fredag 14 december 2012

Farsan bjuder på livförsäkring



Arbetet med skorstenen fortsatte hela söndagen trots en och annan minusgrad. Farsan klättrade både på utsidan och insidan. Plankpojken höll sig mestadels till att klättra på insidan. Någon måste ju dokumentera arbetet :o)


Här ser ni den berömda skarven på insidan av farsans egengjorda del till skorstenen. Vinsten blev ju att med en halvdags extra arbete slapp vi en tvärfals på synliga plåttaket på utsidan.


Ett par dagars extra arbete blev det men vinsterna har varit många. Ett av dem var att vi kunde lyfta skorstenen på plats från insidan :o) Muskelarbete och styrka krävdes och det märktes att plankpojken suttit på kontoret en hel del i höst igen. Med samarbete och några finska, inte alltför vackra, svordomar från farsan kom eländet på plats.


Efter svordomarna blev farsan givmild och bjöd kostnadsfritt på en livförsäkring. Farsan vill försäkra sig om att plankpojken inte stänger spjället för tidigt och riskerar koloxidförgiftning. Ett litet hål borras på spjället, vilket resulterar i att röken aldrig vandrar inåt. Förr i tiden, som farsan kallar bondförnuft, sa man att spjällen kunde stängas då glödbädden hade en blå låga. Efter att farsan uppfostrat en envis och halvstressad f d 08 säger han att man ska vänta ytterligare en stund tills lågan är helt nerbrunnen. Inte för att han inte litar på plankpojkens generation, mest för att röken kan vara extremt förrädisk. Sen att plankpojken kan vara en slarver är en annan historia, men då har vi alltid livförsäkringen. En livförsäkring som släpper ut röken, men inte tillräckligt med värme för att påverka rumstemperaturen. O skulle det vara så, så har ju plankpojken vid det här laget vant sig vid ett lite kallare boende :o)


Kamina on kohdallaan ja piippu paikoillansa. Faija oli hyvällä tuulella kun piippu saatiin sisältäpäin paikoillensa. Oli niin hyvällä tuulella että tarjosi lankkupojalle henkivakuutuksen. Reikä porattiin savupeltiin turvana häkämyrkytykseen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar