söndag 9 september 2012

Nästa projekt: fyllestig till grannen!


Idag har vi haft en ledig dag från byggandet med farsan. Jag har berättat om Bambi, Bamse och Hälge som stryker omkring i knutarna. Några veckor om året har jag även grannarna på besök. Det är något speciellt att sätta sig ute på altanen på morgonen och se röken stiga upp ur grannens skorsten. Helt plötsligt bor man inte öde längre. Idag fyllde grannen år, så var på sin plats och visa uppskattning genom att bjuda på hemmagjord smörgåstårta. Grannen kommer dessutom ursprungligen från bygden, så många spännande historier får man höra under våra sammankomster! Idag hörde jag att förra generationen haft en fyllestig mellan våra hus som tyvärr vuxit igen. Självklart ska den röjas upp och finnas på plats till nästa gång grannarna kommer :o)

Har berättat om det gula havet med kantareller som växt runt husknuten i år! Gula havet har blivit rött och det är dags att fortsätta fylla på frysen, denna gång med lingon! Lingonen äter jag rårörda med socker. Mina mått är tre dl lingon på 1 dl socker. Inte alltför sött som jag gillar. För att närma sig affärens sötma ska man nog inte ha mer än 2 - 2,5 dl lingon till en 1 dl socker. För att krydda till lingonen har jag i ett par nypor kryddnejlika. Enklaste sättet då är att göra en sockerlag på hälften av sockret med kryddnejlikorna och sedan blanda ut det med lingonen och resten av sockret.



Lediga dagar är ingenting för plankpojken ;o) inte om man själv valt att bo på ett arbetsläger! Självklart var jag tvungen att jobba lite på stenmuren innan det var dags att bli bjuden på lunch av grannarna och bänka sig framför F1 ett par timmar under eftermiddagen. Har insett att stenmuren är dålig på att växa utan ett handtag. Förra helgen var 08:rna hitbjudna och deras vovve gjorde sitt bästa med att försöka gödsla upp muren. Muskelstyrkan checkade in på glesbygdsgymmet och träningen bestod mest av att knata omkring med en cider i handen :o) Insåg att får kavla upp ärmarna och ta tag i muren på egen hand. Lite support från min kära kusin idag som delade med sig av några sanningar: "Behöver du en stark karl till någonting, be om ett handtag av en finsk kvinna!"


Taas ollan vietetty vapaapäivää faijan kanssa. Naapurit on mökillä niin seurusteluksi on mennyt. Naapurinherra täytti vuotta niin pistäydyin kylässä kotitehdyn voileipäkakun kanssa. Naapurit on alkuperäsin paikkakunnalta niin paljon vanhoja tarinoita saa kuulla kun tavataan. Tänään ymmärsin että ennenvanhaan talojen välillä kulki juoppopolku metsän lävitse. Lankkupojan seuraava tehtävä on näillä puheilla uusia polku ennenkun naapurit tulee seuraavalla kerralla! Vapaapäivät on tuhlausta lankkupojan mielestä joten olen rakentanut kivimuuria aamupäivän. Viime viikonloppuna oli habaa kylässä suurkaupunkista, mutta haba käytettiin paremminkin siiderin juomiseen kuin voimahommiin! Pakko oli siis itse käydä hommiin. Onneksi serkkupoika kerto päivän viisauden: "Jos tarvitset vahvaa miestä johonkin, voit aina pyytää suomalaista naista"!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar