söndag 29 december 2013

Försvunnen som en prutt i Sahara-öknen :o)

Trots fredagens invigning av sovrummet blev det några handtag på bygget igår. Den som inte var på festen, saknades även på bygget...farsan :0) Försvunnen, som en prutt i Sahara-öknen...Gjorde inte så mycket egentligen...plankpojken var inte upplagd för att ta order ;o) Sovrummet invigdes trots att en och annan list fortfarande saknas. Det kommer nämligen att dröja några månader, då listerna hänger ihop med vindsdörrarnasom saknas. Brädorna till vindsdörrarna är ute och grånar och ska sedan torka inomhus några veckor. Bara att gilla läget och naturen som har sin gilla gång :0) Det var ändå hög tid att korka första skumpan...så att det inte bara är en massa jobb med o bygga hus, lite roligt behövs också :0)


Som sagt, lite produktiva var vi och under dagen lyckades vi riva gamla väggen mellan blivande kök och matsal. Under kvällspasset fick vi dessutom ihop sopskåpet som innehåller ett par träbitar och 3000 skruv :0) Dagens köksinredning är gediget hantverk ;0) Det var huvudstadsbons tålamod som fick ihop skåpet, plankpojken gav upp vid första ögonkastet på innehållet i lådan. Smart drag att få ihop skåpet, hade tagit farsan en dags ojjande och läsande av instruktionerna och en till dags byggande...
 

Vaikaa perjantai-iltana juhlistettiin makuuhuoneen valmistumista löysi 2/3 osaa porukasta raksalle lauantaina. Faija joka ei ollut pippaloissa mukana, puuttui myös raksalta seuraavana päivänä. Hukkui, kuin pieru Saharaan :o) Me muut työmyyrät revittiin seinä keittiön ja ruokahuoneen välistä ja saatiin koottua tuleva roskakaappi. Kummallisia nämä nykyajan kaapit kun ne on rakennettu parista levystä jotka tarvitsee 3000 ruuvia pysyäkseen koossa :o)
 



fredag 27 december 2013

Slut på Kronblom-dagarna

Då var det slut på julvilan, även för plankpojken. Bygghjälp och trevligt sällskap är på ingång från huvudstaden...lika bra att göra det som redan skulle vara gjort...Av någon anledning så hade inte 6 av mina danska handtag kommit på plats...men nu så är all där :0) Risken är att plankpojken hade fått höra ett och annat annars ;0) Eftersom det är en finne som kommer, så är det lika bra att fixa till lite bastuved, kan nog tänkas att det blir en Sauna ikväll :0)


Pääkaupungista tuli soitto että on raksaapua tulossa! Lautapojan makoilut on sitten tältä kertaa loppu :0) Pakko oli pistää töpinäksi ja tehdä en mitä lautapoika on jo tehnyt ;0) Muutama tanskalainen kahva viellä puuttui laatikoista...ja keittiön seinällä tänä ehtoona varmaan tarvitsee lämmittää sauna :0)


torsdag 26 december 2013

Plankpojken tar en ledig dag likt Kronblom

...och har känt sig lite som Kronblom :0) inget har hänt på bygget idag och det känns faktiskt riktigt bra! Nya tag imorgon...

Kronblom skapades av Elov Persson 1927 och har sedan 1968 fortsatt leva vidare via Elovs son Gunnar Persson. Kronblom har aldrig översatts till finska, men har givits ut i Norge först under namnet Kalle fra Uddevalle, för att sedan helt enkelt kallas Kronblom. Serien handlar om en lat man i övre medelåldern som är gift med Malin. Han är en livsnjutare och levnadskonstnär som gärna vilar och tar det lugnt, helst i sin slitna kökssoffa. Detta uppskattas inte alltid av Malin eller framförallt av Malins mamma Agata, Kronbloms svärmor. Kronblom är en favorit och farsan har en liknande soffa hos moster i byn, där han brukar ta en tupplur. Plankpojken behövde inte åka så långt, har ju en mjuk o härlig säng hemma :0)


Tänään on lautapojalla ollut vähän sellainen fiilis kuin Kronblomilla yleensä..."On niin mukava olla tekemättä mitään ja sitten huilata jälkeenpäin". Raksalle kerkii huomennakin :0) Kronblom on ruotsalainen sarjakuva vuodelta 1927 jonka isä on Elov Persson. Vuodelta 1968 sarjakuvaa on jatkanut Elovin poika Gunnar Persson. Kronblom on tunnettu työinnon puutteesta ja laiskuudestaan ja makoilee mieluiten keittiön sohvalla. Tästä ei Kronblomin vaimo Malin ole mielissään, vielä vähemmin Malinin äiti Agata. Kronblomia ei ole koskaan suomennettu mutta sarja on julkaistu myös Norjassa. 

onsdag 25 december 2013

Plankpojken värmer kåken med köksväggen :o)

Farsan tar inga lediga dagar under jul, plankpojken är tvärtemot! Arbetsmoral är inte ett ord som finns i plankpojkens vokabulär denna dag :0) Det kanske var klokt av farsan att dra ut på färdigställandet av sovrummet... plankpojken är nämligen svår att få ut därifrån!! Farsan har som vanligt låtit hammaren vina och "skivat" klar köksväggen. Lite pyssel blev det då bjälkarna i väggen inte satt i linje. Han fick lappa och laga så att innerväggen inte skulle bli vågformad. Plankpojken har inte gjort annat än värmt kaminen i sovrummet med gamla köksväggen. Delvis för att det såhär juletider var lite långt till vedboden...O farsan har berättat att han och farbror kände en familj hemma i Finland som eldade upp farstun  en vinter då veden tog slut. Inspirerad av detta tänkte jag, varför anstränga sig en dag som denna :o) Imorgon är en ny dag och då kanske även plankpojken ska göra ett handtag på bygget...kanske...

 
Näin joulupäivänä lautapoika pitää vapaata ja faija painelee töitä keittiössä. Lautapoika on jo eilen päättänyt että yövuorot on loppu tältä raksalta joten huomenna on uusi päivä... Faija pisti levyt seinälle ja on samalla paikkaillut ja suoristanut seinän. Palkit ei nimittäin ole ollut linjassa ja faijan tarkka silmä näkee kaiken! Faija on kertonut perheestä suomessa kun yksi talvi lämmitti talonsa eteisellä kun puut loppu kesken :o) Tästä inspiroituneena lautapoika on tänään lämmittänyt makuuhuoneen keittiön seinällä, näin joulupäivänä oli turhan pitkä matka puuvajaan ;o)



tisdag 24 december 2013

Bara toklycklig :0)

Mycket  bättre än såhär kan det inte bli :0) Ligga nedbäddad i sin säng med en god bok! Boken är förra årets julklapp från en av brudarna i huvudstaden! Nu ska plankpojken äntligen läsa ut den :0) i en säng :0) med lakan utan sågspån! Vilken farsa man har! Här blir jag nog liggandes...denna juldag utan telefontäckning ;0) njutandes av mina toksnygga takbjälkar :0) God natt världen, var ni än är :0) Jag är här...i min säng!! Ett bra tag till...ring inte mig...jag ringer er :0))


Vaan niin todella onnellinen! Näin joulupäivänä, omassa sängyssä hyvän kirjan kanssa! Yhtään ei sahanpurut pyöri seljän alla :0) Eikä voi muuta sanoa kuin että on todella hienot parrut katossa! Hyvä faija! Hyvää yötä missä nyt olette! Minä olen omassa sängyssä, makuuhuoneessa ja täältä en hevin nouse :0) Älkää soittako mulle...minä soittelen sulle :0))

Plankpojken har haft besök av tomten

Som jag redan berättat så blev det firande med familjen detta år. Utan kök var det inte aktuellt med en familjefest hemma hos plankpojken i år :o) Farsan, morsan och brorsan är lite väl traditionella finsmakare för att nöja sig med julbord som tillagats i vattenkokare :o) Tomten var god mot farsan i år och kom med en tröja som farsan drog på sig på en gång. Kände sig lite som Kimi Räikkönen och plankpojken tycker nog att likheter finns. Kanske inte då det kommer till att ratta en bil men resten stämmer väl överens på båda...envisa som synden....säger vad de tycker och vet alltid bäst!!
 

Måste dock säga att plankpojken överraskades duktigt av tomten :o) och frågan är om jag verkligen varit så snäll?? Farsan drog iväg för att köpa tidningen, kom hem utan tidning och tomtedräkt...nåt tokigt var det, som visade sig mot kvällningen då plankpojken kom hem...Silikonet på plats och en hög med björkved i vedlådan!! Lätt den bästa julklapp som plankpojken fått..någonsin :o) Pallen är ett gammalt fynd från ladan, har tänkt att måla om den men landat i att den är vacker precis som den är!


Kunde inte förmå mig till att korka bubblet på julafton...listerna saknas fortfarande...men nu jäklar blir det sängen från och med idag och framåt. Lite ytterligare fix hann jag med i sovrummet. Bland annat tog jag in midsommarrosmattan som jag virkat. Blir ni sugna på att göra en egen så hittar ni mönster till mattan i inlägg från den 24:e juni 2013.
 
 
 Sängen är bäddad och redo för plankpojken! Morsan och brorsan tänker mycket på att plankpojken behöver återhämtning. Morsan har tidigare köpt kuddarna i present till plankpojken och de hittade sin plats i sovrummet. Texterna på kuddarna är en påminnelse till plankpojken om att ha lite kul också :o) " Lev så att du orkar hela livet" och "Älska som om det vore din sista dag". Plankpojkens nyårslöfte inför 2014 blir just detta, mer tid för kärlek och mer kul utanför bygget! En dag som denna är det lätt att lova allt möjligt ;o) Morsan och brorsan såg även till att plankpojken får lite sysselsättning i nya sovrummet, Alice Munros "Tiggarflickan" och Petters "16 rader" blir bra sällskap över julhelgerna :o)


Ligga i sängen och bara njuta av livet är fantastiskt! Tog på mig det nästa bästa...då "Jimmy Choo" för tillfället är omöjliga att hitta i byggkaoset! Tro inget annat...plankpojken har fått stränga order om att inga klackar får användas på nya trägolvet i sovrummet, men inget är sagt om sängen ;o) Och fest...måste man ändå kalla denna julaftonsnatt! Även om man skulle kunna tro att det nu blir häng i sängen resten av året, så är detta inte fallet! Muminpappan och mumintrollet står stadigt på nattduksbordet som en påminnelse om att imorgon är en ny dag på bygget! Resten av huset vill också ha lite kärlek :o) Och det bästa av allt...farsan fick likadana troll till sitt nattduksbord i stugan :o) Men nu ska plankpojken bara njuta av en tokhärlig julaftonsnatt!!

 
Pukki on käynyt meidän perheessä ja lautapoika on ollut kiltimpi kuin mitä voisi edes ajatella. Faijakin sai Kimi Räikkösen paidan ja veti heti päälleen! Ehkä ei aja autoa yhtä kovaa, mutta muut periatteet kyllä on aivan samat...sanoo mitä on sanottavaa ja tekee kuten tykkää :o) Lautapoika oli ihmeissään kun faija lähti ostamaan lehteä ja tuli takaisin ilman! Selvisi kun lautapoika tuli kotiin ja totesi että faija oli jouluaattona vetänyt silikoonit paikoilleen! Lautapojan ehkä paras joululahja koskaan! Pakko oli illalla viellä petaa sänky ja heittää tuli kaminaan! Täällähän nukutaan tästä lähin... eikä harmita yhtään heittää hyvästejä sohvalle! Pikkulukemista toi pukki myös joten makuuhuoneessa viihdytään tämä joulu :o) Muumit on yöpöydällä muistutuksena siitä että lopputalo on vielä rakentamatta ja mita parasta, pukki toi faijalle samat muumit muistoksi :o) Ei muuta kun bileet pystyyn tälläin jouluna! Kultakengät jalkaan, kun "Jimmy Chooita" ei löytynyt mistään, tuli takkaan ja lasi viiniä! Kuplivat säästetään toiseen päivään! Ja ei pelkoa, lautapoika on saanut kovat sanat siitä että korkkareilla ei sitten kävellä uudella puulattialla...mutta sängystä ei ollut puhetta ;o)









Sängen på plats

Då var sängen på plats i förrgår men ännu har plankpojken inte fått njuta av en lång sovmorgon. En miss blev det med silikonet runt vedugnen. Det sista som skulle ske innan plankpojken flyttar in, 10 cm kvar och silikonet tar slut? Vad gör man annat än o bäddar ned sig i soffan :0)


Det blev att åka in till stan och köpa mer silikon. I julstöket har det ännu inte kommit på plats så plankpojken fortsätter med soffhänget. Trots detta är väl farsan värd en julklapp eller två från plankpojken :o) För det vore ju inte en kakelugn om inte även denna hörna hade krävt ett par omtag...och denna fadäs sammanfattar det gångna byggåret ganska väl :o) Dags att åka och fira jul med familjen och passar samtidigt på att önska er alla en underbart härlig och fridfull JUL!


 
Sänky on paikoillans mutta sohvalle ei aivan viellä voi sanoa hyvästi :o) Kovin tehtiin töitä faijan kanssa jotta saataisiin makuuhuone joulu valmiiksi. Mutta niinkuin kaikki muut tässä raksassa niin tämäkin nurkka tarvitsee tehdä ainakin pari kertaa :o) Silikoonit loppu meinaa kesken kun 10 cm puuttuu :o) Ei kun joulun viettoon ja hyvät joulut teillekin! Kovin on faija painanut töitä että pari pakettia taitaa pukki tuoda mukanaan ;o)




lördag 21 december 2013

Tomteverkstad på bygget

Plankpojken har inte riktigt kunnat hålla sig utan har börjat möblera lite smått i sovrummet. Då julgran saknas på bygget är paketen nedpackade i resväskan ;o)
 

Det mesta som kommer att pryda sovrummet har kommit på plats. Lite julstämning har fixats till med lite ljus och adventsljusstaken i fönstret har ett par år på nacken. Är en julklapp från farsan så passar bra i vårt första gemensamt byggda nästan-klara-rum :o)
 

Som sagt så saknas det nåt i sovrummet...sängen! Och så kommer det att vara tills sista listen är på plats :o) Plankpojken fick en dust av verklighet i morse då insikten om att det snart är julafton damp ned som brev på posten...Det blev till att sätta igång tomteverkstaden i vardagsrummet. En hel del paket behöver fortfarande både tillverkas och paketeras! Det är bara för plankpojken att ta på tomteluvan och sätta igång :o) Likheten mellan plankpojken och farsan syns även på tomteverkstaden...vore dumt att göra en sak klar innan nästa påbörjas ;o)
 

Lautapoika ei aivan osannut odottaa vaan on alkanut kalustaa makuuhuonetta! Pikkasen nautin siitä että huone kohta on valmis :o) Sänky toki puuttuu viellä ja sitä ei makuuhuoneeseen kanneta ennenkuin viimeinen lista on paikalla! Jouluaatto lähestyy ja lautapojan on korkea aika pukeutua tonttupipoon. Monet on paketit kuin tarvitsee tehdä ja paketoida! Kiirettä riittää jouluaattoon asti :o) ja kuten näkyy on lautapoika ottanut opiksi! Yhtä ei tehdä valmiiksi ennenkuin toista aloitetaan ;o)
 





Sista rycket i sovrummet

Plankpojken har gått på julledighet och kan på heltid fokusera på bygget :o) Eftersom farsan har flyttat sitt fokus till köket och grovgörat är det upp till plankpojken att fixa till det sista i sovrummet. Eftersom listerna på bjälklaget inte var till belåtenhet, var det bara att gräva upp latexfogen från handväskan...


Med fog och lite färg funkade det alldeles utmärkt att dölja spikarna utan onödiga lister. Inte mycket kvar i sovrummet nu innan champangen ska korkas :o)


Har ju som bekant investerat i mycket vackra betongplattor runt spisen. De har impegnerats för både skydd mot smuts och för att framhäva plattornas färger.


När det var dags att foga kom farsan till undsättning. Plankpojken kom efter med svampen, något nervös för att det skulle bli fläckar kvar på plattorna :o( Humöret var på topp fram till dess...stämningen sjönk något, då plankpojken gav farsan lite goda råd och vice versa...även denna gång lyckades farsan få oss att skratta innan det var dags att skiljas åt för dagen! Farsan menade att det finns fog kvar till köket. Då plankpojken konstaterade att planen kanske inte var att foga med grått i köket skojade farsan till det: " Du kan ju alltid använda rött så ser köket ut som ett horhus i Hamburg ;o)". Plankpojken blev lite rosig om kinderna och tur att det finns att göra framåt kvällen...back to basic..dra ur mycket spik!!


Viimistelyt makuuhuoneessa jäi lautapojan tehtäväksi. Faija kun viihtyy paremmin kunnon raksahommissa keittiössä! Kitti on taas kaivettu käsilaukusta kun ei faijan tekemät listat kelvannut :o) Hyvä tästä tuli! Sitten oli aika saumata ja faija tuli auttamaan. Lautapoika oli vähän hermot kireällä ettei massa tarttuisi ja pilaisi laattoja. Kun faija oli saanut muutaman neuvon oli hänenkin hermot kireällä...Päivä lopetettiin toki kunnon nauruihin kun faija heitti huumoria! Massaa jäi sen verran että faija ajatteli säästäväisenä että sillä voidaan saumata keittiön tuleva laatoitus. Lautapoika epäröi vähän kun ei ole varma että harmaa massa sopii tulevaan keittiöön. Faija heitti: "Pistä vaikka punaiset niin on kuin huoratalo Hampurissa ". Lautapoikaa punottaa vieläkin, mutta onneksi on muuta tekemistä täksi illaksi ;o)



onsdag 18 december 2013

Hjälparbetare på bygget

Farsan har gjort ett strålande jobb med plattorna idag! O se vad fint de är mönsterpassade, har nog krävt lite tålamod och finsk sisu ;o) När kusinen ringde och ifrågasatte mitt val av plattor kunde jag räkna ihop ett och annat! Farsan har lurat in hjälparbetare i dagarna två :o) inte undra på att det gått undan på bygget...
 

Alla är överens om att det blir jäkligt snyggt! Farsan och kusinen är dock inte helt nöjda över den arbetsinsats som krävdes för att skära till 15 mm betongplattor...Innovativ som farsan är, byggde han en egen kap! Inte lika nöjd över att få höra att plankpojken har några lådor plattor kvar...de ska pryda en 4 m lång avställningsbänk i matsalen :o) Hi, hi...Är så snygga, så en ny beställning och huset skulle få ett riktigt läckert hallgolv ;o) Även elektrikern har varit på plats idag, så det mesta av elen till köket är draget :o) Plankpojken börjar tro att man kanske får sova i en säng i jul och äta en julmiddag som inte har tillagats i vattenkokaren...Börjar även misstänka att man kan få njuta av en eller två flaskor bubbel de närmaste dagarna! Tokgott ska det bli!!
 
 
 
Raksalla tapahtuu, laatat on paikoillansa, vaikka tuloksena oli vähän mutinaa...lautapojan valinta 15 mm betonilaatoista ei kuulemma ollut aivan loistava, ainakaan faijan mielestä...eikä serkun...tänään selvisi nimittäin että faijalla on ollut paikalla aputyöläinen pari päivää. Näitä laattoja ei ihan tavallisella kaakelinleikkurilla nimittäin katkottu...faija sai rakentaa oman :o) Mutiskoon pojat vielä vähän...samoja laattoja tulee 4 metriseen tasoon ruokasaliin...Faija ihmetteli kun oli niin paljon ylimääräisiä laattoja...sitten kun tajusi että lautapoika on ostanut aivan oikean määrän sai nenäkarvat vähän tuuletusta :o) Ja on niin komeat, että jos tilaisi vielä vähän...kyllä olisi komeat eteisen lattialla..Hi, hi! Myös sähkömies on ollut tänään paikalla vetämässä uudet sähköt keittiöön. Ei paha! Nyt raksalla tapahtuu semmoista tahtia että lautapoika pääsee varmaan sänkyyn nukkumaan jouluaattona ja mikä parasta, jouluateriaa ei todennäköisesti tarvitse valmistaa vesikeittimessä :o)




tisdag 17 december 2013

Överraskningarnas dag på bygget

Eftersom plankpojken är toksliten såhär dagarna innan jullovet är det perfekt att farsan är i toppform! För nu går det undan på bygget :0) Väggen i köket är isolerad och farsan har påbörjat plattsättningen i sovrummet! Det finns hopp om att plankpojken ska få några dygns välförtjänt sängvila till helgen! Skulle lätt vara årets julklapp!


Yllätysten päivä raksalla tänään! Faija on painanut hommia toden teolla, saanut laattoja paikalle makuuhuoneessa ja sen päälle vielä keittiön seinä on eristetty valmiiksi :0) Huomenna tulee sähkömies keittiöön puuhailemaan! Lautapoika jo unelmoi pitkistä ja kauniista unista omassa sängyssä, ehkä jo viikonloppuna! Ei mikään huonompi joululahja!!!






måndag 16 december 2013

"Vafför gör jag på detta viset?"

Nu är det slitsamt på bygget, både för farsan och plankpojken...med detta kommer misstagen som brev på posten. Farsan fortsätter att slita med sovrummet, trots att han egentligen skulle vilja pula med köket. Detta blir bekymmer då farsan dessutom hoppar över planeringsstadiet och bara gör....Nu kom det upp lister på bjälkarna som fick plankpojken och se rött...eller var det grått...Det var bara för farsan att ta bort listerna och konstatera: "Även detta hörn byggdes två gånger :o)"!! Nya överenskommelsen på bygget är att vi inte gör någonting utan att ställa oss frågan "Vafför gör jag på detta viset?"
 
 
Faija jatkaa makuuhuoneen viimistelyissä vaikka on mielessä jo siirtynyt keittiön puolelle...ja sen huomaa! Joku välähdyksen puute :o) ja faija naulasi palkkejen päälle listat! Ei ihan lautapojan maun mukaisesti...Faija sai repiä listat pois ja totesi: "Tämäkin nurkka tuli sitten tehtyä kaksi kertaa :o)!" Uusi sopimus raksalla on että meistä ei kumpikaan tee enää mitään ilman että on kysytty: "Miksi pistän tämän juuri tähän?"


söndag 15 december 2013

Tomten på besök..nej...det var bara farsan...

Man skulle kunna tro att det var jultomten som trampade omkring på gården med en säck med julklappar till plankpojken, men icke :o) Det var bara farsan som bar ut sågspån från innerväggarna. Efter några års slit börjar plankpojken förstå att det tar tid o bygga hus. Men en fjärdedel av kökets innervägg har ny isolering och det kommer nog att ta denna vecka innan det är klart...drömmen om att få flytta in i ett färdigt sovrum till helgen har flyttats fram några dagar :o) Hoppet om att få sova i en säng till jul lever kvar...ett tag till...




Lautapojan suunnitelmat muuttaa valmiiksi tehtyyn makuuhuoneeseen on taas siirretty viikolla...vähintään. Lautapoika kuvitteli että keittiön seinät olisi saanut uudet eristykset viikonloppuna ja päästäisiin tekemään makuuhuone valmiiksi tällä viikolla. Kesti vähän pitempään tämäkin homma kuin mitä lautapoika oli etukäteen ennustellut... Yhteen aikaan lautapoika jo kuvitteli näkevänsä joulupukin pihalla, mutta faijahan se siellä. Kanteli ulos vanhoja sahanpuruja seinästä :o)



 

lördag 14 december 2013

Muminpappan och mumintrollet bygger vidare!

I veckan har det varit stiltje på bygget, men nu är vi på plats igen. Ordningen är återställd! Farsan har snickrat och plankpojken har målat, precis som muminpappan och mumintrollet. Figurerna fyndade plankpojken i huvudstaden och vi fick oss ett gott skratt, likheten är slående ;o)

 
Farsan har skruvat fast en cementbaserad platta runt kaminen i sovrummet. Det får inte vara levande material som trä under kaklet. Hade man lagt plattorna direkt på trästommen finns risken att de med tiden skulle börja röra sig och i värsta fall spricka i fogarna. Plankpojken hade räknat med att sovrummet skulle bli klart i dag och att första flaskan skumpa äntligen skulle korkas. Får snällt vänta med detta några dagar till :o(
 

Plankpojken har under dagen grundat och målat sista listerna som ska till sovrummet. Under eftermiddagen blev det lite tid över för shopping :o) Diskho inhandlades, vilket betyder att denna lördagkväll har plankpojken inte brist på sysselsättning. Innerväggarna i köket ska rivas så farsan kan komma åt att isolera under morgondagen! Den klipske kan här konstatera att då har vi börjat med fjärde rummet, innan första rummet är klart :o) Börjar snart tro att farsan inte vill att jag ska få en säng att sova i...


 Lautapoika oli suunitellut korkata ensimmäisen pullon kuplivaa tänä ehtoona ja nauttia pitkistä unista sängyssä valmiissa makuuhuoneessa. Näin ei sitten käynyt, mutta ehkä jouluksi sitten! Faija on päivän aikana pistänyt sementtipohjaisen levyn kaakeleitten alle kaminan ympärille. Syynä on se että puu on elävää materiaalia, joka olisi vuosien mittaan voinut alkaa liikkumaan ja siten pilannut laatoituksen. Lautapoika saa kiltisti odotella makuuhuoneen viimeistelyjä vielä muutaman päivän ja on päivän aikana maalannut valmiiksi viimiset listat makuuhuoneeseen. Lautapojalle jäi illaksi hommia keittiössä. Ollaan alettu repimään sisäseiniä jotta saadaan uusi eristys paikoillensa. Nyt on neljäs huone jo työn alla, ennenkun ensimmäinen huone on kokonaan valmis! Eli muumipappa ja muumi jatkaa raksalla hommia :o)





söndag 8 december 2013

Danmark tar sin plats :o)

Plankpojken tänker att man kanske ska börja ta det lite lugnt på söndagarna...åtminstone återstående söndagar detta år :0) Börjar bli lite slitsamt att jobba, bygga och plugga...Lite pyssel blev det dock under söndagen, mestadels från listan "att göra-när man har lust-listan", har fått ungefär hälften av skåphandtagen på plats. Dessa köptes i en liten Aga-butik som finns i Torvehallarna i Köpenhamn. Lite annat smått och gott följde också med i resväskan hem, rekommenderar Torvehallarna till alla som besöker fantastiska Köpenhamn!


Eftersom varje handtag är unikt blev det en utmaning att skruva fast dom på ungefär samma ställe på varje låda! Plankpojken löste problemet genom att göra en malla av lådan i papp.



Under kvällen blev det söndagsmys i soffan och tillverkning av julklappar! Tiden går fort nu och många julklappar saknas ännu...dessa blommor kommer att sys ihop till en matta. Lägger ut beskrivning när mattan är klar :0)

 
 Sunnuntaina teki kaikenlaista pikkulaista listalta "tehdään-kun-huvittaa-listalta". Sain kuitenkin suurimman osan kahvoista paikallensa. Nehän lautapoika löysi Torvehallarna Kööpenhaminasta viime kesänä. Ei ole varmaan ainoa tanskalainen sistus kuin löytää tiensä tähän mökkiin: Illalla lautapoika alkoi teettämään joululahjoja. Kukkasista on tarkoitus tulla matto :o)

lördag 7 december 2013

Sorry tjejen, skumpan sparas till sovrummet!

Efter att under förmiddagen ha skottat tokmycket snö och under eftermiddagen monterat ned den där jäkla sängen var det dags att se framåt. För att se framåt på ett vettigt sätt måste man få vältra klart i det elände som varit ;o) En Irish Coffee hjälpte till i självömkan...på nya köksgolvet....på mattan som borde ligga i färdiga sovrummet :o) En god vän sedan gymnasietiden tyckte att köksgolvet och medföljande värmen skulle vara värd en flaska skumpa! Sorry tjejen, skumpan öppnas när första rummet är tokklart! Lite kuriosa från plankpojkens första möte med redan omnämnd tjej :o) Tänk er första dagen på gymnasiet och plankpojken är liiite sen till uppropet...med godkänd orsak, hade nämligen jobbat två timmar med att bädda på Finlandsbåten innan skolan. Plankpojken kom in, något skamsen över att komma försent och tänkte att den där tjejen ser trevlig ut och en plats ledig bredvid... Perfekt...sätter mig där! Det plankpojken inte visste var att tjejen ifråga såg plankpojken och tänkte: "Åh, hoppas att den där bruden i skinnjacka och guldsjal inte kommer och sätter sig här"...det kom en rast och sen dess har vi varit bundisar! Tänk vad livet för med sig ;o)


Med ny kraft var det bara att se framåt! Pussel blev kvällens sysselsättning. Det blev läge att plocka bort lördagsmyset från nyinlagda golvet och täcka och skydda det från rödvinsfläckar med mera :o) Pussel blev det och lite varning för lapptäcke blev det på golvet...men vad gör det? Plankpojken bygger inte bara hus utan handarbetar också....på fritiden ;o) Farsan hade nog gärna gjort detta på sitt sätt men aktar sig nog för att  klaga....plankpojken kommer maximalt att utnyttja ett ord framöver: "Säng"!


Bara för att få en känsla av att det fortfarande finns en teoretisk möjlighet till att sovrummet blir klart till jul blev det lite småpyssel även här! Hade det varit en vanlig jul i plankpojkens hem så hade nog inte latexfogen varit första valet till material o jobba med då det kommer till julpyssel! Sånt händer, det kommer en jul nästa år också och vad fasiken....plankpojken kan ju inte göra allas vår Ernst arbetslös!
 
Tänään tuntui hyvältä aloittaa lauantai-ilta pippaloilla uudella keittiön lattialla. Likkakaveri on heittänyt vinkin siitä että lautapoika voisi korkata ensimmäisen samppanjan nyt kun keittiön lattia on paikallansa ja talo on taas lämmin :o) Jääräpää kun lautapoika on, niin ensimmäinen pullo avataan sitten kun ensimmäinen huone on valmis, mutta Irish Coffeekin maistui :o) Likkakaverista sen verran historiaa että tavattiin ensimmäisenä päivänä lukiossa. Lautapoika oli vähän myöhässä ensimmäiselle tunnille, katseli vapaita paikkoja ja ajatteli että dubbla on järkevän ja fiksun näköinen muija. Muija taas ajatteli että toivottavasti toi kovanaama ei tuu tänne istuun. Nahkarotsi päällä ja kultahuivi kaulassa lautapojasta ja muijasta tuli hyvät ystävät tulevalla välitunnilla ja ystävyys pysyy ;o) Muistojen jälkeen tuli aika korjata pippalot pois ja pistää uusi lattia piiloon. Vähän on tilkkutäkin näköinen, mutta ei se mitään! Lautapoika ei vaan rakentele taloja harrastukseksi, vapaa-ajalla käsitöidään :o) Faija kyllä varmaan olisi mieliisti itse peittänyt lattian "paremmin" mutta voi, voi...lautapojalla on pieni Ässä kädessä...sana SÄNKY!

Känsla av sammanhang

Farsan är som bekant ledig denna vecka. Ute och ränner som vanligt ;o) och plankpojken är grön av avundsjuka! Efter att plankpojken såg vad farsan lyckades åstadkomma sin sista dag innan välförtjänta ledigheten, har det tagit en vecka för plankpojken att hantera detta. Den gröna ansiktsfärgen gick mot rött för att sedan få en lätt ton av grått... Farsan hade monterat ihop en säng, som inte är plankpojkens och som inte ska finnas i sovrummet, för att en plattläggare ska få en sovplats. Skulle kunna vara begripligt, om en plattläggare blivit tillfrågad om uppdraget och var på väg innan årsskiftet! Plankpojken tänker att det skulle ta oss en arbetsdag att lägga plattorna och fixa till listerna som saknas. Om farsan hade sågat till listerna som planerat, lagt plattorna som planerat, så hade plankpojken hunnit måla, behandla plattorna och foga som stod på "Att-göra-NU-listan"! Då hade det kanske blivit inflytt innan jul och kampen och slitet med sovrummet hade känts lite mer meningsfull :o)
 
 
Ni som är lite bekanta med Aaron Antonovskys teori om KASAM - Känsla av sammanhang, förstår nog att plankpojken långsamt krupit lite längre bort från friskpolen ;o) Antonovsky var professor i medicinsk sociologi som verkade i mitten på 1900-talet. Han föddes 1923 och lämnade oss 1994. Under 70-talet studerade han judiska kvinnor som överlevt koncentrationsläger. Han fann att vissa av kvinnorna, trots att de utsatts för fruktansvärda förhållanden, behållit sin psykiska hälsa och detta intresserade honom. Många innan Antonovsky hade frågat sig varför vissa människor mår psykiskt dåligt. Antonovsky vände på detta och frågade sig : Vad är det som gör att en del av oss klarar svåra påfrestningar med hälsan i behåll och till och med kanske växer och vidareutvecklas av det? Antonovsky besvarade frågan med KASAM (Känsla Av SAMmanhang), d v s att vår motståndskraft mot vacklande hälsa beror på den utsträckning i vilken vi upplever tillvaron som meningsfull, begriplig och hanterbar. Så ni förstår att plankpojken har lite svårt att hantera denna motgång med två bortkastade byggdagar. Farsans senaste upptåg kändes varken meningsfull eller begriplig. Farsan har nog räknat ut att han är ute i kylan just nu :o), det har nämligen varit väldigt tyst om honom i veckan. Räknar med att han kommer med något riktigt gott från båten imorgon, så irritationen blir lite mer hanterbar :o) Ni som blev sugna på att läsa mer om KASAM, kan läsa Antonovskys bok: "Hälsans mysterium". Mycket läsvärd och användbar, åtminstone på detta bygge! Plankpojken konstaterar dock att det snart måste vara färdigväxt på grund av motgångar på detta bygge...är snart tokgammal och bara jävligt bitter och eländig :o)
 

Niin kuin jo olen maininnut on faija lomailemassa. Viimisen työpäivän raksalla hän kokosi sängyn makuuhuoneeseen. Muutama ongelma vaan! Ei ole lautapojan sänky ja sopimus on että sinne ei sänkyä viedä ennenkuin jokainen lista on paikoillansa. Faijan syy kokoamiseen oli jos joku tulisi laatottamaan kaminan ympärystän niin olisi nukkumapaikka laatottajalla. Hyvä ajatus sinäänsä, varsinkin jos tänne olisi tulossa joku tulevan vuoden aikana, tai jos jotakuta olisi edes kysytty työhön! Lautapoika on todella tyytyväinen siitä että faijalla meni päivä sängyn kokoamiseen ja lautapojalla toinen raksapäivä sen purkaamisessa. Faija on varmaan tajunnut että on taas jäähyllä, ei ole mitään kuulunut faijasta viikkoon. Toivottavasti on todella maukkaat eväät laivalta mukana ennenkun näyttäytyy raksalla taas :o)



fredag 6 december 2013

Grattis Suomi önskar vi från bygget :o)

96 år blir idag fädernäslandet! Om huset är klart lovar jag att ställa till med fest om 4 år, så välkomna :0) I avvaktan på detta blir det i år en något stillsammare tillställning!


Farsan och morsan har dragit iväg till fädernäslandet stora dagen till ära. Chefen och plankpojken slåss om näsdukarna och soffan, så idag har det inte hänt ett skvatt på bygget. Morgondagen kommer för någon av oss att börja med snöskottning. Annars riskerar plankpojken och chefen snart bli insnöade!


Hyvää itsenäisyydenpäivää kaikki! Faija ja mutsi on lähtenyt kotimaahan juhlimaan :o) Lautapoika ja pomo tappelee nenäliinoista ja sohvasta :o) Raksalla ei siis tapahdu mitään ja räkänokat juhlii Suomen 96 vuotis-synttäreitä hyvin vaatimattomasti. Toki pidetään kunnon juhlat neljän vuoden päästä, jos talo on valmis....Että tervetuloa vaan ;o) Luntakin on tullut aivan kiitettävästi ja jompikumpi räkänokista joutuu huomenna lumihommiin...muuten on riski että faija saa kaivella meidät esiin ulkoapäin!