fredag 21 juni 2013

Midsommar på bygget

Självklart behöver midsommar firas på bygget även om en ny arbetsdag väntar imorgon. Hur det ser ut och genomförs är en annan sak. Idag var han däruppe på min sida och vädret har varit fantastiskt. Med andra ord slapp vi sitta i matsalen :o) Några godsaker och mycket halvfabrikat fanns på bordet. Erkänner glatt att egen inlagd sill inte prioriterades i år :o) Goda ägghalvor fick plankpojken till i morse. En med finsk sillsallad och matjes, en med pepparrotsvisp och matjes och för de som inte gillar sill fanns ägghalvor med sikrom och räkor :o)

 
Som sig bör blev det ett par snapsar till sillen. "Marskin ryyppy" stod på bordet och är det brännvin som föredrogs av Finlands president Carl Gustaf Mannerheim. Han var president mellan 1944-1946 och hade stort inflytande över Finlands självständighet 1917. Mannerheim avled 1951. Vet inte vad han tyckt om att hans favoritdryck idag druckits ur äggkoppar. Så kan det gå när 95 % av köket är nedpackat....


Köttbullar har rullats på morgonkvisten och tänkte dela med mig av mitt goda recept :o) Alltid då jag lagar till kött så tillsätter jag kanel. Hemskt god krydda som lyfter köttsmaken. För att få luftiga köttbullar använder jag ramlösa istället för grädde som vätska. Här under ser ni ströbröd, salt, vitpeppar, kanel och ramlösa som sedan blandas med ett ägg, lök och självklart köttfärs.


Köttbullarna gick åt och av 1 kilo köttförs hade jag efter lunchen kvar 5 köttbullar till nattmackan :o)


Serverade även en god sommarsallad som innehåller ruccola, vattenmelon, kalamata oliver och fetaost. Mycket god och läskande! Självklart fanns det färskpotatis, sillar i olika smak, rökt och gravad lax och jordgubbstårta till efterrätt. Så midsommarlunchen är över och kvällen är i intågande. Någon kanske tycker att midsommarbordet innehöll många julsmaker och så må vara. För snart är det dags att dra fram snöslungan för sin årliga kontroll och börja fixa julklappar!


Efter lunchen blev det ett dopp i tjärnen och en midsommarsauna. Björkriset fixades idag och härligt var det med en varm sauna och en färsk vihta! Man tager vad man haver eller hittar...så björkriset eller vihtan har knutits samman med steksnöre! En något annorlunda midsommar men fantastiskt skön. Nu är det dags att önska er alla en fantastisk kväll och sommar! Själv ska jag till grannarna lite längre bort för lite grillning och kanske finns där en midsommarflört till plankpojken! Vem vet....


Juhannusta on vietetty tälläkin raksalla. Tänä vuonna ei ole lautapoika tehnyt omaa silliä mutta muutama omatekoinen herkku löytyy pöydältä. Munanpuolikkaita oli kolmea sorttia, sillisalaatti ja silli, piparjuurimajoneesi ja silli ja niille ketkä ei syö silliä löytyi siikanmätiä ja katkarapuja täytteeksi. Lihapullia pyöritin aamulla ja ne on maustettu kanelilla ja nesteenä on käytetty kuplivaa vettä. Tekee lihapullista todella kuohkeita. Sekoita korppujauho, suola, valkopippuri ja kaneli kuplivaan veteen paisumaan. Lisää jauheliha ja sipuli ja paista. Oli niin maukkaita että kilosta jauhelihaa jäi vain 5 pullaa iltaleivälle :o) Kesäisen salaatin saa ruccolasta, vesimeloonista, kalamata oliiveista ja fetajuustosta! Ilman muuta pöydällä oli myös uusia perunoita, silliä ja lohta eri muodoissa. Niiden kanssa nautittiin Marskin ryyppy, joka oli Mannerheimin suosima ryyppy. En tiedä mitä Mannerheim olisi tuumannut siitä että ryyppy juotiin munakupista mutta muutakaan ei tähän hätään raksalta löytynyt!! Lounaan jälkeen järveen nopealle pesulle ja kunnon juhannuslöylyille. Vihtakin on sidottu paistinarulla kun muuta ei löytynyt! Tämmästä tämä juhannuksen vietto on raksalla. Nyt naapurin grillaamaan ja juhannusheilaa metsästämään :o) Hyvää kesänjatkoa ja jos olette sitä mieltä että rukapöydästa löytyi paljon joulunmakuja niin näin se on. Mutta kohta se talvi ja joululahjojen vääntäminen on taas täällä...näin ne vuodet menee!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar