söndag 27 april 2014

Blev soffan för plankpojken inatt

Medans farsan fortsatt med finliret i matsalen passade plankpojken på att njuta av solen! Farsans finlir har varit så fint, att plankpojken inte har något nytt att fotografera :o) Plankpojken hämtade en till kapad och grovklyvd björk från skogen. En björk som grannen varit behjälplig med att ta ned
innan han for tillbaka till vardagen. Detta betyder att det inte ryker om skorstenarna häromkring och plankpojken är solokvist igen...


Efter att ha hämtat björken i skogen, klyvt det som behövde klyvas lite mindre kan vi säga att plankpojken vet att hon lever. Om jag någonsin klagat på träningsvärk så visste jag nog inte vad det var ;o) Det blev soffan inatt för plankpojken...trapporna upp till övervåningen kändes övermäktiga och ska vi erkänna så sov jag innan jag hann bekymra mig om klättringen :o) Känner dock att jag inte behöver bekymra mig om att frysa i vinter och Saunan, den kan nog värmas både före och efter jobbet :o)


Plankpojken hann även med lite vila i solen :0) Man måste passa på att njuta av sommarvädret för elaka rykten påstår att det kan bli snö framåt Valborg! Oavsett hur det är så har plankpojken njutit av helgen i fulla drag! För redan 106 f. Kr - 43 f.Kr sade Cicero: "Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet." Så livet är ganska bra just nu och som bonus i plankpojkens liv, som Cicero måste saknat, är definitivt hängmattan :o) För er som undrar var Cicero författare, advokat och politiker men framförallt en framgångsrik talare och retoriker. Hans kanske mest kända citat lyder: "Kunskapens rötter är bittra men dess frukter ljuva."
 

Faija on jatkanut viimistelyjä ruokasalissa jotta lautapoika pääsisi vahamaan lattiaa :o) On ollut niin pikkutarkkaa hommaa, että lautapoika ei ihan osaa edes kertoa mitä ruokasalissa on tapahtunut :o) Lautapoika on jatkanut puuhommia ja kun tämä kuorma oli haettu metsästä ja pilkottu valmiiksi lautapoika oli aika veltto. Niin veltto että tämä yö nukuttiin sohvalla, ei jaksanut kiipeä makuuhuoneeseen toiseen kerrokseen :o) Vähän on päivän aikana keritty nauttia auringosta! Niinkuin Cicero 106 eaa. - 43 eaa sanoi: "Se jolla on puutarha ja kirjakokoelma ei kaipaa mitään." Lautapoika kun vielä heittää riippumaton kehiin, niin elämä on tällä hetkellä aika buenoa :o))

















lördag 26 april 2014

Plankpojken tipsar ;0)

Farsan har fortsatt i matsalen idag med att bland annat spika upp lister i taket :0) Inte mycket kvar nu innan bubblet kan korkas :0) När arbetsuppgifterna lottades ut idag drog farsan garanterat nitlotten...plankpojken har varit ute och jobbat i solen i tio timmar :0)


Dagen började med att plankpojken började med att tvätta ytterligare ett långtidslån av morsan. Blomsterställningen ska upp i sovrummet, men behöver få ett litet lyft med penseln. Dagens första tips blir att när ni handlar målartvätt läs på flaskan! Det finns nämligen målartvätt som inte behöver sköljas av noggrant! Gissa vilken av flaskorna plankpojken har investerat i...


 Nästa tips har med lunchen att göra som bestod av korv med bröd. För att lyfta smakerna i denna delikatess har plankpojken lagt i rejält med lagerblad och kryddpeppar i kastrullen. Tokgott!


Resten av dagens soltimmar har tillbringats på gymmet. Plankpojken har klyvt och staplat ved hela dagen! Ett hett tips då man staplar ved är att barken ska nedåt så att den torkar bättre :0) Denna gång hade plankpojken huvudet på skaft och veden staplades rätt från början! Förra året fick plankpojken bakläxa från farsan och staplade en vedhög två gånger ;o)


Både styrka och kondition krävdes på gymmet idag :o) När det blev dags att träna på grenen Atlasstenar till Svergises starkaste kvinna-uttagningarna gick det sådär...resultatet blev två blåmärken, ett på varje knä! Så tipset är: Om något ser tungt ut så är det troligtvis det! Om det ser ut som att du inte orkar lyfta, så gör du troligtvis inte det...dagens tips blir...RING EN VÄN!
 
 
Tänään kun työpuuhat meni jakoon oli voittoarpa lautapojan. Faija on tehnyt viimestelyjä ruokasalissa, eli pistänyt listoja katonrajaan. Lautapoika on saanut olla pihalla auringossa. Taajamaansalilla oli puuhaa puitten kanssa. Hyvä kunto-ja voimatreeni mahtui siis samaan iltapäivään. Päivän vinkki olisi että jos joku on painavan näkönen, niin se todennäköisesti pitää paikkansa. Älä nosta itse...soita kaverille :o) Lautapojan saalis oli pari mustelmaa, yksi kummallekin polvelle! Paljoa ei jaksanut enää ruokaa tehdä joten pari keittomakkaraa oli saavutus lounaalla ja illallisella. Niistä saa oikein juhla-aterian jos pistää pari laakerinlehteä ja maustepippuria keittoveteen, nam, nam!






fredag 25 april 2014

Byggchefen tittade in i påsk!


Efter att björken hade fällts var det dags att fira dagens framgång! Finfint Egri Bikaver vin från Ungern hälldes upp i glasen och vi blev nog alla lite tarva som man skulle säga i Dalaskogarna! I huvudstaden skulle vi sagt glupska!
 
 
Självklart räckte det inte med bästa grannarna söderifrån, bästa vännen från huvudstaden, utan självklart skulle även apan från Köpenhamn hänga med på festen! Det är sådär när vuxna människor får i sig ett par glas vin, då är alla inbjudna på festen, oavsett vad de bidrar med ;o)

 
Långfredagen inleddes med att det anlände ytterligare fint folk från huvudstaden. Det var byggchefen som dök upp som övervakat arbetet med betonggrunden för ganska exakt tre år sedan :o) Ännu en härlig dag och kväll blev det som avslutades med ett dopp i tjärnen! Ska vi vara riktigt ärliga så var det bara plankpojken som doppade sig, huvudstadsborna höll i vinglaset på strandkanten! För att avsluta en trevlig påsk blev det korvgrillning under påskdagen! För vädret kan vi inte klaga på, möjligtvis arbetsinsatsen på bygget under påskhelgen :o)
 
 
Pääsiäinen tuli ja meni ja ei pelkästään töitten merkeissä! Kun koivu oli kaadettu oli aika juhlia saavutusta :o) Kaikki halusi mukaan jopa Api heräsi makuuhuoneesta. Loppupääsiäinen sujuikin sitten vuoden ensimmäisellä uinnilla ja makkaran grillauksella. Pari saunakeikkaakin mahtui mukaan, mutta työpuuhat jäi vähiin...mutta ei se mitään. Vappuun asti on vähän puuhommia jäljellä siis, ei tarvitse miettiä mitä puuhailisi :o)




onsdag 23 april 2014

Påsken kom och gick

Plankpojken har tidigare beklagat sig över att det sällan är de av plankpojken markerade träden som blir fällda! Där plankpojken har designat en blivande björkskog är det snart fler tallar och granar kvar, det är björken som har blivit ved till kommande vinter. Under påsken har det varit livat i skogen, plankpojkens grannar har anlänt och det kom finbesök från huvudstaden! Farsan fick välbehövd hjälp då ytterligare en björk fälldes!


Att det var en björk som fälldes var helt enligt plankpojkens planer denna gång. Det ska nämligen planteras fruktträd här till våren. Det blir äpplen och körsbär och om plankpojken kan hitta päron som funkar på dessa breddgrader. Farsan är inte helt övertygad om det här med päronträd, men han skulle bara veta! Plankpojken drömmer stort, päron är småpotatis jämfört med drömmarna om en citronlund...en olivlund...en medelhavshörna i trädgården helt enkelt :o)


För att få till en fruktträdgård som är värdig sagorna går det ju inte att ha en massa stubbar i vägen. Därför fälldes inte denna björk med motorsåg utan den vinschades/spelades ned med en talja. Och det var inte helt oanvändbart med lite muskelstyrka från huvudstaden ;o) Nu när plankpojken tittar på bilderna kommer det fram lite merjobb, roddbåten behöver nog både såpas och och flyttas innan det kan avnjutas hembryggd äppelcider i fruktträdgården...
 


Trädet föll med rötter och allt och det blir nog minst en kubik ved till kommande årets kalla vinterkvällar! Och som vi kan se så har plankpojken fullt upp fram till valborg, för nu är det bråttom så veden hinner torka ordentligt!
 
 
Pääsiäisenä lautapojalla on ollut porukkaa seurana. Naapurit on saapunut kevätlomalle ja pääkaupungista tuli lihasvoimaa. Faija oli hyvin tyytyväinen kun sai seuraa koivun kaatamisessa. Ei ollut moottorisaha apuna tällä kertaa, vaan taljalla saatiin koivu alas juurineen päivineen. Ajatus on että lautapoika pääsee istuttamaan hedelmäpuita mäkeen kun maa vähän lämpenee! Mutta sitä ennen lautapojalla vähän on hommia tulevalla viikolla :o)
 









onsdag 16 april 2014

Det var inte så farligt!

Ingen överdrift att säga att det som upptagit plankpojkens tankar senaste dygnet har varit det nybetsade golvet i biblioteket. I ett visst ljus, om man står på ett visst ställe och har glömt glasögonen på jobbet så ser det faktiskt ganska bra ut :0) Fläckvis är det till och med snyggt! Plankpojken hade väntat sig minst 12 goda råd om hur golvet egentligen borde ha betsats, men ingenting! Farsan konstaterade bara att sådär ska det se ut! Efter att dagen har gått och det mesta av kvällen, börjar plankpojken hålla med! I sällskap med en kompis från huvudstaden och några glas vin är golvet helt ok ;o) Nästan så att man skulle kunna hoppa över att täcka golvet med en tokstollar matta...


Noniin, lattia on valmis ja kyllä kävi lautapojan hermoille :0) Mutta kun on kummatkin saanut huilata yön niin paremmaksi vain tulee! Ainakin jossain valossa, jossain valitussa paikassa ja varsinkin kun sitä katselee näin parin viinilasin jälkeen, niin lattia on jopa excellent ;0)




tisdag 15 april 2014

12 (goda) råd då man betsar golv...

Idag har inte kossorna bara dansat i hagen, idag har de gjort kullerbyttor! 06.20 vaknade plankpojken av att farsan skruvade golv i biblioteket! Bara att masa sig upp och fixa kaffe och det lönade sig för framåt lunch var golvet klart! Plankpojken fick slita sig från skolböckerna för en gemensam lunch :0)


Farsan hade gjort sitt för dagen och plankpojken passade på att samla kraft i hängmattan med ytterligare en skolbok om ångest. För ångest var det att sätta igång att betsa golvet i biblioteket. Det blev bra, en timme senare ser det ännu bättre ut och imorgon bitti när plankpojken vaknar kanske någon har jämnat ut betsen något...Spöken..ho,ho var är ni, bara att komma fram o trolla, golven knarrar inte så ni är välkomna, när som... :o)
 
 
12 goda råd till den som ska betsa golv:
  1. Eftersom du ännu inte satt igång, tänk om! Gör som plankpojken skulle göra, måla golvet tokvitt!
  2. Prata med ett proffs och lita på vad han säger! Plankpojken pratade med en målare som avrådde från att betsa...plankpojken betsar ändå...
  3. Ha whiskey hemma, du kommer vilja ha en rejäl klunk när du är klar!
  4. Är du perfektionist, välj ett annat alternativ!
  5. Se till att någon annan har slipat golvet innan du börjar betsa...det kan vara bra att få skylla på nåteller någon...efteråt!
  6. Om du ändå tänker att betsa är ett bra alternativ, se till att du har en stooor och snygg matta...bara ifall att ;o)
  7. Ät, drick, kissa och allt annat du behöver uträtta kommande timmar. När du väl har börjat så är det kört med pauser!
  8. Lås ut chefen innan du börjar, åtminstone om han är en envis jäkel, hårig och tassar runt överallt och ingenstans med fyra extremt snabba tassar!
  9. Håll koll på var ljuset kommer ifrån, håll koll på så att du inte målar in dig i ett hörn. Planera först, börja betsa sedan!
  10. Knäskydd, knäskydd, knäskydd och knäskydd!
  11. När du har tagit på ny bets på svampen håll dig borta från kanten tills det mesta har strykits ut..en massa bets nära väggen blir en omöjlig uppgift att stryka ut jämnt!
  12. Bli inte ledsen om det ser för jäkligt ut när du är klar. För varje timme som går, så ser det faktiskt bättre ut!

 
Tänään ei lehmät ole vain tanssinut laitumella, tänään ne on tehnyt kuperkeikkoja! 06.20 lautapoika heräsi siihen että faija jo ruuvasi lattiaa kirjastossa! Lattia oli jo lounaaseen mennessä valmis! Lautapoika on illalla värivahannut lattian ja oli hikistä puuhaa, Nyt vain odotellaan 12 tuntia että lattia kuivaisi...tulee meinaa joka tunnillta vähän paremmaksi ja tasaisemmaksi! Sitä paitsi lautapoika omistaa jo todella ison maton joka on ostettu kirjastoon ;o)







Trägolv i biblioteket

Efter helgens målarfest var det dags att sätta igång att lägga trägolv i biblioteket. Det brinner i knutarna, plankpojken får finbesök från huvudstaden till påsk och som grädde på moset kommer grannarna. Detta betyder att när plankpojken kikar ut på kvällen så kommer det att ryka från grannens skorsten :o) Ett säkert tecken om att våren är här!

 
Längst ned mot betongen har farsan satt syllisolering. Detta för att skydda trägolvet om betongen skulle bli fuktig. Syllen blir även praktiska utifrån att man kan skruva fast golvåsarna på dem.

 
För att räta ut golvåsarna använder man kilar. Vi har en hel låda med kilar som är av spån, de har vi använt till fönstren. Farsan vill inte ha spånkilar till golvet, utan kilar av trä och då får man såga till dem själv :o) Farsan har gjort en fin modell som han använder till att putta fram träbiten mot klingan.


Kilarna tillverkas av en 2 tum 4 och blir 10 cm långa. Funktionen på modellen kan ni se på bilden nedan. På detta sätt blir kilarna perfekta. När nästa kil sedan sågas ut vänder man bara på träbiten och så får man en ny perfekt kil. Fiffigt, eller hur?
 

När man ska få golvet vågrätt sätter man först hörnen med vattenpass. Efter att alla hörn kilats och rätats ut kan resten av golvet rätas ut med hjälp av ett "murartråd". Kan garantera att golvet inte lutar, även om det för plankpojken inte hade varit nån jättekatastrof med lite charmig lutning, hör liksom litegrann till gamla härliga trähus ;o)
 

Sedan har det använts en massa gamla beprövade metoder för golvläggning. Förr i tiden lät man betonggrunder torka över en vinter innan man la golv, denna grund har fått torka i tre år, så vi har tagit i lite :o) Under isoleringen har farsan satt fuktspärr för att förlänga livet på golvet. Risken finns annars att trägolv förr eller senare kan ruttna. Genom fuktspärren skyddas isoleringen och det blir en luftspalt mellan isolering och betong.
 

Vi har ytterligare ett lager papp mellan isoleringen och själva trägolvet. Har ingenting med fukt att göra. Ligger trä mot trä kan det börja knarra om golvet. Detta hade inte heller gjort plankpojken något...gamla trägolv i ett nytt hus som ska se ut och kännas lite till åldern kommet får gärna ha lite knarrande golv. Dessutom, ett alltför tyst hus så blir man inte ens förvarnad av spöken! En vision som plankpojken har för huset som farsan inte riktigt förstått än ;o) Farsan lade golv långt in på kvällen vilket betyder att kossorna fick dansa i hagen i månskenet. Chefen tyckte att det var oförlåtligt att plankpojken inte orkade skriva om farsans hjälteinsats i går kväll. Tidigt i morse däremot, såg han till att plankpojken satte sig vid datorn och hyllade farsans hjältedåd... Eller som vi finnar säger, äsch, en vanlig dag på jobbet bara ;o)
 
 
Pomo vähän kimmastui kun lautapoika ei jaksanut eilen kirjoitella faijan ylipitkästä työpäivästä! Eilen pääsi sitten taas lehmät laitumella tanssimaan :o) Tänä aamuna sitten oli pakko kirjoittaa, tästä pomo piti huolta :o) Lattian kimppuun päästiin ja lattiakoolauksen alle pistettiin eristystä betonia vastaan. Kiiloilla pistettiin koolaus suoraksi ja lattian suoristaminen aloitetaan nurkista. Kun nurkat on vatupassissa voi lopun rungon suoristaa langalla. Eristyksen alle pistettiin tervapaperia joka varmasti pidentää puulattian elinaikaa. Vanha konsti, niinkuin se että ennenvanhaan betonilaatta annettiin kuivata talven yli ennenkuin siihen rakennettiin, tämä laatta on kuivannut kolme vuotta joten kuiva on...Eristyksen ja puulattian väliin pistettiin paavoa jotta ei puulattia narisisi kävellessä. Narina olisi ollut todennäköistä jos puun olisi pistänyt puuta vastaan...vaikka pieni narina kirjaston puulattiassa ei olisi harmittanut lautapoikaa yhtään...Liian hiljaisessa talossa ei pääse edes kummitukset pelottelemaan!
 









söndag 13 april 2014

Dygnslång målarfest

Plankpojken spenderade gårdagen med att klyva ved i vårsolen! Härligt :0) Farsan fortsatte jobba i biblioteket. Vi har skruvat fast spånskivor som kommer att utgöra bakgrund till bokhyllan som kommer att täcka hela väggen. Hagalundsnyckeln kom väl till pass då plankpojken fick agera hjälpreda åt farsan. Hålla en spånskiva på plats är varken enkelt eller lätt, framförallt då farsan tar god tid på sig att komma med skruvdragaren! Var till slut tvungen att påpeka till farsan att inte ens min arm är en tallkvist. Ett finskt talesätt som passade bra i situationen :0)


Farsan drog hem innan kvällspasset och det var nog tur för det blev ett långt ett. Väggen slipades och spacklades och gjordes klar för att målas på morgonen. Glad och uppåt efter en förfest med latexfogen kunde plankpojken inte motstå att lägga till ett nattpass i arbetsschemat. Det blev både fest och efterfest med målning av väggen. Måste erkänna att det var motigt att måla fönsterfoder denna morgon, det här med nattsudd är nog ingenting för plankpojken... Det bästa är att plankpojken målat klart, så när farsan dyker upp blir det golvläggning på schemat :0) Det går framåt i rasande fart, för inatt har plankpojken drömt om designen till bokhyllan, så nu ska drömmen bara besannas och självklart förverkligas av farsan! Chefen var med och jobbade hela kvällen, men när plankpojken gick till sängs drog chefen vidare för att ragga eller få sig lite nattvickning. Vilket som, hem kom han först lagom till lunch :o)
 
 
Lautapoika on viimisen vuorokauden maalaillut krjastossa. Aamu, ilta ja yö vierähti että hurahti, mutta nyt kaikki on maalattu ja päästään lattiapuuhiin. Päivällä tehtiin levystä kirjahyllyn tausta ja lautapoika pääsi oikein raksahommiin. Sorkkarauta tuli tarpeen kun lautapoika koitti pitää levyjä kohdalla, sillä välin kun faija ruuvasi. Ei aivan helppo homma ja tartti muistuttaa faijaa ett ei minunkaan käsi ole kuin honganoksa. Välillä faija veteli jalkoja perässään siihen malliin...









lördag 12 april 2014

Gårdagen var lik dagen innan

Undrar om det är ett tecken på ålder när dagarna börjar lunka på i sin egen takt! Gårdagen var precis som dagen innan, farsan sågade under dagen och plankpojken målade under kvällspasset :0) Extrem trötthet infann sig efter en timmes onödig vila i soffan, men tog mig i kragen och satte igång...vi finnar är ju kända för att vara ett hårt arbetande folk ;0) Lite extra energi och merjobb förde vårtecknen med sig...greppa en kratta kanske inte vore så tokigt. Lägger den på "att-göra-listan" på platsen efter "att-ta-ned-julbelysningen" :0)


Onkohon lautapoika tulossa vanhaksi kun päivät alkaa kulkemaan rutiinilla! Eilinen oli aivan samanlainen kuin sitä edellinen päivä! Faija sahaili päivällä ja lautapoika maalasi illalla! Ensimmäiset kevätmerkit katsahti lehtien alta antaen vähän uutta energiaa ja paljon lisähommia! Joku kaunis päivi tarvitsisi ottaa harava käteen, ehkä heti sen jälkeen kun lautapoika on saanut otettua alas jouluvalot :o)

 



torsdag 10 april 2014

Plankpojken snoozar, farsan sliter

Då är vi återigen tillbaka till grunderna på bygget. Skiften på bygget är återinförda och farsan tar dagpasset och plankpojken får nöja sig med nattpasset. Plankpojken har varit på sin sista föreläsning på högskolan för i år och känns riktigt bra! Mindfulness stod på schemat och plankpojken har passat på att ta en powernap varje tillfälle det vankades övning...Idag var en sådan där dag som det faktiskt kändes helt ok att snarka i skolan :o) Farsan däremot, han har slitit på som vanligt och har sågat till salningar till fönstren och fönsterbrädor till biblioteket. Plankpojken kan inte vara mycket sämre och har hållit sig vaken i kväll. Både kvistlack och första lagret snickerifärg har smetats på. Så imorgon är det bara för farsan att sätta dem på plats innan andra lagret snickerifärg ska strykas på...Så nu är allt som vanligt igen, muminfamiljen är tillbaka med besked ;o)

 
Muumiperhe on palautunut raksalle, voimakkaammin kuin koskaan :o) Perushommissa toki, faija sahailee päivällä ja lautapoika maalaa yöllä. Hommia tehdään vieläkin kirjastossa, kun ikkunanpielet ja penkit on paikoillansa aloitetaan tekemään lattiaa! Hurjaa tahtia mennään :o)
 




onsdag 9 april 2014

Farsan trollar

Häpen plankpojke kom hem till röran och insåg att farsan går från klarhet till klarhet! Farsan har inte bara gjort klar taket i biblioteket, han har även gjort om hyllan i matsalen. Nu ser den ut som den skulle göra! Allt detta på en och samma dag! Plankpojken börjar få lite prestationsångest...som jag redan sagt, tid är inget problem på detta bygge!

 
Det blev en enorm skillnad när hyllan gjordes om! Även om farsan kallar det för trolleri, så var det mycket enklare än så. Tricket var att ta bort isoleringen på 1,5 cm och trycka in hyllan lite djupare. På detta sätt blev alla nöjda igen. Plankpojken slapp en hylla som stack ut ett par cm och farsan fick behålla sina djupare hyllplan! Och som Alfons Åberg skulle säga:
 
"Om man alltid har roligt
så märker man inte att
att man har roligt...
därför måste man
också ha tråkigt ibland"
 
Ska vi vara ärliga så är nog farsan värd någonting riktigt roligt ikväll...kanske en kram eller en extra bonus. Eller så hade han redan tillräckligt roligt, när han gottade sig åt sina trolleritrick ;o)

 
Faija on temppuilut tänään ja ollut oikea taikuri! Ei ole vain tehnyt valmiiksi kirjaston kattoa, vaan on myös pistänyt ruokasalin hyllyn uuteen malliin. Malli on oikeastaan sama, mutta otti eristykset takaa pois ja sai sillä tavalla siirrettyä hyllyn taaksepäin pari senttiä. Kaikki on siis tyytyväisiä, hylly on rakennettu seinään niinkuin tarkoitus oli ja faija sai pitää leveemmät hyllynsä :o) Aika temppuilua siis ja lautapoika on taas aivan ihmeissään faijan kekseliäisyydestä! Aika ei sitten ollutkaan ongelma tällä raksalla ja niinkuin Mikko Mallikas sanoisi:
 


Jos aina olisi hauskaa
niin ei edes huomaa että on hauskaa...
tämän vuoksi tarvii aina silloin tällöin olla
vähän tylsiäkin hetkiä"
 
Jos joku on ansainnut hauskan ehtoon niin se on faija, vaikka faijalla taisi jo olla tarpeeksi hauskaa kun kertoi taikatempuista lautapojalle ;o)
 





Men tid är liv. Och livet bor i hjärtat.

Plankpojken har tänkt så det har knakat! Är ju inte helt nöjd med den snygga hyllan farsan har snickrat ihop i matsalen! Hela helgen gick åt att fundera ut en bra strategi att berätta detta för farsan! Hyllan är det inget fel på, problemet kom när farsan designade om den och gjorde den mycket djupare än vad den är! För som den är nu hamnar vinstället i skymundan. Och tanken är att vinstället ska vara hjärtat i matsalen! Igår klämde jag fram problemet åt farsan och lade upp det som att hans snygga vinställ försvinner bakom hyllan...hör och häpna, farsan höll med! Tycker dock att det är tråkigt då det handlar om minst en heldag att göra om hyllan...bortkastad tid! Plankpojken tycker snarare att en dag hit eller dit på detta bygge inte spelar så stor roll! För kommer ni ihåg tyska författaren Michael Endes bok från 70-talet: Momo eller kampen om tiden. "Ingen människa tycktes inse att det i själva verket var något helt annat man sparade på, när man trodde att man sparade tid. Ingen ville erkänna att hans eller hennes liv hela tiden bara blev fattigare och enformigare och tristare och kallare. Men barnen fick däremot känna av den saken, hur tydligt som helst, för numera var det ju ingen tid för dem heller. Men tid är liv. Och livet bor i hjärtat. Och ju mer människorna sparade in på detta, desto fattigare blev de." En fantastisk sagoroman som är helt i tiden, läs den, om ni inte läst den tidigare, har ni läst den som barn, läs den igen :0) Och på vårt bygge är inte tiden problemet, handlar nog mest om ifall farsan har lust med att göra om det som redan hamnat på "tråkigt" listan. För det blir ju lite tråkigt i slutändan att göra om allt på nytt... ;0)


Lautapoika on miettinyt koko viikonlopun, miten kertoisi faijalle ettei ole aivan tyytyväinen uuteen hyllyyn ruokasalissa. Hylly sinänsä on hieno, mutta sen jälkeen kun faija muutti alkusuunnitemaa siitä tuli aivan liian ISO! Viinikaappi jää hyllyn taakse aivan piiloon. Faija ymmärsi ongelman kun lautapoika tästä huomautti, mutta ei sitä kauheesti huvita tehdä asialle mitään! Kokonainen työpäivä aikaa aivan hukkaan...lautapojan mielestä päivä sinne sun tänne ei kauheesti haittaa. "Mutta aika on elämää. Ja elämä asuu sydämmessä. Mitä enemmän ihmiset säästivät tätä, sitä köyhempiä heistä tuli"! Muistatteko sanat jotka tulee Michael Enden saturomaanista "Momo", joka tuli 70-luvulla. Sen on suomentanut Marikki Makkonen. Momo oli pieni tyttö kuin muutti vanhaan amfiteatteriin yhden kaupungin lähettyville. Asukkaat muuttuvat kun kylään ilmestyy harmaat herrat jotka ovat aikapankin agentteja. Asukkaat jättävät kaiken joutavalta tuntuvan puuhailun ja jutustelun ja keskittyvät vain nopeaan suorittamiseen ja kuvittelevat siten säästävänsä aikaa. Miten sitten käy saatte ottaa selville itse :0) Jos että ole lukenut kirjaa, lukekaa, vaikka se onkin lasten satu! Jos olette lukeneet lapsena, lukekaa uudestaan! On kaikinpuolin ihana satu :0) Ja tällä raksalla ei aika ole ongelma, ongelma lähinnäkin on se miten faijaa huvittaa tehdä kaikki kahteen kertaan ;0)




tisdag 8 april 2014

Farsan räddas av regnet ;o)

Farsan har gymmat på i dagarna två. För det är ingenting för mesar att hela dagen ha armarna över huvudet och spika fast panel i taket eller för den delen att hoppa upp och ned mellan gamla sovrummet och vardagsrummet! Bra träning för hela kroppen :0) Denna gång valde vi en färdigvaxad panel för att slippa måla taket helt enkelt. Ibland behövs en genväg för att komma framåt på bygget. Den med god blick kan se att farsan "glömde" sista panelen innan det var dags för hemfärd...regnet kom som på beställning, det gick inte att vara utomhus och såga till sista biten. Ibland kan farsan skatta sig lycklig, han kunde åka till stugan och morsan i rimlig tid utan att få skäll av plankpojken ;o)


Faija on saanut kunnon jumppaa pari päivää, kulkenut vanhan makuuhuoneen ja kirjaston väliä ylös alas ja naulannut kattopanelia kädet ylöspäin. Kuulemma voi paikat olla vähän jumissa huomenna ;o) Yhtä panelia vaille jäi katto, sade tuli kuin tilauksesta. Faija pääsi kotiin mutsin tykö ajoissa, ilman että lautapojan tarvitsi mutista :o) Välillä faijallekin käy säkä...tarkkasilmäiset on jo varmaan huomannut että tällä kertaa on ostettu valmiiksi vahattua kattopanelia, lähinnäkin säästääksemme parin päivän maalaushommat!
 


måndag 7 april 2014

Plankpojken glatt överraskad

Till plankpojkens stora glädje har det hänt en hel del på bygget under tiden som plankpojken varit till huvudstaden. Det blev både häng med goda kamrater och en dags utbildning. Redan innan plankpojken for iväg i lördags blev hyllan i matsalen klar. Självklart hade farsan ändrat designen lite i sista stund. Hyllorna blev bredare än de skulle och det blev inte som plankpojken önskat sig...men nu är hyllan på plats och det är bara att leva med det! Avställningsbänken är klar! Stenarna och fogen på plats och den blev precis som plankpojken tänkt sig. Farsan hade inte så mycket utrymme att börja göra saker och ting på egen hand :0)


Ruokasalissa on tapahtunut sillä välillä kun lautapoika on käynyt lomalla. Ruokasali alkaa kohta olemaan valmis. Listoja puuttuu ja muuten se onkin melkein siinä!
 


torsdag 3 april 2014

Nu dansar kossorna i hagen

05.27 ringde farsan i morse för att kolla av hur många hyllplan hyllan i matsalen skulle ha och vilken höjd de skulle placeras på...Kors i taket, som vi säger i Sverige...eller som plankpojken skulle sagt: "Nu dansar kossorna i hagen". Önskar att jag nu kunde säga att det är ett ordspråk från Finland, men nop...ingen känner igen det. Tydligen inget vedertaget uttryck i Sverige heller. Oavsett hur det är så tycker plankpojken att det är charmigt med dansande kossor och är ett uttryck som borde spridas ut...och det bästa av allt, idag är det fredag och fredagshäng i soffan vankas ;0)


05.27 soi puhelin ja siellä oli faija, oli kysymyksiä hyllystä! Niinkuin ruotsissa sanotaan kun tapahtuu ihmeitä: "Risti katossa" tai niinkuin lautapoika sanoisi: "Nyt tanssii lehmät laitumella". Nyt olisi niin kiva kertoa että tämä sanonta tulee suomesta tai ruotsista, mutta ketään vastaantuleva ei ota tunnistaakseen...taitaa olla lautapojan keksimä ;0) Ei se mitään, söpöjä olisi ne tanssivat lehmät laitumella :0) Hyvää perjantaita ja viikonloppua teille kaikille!


Beröm funkar inte på gubbar

Plankpojken har jobbat sent idag, kommer hem och inser att gårdagens beröm har fått motsatt effekt! När jag jobbar med tonårsföräldrar så ber jag dom berömma sina tonåringar mycket och uppmärksamma det positiva beteendet för att det ska utökas! Efter att sett farsans insats på bygget idag kan vi konstatera att strategierna inte funkar på gubbar! Misstänker starkt att han har lagt mycket tid på att beundra hyllan han gjorde igår :o) Helt sysslolös har han inte varit, han har limmat fast 75 stenar på på kanten av avställningsbänken och pilligt jobb har det varit....Farsan misstänkte nog att plankpojken skulle gnälla lite...han hade nämligen tänt julbelysningen i vardagsrummet...voi, voi, bara att erkänna att så är det...de hänger fortfarande kvar! 

 
Uusi päivä on vierähtänyt raksalla ilman että lautapoika on ollut paikalla. Lautapoika on pitänyt iltakurssia tuleville teinivanhemmille. Muistuttanaut että teinejä tarvitsee ylistää ja huomata kaikki positiiviset teot :o) Kun lautapoika tuli kotiin tänään ja totesi että faija on viettänyt tämän päivän liimaamalla 75 kiveä paikoillensa...niin oli selvää että eilinen ylistäminen ei toimi vanhempiin herrasmiehiin :o) Faija varmaan oli ymmärtänyt että lautapoika ei olisi hirveen tyytyväinen tän päivän työtuloksiin joten oli sytyttänyt jouluvalot olohuoneessa :o) Näin on...jouluvalot tarvis varmaan ottaa alas...ja sillä välillä voi faija jatkaa eilisen hyllyn ihailua toisenkin työpäivän :o)