onsdag 25 mars 2015

Tur att vi har kul på bygget!

När man bygger hus på det här sättet kommer det dagar, veckor, månader och faktiskt år som kan kännas jäkligt motiga. Från att ha firat att ett rum blivit klart, börjar man istället glädjas åt att en listjäkel kommer på plats. Man försöker hitta dom där stunderna då man kan försöka glömma sågspånen i sängen eller i chefens svans, eller att en dags jobb faktiskt går som man tänkte sig från början!
 

Ibland kommer det dagar då inte ens skogen ger en hopp om att huset en vacker dag blir klart...eller åtminstone halvfärdigt! Dom dagarna är det tur att farsan finns på bygget med sina självklarheter som bara den generationen av gubbar besitter! Humor har plankpojken insett är ett vinnande recept! Minns ni den där dörrkarmen som farsan putsade och välvilligt sparade sockeln till plankpojken som fredagsnöje...Den har kommit på plats, inte undra på att plankpojken fick gå loss med kniven...för ser ni vad jag ser...sockeln är inte kvar. Det är humor det, på vårt bygge :o))
 
 
Så nu tittar vi framåt och bygger vidare och i helgen tar vi en snabbkurs i etiska teorier och djupdyker i utilitarismen: "Du bör alltid och enbart följa nyttoprincipen. Du värderar alla handlingar i hur mycket nytta du gör". Faktum är att våra skratt åt sockeln gett glädje här på bygget idag och faktiskt hjälpt plankpojken från att totalt bryta ihop :o)
 


fredag 20 mars 2015

Förvaring under trappan

 
Vädret i Dalaskogarna har jagat in farsan till bygget. Skogen och avverkningen får vänta och plankpojken myser i hemlighet :o) Ibland spelar Gud och plankpojken på samma planhalva ;o) Som ni vet, så räknas alla millimeter på detta bygge! Självklart ska det bli förvaring under trappan. Sedan tidigare har vi byggt in en låda (till vänster på bilden) och nu bygger vi en garderob.


Vi tar självklart tillvara en gammal dörr från huset. Diskussioner om dörren ska målas har uppstått, plankpojken har lite kvar på pluskontot efter alla fadäser med trappan...så vi landade i att dörren ska putsas helt ren.

 
Farsan skulle leta rätt på verktyg för jobbet och så blev det som det blev igen...inga verktyg hittades men jäklar...det finns inget som inte en riktig finne klarar med en kniv ;o) Farsan hade gått in för jobbet och putsat i stort sett hela karmen...plankpojken fick dock prova på lite...tröskeln vart kvar som fredagsmys :o)

 
Chefen vet precis hur plankpojken ska motiveras till att jobba under fredagsmyset...ett glas rött och vi är på gång!

Och efter ett glas vin kunde plankpojken och chefen konstatera att farsan får bakläxa. Självklart behöver garderoben snyggas till på insidan ;o) Så det finns lite och göra imorgon också...
 




söndag 15 mars 2015

Njutit av femte årstiden!


Man brukar prata om den femte årstiden uppåt i landet. Vår-vintern, då snön fortfarande ligger på backen och solen värmer så man kan sola i bikini. Riktigt så varmt var det inte, fuskade med en pläd, men nog så härligt! Lite vår-vinterkänsla är det, när cyklisterna passerar huset söderut och bilarna åker norrut med skidboxar på biltaket!


Farsans lunchrast var inte lika bekväm..en metallstol blir lite kall i skuggan och då blir man inte sittande alltför länge ;0) Genomtänkt av plankpojken och chefen...som har varit med hela dagen och hållit koll. Såg till så farsan inte fick med sig värdefulla grenar hem...


Lång dag med vedklyvning blev det och in på den tionde timmen såg plankpojken detta! Ser ni vad plankpojken såg..eller var det bara dags att ge sig för dagen :0))


Det händer grejer dock! Björkdungen börjar ta form...


...och baksidan börjar öppna sig. Enstaka granar och tallar är kvar som ska fällas innan det är härligt ljust bakom huset. Sommarängen har breddats flera meter :0)


Idag var det chefen som ledsnade först, efter farsan självklart ;0) Var faktiskt förbi ett flertal gånger med en anklagande blick innan plankpojken till slut plockade ihop verktygen vid solnedgången!

  
Nu ligger vi halvt medvetslösa av hårt slit, plankpojken i soffan och chefen i fåtöljen! Vi ser fram emot en ny vecka och nya utmaningar och på plankpojken väntar nog lite träningsvärk imorgon ;0)





lördag 14 mars 2015

Glöd-Kalle i tjänst


Det har varit en fantastisk dag att hålla på med kommande vinterns ved. Bra träningspass, schysst solbränna och många skratt med farsan idag...en perfekt dag med andra ord :0))


Vi har fällt skog och har idag faktiskt varit överens om vilka träd som ska fällas! Sommarängen ska breddas och bredvid ska plankpojken designa en härlig björkdunge :0) För en gångs skull var farsan med på noterna så det var gran och tall som åkte i backen idag. Farsan har fällt och plankpojken har stått parkerad vid vedklyven. 


Lite vinterlunch hann vi med innan det blev dags för farsan att tacka för sig. Plankpojken utnämndes till Glöd-Kalle så återigen utökades plankpojkens CV. När jag såhär på kvällskvisten kikar ut på baksidan, kan vi bara konstatera att uppdraget som Glöd-Kalle har utförts med bravur ;0)


 En lång dag blev det och en hel del ved blev det och lika mycket är kvar till imorgon! Gjorde ett fynd, en lite enbuske är på uppväxt! Första uppdraget för morgondagen blir att markera den ordentligt! Får absolut inte trampas ned, kommer att bli användbar efter att jag byggt ett rökeri på gården :0))


Mahtava talvipäivä oli aivan loistava puuhommiin. Faijan kanssa painettiin pitkä päivä tulevan talven puitten parissa. Kun faija oli lähdössä nimitti hän lautapojan Kipinä-Mikoksi! Kipinä-Mikko sitten jatkoi puuhommia auringonlaskuun asti. Ikkunasta katsellessa totean että kesäpelto on tallella joten hyvin selvisin tästäkin tehtävästä ;0)





fredag 13 mars 2015

Latmasken har slagit till

Tycker att det är lite överreklamerat att leva i nuet...hela vintern har plankpojken levt efter sommartid! Eller så är det bara lathet...plocka ned klockan ställa om den, för att sedan upprepa proceduren 6 månader senare :0)) Slöseri med energi, nu är det snart sommartid igen...och väntar jag till midsommar, så vips kan jag ändra året till 2016 direkt ;0)


Farsan har varit lite mer produktiv i veckan...fällt en hel del träd som plankpojken ska klyva till ved inför kommande vinter! Plankpojken har laddat för att ta sig ut! Ursäkterna har tagit slut! Har börjat helgen med 2015-års F1-premiär från Australien. Läst allt som finns om säsongen, kikat på 2014-års lopp, bara för att komma på banan...och nu är det bara att kavla upp ärmarna och börja jobba! Kan inte hitta på nåt mer vettigt att göra från sofflocket, återstår bara att gå ut och börja jobba :0))


Lautapoikaan on iskenyt laiskamato. Koko talvet olen elännyt kesäajassa ja nyt ei kannata enää vaihtaa talviaikaan. Juhannukseen kun pohdiskelen voi vuodenkin heti vaihtaa 2016 :0) Faija on viikolla kaatanut puita ensi talveksi ja lautapojan on tarkoitus mennä niitä paloittelemaan...F1 on katsottu ja laiskamadon tekosyyt maata sohvalla on loppu. Ei auta muu kuin lähteä hommiin jos meinaa tulevana talvena saunoa :0))




måndag 9 mars 2015

Tokigt av plankpojken

Då har finfina kaffemaskinen och kombinerade ugnen och mikron kommit på plats! Spännande var det ett tag, då skåpen är anpassade till helt andra vitvaror. Under bygget har jag fler än en gång insett att det här med standardmått inte existerar längre...slutresultatet kommer när luckorna är på plats. Dröjer ett tag innan de levereras...


Läser det mesta och har faktiskt aldrig lyssnat på en ljudbok. Önskar hett att instruktionsböckerna skulle läsas in av någon tokrolig prick...för de är rena döden att ta sig igenom. Gjorde ett tappert försök utan, men kom inte längre än att det verkade extremt korkat att ha en inbyggd kaffemaskin som är inbyggd och toppmatad! Farsan ryckte in och var mycket nöjd över att få visa att kaffemaskinen gick att dra ut ur skåpet...plankpojken kände sig mer än lite småkorkad, men unnar farsan att få briljera vart sjunde år :0))


Kahvikone ja uuni on paikoillansa ja nyt vain odotellaan että luukut tulisi kotiin! Lautapoika ihmetteli ja mutisi että onpas kummallista kun kaappiin rakennettu kahvikone täytetään ylhäältä. Faija sai taas fiksuna näyttää että kahvikoneen saa täyttäessä vedettyä seinästä ulos. Tämän fadääsin jälkeen lautapoika tuumaili että tarttis varmaan vilkaista käyttöohjeita ;0)





måndag 2 mars 2015

Millimeter hit eller dit...

Då var trappan klar och plankpojken och chefen kan numera springa ikapp till sovrummet. Bakre väggen saknas fortfarande innan det är dags att bestämma färg :0) Helst hade jag velat betsa trappan, men blir nog alldeles för slirigt för kommande gatlopp...den som är skarp i ögat kan se att avsatsen är byggd av ett par mm tunnare golvbräda. Tjockare golvbrädan tog slut och den stör inte plankpojken tillräckligt för att motivera till en 20 mils bilresa :0)) Ger dessutom plankpojken ett fantastiskt förhandlingsläge avseende färgen. Till farsans stora glädje är färgen vit fortfarande med i racet ;0) I väntan på att väggarna blir klara chillar plankpojken med lite våriga tulpaner!


Raput yläkertaan on valmiit ja tarkkasilmäinen ehkä huomaa että taso on rakennettu pari milliä ohkaisemmalla lattialaudalla. Ei kiusaa lautapoikaa tarpeeksi että ajeltaisiin 200 km hakemaan uutta lattialautaa. Antaa sitä paitsi lautapojalla mahtavan neuvotteluaseman kun aletaan valitsemaan rappujen väriä...faijan suureksi iloksi on valkoinen viellä mukana keskusteluissa ;0)