torsdag 6 september 2012

Flottning, fest och baciller


Helgen har passerat och en del av stockarna har vi flottat via bäcken närmare gården. Tyvärr hade det inte regnat tillräckligt under veckan, vilket gjorde att vi fick kapa stockarna innan flottningen. Det var även planerat för fest under helgen så det blev bara ett arbetspass i skogen. Regnar det inte närmaste veckorna får resten av stockarna hämtas med skoter i vinter.



Som verktyg har vi använt flottarhaken som är en en hake av järn på ett långt skaft. Med haken kan man både dra till sig eller skjuta från sig stockar i vattnet samt dra ned stockar i vattnet från land.

 
Skrev om flottningen i mars och skröt om att det var ett tungt och farligt arbete. Vår flottning kändes inte alltför betungande för kroppen. Värre muskelpass har vi haft under bygget. Tycker mest att farsan och grabbarna gled omkring och tittade när stockarna flöt nedför bäcken av egen kraft. Efter flottningen var det dags för mat och dryck och sedan for gänget hem igen. Kvar blev bara storstadsbacillerna som däckat plankpojken i sängläge i några dagar.


Tukinuittoa on viikonloppuna harrastettu ja uittokeksi oli käytännöllinen apuväline. Maaliskuussa blogasin tukinuiton historiasta ja kerroin että se on ollut raskas ja vaarallinen työ. Syysauringossa ei hiki virrannut faijalta eikä pääkaupungin pojilta. Enimmäkseen katselivat vierestä kun puro hoiti hommat. Keksillä välillä anto tukeille vauhtia. Illalla oli hyvät ruuat ja juomat pöydässä ja sitten oli vieraitten aika lähteä kotiin. Jäljelle jäi vain kaupunkilaisbacillit mitkä on pitänyt lankkupojan muutaman päivän makuuasennossa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar