tisdag 25 december 2012

Plankpojken semestrar igen medans farsan sliter

Plankpojken har varit på semester i solen medans farsan har slitit på med bygget. Har hämtat inspiration från både soluppgångar och solnedgångar i 25 graders värme på Teneriffa. Farsan har under tiden slitit på med skorstenen och isoleringen i motsvarande kyla.

 
Innan jag åkte var måttbandet framme och självklart var skorstenen de behövande 10 cm från takstolen. Måste erkänna att plankpojken hade viss oro över detta, medans farsan självklart hade tokkoll på läget! Som sagt, plankpojken lämnade kylan i Dalaskogarna och lämnade över bygget i farsans trygga händer.
 
 
Sol och bad och fantastiska färger. Skulle bli en "inspirationsresa", men måste nog erkänna att bygget var det sista jag tänkte på då jag plaskade i Atlanten. Solnedgångarna var fantastiska och energifyllda i sällskap av kära kusiner.
 

Och allt detta medans farsan färdigställt kaminen och isolerat väggen bakom mot blivande trapphuset.
 
 
 
Har insett att svart skorsten var fel val till kaminen. När den beställdes i höstas så var det nog plankpojken som valde färgen, utan insikt om hur mycket den skulle synas. Inga problem säger farsan, han får göra en ny i samma färg som luckorna....så av kaminpaketet vi köpte kommer det inte vara alltför många originaldelar vara kvar när det är dags att elda första brasan...


En semester när man försöker hitta ny kraft, är ingen semester utan ett vandringsstråk. Tyvärr var ravinen stängd för dagen så jag passade på att klättra upp på berget bakom. Med andra ord behöver plankpojken en ny semester på Teneriffa snart, ravinen måste ju ses! Trots att toppen ovanför ravinen bjöd på en fantastisk utsikt!


Innan jag for hade jag ett bekymmer om var tavlorna skulle hängas i sovrummet. Inser att det blir lite väggplats på vettig höjd! Där man skulle kunna hänga en tavla tycker farsan att vi ska bygga ett infällt vedställ. Inser själv att det blir snyggt, men vi köpslår om enda väggen som är lämplig för en tilltänkt tavla. Fick mig dock ett gott skratt när jag kom hem och farsan hade visat att en tavla kunde hängas på väggen mitt emot. Dock i lite mindre format än tavlan jag redan äger....


Eftersom detta inte är en reseblogg, ska jag bespara er fler bilder från Teneriffa. Har tidigare berättat att jag har en djurpark utanför mitt fönster med, svanar, tranar, björn, varg, hjort, rådjur, räv och Hälge som kikar in emellanåt. En kompis saknas dock, men var tvungen att lämna han kvar på ön. Hade inte råd att betala övervikten på planet :o)


 God Jul och God fortsättning önskar dock vi från bygget! Pst! Chefen är nöjd över att han inte fick en till arbetare att hålla i styr :o)

fredag 14 december 2012

Farsan bjuder på livförsäkring



Arbetet med skorstenen fortsatte hela söndagen trots en och annan minusgrad. Farsan klättrade både på utsidan och insidan. Plankpojken höll sig mestadels till att klättra på insidan. Någon måste ju dokumentera arbetet :o)


Här ser ni den berömda skarven på insidan av farsans egengjorda del till skorstenen. Vinsten blev ju att med en halvdags extra arbete slapp vi en tvärfals på synliga plåttaket på utsidan.


Ett par dagars extra arbete blev det men vinsterna har varit många. Ett av dem var att vi kunde lyfta skorstenen på plats från insidan :o) Muskelarbete och styrka krävdes och det märktes att plankpojken suttit på kontoret en hel del i höst igen. Med samarbete och några finska, inte alltför vackra, svordomar från farsan kom eländet på plats.


Efter svordomarna blev farsan givmild och bjöd kostnadsfritt på en livförsäkring. Farsan vill försäkra sig om att plankpojken inte stänger spjället för tidigt och riskerar koloxidförgiftning. Ett litet hål borras på spjället, vilket resulterar i att röken aldrig vandrar inåt. Förr i tiden, som farsan kallar bondförnuft, sa man att spjällen kunde stängas då glödbädden hade en blå låga. Efter att farsan uppfostrat en envis och halvstressad f d 08 säger han att man ska vänta ytterligare en stund tills lågan är helt nerbrunnen. Inte för att han inte litar på plankpojkens generation, mest för att röken kan vara extremt förrädisk. Sen att plankpojken kan vara en slarver är en annan historia, men då har vi alltid livförsäkringen. En livförsäkring som släpper ut röken, men inte tillräckligt med värme för att påverka rumstemperaturen. O skulle det vara så, så har ju plankpojken vid det här laget vant sig vid ett lite kallare boende :o)


Kamina on kohdallaan ja piippu paikoillansa. Faija oli hyvällä tuulella kun piippu saatiin sisältäpäin paikoillensa. Oli niin hyvällä tuulella että tarjosi lankkupojalle henkivakuutuksen. Reikä porattiin savupeltiin turvana häkämyrkytykseen.


lördag 8 december 2012

Moster 80 år tackade nej till jobb...

Jaha, dagen har gått åt att försöka få skorstenen på plats. Efter att vi tampats med skorstenen idag och farsan insåg att enklaste utvägen till att få skorstenen rak, skulle vara att flytta kaminen en bit. Plankpojken blev snabbt byggmästare och varnade för att det kommer att bli ett problem då kaminen måste vara minst 10 cm från brännbart material. Farsans föreslag var att vi sätter upp en plåt på väggen bakom kaminen, men då drog plankpojken fram byggmästarens veto i designsyfte. Efter mycket om och men föreslog plankpojken en rustik tegelvägg bakom kaminen som följer ned till golvet runt kaminen. Även farsan insåg att det kan bli snyggt tills han förstod att det resulterar i liiiite mer jobb. Det finns behov av ytterligare förstärkning under tegelväggen som kan påverka utseendet på plankpojkens vinställ. Där farsan dessutom efter förra veckans möte precis flyttat på bärande bjälkar... Tuffa beslut på bygget, farsan blev lite mer gråhårig och åkte hem för att få distans till plankpojkens senaste påfund :o) Plankpojken hade sedan tidigare lovat att bränna skräp från bygget. Efter att farsan åkt kändes det som ett ypperligt tillfälle att gräva fram tunnan....



Farsan har idag tackat nej till lunch då klättring har stått på schemat. Var nog orolig för att magen skulle vara i vägen. Det oroande har egentligen varit att  han inte velat fika varje timme, då han ska dra ned på kaffet. Per capita dricker finnarna mest kaffe i världen och svenskarna är tvåa i statistiken. Något är tokfel...Plankpojken inser ju att insynen tryter på grund av behovet att vara på jobbet under veckorna och dessutom på en och annan rekreationsresa om året. Börjar bli riktigt orolig. Dessutom fikat som farsan får, delar han glatt med sig utav. För att få bättre samvete, föreslog jag moster som bor några kilometer bort att öppna ett lunchhak åt farsan, på bekostnad av plankpojken. Moster log och tackade bestämt nej. Som åttioåring har hon precis vant sig vid att vara pensionär :o)


Lankkupoika alkaa olla ihmeissään faijan ruokatunneista raksalla. Kuvat kertoo että talon kerjäläiset syö juustot leivältä. Lankkupoika vähän harmittelee kun joutuu olla viikot töissä eikä saa seurattua tilannetta. Pyysi näin 80-vuotista tätiä avamaan faijalle lounasravintolan lankkupojan kustannuksella. Täti naureskeli että oli just tottunut eläkeläinen joten ei kiitos! Faija kyllä oli tervetullut kaalilaatikolle kun huvitti :o)

Plankpojken ler okunnigt och förstår ingenting!

En riktigt kul dag på bygget idag. Vi har jobbat med att få skorstenen till kaminen på plats. Blir ett lyft då det vankas lite värme i utbyggnaden. Farsan börjar dagen med att säga att nu gör vi på ett lite annat sätt än som vanligt. Detta sätt kanske tar en halv dag extra men det blir bra. Plankpojken funderade ett tag och insåg att en halv dag mer eller mindre på detta bygge varken gör till eller från.

 
Döm min förvåning när jag insåg att farsan gjort nya delar till skorstenen under veckan, med tanke på att plankpojken köpt en kamin med medföljande skorsten.... Farsan konstaterade att de här "göra-själv" - paketen inte duger till en riktig yrkesman och plåtslagare. Farsan har därför gjort en egen del till skorstenen som monteras genom innertaket som är tätt för fukt.
 

Nämnde redan att vi självklart valt att inte göra som brukligt. Farsan förklarade att det vanliga sättet är att öppna upp plåttaket och sedan falsar man fast skorstenen på det öppnade plåttaket. Med farsans sätt kan man falsa fast skorstenen nedifrån direkt i plåttaket utan att behöva öppna redan falsade takplåtar.


Vinsten blir att plåttaket inte får någon tvärfals. Som ni ser på bilden så har vi använt gamla hederliga vattenpassat för att få en rak linje på skorstenen. Till er läsare kan jag berätta att vi tog fram laserstrålen som även denna gång förkastades av farsan :o) Varför byta till det nya när det gamla fungerar ;o)
 
Även idag har byggställningarna krävt en och annan balansövning. Både farsan och plankpojken, som agerat hantlangare har klarat sig helskinnade dock :o) Plankpojken var lite kort i rocken idag för uppdraget och farsan garvade åt att jag aldrig varit någon stjärna på höjdhopp. Imorgon ska jag nog överraska farsan med stilettklackarna för att nå en dm högre upp :o) Måste erkänna en sak för er läsare som är uppmärksamma och följt bloggen ett tag. Om ni minns så lämnade vi nockfalsen ofalsad när vi falsade plåttaket, för att komma åt när skorstenen skulle på plats. Plåtslagaren alias farsan förbisåg detta och körde sitt eget race med en extra halvdags arbete. Plankpojken ler okunnigt och förstår ingenting ;o) Farsan kommer troligtvis falsa nocken när plankpojken drar på nästa resa...Som sagt, så slapp vi  ju tvärfalsen på nya snygga plåttaket. Det om nåt gillar plankpojken...
  

Tänään on lankkupojalla ollut ihmettelemistä raksalla. Lankkupoika kun osti kaminan ja siihen kuuluvan piippupaketin. "Tee itse" - paketit ei kuulemma kelpaa ammattimiehelle ja kunnon peltisepälle. Faijan oli pakoo tehdä uusi piipun osa joka kelpaa pistää vesikaton läpi. Hommat meni taas vähän omin päin ja faijan mukaan tuli vaan ylimäärinen homma joka kestää puolisen päivää. Normaali tapa olisi että avataan saumattu katto johon pistetään piippu. Faija on tehnyt vesikattoon piipun paikan alhaaltapäin ja sillä tavalla pääsee saumaamaan piipunjuuren suoraan kattopeltiin ilman että saumoja tarvitsee avata. Voitto on siinä että ulkokattoon ei tule poikkisaumaa, niin kuin normaaalilla tavalla olisi tullut. Huomaavaiset lukijat varmaan muistaa että harjasauma jätettiin kesällä saumaamatta juuri sen takia että piippu saataisiin helposti paikoillensa. Peltiseppä alias faija ei tätä huomioinut ja lankkupojan seuraavan reissun aikana harjasauma on varmasti saumattu. Kummatkin on tyytyväisiä, faija sai tehdä oman tahtonsa mukaisesti ja lankkupoika saa jatkossakin pitää komean peltikaton ilman poikkisaumaa. Kummatkin on hiljaisesti tyytyväisiä päivän hommiin omissa mökeissä ;o)

torsdag 6 december 2012

Farsan firar i värmebölja


 

Onnea Suomi 95 vuotta!

 
Idag firas Finlands självständighet i de finska hemmen och självklart i presidentpalatset. Är inte tokbitter över att både Kekkonen, Koivisto, Ahtisaari, Halonen och Niinistö slarvat bort min inbjudan till festligheterna. Kekkonen kanske man kan förlåta för att jag var rätt ung under hans tid som president, även om jag tror att jag kunnat föra mig i de fina salongerna även som 7- åring :o) Får väl förlita mig på att jag blir inbjuden att slå klackarna i taket i Blå Hallen på måndag istället...
 

Hemmavid har bygget fortsatt trots festligheter. Det har varit några riktigt kalla dagar i Dalskogarna tills värmeböljan kom och farsan klättrade upp på taket för att sätta fast en brygga på nocken. Något som sotarna kommer bli glada över när de kommer nästa gång. Farsans värmebölja, -10 c.
 
 
Plankpojken har åkt på en rejäl förkylning och har kurerat sig. Trots firande av självständighetsdagen får champangen vara kvar i kylskåpet och kvällen firas med kokande vatten med ingefära och citron. I fönstret har jag tänt ljus för att hedra våra stupade i kriget. Lökhalvan står där för att dra åt sig bakterier och hindra nästäppa.
 
 
 
Itsenäisyyspäivää juhlitaan ja tänäkin vuonna jäi lankkupojan kutsu hukkateille. Muutaman kylmän päivän jälkeen tuli taas helteet ja faija kiipesi katolle. Lankkupojan helteet on + 30 mutta faija valittaa helteistä jo kun mittari nousee -10 :0) Silta on paikoillansa harjassa ja siitähän nuohooja tulee olemaan mielissään seuraavan kerran kun tulee. Flunssa on lannistanut lankkupojan tällä viikolla ja illan samppanjat vaihtu kuumaan veteen inkiväärin ja sitruunan kera. Kynttilät ikkunassa päivän kunniaksi ja sipuli on vetämässä bakteereja itseensä.
 
 
 

onsdag 5 december 2012

Byggmöte resulterade i jobb - för plankpojken

Bestämde mig för att ha en mjuk framtoning på byggmötet med farsan. Inser själv att det är en utmaning att framföra mina synpunkter då jag sitter på två stolar, både som plankpojke och byggherre. Underlättas inte av att farsan är den byggtekniskt kunniga och envis som synden så plankpojken vet att det inte alltid lönar sig med att visa tänderna. Med lite erfarenhet av tydliggörande pedagogik ställde jag fram en flaska vin på fikabordet i morse. Inte för att vi skulle njuta av vinet till frukosten utan ville snarare att farsan skulle få se att huset har vin , även på flaska.


Vi gjorde en gemensam rundtur på bygget och tittade på det som var bra och det som var mindre bra. Vinflaskan följde med på rundan och farsan förstod faktiskt problemet med vinställningen. Vi är rörande överens om att den främre bjälken ska flyttas närmare väggen med ett par dm. Inga problem tydligen, farsan hade tagit det säkra före det osäkra och låtit bli att sätta fast bjälken innan inspektion :o)


På övervåningen visade det sig att farsan inte har "glömt" min nya garderob. Han vill bara gardera sig med att isolera sovrummet innan det blir riktigt kallt i Dalaskogarna. Han kommer dock att göra ramarna till dörren så att det blir smidigt att fortsätta med garderoben till våren. Mötet gick med andra ord strålande men resulterade även i en hel del jobb för plankpojken. Det visade sig nämligen att farsan inte var helt nöjd med instruktionerna på väggen om hur panelen ska sättas. Han vill ha en ritning. Under genomgången av panelen insåg vi att det behövs kottlingar om panelen ska stå på kortväggen. Kottla betyder att man mellan stående reglar fäster vertikala reglar. Detta blev självklart ett bekymmer för plankpojken, som inser att rummet minskar ytterligare ett tum. Farsan fnyste och konstaterade att ett tum märks bara på nästippen. Färdigdiskuterat med andra ord :o)
På vägen ned tyckte farsan att det vore bra om jag planerade den fasta inredningen i matsalen, så nästa steg på bygget skulle gå lite smidigare...så lite svettigt under söndagen blev det - för plankpojken.


Kokous meni vähän niinkuin odotetusti. Faija ymmärsi viinitelineen ongelman. Viinipullo aamiaispöydässä ei ollut juotavaksi, ajattelin vain muistuttaa että teline tehdään pulloille :o) Yläkerrassa faija on eristänyt seinän makuuhuoneen ja komeron välistä. Komero ei ole unohtunut, sitä jatketaan keväällä kun on mukavammat lämpötilat. Yläkerrassa katseltiin myös seinäpaneleita. Koolausta tarvitaan jotta paneli saadan pystyyn. Ei mikään suurempi homma mutta lankkupojalle kolahti että huone pienenee taas tuumalla :o) Faija vain totesi että tuuma ei tunnu kun nenänpäässä :o).

lördag 1 december 2012

Vinställ till boxar?

Farsan har stretat på i veckan som den finske arbetsmyra han är. Han har jobbat med mitt vinställ i matsalen. Det fiffiga med vinstället var dess funktionalitet att både förvara mina vinflaskor och stabilisera under kaminen. Stabilt blir det under kaminen, men plankpojken får nog tänka om och ställa ett dussin vinboxar i ställningen... Men som vi brukar säga i fäderneslandet: " Man får vad man beställer".
 

På övervåningen har det också hänt grejer under veckan. Farsan har börjat bygga lilla "hallen" eller den s k trappavsatsen till bottenvåningen. Saknar dock en dörr till min nya "Walk-In Closet" som skulle finnas på bakre väggen...känns som att plankpojken behöver ta ett krismöte imorgon och ta till "Management by perkele" ledarstilen igen!!


Om ni undrar över ställningen runt kaminen, så har farsan byggt den att stå på när han ska sätta dit skorstenen. Inne i kaminen har vi satt på lite värme, så att den inte fryser nu när vintern kommit till Dalaskogarna.


För vintern har kommit och det med besked. Idag har det inte hänt mycket på bygget. Farsan har slungat snö hemma hos sig och jag har skottat härhemma hela dagen lång. Nu undrar ni säkert varför jag inte använder traktorn för ändamålet! Plankpojken glömde dra åt handbromsen på farsans bil under veckan så den bestämde sig för att rulla ned mot ladugårdsväggen. Tack och lov stod en björk i vägen! För första gången är nog både jag och farsan nöjda över att hans bilar alltid kan betalas ur sparbössan....Men resultatet blev att plankpojken får skotta för hand tills farsan hunnit plantera björkar runt gården :o)


Faija on rakennellut viinitelinettä tällä viikolla. Viinitelineen hienous oli siinä että se kerskuilee viinipulloilla ja kantaa kaminan yläkerrassa. Kamina kyllä pysyy yläkerrassa mutta viiniteline taitaa olla sopivampi viinibokseille :o) Mutta sitä saa mitä tilaa ja täytyy myöntää että faija todennäköisesti on nähnyt enemmän bokseja kuin pulloja tässä talossa ;o) Yläkerrassa faija on tehnyt telineen kaminan ympärille, jonka päällä voi seistä kun on aika pistää piippu paikalle. Taakse faija on rakentanut portaikkoa. Lankkupoika on kyllä vähän ihmeissään kun taustalla pitäisi löytyä ovenreikä uuteen komeroon jossa ei tarvitse kontata :o) Huomenna raksalla on kokous ja silloin lankkupojan tarvitsee vissiin näyttää hampaita :o)