torsdag 28 september 2017

Snyggt tak kräver en takfot i särklass!

Förra hösten blev vi klara med skorsten och tak. Har ett så snyggt falsat plåttak att folk har stannat till efter vägen för kika på det. Jag brukar skryta om att jag har byns snyggaste tak :) ett snyggt tak kräver en snygg takfot och helst ska den se likadan ut i alla fyra hörn...

 

Tack vare den milda hösten har farsan kämpat sig upp och ned på byggatällningarna. Långsidorna och ena gaveln är klar.

 

  Vi har åter hamnat i meningsskiljaktigheter här på bygget...farsan vill naturligtvis ha en list under takfoten och Plankpojken förstår ingenting och undrar WHY?  Chefen orkar inte mer, har andra bekymmer och konflikter att hantera...så frågan om listen är bordlagd till 2018. Chefen har hanterat plankpojkens frånvaro från bygget under året. Har det inte varit jobb så har det varit semester på annan ort. Inte ok!

 

 Denna gången räcker det inte med att degradera Plankpojken (det finns liksom inga degraderingsmöjligheter kvar) utan nu återstod bara sparken. Plankpojken har ersatts av en hållpojke. Något träig och inte lika kul humor...uppenbarligen dock väldigt pålitlig och arbetsvillig :) 

 

fredag 11 augusti 2017

Lutar mer än ladan därhemma ;)

Då har man kommit till Pisa och självklart gick kvällsjoggen förbi det lutande tornet! Även sent på kvällen var det ett gäng med turister som försökte hålla upp tornet och ett annat gäng som låg på rygg för att få till just den bilden! Jag undvek båda, har nämligen dyrt och heligt lovat farsan att inte ställa mig framför tornet åt det håll det lutar...

 

Inte bara det att tornet skulle kunna rasa på mig, skrönan säger dessutom att studenter ska undvika det lutande tornet. Tar man ett varv runt tornet kuggar man i kommande tenta. Än värre, klättrar du upp för de 296 trapporna får du kanske en lite snyggare rumpa...men missar din examen. Har inte riktigt bestämt mig för hur jag gör...risken finns att den enda lutande byggnaden jag klättrar upp i är ladan hemmavid. Har ju examen som väntar i december...och rumpan har jag börjat vänja mig vid, har ju varit där ett tag nu :)


  Inte bara tornet är fantastiskt utan även själva katedralen som lutande tornet är klocktorn till! Katedralen kanske man t o m kan våga sig in i om jag hinner förstås! Fick lite hemlängtan när jag såg det lutande tornet så det kanske är dags att flyga hemåt till farsan, chefen och bygget  :)


Få material är så vackert som marmor! Lätt att något ska göras i marmor därhemma...behöver nog dessvärre ett extrajobb om det ska bli verklighet...kanske ska satsa på att köpa med mig en skärbräda  i marmor istället. 

 

För så är det faktiskt! Tro inte att detta är en nöjesresa som Plankpojken är på. Imorgon börjar jakten på en lerkruka med kran till köket. Där ska Plankpojken göra egen vinäger av rödvinsslattarna. Kommer att bli riktigt snygg i mitt kök när ekhyllorna kommit på plats och tänk vilken god anledning att dricka sig fram till slattarna, för vinägerns skull naturligtvis :)

  

torsdag 10 augusti 2017

Plankpojken är på rymmen

Då var det dags att dra på rymmen igen. Om inte annat så för att hitta lite ny inspiration och vad kan då bli bättre än vandra i Italien. Ni kanske tycker att plankpojkens sökande efter inspiration tar mer tid i anspråk än själva byggandet...kan nog vara så efter några års slit! Denna resa handlar mer om att kyla ned sig, medans Plankpojken räknar ned på att huset ska bli klart planerar farsan och chefen nya projekt! 


Farsan kom till bygget för några veckor sedan som en glad fyraåring som ville visa en häftig leksak på nätet. Farsan tycker bestämt att vi har ett stort behov av en barksåg på bygget! Plankpojken har nämligen letat efter en liten timmerstuga för gäster. Varför ska man köpa en stuga när man kan bygga den själv, resonerar farsan. Ingen brådska dock, först behöver ge oss ut i skogen och avverka timmer till stugan...ni förstår själva...detta projekt kommer att ta mer än en kvart så om ni har lika tokig familj som Plankpojken undvik för fasiken Cowboykåken på SVT! Det är orsaken till att Plankpojken behöver coola ned sig i ett stekhett Riomaggiore :)
 
 

Man kan inte annat än imponeras av byggnaderna och färgerna här nere i kusten. Inser att jag själv genom åren blivit löjligt skandinavisk. Något annat som det finns gott om är fantastiska stenmurar och stenväggar! Tänkte göra en beställning åt farsan, en del av ladans väggar kunde gott byggas av sten ;) som jämvikt till alla timmerstugor han planerar bygga på gården :)
  

Självklart ska jag inte bara hitta mer jobb åt farsan! Själv ska jag nästa år bära ut lite mer av mina gröna växter! För oj så vackert och det känns som ett rimligt och genomförbart mål för Plankpojken under 2018...

 

...kanske att jag t o m kan bygga en trappa upp till  garagevinden...med hjälp av farsan förstås...så jag har någonstans att ställa alla grönskande krukor jag bär ut!

 

söndag 30 juli 2017

Det går undan i vardagsrummet!

 

Det går undan i vardagsrummet. Fönsterfoder har kommit på plats, golvlister är på plats och de flesta av taklisterna. Farsan är en jäkel på att snida till hörnen med kniv. Plankpojken har styrketränat axlarna genom att hålla listerna på plats under tiden! Det är då man önskar att farsan vore snabb som en vessla och hade koll på sina grejer ;o)

 

Ett smakprov på ett av hörnen, lite bättringsfärg i morgon bitti så blir det så snyggt! Måste säga att det är tokroligt att byggsuget kommit tillbaka och det var inte igår man gladeligen höll på med sent kvällsskift på bygget :)

 

Men så får man ju pyssla med sin favoritsyssla  ...foga med latexfog. Är en jäkel på att fixa och trixa med den, funderar på om man skulle kunna ha det som heltidssyssla ;o) Som jag sagt förut en ladys handväska bör alltid innehålla latexfox och jesustejp. Man vet aldrig vilken del av världen man hittar en tomt som man vill bygga nåt på. Med latexfog och jesustejp skulle jag nog komma rätt långt :)

 

lördag 29 juli 2017

Verandabygge

 

På husets framsida var vi färdigställt en veranda. Det är inredningen som saknas och planen är att det ska gå i blått och vitt. Tänker att husets första rum säger nåt om den som bor där...så det behöver ju komma fram att jag är en finsk 08:a som förvirrat sig till Dalaskogarna ;o)


Basen är neutral. Jag har kommit så långt att jag hittat ett bord och stolar som behöver kärlek och på bästa Ernst-manér kännas in. Har blivit min grej, inte bara ett bra sätt att dra ned stressnivån och tänka igenom om det vart bra...perfekt också om man inte vill jobba ihjäl sig under semestern :o) 
  

Hittills är jag mest nöjd över golvet vi lagt in. När vardagsrummet revs sparade vi så mycket som möjligt av det gamla trägolvet som fanns längst ned mot sandgrunden. En del av golvet var förstört så det behövde rivas upp. Glad att det inte blev sparken för gott utan bara en omplacering :o) det blev ingen omplacering till elefantkyrkogården på Regeringskansliet, tvärtom fick golvet en ny mer framträdande  roll på scenen. Är så nöjd över att golvet under alla laminatgolv och plastmattor idag får välkomna in gästerna!

 

 50 år av liv och tassande fötter har gett sina spår som det ska. För att respektera åldern på golvet och inte dölja det med en ny maskering har jag bara slipat det försiktigt och oljat in golvet. 

 

Vill bevara så mycket så mycket som möjligt av det gamla och så är det väldigt ekonomiskt! Hade ett köpstopp i ett år för länge sedan och det fick mig att tänka till hur jag framförallt konsumerade varor. Det har följt med i byggandet. Och som gudsonen säger,  en del åker och köper möbler till sin veranda...du går till din lada och fyndar...så hur möblerna skramlats ihop blir ett nytt inlägg lite senare! Chefen som ansvarar för budgeten är mycket nöjd!

 

fredag 28 juli 2017

Bygget är igång igen!

Det har inte bara varit en lång semester på bygget även om det varit några månader av byggande efter hur lusten har infunnit sig. Efter sju års byggande kommer den inte varje dag!  Chefen har gjort sitt bästa för att få igång oss! 

 

Lite har  hunnit hända efter att vi gjorde den snygga innerväggen i vardagsrummet. Väggen har fått en snygg ohyvlad panel och resten av vardagsrummet har som omväxling till resten av huset tapetserats!

 

Vardagsrummet ligger i den delen av huset som redan fanns på plats. Lite högre i tak kräver allmogelister! Plankpojken gjorde ett önskemål, farsan letade och hittade en såg i en annan del av landet, hämtade och nu skruvas dom upp. Trots en lång tystnad om oss så är allt som vanligt...Plankpojken drömmer och farsan fixar :)

 

Det är en hel del som händer i vardagsrummet, gamla tegelmuren har sparats, ohyvlad panelvägg som är gråbetsad och mönstrad tapet. Detta resulterar i att det blir en utmaning att få till listerna. 


Det blev lister i skarvarna som målades med samma gråa färg som har använts till sovrumsgolvet. Tycker att den gifter sig fint med både panelväggen och tegelväggen! Ska väl erkänna att jag behövde göra en Ernst och känna in listen...och nu är jag nöjd med listen med skor på fötterna och utan :)

 

måndag 30 januari 2017

Tokfin innervägg...

Då var det slut på julledighet och semester för denna gången. För en stund i alla fall, frågan är om man törs åka på nån mer semester. Hemma väntade en överraskning som heter duga! 

 

Farsan har kört freestyle på bygget. En av väggarna i vardagsrummet blir av panel och tre får tapet. Tapeten är inhandlad, instruktionerna för panelen var solklara (vi hade varit och tittat på dom ihop), så mycket kunde inte gå fel...

 

Men när två viljor ska samsas, en pratar och en bara låtsaslyssnar...jo då kan även den bästa kommunikatören misslyckas! Farsan tänkte att innerväggen behöver vara stabil eftersom plankpojken har en förkärlek till att smälla upp saker på väggarna...alldeles riktigt, bara det att innerväggen gjordes av brädor som legat ute i fyra år för att bli ramar till fotografier som plankpojken tagit på en av sina vandringar.. 

 

Två foton har redan fått egenhändigt tillverkade ramar (med hjälp av snickarkamraten på byn). Farsan har redan lagt ut nya plankor, så de fyra övriga foton får schyssta väderbitna ramar ca 2021 ;o) och den där panelen som ska smällas upp...den är en alldeles egen historia. För har man en snickare som vägrar sätta "allt möjligt skit på väggarna" som "inte ens duger till innervägg", då får man liksom bara hålla i båtmasten och hänga kvar i stormen..och så kan man gotta sig åt att man inte bara har byns snyggaste krypgrund, man har även länets snyggaste innervägg. Alltid nåt!