torsdag 31 december 2015

Bullersoppa

Såhär årets sista dag får man skämma bort sig ordentligt med godsaker. Vevade ihop en finsk fruktsoppa som mormor alltid kallade för "sekametelisoppa". Översatt kan jag inte få det till nåt annat än Bullersoppa. Ätes som mellanmål, efterrätt eller varför inte med ris-eller mannagrynsgröt!


Bullersoppa

250 gr torkade okärnade plommon och russin

1 äpple
1 dl frysta hallon
ca 0,5 dl socker
7 + 1 dl vatten
2 msk potatismjöl

Koka russin och plommon i 7 dl vatten tills de blir mjuka. Skala och kärna ur äpplet och skär det till ringar. Lägg i äpplet. Efter ca 10 minuter bör äpplet vara mjukt och då kan du tillsätta de frysta hallonen och sockret. Smaka av sötman (lägg i mer socker om du så önskar). Låt koka i ytterligare ett par minuter. Blanda potatismjölet i sista dl vatten. Rör om soppan medans du häller i potatismjölsblandningen. Koka snabbt upp och dra soppan från spisen. Låt kallna innan du äter. Är så gott att göra på julresterna och ger en finska många barndomsminnen :o) 







tisdag 22 december 2015

Börjar dofta jul på bygget ;o)

Efter att julgranen kommit på plats börjar det så smått infinna sig lite julstämning på bygget :o)


Idag har plankpojken bakat både finskt jästbröd och knäckebröd. Eftersom ugnen var varm var det lika bra att köra på med godsaker!


Det blev både lussekatter och saffransskorpor. Lägg märke till mitt fantastiska bakbord som gamla husägaren lämnade efter sig. Har aldrig varit mycket till bagare, men med rätt grejer funkar det mesta! 


Även om dagen för det mesta har handlat om stundande jul så kan man inte stänga ned verksamheten helt! Mellan jäsningarna har jag betsat blivande trappan till min walk-in-closet. Känns som ett rum man vill bli klar med så kläderna kan plockas upp från flyttlådor...har varit nedpackade i sju år och minns knappt vad jag har! Om trappan är klar kan vi börja bygga om vinden och plocka fram vintagegarderoben :o)


För att blanda ihop dofterna med bets och sågspån var det dags för ett fat med doften av jul! Apelsiner med kryddnejlika, tallkvistar, stjärnanis och kanelstänger, mer jul än såhär blir det inte i år :o)








måndag 21 december 2015

Julgransjakt :o)

Idag var det dags att ge sig ut på julgransjakt! Självklart blev det en gran från björkdungen eftersom de ändå ska tas bort.


 Hade så gärna tatt toppen på detta praktexempel, men eftersom fogsvans var enda sågen som kunde hittas på detta bygge...fick det bli en något mindre variant! 


 Struntade i alla regler om att granen långsamt ska vänja sig i värmen, stå i vatten på altanen osv. Upp med den bara, fasiken är ju midsommarväder ute...det får bära eller brista! Har jag inga barr kvar på julafton får jag väl gå ut och hämta en ny ;o)


 Granen dekorerades eftersom det ska lagas mat kommande två dagar! Då vi bygger hus i jimmy choo och det är byggledigt, får stövlarna hänga i granen i julhelgen ;o)


Ledigt och ledigt förresten...farsan är ledig, chefen har fullt upp med att lägga sista tassen på blomsterarrangemangen och fixa till kulorna i granen...Plankpojken har blivande biblioteksdörren under arbete. Färgen som flagnat och sitter löst ska försiktigt skrapas bort och dörren ska lackas, perfekt syssla medans skinkan står i ugnen :o)



Blomsterprakt på bygget!

När det saknas tapeter och innerväggar får man göra det bästa av julstöket och stämningen.



 Det är inte så att man går all-in med tomtar...men lite fräscha julblommor är ett måste i plankpojkens hem. I hallen har jag amaryllis i vas tillsammans med tallkvistar. Doftar ljuvligt och är vackert välkomnande! 


Självklart har jag hängt upp en mistel...jultomten kanske är en riktig hunk och man kan stjäla till sig en puss ;o)


Biblioteket pryds av några hyacinter i en glasskål på fot. 


I arbetsrummet har jag planterat om en fantastiskt vacker julros i en gammal korg som jag hade på vinden. När det är ett bygge här hemma vill man inte slänga jättemycket pengar på inredning mitt i bygget. Man tager vad man haver, köper några blommor och planterar själv, så blir det absolut ekonomiskt försvarbart :o)


I vardagsrummet har jag hyacinter och vit höstglöd. Höstglöden byter under våren namn till våreld. Vet inte vad den vita heter som finns till jul. Har döpt min till julefrid :o)


I köket har jag en amaryllis i vas som lite uppmuntran till de kommande två dygnen som jag ska hänga här. Matsalen som är det rummet där det kommer att tillbringas mest tid i jul med familj och vänner. Här har jag köpt två enkla 10-packsbuketter med rosor som jag arrangerat i en skål tillsammans med eucalyptuskvistar. Så vackert och doftar fantastiskt!


Och på matbordet, här är det röda tulpaner som gäller! Med rosen är tulpanen min absoluta favoritblomma! 


Nu är det dags att gå ut och leta på en gran. Har inte bestämt mig för i vilket rum den ska vara, det får visa sig när jag hittat den. Ett som är säkert, hjälp kommer jag få av chefen, precis som med blomsterarrangemangen...bara farsan som tagit ledigt ;o)





söndag 20 december 2015

Blivande arbetsrummet under arbete!

Det har varit lite till och från med byggandet i december...plankpojken har hunnit med att måla en meter list på tre veckor, farsan har hunnit få upp listen...


Ska vi vara riktigt ärliga så har farsan hunnit med lite mer än så ;o) De flesta av listerna är på plats. Elektrikern har varit här och dragit el till belysningen ovanför sängen. Nu börjar man få en aning om hur resultatet blir!


Hörnan är ett dilemma, som får vänta till efter jul. Farsan har röstat på en list, plankpojken på latexfog...vad det blir får vi se efter att tomten varit på besök :o)




söndag 6 december 2015

Här krullas inga tapeter!

Andra advent, Finlands självständighetsdag firas och det är närmare 10 plusgrader ute. Någonting är galet! Igår hade jag goda vänner på middag och jag plockade färska kryddor till abborren ur egna trädgården.


Antingen så har världen blivit upp och nedvänd, eller så har plankpojken med lite hjälp från storstaden blivit en riktig hejare på trädgårdsskötsel! Känner mig så taggad att jag varit ute i regnet idag och planterat ytterligare ca 40 påskliljor i björkdungen! Med spänning väntar jag på våren :o)


Lite julstämning har jag försökt skapa i huset, framförallt i den delen av huset där det är ganska klart. 


Måste dock säga att jag tagit en något blygsammare inställning till att skapa julstämning i huset än Ernst på TV. Ingen poäng att ta i så tapeterna krullar sig när man i större delar av huset saknar innerväggar ;o)