lördag 9 november 2013

" Ju mer man tror man får färdigt på bygget, desto mer jobb blir det".

Farsan regerar och plankpojken förstår inte att en och samma gubbe kan lite av varje. Idag har han visat fantastiska lösningar då vi monterat "fuskbjälkar" i sovrummet. Dock behövdes lite designhjälp från plankpojken, tack och lov att det var helg och att man var på plats!


Plankan som är 2 tum 6 har vi fäst i taket med hjälp av vinkeljärn. Väger en del så båda behövdes för jobbet, gott samarbete har det varit på bygget idag :o)

 
 Plankan i sig är bjälken från ett håll sett. Plankpojken har under dagen kommit fram till att de ska vara precis som de är. Har funderat på att måla "bjälkarna" vit eller betsa dem mörka, men tycker att de är fantastiskt vackra och rustika, precis som de är!


Från andra hållet sett så hade farsan tänkt att täcka sidan lite enkelt med vitmålad takpanel, men det går plankpojken inte med på :o) Samma plank ska hämtas från sågen på måndag och monteras på insidan. Farsan suckade först och tyckte att detta är ett konstigt bygge: "Ju mer man tror man får färdigt på bygget, desto mer jobb blir det". Konstaterade dock att det kommer att bli snyggare och är nöjd över att vi återigen sparat tusenlappar! Denna gången var det plankpojken som hade arkitekthatten på sig ;o)

 
Andra bjälken var inte en lika enkel match. Takhöjderna varierar, men även för detta hade farsan en lösning. Fräsa ur en kil på insidan av plankan. Eftersom vi saknar en fräs, så tager man vad man haver, som Cajsa Warg sa en gång i tiden. Cajsa Warg var hushållerska och författare på 1700-talet i Sverige. Det har på senare år tvistats om Cajsa Warg verkligen använde sig av uttrycket, men vi väljer att tro det en dag som denna. Uttrycket kom nämligen väl till pass ;o)
 
 
 Då vi saknade en fräs blev det en handklinga och stämjärn som användes. Med handklingan gjorde farsan spår i planket. Dels fick farsan rätt djup på det som behöver gröpas ur och sedan blev det mer lättarbetat. Plankpojken stod brevid och var mycket imponerad...igen! Några timmars slit är det alltid med gediget hantverk och plankpojken undrade om det inte finns ett lite enklare sätt...Enligt farsan fanns det ett annat sätt: " Du kan köra tre timmar, lämna in plankan på en såg, få det fixat, betala några tusenlappar och köra hem tre timmar till..." Så även här har plankpojken gjort sig en hacka, förstå vad soppan hade kostat med sex timmars bilfärd :o)


Med noggrannhet och gott samarbete kom även denna "bjälke" på plats :o) Farsan skröt om ytterligare en uppfinning, som han kallar stödbenet...De hjälper till att trycka upp bjälken så att det inte blir en glipa mellan taket och bjälken. Inte sååå imponerande, tyckte plankpojken...var mest nöjd över att inte ha snott delar av stödbenet för att värma upp kåken ;o)
 

Lautapoika on taas varmistunut siitä että faija osaa aivan mitä vaan :o) Tämä päivä on kulunut "parrujen" valmistamiseen. Lankut on pistetty kattoon kiinni kulmaraudoilla hyvällä yhteistyöllä! Lankun toinen puoli jää tämmöisenä "parruksi" kun taas toisen puolen faija oli ajatellut tehdä valkoiseksi maalatulla kattopanelilla. Eihän tämä lautapojalle sopinut joten maanantaina sahalle hakemaan lisää lankkua. Faija vaan ihmetteli että: "Kyllä on kummallinen talo, mitä enemmän paikkoja luulee saavansa valmiiksi, sitä enemmän työt vaan lisääntyy ;o) Tajusi kyllä itsekin että lopputulos tulee olemaan paljon parempi ja tällä kertaa oli arkkitehtihattu lautapojan päässä :o) Toinen parru olikin vähän mutkikkaampi kun katto on eri korkuinen. Vaati uraa lankkuun. Tämän olisi voinut tehdä jyrsijällä, mutta kun semmoista ei talosta löydy tuli käsisaha tai kirjakielellä pyöräsaha ja temmirauta käyttöön. Käsisahaa sanovat sitten vain sellaiset pyöräsahaksi jotka ei ole sitä koskaan käyttänyt ;o) Käsisahalla teki siis faija urat puuhun jotta saisi oikean syvyyden,  jotta näkee kuinka paljon pitää temmiraudalla ottaa puuta pois. Urat helpottaa myös temmiraudan käyttöä. Kummatkin parrunalut on paikoillansa ja maanantaina sahalle hakemaan lisää lankkua :o)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar