. I väntan på regnet blev det höstsmaker på bygget! Förra årets svamp behöver ätas upp.
 

Varma mackor med smörstekta kantareller, ingefära och chili
 
Kantareller
Schalottenlök
Färsk ingefära (tumnagel till en smörgås)
Chili
Smör
Västerbottenost
Bröd
 
Sätt ugnen på 175 grader. Finhacka lök, ingefära och chili. Grovhacka kantarellerna. Lägg dem i en het panna och stek i smör. Lägg svampkompotten på en skiva bröd och strö över västerbottenost. Denna gång har jag använt egen gul lök och en vällagrad getost från Spanien. Gratinera i ugnen tills osten har smält och mackan har fått fin färg. Blir gott att toppa med timjan, som jag inte hade denna gång :o) Låt det väl smaka!
 

Raksalla ei ole tällä viikolla tapahtunut mitään suurempia, vähän puutarha- ja metsähommia ja makuuhuoneen kaminan piippu on nyt kondiksessa. Faija on tehnyt sihen uuden peltisuojan koska huomautus tuli kunnan palomestarilta. Pelti mikä tuli piipun mukana oli liian kapea joten faija on tehnyt uuden. Nyt on 7 cm suojapelti piipun ympäri. Kuumuudet jatkuu ja aurinko lämmittää. Kesä on ollut mahtava, niin mahtava että lautapoika jo odottelee syksyä. Eli viime vuoden kantarelleista olen tehnyt syksyisen voileivän!

Lämmin kantarellivoileipä inkiväärillä ja chilillä

Kantarelleja
Sipulia
Tuoretta inkivääriä (peukalonpää yhteen leipään)
Chiliä maun mukaan
Voita
Juustoa
Leipää

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Silpu sipuli, inkivääri ja chili pieneksi. Pienennä tarpeessa sienet. Kaikki kuumaan pannuun ja paista voissa. Pistä sienisekoitus leivän päälle ja gratineeraa juustolla. Jos haluat voit ripoitella tuoretta timjamia leivän päälle ja uuniin. Paista kunnes leipä on saanut vähän väriä ja juusto on sulannut. On todella hyvää :o)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar