fredag 1 juni 2012

Panel på gång, maskrosgele och EN fikaplats på altanen


Glad överraskning idag när man kom hem efter jobbet. Farsan har varit och tittat på bygget och spikat dit ett par fästen för panelen. För det behövs förstår även jag, om jag tänker efter riktigt noga. Detta är vad vi åstadkommit under veckan och ser framemot att under helgen kanske få upp lite målade plank på väggen.


Veckan har varit kylig och sommaren har fått ett bakslag. Maskrosorna har slagit ut och hintat om att det är tillfällig kyla, trots att det lovats eller hotats om lite blötsnö till helgen. Maskrosor är något som de flesta gärna undviker i sina trädgårdar, utom jag förstås. Har dock inte gått så långt som att börja odla dem, men tar till vara av det som växer i trädgården.


 Till grillkvällarna i sommar är det gott med att toppa köttet med maskrosgelé. Är lite pyssel med rensandet av blommorna men den goda smaken av den färdiga gelén ger en godkänd belöning. Rensa 300 gram av de gula kronbladen på utslagna maskrosblommor i en kastrull. Skiva ned 2-3 syrliga äpplen. Riv ned gula skalet av en citron och pressa sedan ur saften. Släng ned ett par rosmarinkvistar och koka i 5 dl vatten tills äpplena är mjuka. Sila genom durkslag och pressa igenom så mycket av äpplena som möjligt. Koka moset i några minuter med 5 dl syltsocker. Kyl ned och du har en fantastiskt god gelé till sommarens grillaftnar.

Gelé kan inte tillagas utan att man har glad musik i bakgrunden och vad passar då inte bättre om inte Rysslands bidrag till årets Eurovision song contest 2012. Låtens titel är "Party for everybody" och framförs av Buranovskie Babushkie som tillhör en minoritet i Ryssland, udmurtier. Udmurtier är tätt besläktade med oss finnar och språket har finsk-ugriska rötter. I Ryssland finns idag ca 700 000 udmurtier. I låten bjuder man in alla till sång, dans och fest. I väntan på barnen rättar man till bordsduken, medans degen jäser och både katten och hunden är fulla av förväntan. Sedan kommer barnen och alla andra som ska delta i partyt och huset fylls av sång, dans och glädje. Kan man bli annat än glad av låten och det är nästan så att gelén stelnar av sig själv :o) I tidningarna har man även kunnat läsa att bandets alla inkomster går till en ny kyrka i byn, som har några hundra invånarna. Kyrkan har en gång i tiden bränts ned av ryssarna och kvinnornas förhoppning är att kyrkan ska dra ned på karlarnas supande i byn :o) Man kan ju inte annat än att le, glädjas och bidra till kyrkan genom att köpa låten till Ipoden! Kan även berätta att kyrkan började byggas i maj i år! Vi får väl se vilket blir färdigt först mitt hus eller kyrkan jag sponsrar....


Med den energi som kom av dans och musik ikväll har jag passat på att fixa till ute på altanen. Mattan har jag virkat av det som inte var aktuellt att spara när garderoben tömdes. Filten är hemvirkad i mormorsrutor som passar på landsbygden. Observera att det bara finns en stol, den andra är parkerad hos farsan för lite omsorg sedan ett år tillbaka. Svängde förbi farsan ikväll med "lönen" och frågade hur det gick med stolen. När jag bad han peta på stolen och inte bara titta, bad han mig bestämt att retirera så han kunde låsa dörren efter mig. Vi får se om han väljer att titta eller faktiskt peta på stolen ikväll, för det är hans fikaplats som han behöver fixa :o)

Viikolla ei ole tapahtunut paljon muuta kun että faija on saanut naulattua laudan alle tarvittavat tuet. Toivon mukaan on viikonloppuna aika alkaa lyödä lautaa ulkoseinälle. Itse olen keräillyt tontilta voikukkia joista olen keittänyt maukasta geeliä kesän grillilihalle. 300 gramma voikukan keltaista lehteä kattilaan seuranaan 2-3 omenaa, yhden sitruunan keltainen kuori ja purista sitruunasta mehut. Pistä kattilaan myös pari rosmariinin oksaa mausteeksi ja keitä noin 5 dl:ssa vettä. Keitä kunnes omenat on niin pehmeitä että ne saa pudistettua siilin läpi kukkamehun kanssa. Lisää 5 dl sylttysokeria ja keitä kovaa muutama minutti. Kylmetä geeli ja tarjoile! Geelit on keitetty hyvässä musiikin seurassa. Altaani on pistetty sen verran kondikseen kuin pystyy keskellä raksaa. Tämän altaanin kanssa tarvii varmaan pärjäillä tämä kesä, uusi ei varmaan valmistu ennen ensi kesää. Toinen tuoli on faijalla korjattavana, mutta ei hätää. Niin kauan kun faija korjailee tuolia saa kiltisti juoda kahvinsa lattialla :o)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar