måndag 18 juni 2012

Styrkebesked från plankpojken


En gammal mjölkvagn har kommit väl till pass i helgen då jag kört sten till blivande stenmuren. Helgen har varit regnig vilket resulterat i att farsan passat på att vila från bygget. Med andra ord har han inte synts till annat än under fikarasten. Har jobbat hemma sägs det....


Farsan fick dock uppdraget att under dagen flytta ett par tunga stenbumlingar till muren. Traktorkunskaperna har vi läst om tidigare och denna gång missade han muren med en meter. Efter lite resultatlöst gnäll från plankpojken var det bara att kavla upp ärmarna ikväll och visa lite finsk sisu och jävlaranamma. Farsan kommenterade att det inte gjorde så mycket om det blev en hörna i den halvmåneformade muren...inga repliker från plankpojken som är en stolt ägare till en S-formad bro till bastun :o) Farsan får dock fortsatt förtroende bakom traktorspakarna då en stubbe behöver dras upp under morgondagen. Ligger olägligt mitt i muren. Väntar med spänning om stubben är borta imorgon och muren står kvar. Måste erkänna att mitt traktormanövrerande skulle kunna resultera i att t o m ladan skulle vara i annat skick, så ska väl inte måla fa-an på väggen i förskott. Fortsättning följer!


Ett par timmars slit resulterade i att muren är månformad igen och gott om plats har lämnats till att dra bort stubben. Känner mig ganska stark och tänker att jag borde ha medaljchans om det i framtiden kommer en tävling där "Sveriges starkaste finska" utses. I Strongman-tävlingarna är Atlasstenar en klassisk gren och ni känner väl till Magnus Samuelsson, som även kallas för "The king of stones" på grund av hans framgångar i grenen. 1998 kunde han titulera sig som "Världens starkaste man", men för en finne är det mer respektingivande att han 2009 vann Lets dance! Låter som en kille som förverkligat denna finskas hemliga drömmar. Finnar är inte svaga de heller, utan har kammat hem titeln "Världens starkaste man" tre gånger genom Jouko Ahola 1997, 1999 och Janne Virtanen 2000. Med en titel skulle plankpojken inte hamna i dåligt sällskap :o)

Muurin teko on jatkunut sateisena viikonloppuna. Faija on tänään auttanut siirtämällä pari painavaa kiveä traktorilla. Ihmetystä löyty lankkupojalla kun tajusi että kivet oli sijoitettu metrin muurista. Faija ei ihan ollut tajunnut merkkikeppien tarkoitusta! Hapaa löyty lankkupojalta kun kivet tarvi siirtää käsivoimin oikealle paikalle. Täytyy myöntää että oli hikistä hommaa mutta voisi tulevaisuudessa olla mitalimahdollisuuksia jos täällä ruotsissa joskus tulee kisat "Ruotsin vahvin suomalainen".

onsdag 13 juni 2012

Mycket snack och lite verkstad...


...blev resultatet av att ha kallat in förstärkning från storstaden. Det blev inte alltför mycket synliga resultat på bygget av oss brudar, däremot har vi planerat mycket och väl inför framtiden. Tänker att man tar ett förslag i taget för farsan, så kommande önskemål inte ger han ytterligare grå hårstrån. Under en av promenaderna inspekterade vi närmaste grannens sjövilla. Båda tyckte att det såg stabilt ut, undrar om man inte ska traska ned till sjön och tigga om ett handtag kommande helg :o)



Har skrivit om min designade skog tidigare i bloggen och farsan har tagit fasta på mitt gnäll självmant. I helgen gav han sig ut till skogs för att rensa bland riset. Vet inte om det var ett taktiskt drag att smita från bygget. Eller så ledsnade han på helgens dubbla arbetsledning och kände ett behov av miljöombyte.


Farsan passade på att påpeka mitt brinnande behov av en skyddshjälm med dubbla visir för skogsbruk, så denna inhandlades. Kan bli snygg till midsommarklänningen och stiletterna. Det är nog inte många dagar kvar tills jag får greppa motorsågen...man kan alltid hoppas eftersom jag nu är stolt ägare till både stövlar och hjälm! Tur att man varit på IKEA genom åren, för hjälmen kom i 1000 bitar, känns tryggt och stabilt.



Lite mer än bara planering hann vi tjejer med. Växthuset stylades in i det sista och nu är det kritiskt läge för potatisen. Hoppas fortfarande på egen potatis till midsommarsillen!

Apu pääkupunkista ei tuottanut näkyvää tulosta muuta kuin että kasvishuone pistettiin kuntoon viimisen päältä. Lähin naapuri on tehnyt hyvää työtä rakentaessa mökin järvenrantaan. Tarvii varmaan käydä apua hakemassa tulevaksi viikonlopuksi. Faija pisti mut taas tuhlaamaan rahaa "kunnon" metsäkypärään. Kohta on varmaan munkin näpeissä moottorisaha kun nyt omistan kunnon saappaat ja kypärän.

lördag 9 juni 2012

Efter arbetssvackan kommer förstärkning från storstaden


En dags extra ledighet mitt i veckan på grund av Sveriges nationaldag 6 juni borde ha resulterat i stora avancemang på bygget. Istället tappade både jag och farsan takt och arbetsresultat speglades av att vi gav upp ganska tidigt. Egentligen så flexade farsan ut och jag fortsatte med att städa ur växthuset för att få in nya plantor :o)

Svackan kan även ha berott på att farsan återigen lade näsan i blöt och blandade sig i designen. Som synes på "ritningen" av sovrummets garderober, var vi inte helt överens om hur det kommer att se ut. Farsan envisas med att man inte kan bygga ett hus med bara dörrar och fönster och självklart håller jag inte med om det. Vi satt med ritningen ett bra tag och jag insåg att farsans sko klämde av att innerväggarnas/takets isolering försvårades lite :o) Efter att jag erbjudit mig att ta över isoleringen av väggarna började farsan svettas i kyliga juni.  Snabbt kom vi överens om att göra som jag tänkt och vi kommer att förverkliga min ursprungsidé med många dörrar in till klädkammaren. Jag var mycket nöjd över slutritningen av sovrummet, tyckte att jag sålt in mina argument på ett bra sätt. Farsan gav upp, skyllde på arbetssvacka och rymde hem.


Taggad av min argumentationsförmåga började jag under kvällen, full av entusiasm,  måla andra kortsidans plank. Fick ställa mig i carporten eftersom vädret under dagen minsta sagt varit varierande med betoning på kallt och blött! Efter målandet var det slut på bensinen vilket kan härledas till förmiddagens intervallträning på glesbygdsgymmet. Intervallerna bestod av att hoppa i stövlarna, placera en sten på muren och sedan springa i skydd för regnskuren. Detta upprepades ett antal gånger. Tuff dag på bygget med mycket spring och lite synliga resultat!


Eftersom jag har gått i finsk klass, där jag läst finsk historia uppskattar jag att bli lite mer bildad om mitt nya hemland när jag står under carporten och målar plank. Uppskattar detta!


Efter ett par dagars arbetssvacka kom jag inför helgen hem till att farsan fått upp plank på husets andra kortsida. Nu känns det som att vi är på banan igen. Farsan hade dessutom hunnit med att rensa sly i skogen under dagen. Nöjd över dagsverket undrade han om det inte var dags för löneförhöjning. Hade redan hunnit med att kalla in förstärkning från storstaden inför helgens arbetspass, så löneförhöjning blev det inte ens tal om.


I väntan på förstärkningen passade jag på att koka upp av förra årets lager av rabarber och jordgubbar. Två flaskor saft blev det denna gång, så enkelt att göra och gott att dricka. Koka rabarber och jordgubbar tills de gått sönder. Tillsätt lite vatten i kastrullen så de inte bränns fast. Sila saften genom silduk och häll tillbaka saften i kastrullen. Värm upp saften och tillsätt socker efter smak. Saften ska bara värmas så att sockret smälter. Kokar den upp, så har du en god början till sylt!

Lisärakkenuksen toinenkin seinä on hyvällä yhteistyöllä saatu lankutettua. Työmoraali on ollut vähän hukassa joten oli pakko ottaa apua suurkaupungista. Innostus raksaan laski vähän siinä kun faijan kanssa taas oltiin erimieltä makuuhuoneen komeroista. Faija on vielläkin sitä mieltä ettei tätä taloa voi rakentaa ikkunoista ja ovista. Apua ja moraalista tukea odotellessa keitin viime vuoden raparperit ja mansikat mehuksi.

torsdag 7 juni 2012

"Finn fem fel-lek" med farsan


Förstod att något var på gång eftersom farsan ringde under dagen och frågade om jag ville ha middag efter jobbet. Näsvist frågade jag om han åstadkommit något synbart eller om jag återigen ställdes inför "finn fem fel-leken" när jag kom hem. Ibland är det omöjligt att hitta spår på bygget efter farsans hårda arbetspass, därav leken som underhåller oss på eftermiddagarna.

Trodde inte att denna kväll skulle vara annorlunda eftersom jag under dagen fått rapport om att farsan tagit tre fikaraster i stammisstället i byn. Som synes, plankpojken fick äta upp näsvisheten denna gång, första väggen är täckt med plank!


Kände genast pressen av att under kvällen åstadkomma något synligt, efter att ha sett vad farsan lyckats med. Insåg efter ett tag att ta itu med stenmuren kanske inte var det smartaste draget, om man ville se snabba resultat. Farsan hade under dagen även hunnit med att köra ny sand till muren vilket innebar att det fanns att göra!


Efter ett par timmars arbete blev detta resultatet. Som ni ser så var solen på väg ned, annars är bilden tagen på samma ställe som bilden ovan. Har du tråkigt resten av veckan kan du roa dig med att låna min och farsans lek och försöka hitta fem fel på bilden. Lycka till! Plankpojken har idag lärt sig att näsvishet inte lönar sig....någonsin!

Faija soitteli päivällä ja kyseli jos kiinostaisi illallinen. Arvasin heti että jotain oli teossa ja että raksalla olisi tapahtunut silmälle näkyvää tulosta! Matkalla kotiin sain infoa että faija oli poikennut kylällä kahvilla 3 kertaa päivän aikaan, joten aloin epäillä raksan edistystä. Kysyinkin faijalta että oliko taas kyse "löydä viisi virhettä-leikistä", jossa saa tehdä kovasti töitä että löytyy muutoksia. Leikki jonka olen todennut hyvin vaikeaksi tällä raksalla :o) Tällä kertaa oli tapahtunut ja ensimmäinen lisärakkennuksen seinä on lankutettu. Jotten jäisi huonommaksi menin äkkiin tekemään kivimuuria, mikä ehkä oli näkyväksi tulokseksi väärä valinta. Parin tunnin työ ei antanut muuta tulosta kuin että siitä sai teille lukioille haasteen löytää viisi virhettä kivimuuri-kuvista. Muuta en sano kuin että lykkyä tykö!

söndag 3 juni 2012

Rom byggdes inte på en dag


Helgen har minst sagt varit regnig. Under lördagen väntade vi inomhus under skurarna för att sedan kasta oss ut när det blev uppehåll. Ingen lysande strategi, så idag tog vi på oss regnkläderna och kämpade på med mycket finsk sisu. Vi är inte gjorda av socker, men gårdagens snöblandade regnskur och temperaturen som sjönk till några plusgrader fick onekligen mungiporna att titta nedåt.


Farsans skogspärla har kommit väl till pass då en gammal stålställning skulle dras bort för att ge plats till en lounge (läs gräsplätt) bredvid bastun. Trevligt att kunna umgås mellan bastubaden.


Efter många om och men lossnade den och självklart ska farsan ha kvar ställningen för att fundera om den kan komma till användning. Vi har passat på att köra sopor i helgen. Rensa med farsan blir alltid till två högar, en hög till tippen och en "bra att ha" hög som skjutsas till hans och morsans sommarstuga. Japp, hon är överlycklig för "bra att ha" högen :o)


Det var ingen snygg gräsmatta som tittade fram, utan stenar och betongblock som väger en hel del. Stenarna behöver fraktas bort och farsans förslag var att jag skulle frakta bort dom med skottkärran. Yeah right, nog för att jag gått några styrkepass på glesbygdsgymmet, men jag har inte vunnit Sveriges starkaste kvinna-pokalen, än.


Oväntad lösning på problemet. Ska bygga en snygg, månformad stenmur som kommer att omgärda uteplatsen. Farsan smålog lite åt att jag markerade ut bakkanten på muren. Kommer från han som inte för så länge sedan byggde en S-formad bro till min bastu :o)

Två dagars arbete resulterade i att första lagret av stenmuren är på plats. Tog inte farsan på orden om skottkärran, däremot har här rullats stenbumlingar, men tokfin kommer den att bli när den är klar :o) Rom byggdes inte heller på en dag...

Pari sadepäivää takana ja eilen tuli jopa räntää niskaan. Faija on sisulla vetänyt raksalla ja itse olen alkanut rakentaa kiviaitaa saunan sivulle. Faija vähän naureskeli merkkauksiani, mutta tästä aidasta ei tule S-mallista niinkuin faijan tekemästä sillasta saunaan. Kahdessa päivässä muuria ei saanut tämän korkeammaksi, mutta eihän Roomaakaan rakennettu päivässä. Jos tää kivimuuri tästä ei kohta tule korkeammaksi niin täytyy varmaan lähtea lomalle Italiaan inspiraatiota hakemaan :o)

fredag 1 juni 2012

Panel på gång, maskrosgele och EN fikaplats på altanen


Glad överraskning idag när man kom hem efter jobbet. Farsan har varit och tittat på bygget och spikat dit ett par fästen för panelen. För det behövs förstår även jag, om jag tänker efter riktigt noga. Detta är vad vi åstadkommit under veckan och ser framemot att under helgen kanske få upp lite målade plank på väggen.


Veckan har varit kylig och sommaren har fått ett bakslag. Maskrosorna har slagit ut och hintat om att det är tillfällig kyla, trots att det lovats eller hotats om lite blötsnö till helgen. Maskrosor är något som de flesta gärna undviker i sina trädgårdar, utom jag förstås. Har dock inte gått så långt som att börja odla dem, men tar till vara av det som växer i trädgården.


 Till grillkvällarna i sommar är det gott med att toppa köttet med maskrosgelé. Är lite pyssel med rensandet av blommorna men den goda smaken av den färdiga gelén ger en godkänd belöning. Rensa 300 gram av de gula kronbladen på utslagna maskrosblommor i en kastrull. Skiva ned 2-3 syrliga äpplen. Riv ned gula skalet av en citron och pressa sedan ur saften. Släng ned ett par rosmarinkvistar och koka i 5 dl vatten tills äpplena är mjuka. Sila genom durkslag och pressa igenom så mycket av äpplena som möjligt. Koka moset i några minuter med 5 dl syltsocker. Kyl ned och du har en fantastiskt god gelé till sommarens grillaftnar.

Gelé kan inte tillagas utan att man har glad musik i bakgrunden och vad passar då inte bättre om inte Rysslands bidrag till årets Eurovision song contest 2012. Låtens titel är "Party for everybody" och framförs av Buranovskie Babushkie som tillhör en minoritet i Ryssland, udmurtier. Udmurtier är tätt besläktade med oss finnar och språket har finsk-ugriska rötter. I Ryssland finns idag ca 700 000 udmurtier. I låten bjuder man in alla till sång, dans och fest. I väntan på barnen rättar man till bordsduken, medans degen jäser och både katten och hunden är fulla av förväntan. Sedan kommer barnen och alla andra som ska delta i partyt och huset fylls av sång, dans och glädje. Kan man bli annat än glad av låten och det är nästan så att gelén stelnar av sig själv :o) I tidningarna har man även kunnat läsa att bandets alla inkomster går till en ny kyrka i byn, som har några hundra invånarna. Kyrkan har en gång i tiden bränts ned av ryssarna och kvinnornas förhoppning är att kyrkan ska dra ned på karlarnas supande i byn :o) Man kan ju inte annat än att le, glädjas och bidra till kyrkan genom att köpa låten till Ipoden! Kan även berätta att kyrkan började byggas i maj i år! Vi får väl se vilket blir färdigt först mitt hus eller kyrkan jag sponsrar....


Med den energi som kom av dans och musik ikväll har jag passat på att fixa till ute på altanen. Mattan har jag virkat av det som inte var aktuellt att spara när garderoben tömdes. Filten är hemvirkad i mormorsrutor som passar på landsbygden. Observera att det bara finns en stol, den andra är parkerad hos farsan för lite omsorg sedan ett år tillbaka. Svängde förbi farsan ikväll med "lönen" och frågade hur det gick med stolen. När jag bad han peta på stolen och inte bara titta, bad han mig bestämt att retirera så han kunde låsa dörren efter mig. Vi får se om han väljer att titta eller faktiskt peta på stolen ikväll, för det är hans fikaplats som han behöver fixa :o)

Viikolla ei ole tapahtunut paljon muuta kun että faija on saanut naulattua laudan alle tarvittavat tuet. Toivon mukaan on viikonloppuna aika alkaa lyödä lautaa ulkoseinälle. Itse olen keräillyt tontilta voikukkia joista olen keittänyt maukasta geeliä kesän grillilihalle. 300 gramma voikukan keltaista lehteä kattilaan seuranaan 2-3 omenaa, yhden sitruunan keltainen kuori ja purista sitruunasta mehut. Pistä kattilaan myös pari rosmariinin oksaa mausteeksi ja keitä noin 5 dl:ssa vettä. Keitä kunnes omenat on niin pehmeitä että ne saa pudistettua siilin läpi kukkamehun kanssa. Lisää 5 dl sylttysokeria ja keitä kovaa muutama minutti. Kylmetä geeli ja tarjoile! Geelit on keitetty hyvässä musiikin seurassa. Altaani on pistetty sen verran kondikseen kuin pystyy keskellä raksaa. Tämän altaanin kanssa tarvii varmaan pärjäillä tämä kesä, uusi ei varmaan valmistu ennen ensi kesää. Toinen tuoli on faijalla korjattavana, mutta ei hätää. Niin kauan kun faija korjailee tuolia saa kiltisti juoda kahvinsa lattialla :o)